Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε 

Έχει κάτι ελκυστικό η χειμωνιάτικη Ελλάδα. Τη σκεφτόμαστε πετρόχτιστη, περιποιημένη και φιλόξενη, με το τζάκι αναμμένο και το τραπέζι στρωμένο, πλούσιο και λαχταριστό.

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε 

Έχει κάτι ελκυστικό η χειμωνιάτικη Ελλάδα. Τη σκεφτόμαστε πετρόχτιστη, περιποιημένη και φιλόξενη, με το τζάκι αναμμένο και το τραπέζι στρωμένο, πλούσιο και λαχταριστό. Το κρασί ρέει άφθονο και έξω από το παράθυρο έχει αρχίσει να χιονίζει. Το πρωί θα είναι όλα ντυμένα στα λευκά. Ευκαιρία να μείνουμε μέσα... Κάπως έτσι φέρνουμε στο νου την ορεινή μας ενδοχώρα και έτσι θα τη βρούμε: με τους ζεστούς ξενώνες της, τα νόστιμα φαγητά της και τα μεθυστικά κρασιά της, αλλά και την πλούσια φύση της ιδανική για βόλτες, ανάσες και υποσχέσεις, ενόψει της νέας χρονιάς που έρχεται.

Από την Κική Βασσάλου

Η ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 1
© Shutterstock.com

Είναι από τους προορισμούς που δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Εδώ, στο κέντρο της Πελοποννήσου, στις πλαγιές του Μαίναλου και πέριξ των ορμητικών νερών του Λούσιου, του Λάδωνα και του Αλφειού, μια χούφτα πετρόχτιστα χωριά υποδέχονται τους ταξιδιώτες τους ολοχρονίς και πολύ περισσότερο το χειμώνα που «φορούν» τα ζεστά και τα γιορτινά τους. Η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, η Ελάτη, η Βυτίνα, το Βαλτεσινίκο, τα Λαγκάδια, η Καρύταινα και τόσα άλλα, το καθένα με τις ιδιαίτερες ομορφιές και την ιστορία του, συνδέονται μεταξύ τους με καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, απολαμβάνουν την ωραία ορεινή τους φύση και προσφέρουν απλόχερα στους επισκέπτες τους, εκτός από ζεστή φιλοξενία, νόστιμα και υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα: χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, αρωματικά φυτά και θεραπευτικά βότανα.

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 2

Μια πιστοποιημένη διαδρομή 75 χιλιομέτρων είναι το Menalon Trail, το οποίο περνάει μέσα από εννιά χωριά και, αν είστε φαν του σπορ και το επιτρέπει ο καιρός, χαρίζει όμορφες πεζοπορίες, οι περισσότερες με βαθμό δυσκολίας 2. Όλα τα μονοπάτια προσφέρονται για self trekking, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα οργάνωσης της εκδρομής, με τη συνδρομή της ΚοινΣΕπ Menalon Trail που φροντίζει το σύνολο της διαδρομής.

ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΣΕ ΜΟΝΗ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 3
© Shutterstock.com

Δύο must επισκέψεις στην περιοχή της Γορτυνίας είναι στη Μονή Προδρόμου (12ος αιώνας), μεταξύ Στεμνίτσας και Δημητσάνας, η οποία είναι χτισμένη στη ρίζα ενός απότομου βράχου στη χαράδρα του Λούσιου ποταμού, και λίγο παρακάτω (σε ευθεία γραμμή, αλλά μετά από 8,5 χλμ. πεζή ή οδικώς) στην ιστορική Μονή Φιλοσόφου. Η τελευταία βρίσκεται 11 χλμ. νότια της Δημητσάνας, κατοπτεύει επίσης το εντυπωσιακό φαράγγι και είναι γνωστή για τη λειτουργία, στις εγκαταστάσεις του παλαιότερου κτιρίου της, του «κρυφού σχολειού» (που δεν ήταν και τόσο «κρυφό», βέβαια).

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 4

Μια νεροτριβή, ένας αλευρόμυλος, ένα δωμάτιο με τζάκι όπου ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, ένα ρακοκάζανο, ένα βυρσοδεψείο με το σπίτι του βυρσοδέψη από πάνω, αλλά και ένας μπαρουτόμυλος, που τροφοδοτούσε με μπαρούτι την Επανάσταση του 1821 – όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται στο πολύ πολύ ενδιαφέρον Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα (2795031630), ένα από τα πρώτα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το οποίο εστιάζει στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούσαν το νερό για την παραγωγή διάφορων προϊόντων.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 5

Αμέτρητες οι επιλογές στη γύρω περιοχή, αλλά υπάρχουν και κάποιες πολύ αγαπημένες όπως ο παραδοσιακός «Ξενώνας Μπελλαίικο» στη Στεμνίτσα, που λειτουργεί ως ιδανικό ορμητήριο για να περιηγηθείτε τριγύρω. Εξαιρετική φιλοξενία και προτάσεις για αξέχαστες δραστηριότητες τριγύρω προσφέρουν επίσης το «Art Mainalon» στη Βυτίνα και το «Agnantio studios & suites» στα Λαγκάδια. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα επιλογή διαμονής είναι και ο «Ξενώνας Παπανικόλα» στον λιγότερο γνωστό οικισμό ονόματι Πιάνα, μεταξύ Τρίπολης και Βυτίνας.

ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Σε όλα τα χωριά της περιοχής θα βρείτε τίμιες ταβέρνες, περιποιημένες, καθαρές και με νόστιμο καλομαγειρεμένο φαγητό. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, αλλά βάλτε στη λίστα σας και το νόστιμο «Στέκι του Μοριά» στο Χρυσοβίτσι (6973000327), τον σταθερά αγαπημένο «Γεωργαντά» στο Ελληνικό (2791031009) και την ωραία «Κληματαριά» στη Βυτίνα (2795022226). Παραμένοντας στο δημοφιλές χωριό, το καλόγουστο espresso-bar «Καπνοπωλείο» (2795022221) είναι ό,τι πρέπει για τη συνέχεια: για μυρωδάτο καφέ και ροφήματα, λαχταριστά γλυκά, αλλά και κοκτεϊλάκι – αν περάσει η ώρα.

ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

Είναι το βουνό της παραδιπλανής πόρτας για τους Αθηναίους. Εδώ όπου ήρθαν σε επαφή με τα χιόνια και όλα τα σχετικά σπορ, αλλά και εδώ που έκαναν τις πρώτες χειμερινές τους αποδράσεις στα 90s, με την Αράχοβα στις πλαγιές του να στέκει ως το απόλυτο party place εκείνης και της επόμενης δεκαετίας. Αν και μέσα στα χρόνια συνθήκες, ανάγκες και γούστα έχουν αλλάξει αρκετά, η Αράχοβα εξακολουθεί να παραμένει must, είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι και ωρίμασε και ηρέμησε. Και αυτό είναι καλό. Βαδίστε ανάμεσα στα πετρόχτιστα αρχοντικά και τις πλατείες, θαυμάστε τον απόκρημνο βράχο με το ρολόι του 19ου αιώνα, συνεχίστε με μια περατζάδα στα καλαίσθητα καφέ, εστιατόρια και καταστήματα. Και εδώ θα προμηθευτείτε τις χυλοπίτες και τον τραχανά σας και οπωσδήποτε φορμαέλα – το φρέσκο και πικάντικο τοπικό τυρί από πρόβειο γάλα.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 6

Περιζήτητη γαρ, η Αράχοβα δεν είναι ο πιο προσιτός χειμερινός προορισμός της χώρας για value for money διαμονή. Αυτό βασικά σημαίνει ότι θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο. Και το ψάξιμο φέρνει αποτελέσματα, όπως ο πολύ περιποιημένος ξενώνας 10 δωματίων «Νεφέλες» (2267032777), αλλά και το φιλόξενο και ιδιαίτερα καλαίσθητο «Domotel Anemolia Mountain Resort».

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΙΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 7

Και ήσυχα! Η Αγόριανη ή Επτάλοφος, άλλωστε, είναι το αντίπαλον δέος της Αράχοβας. Εδώ, στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού, θα έρθετε για μια βόλτα στη μεγάλη και ωραία πλακόστρωτη πλατεία με τα νερά και τα πλατάνια, αλλά και για να αναζητήσετε, να δείτε και να φωτογραφίσετε τον εντυπωσιακό καταρράκτη του χωριού. Επιλέξτε την ταβέρνα «Μαυροδήμος» (2234061289), με την περιποιημένη σάλα, το φιλόξενο σέρβις και τα καλομαγειρεμένα πιάτα. Σε περίπτωση δε που δεν θέλετε με τίποτα να εγκαταλείψετε το μέρος, οι ίδιοι διαθέτουν και ξενώνα.

ΝΟΣΤΙΜΗ ΑΡΑΧΟΒΑ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 8

Δεν είναι μόνο η τοπική φορμαέλα με την οποία «πειραματίζονται» οι σεφ στην Αράχοβα. Ο γαστρονομικός πήχης βρίσκεται ψηλά, κι αυτό φαίνεται από εστιατόρια όπως η υπέροχη «Skala» (2267032948) με το ανανεωμένο μενού της, αλλά και η κλασική «Φτερόλακκα» (2267031104). Περάστε οπωσδήποτε από το ιστορικό καφενείο «Ζάμπας» (2267031048) για μεζεδάκια, πίτες, τουρσιά και τυριά. Και αν μετά το φαγητό θέλετε ένα τσαγάκι για τη χώνεψη, το «O tea pineis» (2267031606, oteapineis.gr) με τα τσάγια από τη Ρωσία και τα βότανα από τον Παρνασσό είναι αυτό που ψάχνετε.

ΓΙΑ ΣΚΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 9

Προορισμός για μικρούς και μεγάλους, το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας διαθέτει 23 πίστες (οι 4 μίνι αρχαρίων με baby lifts), 7 διαδρομές μήκους 34 χλμ. και 17 αναβατήρες. Επειδή, ωστόσο, δεν είμαστε όλοι για σκι, στο κέντρο θα βρείτε επίσης το διώροφο «Σαλέ Κελάρια» που μοιάζει με μικρό mall, με πλήθος επιλογών για φαγητό, γλυκό, καφέ και ποτό, αλλά και το «Σαλέ Φτερόλακας», προσβάσιμο και οδικώς, όπου στεγάζεται ήδη από πέρυσι το πολύ κομψό «Holy Spirit Cocktail Bar» (6932330860).

ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ, Η ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ

Έχει μια πληθωρικότητα αυτός ο προορισμός. Όχι τόσο για τα έργα του ανθρώπου –αν και μετράει περί τα 45 χωριά και οικισμούς–, αλλά πολύ περισσότερο για τη φύση του. Έχει πυκνά δάση, κατάφυτες (δύσκολες) διαδρομές, βουνά, πολλά βουνά, υψόμετρο και εννοείται σημεία απέραντης θέας. Όλο το ανάγλυφο της ορεινής Ελλάδας απαντάται εδώ, στην πιο αυθεντική ίσως μορφή του. Και αυτό είναι κάτι που συγκινεί πλέον. Όχι βέβαια ότι η ορεινή Ναυπακτία, όπως προσδιορίζονται πλέον τα αλλοτινά Κράβαρα, δεν έχει άλλες χάρες, ελκυστικές για τους ταξιδιώτες. Εδώ, στις νοτιότερες απολήξεις της Πίνδου, θα ανηφορίσετε για περπάτημα και καθαρό αέρα, θα απολαύσετε όμως και ζεστή φιλοξενία και υπέροχη ορεσίβια κουζίνα.

ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΧΩΡΙΟ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 10

Ξεκινήστε από την Τερψιθέα με τη συναρπαστική θέα (το λέει και το όνομά της!) και συνεχίστε για την Ελατού που φαίνεται πως αγαπά ιδιαίτερα τον ήλιο. Από εδώ θα διανύσετε 9 χλμ. μέχρι την Άνω Χώρα (1.050 μ. υψόμετρο), που φιλοξενεί και τους περισσότερους επισκέπτες της περιοχής, και άλλα 5 χλμ. για την επίσης πολυσύχναστη Κάτω Χώρα. Πλάτανος, Αμπελακιώτισσα και Κρυονέρια είναι οι τρεις must στάσεις της εκδρομής, ενώ αν έχετε όρεξη για περιπέτεια και χρόνο για χιλιόμετρα μπορείτε να φτάσετε μέχρι τη Γραμμένη Οξυά, στα σύνορα με την Ευρυτανία.

KRAVARA OFF ROAD

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 11
© Shutterstock.com

Το Πάρκο Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων «Kravara Park» απλώνεται σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί αρκετά παλιά μονοπάτια και παράλληλα έχουν δημιουργηθεί καινούργια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δικτύου με διαδρομές πλήρως σηματοδοτημένες για πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού – όταν και όσο ο καιρός το επιτρέπει ασφαλώς. Αν, πάλι, δεν είστε για τα κοπιαστικά σπορ της φύσης, υπάρχει και η επιλογή για βόλτες με 4x4. Εκατοντάδες χιλιόμετρα χωμάτινες διαδρομές μέσα σε απίθανα τοπία σάς περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 12
© Shutterstock.com

Στην άκρη του χωριού Αμπελακιώτισσα ή Κοζίτσα, όπως ήταν το παλιό σλαβικό όνομά του και σήμαινε γιδότοπος, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Αμπελακιώτισσας. Εδώ το 1455 βρέθηκε από βοσκούς η εικόνα της Θεοτόκου κρεμασμένη σ’ ένα δέντρο, με τον τοπικό θρύλο να υποστηρίζει ότι η εικόνα ήρθε από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας με τρόπο θαυματουργό! Στο μοναστήρι φυλάσσονται και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως ο χρυσοκέντητος σπάνιος επιτάφιος, έργο της φημισμένης κεντήστρας Μαριώρας από την Κωνσταντινούπολη (1735), και η λάρνακα του Αγίου Πολυκάρπου.

ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ;

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 13

Πολλές οι ενδιαφέρουσες επιλογές τριγύρω, από τις οποίες ξεχωρίζουμε τα εξαιρετικά φιλόξενα και οργανωμένα, ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά, «Πέτρινα» και «Crystal Mountain Hotel», και τα δύο στην Άνω Χώρα, που συνδέονται και με την οργάνωση του «Kravara Park». Εξαιρετική επιλογή είναι επίσης το καλόγουστο «Omalia Village» στα Κρυονέρια, αλλά και τα πολύ χαριτωμένα «Σπιτάκια της Ιφιγένειας» στον Πλάτανο.

ΒΟΥΝΙΣΙΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 14

Το βουνό θέλει καλοπέραση και επομένως μια ενημερωμένη λίστα με ταβέρνες για να φάτε και να πιείτε καλά – και εδώ η κρεοφαγία έχει την τιμητική της, όπως φαντάζεστε. Έχουμε και λέμε: το «Ανεμοδαρμένο Διάσελο» (6977917374) στον Πλάτανο, το παραδοσιακό καφενείο «Χάνι Λιόλιου» (2634048408) στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου-Ψηλού Σταυρού και η «Ταβέρνα της Μαρίας (6986609913) στην Περδικόβρυση είναι τρεις «δυνατές» επιλογές στην ευρύτερη περιοχή για καλοψημένα κρέατα, φρεσκοκομμένες σαλάτες, ντόπια τυριά, τσίπουρα και κρασιά.

ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 15

Μια τεχνητή λίμνη μόλις 63 ετών, που δημιουργήθηκε όταν κατασκευάστηκε το φράγμα του ποταμού Ταυρωπού και πήρε το όνομά της από τον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, που πριν από πολλά περισσότερα χρόνια λέγεται ότι την είχε οραματιστεί. Πράγματι, σε αυτήν εδώ τη λεκάνη της ορεινής Καρδίτσας, η Λίμνη Πλαστήρα μοιάζει σαν να υπήρχε από πάντα. Έχει δε επηρεάσει τόσο πολύ η «σύγχρονη» παρουσία της τον τόπο, που είναι σαν να του χάρισε μια νέα ζωή. Και έδωσε και σ' εμάς τους ταξιδιώτες την ευκαιρία να απολαμβάνουμε τις κατάφυτες όχθες της, περιτριγυρισμένες από ψηλά βουνά, αλλά και τα όμορφα πετρόχτιστα χωριά της περιοχής, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο τουριστικά, μα όλα τους περιποιημένα και φιλόξενα: Νεοχώρι, Καλύβια Πεζούλας, Καστανιά, Πεζούλα, Φυλακτή και Κρυονέρι ορισμένες μόνο από τις απαραίτητες στάσεις εδώ πάνω.

Η ΩΡΑΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 16
© Shutterstock.com

Είναι η κλασική περίπτωση ορεινού θεσσαλικού χωριού που σφύζει από ζωή κάθε καλοκαίρι, με τους παραθεριστές του να απολαμβάνουν αχόρταγα τη δροσιά των βουνών. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, όμως, η Νεράιδα είναι και χειμερινός προορισμός – και μάλιστα από τους δημοφιλέστερους της περιοχής. Εδώ, στα 1.120 μ. υψόμετρο, οι επισκέπτες ευχαριστιούνται τη θέα στη μακρόστενη λίμνη από πολύ πολύ ψηλά, αλλά και υπέροχο φαγητό που διαφοροποιείται ελαφρώς από τις γεύσεις της υπαίθρου στον «Σκίουρο» (6936588303). Πίτσες, μπέργκερ και φανταστικά γλυκά δεν βρίσκεις εύκολα τόσο ψηλά!

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 17

Με χιόνια ή χωρίς, αυτό είναι ένα καταφύγιο με τα όλα του. Θα το βρείτε επάνω στο όρος Βουτσικάκι και συγκεκριμένα στο Οροπέδιο Καραμανώλη σε υψόμετρο 1.536 μ., κοντά στη Νεράιδα (6 χλμ.). Απολαμβάνει και αυτό θαυμάσια θέα στη λίμνη και είναι ένα διώροφο πέτρινο κτίριο που προσφέρει όλα τα απαραίτητα για την εξόρμησή σας εκεί. Δηλαδή κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα και ό,τι χρειάζεστε για φαγητό και μαγείρεμα. Διαθέτει επίσης άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα (agrafarefuge.gr).

ΜΕΘΥΣΤΙΚΟΣ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 18

Ο Μεσενικόλας δεν ανήκει στα χωριά που βλέπουν λίμνη, αν και βρίσκεται πολύ κοντά της. Αγναντεύει, όμως, τον θεσσαλικό κάμπο, σαν από ένα τεράστιο μπαλκόνι. Ελάτε μέχρι εδώ, περπατήστε στα καλντερίμια, φωτογραφηθείτε στην τεράστια κεντρική πλατεία, αναζητήστε το μονοπάτι που οδηγεί στις βρύσες και επισκεφθείτε το Οινοποιείο Καραμήτρος για το ονομαστό κρασί Messenicola Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καρδίτσα. Στο οινοποιείο θα βρείτε και άλλες ενδιαφέρουσες ετικέτες, το ντόπιο κρασί όμως μπορείτε να το γευτείτε μαζί με νόστιμα καλομαγειρεμένα πιάτα στο πολύ ωραίο καφέ-εστιατόριο «Στροφή» (6936695781).

ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΕ ΣΤΙΛ ΚΑΙ ΘΕΑ

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 19

Νεόκοπος σχετικά προορισμός η Λίμνη Πλαστήρα, διαθέτει ενδιαφέρουσες επιλογές διαμονής, όλες τους αρκετά νέες και... πολυτελείς, όπως το «Kazarma Lake Resort & Spa» στα Καλύβια Φυλακτής και το «Montanema handmade village» στο Μουζάκι/ Πολύ περιποιημένος και φιλόξενος είναι επίσης ο ξενώνας «Οδυσσέας» στα Καλύβια Πεζούλας, με 4 δίκλινα δωμάτια με κοινόχρηστη κουζίνα, και το «Αλωνάκι» στην Καστανιά με τη φοβερή θέα.

ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ;

Οι πιο δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί του χειμώνα και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να τους απολαύσετε - εικόνα 20
© Shutterstock.com

Στα ορεινά της Καρδίτσας, με τόσα ντόπια κρέατα και γαλακτοκομικά, δεν θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε μια ταβέρνα για φαγητό. Κάποιες αποδεδειγμένα καλές επιλογές, ωστόσο, είναι η ταβέρνα «903» στην ήσυχη Πεζούλα (2441092000), το δημοφιλές «Τσαρδάκι» στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας-Καστανιάς (2441020024), αλλά και η ταβέρνα «Μανιτάρι» στο 2ο χλμ. Νεοχωρίου-Πεζούλας (2441093322). Και καλή όρεξη!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.