Ένα τριήμερο στο Ναύπλιο με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του "Φουγάρου"

Το Ναύπλιο μας υποδέχτηκε με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων λειτουργίας του Fougaro Art Center, χαρίζοντάς μας ένα τριήμερο γεμάτο τέχνη, δημιουργική έκφραση και τη σαγηνευτική αύρα του παρελθόντος.

Ένα τριήμερο στο Ναύπλιο με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του «Φουγάρου»

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Το Ναύπλιο μας υποδέχτηκε με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων λειτουργίας του Fougaro Art Center, χαρίζοντάς μας ένα τριήμερο γεμάτο τέχνη, δημιουργική έκφραση και τη σαγηνευτική αύρα του παρελθόντος.

Ένα τριήμερο στο Ναύπλιο με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του "Φουγάρου" - εικόνα 1

Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας αποτελεί όλες τις εποχές μια δελεαστική απόδραση. Εκεί που οι θρύλοι του παρελθόντος ζωντανεύουν μέσω των διατηρητέων νεοκλασικών σε ροζ και κίτρινες αποχρώσεις και των παλιών γειτονιών με τα μαγαζάκια με αύρα εποχής του ακμάζοντος ελληνικού κινηματογράφου, ο ρομαντισμός είναι διάχυτος. Η "Νάπολη της Ανατολής", όπως την αποκαλούσαν, οι Ενετοί με τις κεραμιδένιες σκεπές, τα μπαλκόνια με τα σκαλιστά κιγκλιδώματα, τις χρωματιστές πόρτες με τα περίτεχνα πόμολα και τη γκρίζα πέτρα παρασύρει στη μυστηριακή της ατμόσφαιρα, όποιον διαβεί τα μονοπάτια της.

Η πρώτη γνωριμία με το "Φουγάρο"

Ένα τριήμερο στο Ναύπλιο με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του "Φουγάρου" - εικόνα 2

Όταν προσεγγίσαμε τη γοητευτική πόλη της Αργολίδας και μπήκαμε στο γκαράζ του πολυχώρου "Φουγάρο" είχε ήδη νυχτώσει. Περνώντας την πέτρινη πύλη βρεθήκαμε σ΄ ένα απλόχωρο αίθριο μ΄ έναν φαντασμαγορικό "ουρανό" από φωταγωγημένα φανάρια κονσέρβας που χαρίζουν πολύχρωμες βραδιές μέχρι και τον Φεβρουάριο. Πίσω από αυτήν την εικαστική φωτιστική εγκατάσταση, ονόματι Light CAN, βρίσκεται η ομάδα Beforelight, που έχει σχεδιάσει τις πιο γνωστές light art παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο ανά την Ελλάδα. Μέρος του έργου υλοποιήθηκε σε ειδικό εργαστήριο, με τη συμμετοχή του κοινού του "Φουγάρου". H εγκατάσταση αξιοποιεί και αναπτύσσει εικαστικά την ιδέα της κονσέρβας, με κεντρικό στοιχείο τον πειραματισμό με το φως.

Στο "Φουγάρο", η τέχνη απλώνεται παντού. Στα πολύχρωμα κοντέινερ, στα εργαστήρια, στη βιβλιοθήκη, στους κήπους, τα παγκάκια. Κάθε γωνιά και ένα έργο τέχνης, μια εικαστική παρέμβαση. Μπαίνοντας στη Fougaro Gallery βρεθήκαμε ενώπιον της έκθεσης "3", του γνωστού Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου, που περιλαμβάνει τρεις ενότητες έργων, κυρίως λάδια σε καμβά και μελάνια σε χαρτί. Εντύπωση προκαλεί η τρίτη ενότητα με τίτλο "The Cyprus Drawings" που ο καλλιτέχνης δημιούργησε κατά τη διάρκεια του κοινωνικού εγκλεισμού στην καραντίνα, χωρίς σαφή προσανατολισμό, με οτιδήποτε του τραβούσε την προσοχή στην καθημερινότητά του.

Παράλληλα, στο χώρο BLUE2, παρατηρήσαμε έργα της Γερμανίδας εικαστικού Brigitte Hofherr, με τίτλο "Endangered Portraits”, μια σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα και σε ποικιλίες που απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς δεν καλλιεργούνται ευρέως. Είναι ένας φόρος τιμής στον καρπό που συνδέεται με την ιστορία της Αργολίδας, αλλά και του ίδιου του FOUGARO ARTCENTER, δεδομένου ότι άλλοτε, εντός των εγκαταστάσεων του, λειτουργούσε το εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας "ΑΝΘΟΣ".

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Ναύπλιο, η επίσκεψη στο "Φουγάρο" είναι επιβεβλημένη και όταν χαθείς στον καλλιτεχνικό του κόσμο, εύλογα γεννιέται η επιθυμία να μάθεις πώς αυτό ο χώρος εξελίχθηκε σε καλλιτεχνική όαση.

Από εργοστάσιο κονσερβοποιίας σε χώρο τέχνης

Ένα τριήμερο στο Ναύπλιο με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του "Φουγάρου" - εικόνα 3

Σε μια εποχή που η βιομηχανία στην Ελλάδα γνωρίζει σταδιακή άνθηση, ο Κωστής Μηναίος διαβλέποντας τις νέες ευκαιρίες που φαίνονταν στο προσκήνιο ετοιμάζει το εργοστάσιο "Κ. ΜΗΝΑΙΟΣ", δίπλα στο σπίτι του στην Ασίνη. Ήταν το 1911. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, το 1936, επεκτείνεται με εγκαταστάσεις στο Πολύγωνο Ναυπλίου, οι οποίες σήμερα στεγάζουν το "Φουγάρο". Κατά την Κατοχική περίοδο επιτάσσεται από τη Wehrmacht, με σκοπό την κατασκευή προϊόντων για το γερμανικό στρατό. Το 1948, μετονομάζεται σε Γεωργική Βιομηχανία Κονσερβών "Ανθός Ναυπλίου" και λειτουργεί μέχρι το 1957, που κλείνει οριστικά, με τις εγκαταστάσεις να περνούν από διάφορα χέρια ώστε να αφεθούν, σταδιακά, στην κατάρρευση.

Ώσπου εμφανίζεται η δημοσιογράφος, εικαστικός και συλλέκτρια έργων τέχνης Φλωρίκα Κυριακοπούλου και ως από μηχανής θεός σώζει την κατάσταση με σκοπό να υλοποιήσει το καλλιτεχνικό της όραμα που γεννήθηκε καθώς έβλεπε παλιά εργοστάσια να γκρεμίζονται για να χτιστούν πολυκατοικίες. Αφορμή και –τελικά- κινητήριος δύναμη για την απόφαση αποτέλεσε η απώλεια μιας καπναποθήκης που είχε η οικογένειά της στην Καβάλα. "Θα σώσω έναν υπέροχο βιομηχανικό χώρο, θα τον αναπλάσω και εκεί θα δημιουργήσω, με συνεργάτες και δράσεις, τις συνθήκες ώστε να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων".

Ένα τριήμερο στο Ναύπλιο με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του "Φουγάρου" - εικόνα 4

Έτσι γεννιέται το "Φουγάρο", το οποίο ανοίγει τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2012 με αποστολή να δημιουργήσει φωτεινά παράθυρα στις ζωές των ανθρώπων, να εμφυτεύει μέσω των βιβλιοθηκών και των δράσεων, σε μικρούς και μεγάλους τον σπόρο της δημιουργικότητας, της ατομικής έκφρασης, της πνευματικής αναζήτησης και της αξίας του πολιτισμού. Αλλά και το νόημα της αισθητικής, όχι μόνο μέσω της τέχνης αλλά ακόμη και από τα πιο απλά. Τους κήπους, τις μυρωδιές, τα χρώματα, τους ήχους και τις γεύσεις. Όλα όσα συνθέτουν, πλαισιώνουν και ομορφαίνουν τις ζωές μας.

Μια περιήγηση στη ρομαντική πόλη της Αργολίδας

Ένα τριήμερο στο Ναύπλιο με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του "Φουγάρου" - εικόνα 5

Η πανοραμική θέα της πόλης μας προσφέρθηκε απλόχερα από το roof garden του ξενοδοχείου Liberty of Nafplio και μας άνοιξε την όρεξη να την εξερευνήσουμε περπατώντας. Το Παλαμήδι φαντάζει από τη τζαμαρία σαν ένα τεράστιο wallpaper ενώ το γαλάζιο της θάλασσας ακριβώς μπροστά ταξιδεύει το βλέμμα. Περάσαμε την πλατεία Τριών Ιεραρχών και χωθήκαμε στα πλακόστρωτα δρομάκια. Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, τα εντυπωσιακά νεοκλασικά και τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια κυριαρχούν στο αστικό τοπίο, αλλά και τα πολύ ιδιαίτερα μαγαζιά, όπως το "Αρμιρίκι" (Σταϊκοπούλου 11). Αν δεν έχεις διαβάσει γι’ αυτό, σίγουρα κάτι θα σε τραβήξει να ανοίξεις την πόρτα με το κουδουνάκι και να μπεις στο εσωτερικό, όπου γαζώτριες γαζώνουν το καλύτερης ποιότητας βαμβάκι πενιέ για να φτιάξουν μια μικρή παραγωγή από μοναδικά T-shirts και πάνινες τσάντες, με πρωτότυπα σλόγκαν και στάμπες καλλιτεχνών. Στο πίσω μέρος του καταστήματος ένα μικρό εκθετήριο εξιστορεί την πορεία της υφαντουργίας στο Άργος.

Με βαμβάκι πενιέ και καθαρό μετάξι υφαίνει στον αργαλειό της και η Κα Μαρία, η ψυχή του "Αγνύθες" (Βασ. Αλεξάνδρου 30/ 2752 022380), που ήρθε στο Ναύπλιο το 1996 για να αποκτήσει μια ποιοτικότερη ζωή και δημιούργησε το εργαστήριο υφαντικής της. Εκεί θα βρεις χρωματιστές εσάρπες και κασκόλ. Μια στάση επίσης στο λιλιπούτειο βιβλιοπωλείο "Αποσπερίτης" (Αμαλίας 30, 2752 022580) με μοναδικές εκδόσεις επιβάλλεται, όπως επίσης και στο κατάστημα του Μουσείου Κομπολογιών, με τη μεγάλη ποικιλία κομπολογιών. Η σαπωνοποιία "Ναϊάς" (Β. Αλεξάνδρου 19/ 2752 110522), έτσι κι αλλιώς θα σε τραβήξει από τη…μύτη με τις ευωδίες από τα χειροποίητα σαπούνια που παρασκευάζονται στο πίσω μέρος του εργαστηρίου.

Μια γραφική πόλη σαν το Ναύπλιο με την αύρα παρελθόντος δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει και τα δικά της παραδοσιακά μπακάλικα, όπως το Αναπλιώτικο Μπακάλικο (Σταϊκοπούλου 16/ 2752 026764) με επιλεγμένα είδη ντελικατέσεν Ελλήνων παραγωγών από κάθε γωνιά της χώρας, όπως οι εκλεκτοί μεζέδες από τη Feréikos, τα χειροποίητα μοναδικά προϊόντα από την LAGADAS FARM και οι σοκολάτες με τα high-end περιτυλίγματα της σοκολατοποιΐας Laurence. Και μιας που λέμε σοκολάτα, ο Γλυκός Πειρασμός (Πλαπούτα 10/ 2752 097516) είναι ακόμη μια επιβεβλημένη στάση για τετράγωνα τρουφάκια ή αρωματικά αμυγδαλωτά. Μετά από μια στάση στο παγκάκι του παραλιακού δρόμου, χαζεύοντας το Μπούρτζι, ολοκληρώσαμε τη βόλτα μας στην πόλη μ΄ ένα ιταλικό gelato από τον Ιταλό (έτσι τον ξέρουν όλοι εδώ!). Η Αntica Gelateria (Φαρμακοπούλων 3 & Κομνηνών/ 27520-23520) για ένα αυθεντικό παγωτό με γεύση Zuppa Inglese, εμπνευσμένη από ένα παραδοσιακό γλυκό της Ιταλίας με κρέμα, παντεσπάνι και λικέρ τριαντάφυλλο. Στο τέλος ο Iταλός προσθέτει μια κουταλιά φρεσκοχτυπημένη σαντιγύ με μπισκοτίνι.

Ναυπλιώτικος επίλογος

Ένα τριήμερο στο Ναύπλιο με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του "Φουγάρου" - εικόνα 6

Το ταξίδι μας τελείωσε, από το σημείο που ξεκίνησε, το "Φουγάρο". Στο ατμοσφαιρικό CafeBistrot με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες θρύλων της τζαζ και το αναμμένο τζάκι, εμφανίστηκε το νορβηγικό ντουέτο Jolly Jumper & Big Moe παρασύροντάς μας στον κόσμο των blues, ενώ μεγάλα τραπέζια είχαν στρωθεί για να μας υποδεχτούν. Το μενού περιλάμβανε σούπα βελουτέ κουνουπίδι με τηγανιά μανιταριών και πικάντικα κρουτόν, σαλάτα με καπνιστό σολομό, λαχανικά στο φούρνο με κατσικίσιο τυρί και κρέμα μπαλσάμικου ξυδιού και φιλέτο τσιπούρας με σάλτσα γλυκού κρασιού Samos, ενώ τα γλυκά –προφιτερόλ με κρέμα κάστανου και σάλτσα σοκολάτας και μους χαλβά από ταχίνι και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς- ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας. Το CaféBistrot, φιλοξενεί εκθέσεις και προσφέρει εκλεκτές μεσογειακές γεύσεις. Μια επίσκεψη στο "Φουγάρο", άλλωστε, ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το "Φουγάρο" και τις δράσεις του εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

ΕΟΤ: Η Ελλάδα δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Δανούς

Το θετικό αυτό μήνυμα προέκυψε στη διάρκεια της έκθεσης "Ferie For Alle 2024", που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο MCH (Messecenter Herning) στο Χέρνιγκ της Δανίας, με τη συμμετοχή άνω των 1000 εκθετών από όλο τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2024

"Electra Palace Thessaloniki": Πολυτέλεια στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Το "Electra Palace Thessaloniki" στην καρδιά της πλατείας Αριστοτέλους λειτουργεί τόσο ως ένα άψογο δείγμα city hoteling όσο και ως αναπόσπαστο τμήμα του επιβλητικού τοπίου της πιο διάσημης πλατείας της Θεσσαλονίκης.

Οι βίλλες της εταιρείας "Suite Home" υποδέχονται τους πρώτους επισκέπτες στην Άνδρο

Το νησιώτικο, minimal και understated luxury design είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της Άνδρου.

Η βιώσιμη τουριστική πολιτική στον προβολέα της ημερίδας "Τουρισμός και Αειφορία" της ΕΛΛΕΤ

Τα βήματα για τη στροφή της τουριστικής πολιτικής της χώρας σε βιώσιμους ορίζοντες επιχείρησε να καταγράψει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μέσω της ημερίδας "Τουρισμός και Αειφορία", με πλειάδα εισηγητών από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και θεσμικό τομέα.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Θα κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης"

Όσα είπε η Υπουργός Τουρισμού στην ημερίδα "Τουρισμός και Αειφορία" που διοργάνωσε στο Μουσείο της Ακρόπολης η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σερβία: Η Ελλάδα στην κορυφή της τουριστικής ζήτησης

Η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των αναζητήσεων σχετικά με τους προορισμούς των διακοπών τους των Σέρβων ταξιδιωτών.

Τρία νέα ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις που ανανεώνουν την staying κάρτα της ελληνικής πολυνησίας αυτό το καλοκαίρι.