Στα τσιπουράδικα του Βόλου: insider μυστικά από την Ελένη Ψυχούλη στην πόλη της Σαρακοστής

Στην πόλη της τσιπουροποσίας, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί και επισήμως την καλύτερη ώρα του βολιώτικου φαστ-φουντ.

Στα τσιπουράδικα του Βόλου: insider μυστικά από την Ελένη Ψυχούλη στην πόλη της Σαρακοστής

Από την Ελένη Ψυχούλη

Στην πόλη της τσιπουροποσίας, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί και επισήμως την καλύτερη ώρα του βολιώτικου φαστ-φουντ: στο τσιπουράδικο, ο διονυσιασμός συναντά την καλύτερη εποχή των θαλασσινών και γιορτάζει επισήμως τη μεγάλη του ώρα, που κρατά όσο και η Σαρακοστή.

Τον Βόλο, πριν τον γνωρίσεις, θα τον μυρίσεις την ώρα του μεσημεριού: μια διάχυτη αύρα από γλυκάνισο και χταπόδι στα κάρβουνα, που θα σε υποδεχτεί όταν εκεί, κάπου στις 2, δίνεται το γενικό σύνθημα: "πάμε για ένα;" Σήμερα, δύσκολο να μείνεις στο "ένα" αλλά σε κείνη την παλιά Ελλάδα των αρχών του περασμένου αιώνα, η μια δαχτυλήθρα τσίπουρο, συνήθως στο πόδι, ήταν η ανάπαυση και η αποφόρτιση του λιμενεργάτη, αντρικό προνόμιο και κοινωνικότητα του κουρασμένου βιοπαλαιστή, μια στάση πριν το οικογενειακό τραπέζι. Ο μεζές δεν ήταν απαραίτητος. Κι όταν ήρθε, ήταν λιτός-μια ελιά, λίγη ντομάτα-και, κυρίως, στεριανός. Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας έφεραν μαζί τους τη θαλασσινή νοστιμιά, έμαθαν στους ντόπιους τους θησαυρούς του ιωδίου που τόσο πολύ ταιριάζει με τον γλυκάνισο του ούζου ή του τσίπουρου. Τα πρώτα "ουζερί", ο όρος τσιπουράδικο θα καθιερωθεί πολύ αργότερα, στήθηκαν σε καρβουνιάρικα και μπακαλοταβέρνες, με μια φουφού, το ψαράκι ή το θαλασσινό που έφερναν μαζί τους οι θαμώνες, μια παστή σαρδέλα, ένα κομματάκι κασέρι.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στη γυναίκα και στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Το "Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές" είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT.

24/03/2023

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το 1ο L’ Étape Greece by Tour de France

Σε έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, εκεί όπου η αρχαία ιστορία και η μαγευτική φύση της Δυτικής Πελοποννήσου συναντούν τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί μια μυθική ποδηλατική διαδρομή, κατά τα πρότυπα του κορυφαίου Tour de France.

Αναζητούνται σομελιέ! Σε ποιες θέσεις υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σχετικά με τις ελλείψεις ανά ειδικότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Με ποιο αφήγημα και με ποιες υποδομές ετοιμαζόμαστε για την τουριστική άνοιξη;

Είναι επείγον να βρεθεί τόσο ο στόχος όσο και οι απαραίτητες γενναίες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη στιβαρότητα της τουριστικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια στους πιο αγαπημένους πασχαλινούς προορισμούς

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις για κάθε budget και στυλ ταξιδιώτη σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

"Avenue Modern Cuisine": Μοντέρνα γαστρονομία με θέα τον Θερμαϊκό

Μεσογειακές γεύσεις, ιδιότυπα κοκτέιλ και η εντυπωσιακή βίστα του Θερμαϊκού συνθέτουν τη νέα άφιξη στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.