Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

'Έναν και πλέον αιώνα συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας μετρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, οργάνωση που έγινε ευρύτερα γνωστή με την εκπόνηση του εμπορικού σήματος "ZAGORIN", 70 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν πολύ σημαντική αφού έδωσε ταυτότητα στα προϊόντα, κάτι που λειτούργησε καταλυτικά και στην κατοχύρωση των μήλων του Συνεταιρισμού-των πρώτων στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση- με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 1996. Η εξελικτική πορεία του Συνεταιρισμού συνεχίστηκε με την επικόλληση της γνωστής ωοειδούς ετικέτας με το εμπορικό σήμα, σε κάθε φρούτο ξεχωριστά, και πλέον όλα τα μήλα και τα παραγόμενα προϊόντα επιφέρουν αυτοκόλλητο γνησιότητας με το εμπορικό σήμα. Ειδικό αυτοκόλλητο με το εμπορικό σήμα επικολλάται στα βιολογικής καλλιέργειας προϊόντα.

Το κύριο προϊόν της Οργάνωσης είναι τα μήλα, εκ των οποίων η κύρια ποικιλία είναι η starking delicious. Παράλληλα καλλιεργούνται και διακινούνται μήλα των ποικιλιών golden delicious, φιρίκια, gala, fuji, reinette du Canada, και jonagold. Ο Συνεταιρισμός σήμερα ξυπηρετεί συνολικά περισσότερα από 800 μέλη και τα Π.Ο.Π. μήλα Ζαγοράς Πηλίου με το εμπορικό σήμα ZAGORIN, χαρακτηρίζουν την περιοχή σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό. Διακινεί επίσης κάστανα, αχλάδια, κεράσια, ακτινίδια και άλλα προϊόντα από δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο το ότι τα μήλα συστήνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιάτρων, ως η πρώτη στερεά τροφή που εισάγεται στο διαιτολόγιο των βρεφών αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή (πολυφαινόλες) και φυτικές ίνες και έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Μάλιστα, μια σειρά μελετών αποδεικνύει τις θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στην υγεία, όπως είναι η καταπολέμηση των φλεγμονών, η προστασία της καρδιάς και η καλή λειτουργία των πνευμόνων.

Τα μήλα ως φρούτα, έχουν κατά μέσο όρο 80 θερμίδες και περίπου 84% νερό, συνεπώς η κατανάλωσή τους συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή, απαραίτητη για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη A και το β- καροτένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ, το κάλιο που περιέχονται στο μήλο, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής και αντιθρομβωτικής του ικανότητας.

Η ευρεία δραστηριότητά του Συνεταιρισμού σε κοινωνικό και οργανωτικό επίπεδο όπως και τα αποτελέσματά της, επέφερε 100 χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης, τη καταχώρηση στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται υποχρεωτικά με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης ή εναλλακτικά της βιολογικής διαχείρισης της παραγωγής ενώ ο Συνεταιρισμός ακολουθεί όλα τα σύγχρονα πρότυπα πιστοποίησης όπως το AGRO 2, το GLOBALGAP/G.R.A.S.P. και το ISO 22000 αλλά και ιδιωτικά πρότυπα που έχουν δημιουργήσει αλυσίδες του αγροδιατροφικού τομέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.