Αειφόρο ταξίδι: Πού πάμε μετά;

Έπειτα από δύο χρόνια ταξιδιών μετ’ εμποδίων, η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του διεθνούς οργανισμού Sustainable Travel International δίνει την απάντηση ζουμάροντας σε πράσινες πρωτοβουλίες.

Αειφόρο ταξίδι: Πού πάμε μετά;

Από τη Δανάη Μολόχα

Έπειτα από δύο χρόνια ταξιδιών μετ’ εμποδίων, η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του διεθνούς οργανισμού Sustainable Travel International δίνει την απάντηση ζουμάροντας σε πράσινες πρωτοβουλίες που αλλάζουν το πρόσωπο του παγκόσμιου τουρισμού.

Αειφόρο ταξίδι: Πού πάμε μετά; - εικόνα 1
© Shutterstock.com

Καθώς ο τομέας ανακάμπτει απ’ την πανδημία, και τα λεγόμενα “ταξίδια εκδίκησης” απειλούν να μας ταξιδέψουν μάλλον προς τα πίσω, η ομάδα του Sustainable Travel International ποντάρει στα ενθαρρυντικά σημάδια που είδαν τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες να προκαλούν τα παραδοσιακά μοντέλα τουρισμού.

Ενσωματώνοντας το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, “Επανεξετάζοντας τον Τουρισμό”, η νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Sustainable Travel: Where Next?» ήρθε το φθινόπωρο να προσθέσει ένα ακόμα εργαλείο στο πράσινο οπλοστάσιο του οργανισμού, φέρνοντας στην επιφάνεια αειφόρα πρότζεκτ, που στέλνουν ένα μήνυμα ελπίδας “για ένα μέλλον πιο κοινωνικά και περιβαντολλογικά υπεύθυνο”.

Αειφόρο ταξίδι: Πού πάμε μετά; - εικόνα 2
© Shutterstock.com

To «επεισοδιακό» αυτό ταξίδι ξεκινά με μια βουτιά στις ονειρικές θάλασσες των Μπαρμπάντος για να εμβαθύνουμε στην τέχνη αναφύτευσης κοραλλιών - ένα μόνο απ’ τα περιβαλλοντολογικά πρότζεκτ μιας νησιωτικής χώρας που αναδύεται ως ένας απ’ τους πράσινους πρωτοπόρους της Καραϊβικής.

Στα επόμενα επεισόδια ζουμάρουμε στην καρτποσταλική, αν και συχνά βροχερή Λιουμπλιάνα και τεχνίτες όπως η Marija Lah, που τα τελευταία 31 χρόνια επισκευάζει ομπρέλες σε μια αειφόρα οικογενειακή επιχείρηση που γεννήθηκε το 1966. Ποδηλατούμε νοερά προς Δανία, όπου βρίσκονται δύο απ’ τους τρεις πιο βιώσιμους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο: η γνωστή μας Κοπεγχάγη και “η πόλη των χαμόγελων”, το Άαρχους. Μπορείτε να γνωρίσετε την πρωτεύουσα απ’ άκρη σ’ άκρη κάνοντας πετάλι σε 400 χιλιόμετρα από ποδηλατοδρόμους - ή να γυρίσετε τους υδάτινους δρόμους της μ’ ένα δωρεάν καγιάκ, που θα “πληρώσετε” μαζεύοντας παράλληλα σκουπιδάκια. H αστική γεωργία είναι τρόπος ζωής εδώ με βιολογικά λαχανικά, φρούτα και φαγώσιμα άνθη να στολίζουν αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες στα τραπέζια της πόλης.

Ακόμα βορειότερα, το Όσλο της Νορβηγίας πραγματοποίησε μια φιλόδοξη πράσινη ανάπτυξη του κέντρου σε μια δεκαετία που είδε τους επισκέπτες του σχεδόν να διπλασιάζονται. Θα δείτε τη διάσημη “Κραυγή” του Μουνκ στο νέο Εθνικό Μουσείο, που απ’ τον Ιούνιο 2022 προσκαλεί τους επισκέπτες σ’ έναν επιβλητικό χώρο, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στα ανακυκλώσιμα υλικά - και θα νιώσετε ανάλαφροι σαν πούπουλα σε μία απ’ τις αθόρυβες, ηλεκτροκίνητες πλωτές σάουνες με θέα στο φιορδ.

Αειφόρο ταξίδι: Πού πάμε μετά; - εικόνα 3
© Shutterstock.com

Διακτινιζόμαστε επίσης στο νότιο ημισφαίριο και το Τροπικό Βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, όπου ο σύγχρονος τουρισμός παίρνει πολύτιμα μαθήματα αειφορίας απ’ τους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες του αρχαίου οικοσυστήματος. Στην είσοδο του Tροπικού Δάσους Daintree, το βραβευμένο Mossman Gorge Cultural Centre δημιουργήθηκε για να προστατέψει τη γη και τον πολιτισμό των Κούκου Γιαλαντζί, ενός από τους παλαιότερους ζωντανούς πολιτισμούς στον κόσμο, προσφέροντας παράλληλα θέσεις εργασίας στις νέες γενιές Αβορίγινων.

Απ’ τους αμπελώνες της επαρχίας Σονόμα στην Καλιφόρνια μέχρι τον Άγιο Χριστόφορο της Καραϊβικής - όπου οι σειρήνες συναγερμού της κλιματικής αλλαγής ήχησαν εκκωφαντικά, με το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών και του τυφώνα Ίρμα αντίστοιχα - τα αειφόρα ταξίδια της σειράς επανεξετάζουν τον τουρισμό μέσα απ’ τον φακό των ταξιδιωτών που δεν διακατέχονται απλά απ’ την επιθυμία να ανακαλύψουν νέους προορισμούς και πολιτισμούς, αλλά να παίξουν ενεργό ρόλο στην προστασία τους - αφήνοντας κάθε “πράσινη” γωνιά του πλανήτη ένα κομματάκι καλύτερη απ’ ότι την βρήκαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.