Έρχονται τα επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, Ζυθοποιεία και Τυροκομεία

Σε δημόσια διαβούλευση η θεσμοθέτηση και οι προδιαγραφές των Επισκέψιμων Ελαιοτριβείων.

Έρχονται τα επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, Ζυθοποιεία και Τυροκομεία

Το Υπουργείο Τουρισμού -σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- αναρτά σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θεσμοθέτηση και τις τεχνικές-λειτουργικές προδιαγραφές των επισκέψιμων ελαιοτριβείων.

Σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 (ώρα 23:59), είναι η συγκέντρωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να καταστεί η απόκτηση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου προσιτή σε κάθε ελαιουργική εγκατάσταση.

Το σχέδιο της απόφασης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ την περασμένη εβδομάδα απεστάλη και σχετική επιστολή της Υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, προς τους φορείς του αγροδιατροφικού τομέα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια του αρ. 50 του ν. 4875/2021 (ΦΕΚ 250/Α’) του Υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, για τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου. Εντάσσεται, δε, στη στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, μέσα από τη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου διασφαλίζει την επισκεψιμότητα σε χώρους όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία -ειδικών προδιαγραφών- που παράγουν ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για φέτος, καθώς έχει προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση για τις προδιαγραφές του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, που ήδη υπογράφηκε και βρίσκεται σε στάδιο δημοσίευσης σε ΦΕΚ. Η Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε:

«Υλοποιούμε στην πράξη -στοχευμένα και μεθοδικά- τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας, ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν και επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, δίνοντας ώθηση στις ειδικές μορφές τουρισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, στηρίζουμε την ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων που τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο και προωθούμε την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των αγροτών μας, όσο και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Με τον νέο νόμο του Υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα, θεσπίσαμε για πρώτη φορά ειδικό Σήμα Επισκέψιμης Μονάδας για τρεις νέες κατηγορίες παραγωγικών κλάδων. Έτσι, μετά τα Επισκέψιμα Ζυθοποιεία την άνοιξη, προχωράμε στην καρδιά του καλοκαιριού με τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία και θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα Επισκέψιμα Τυροκομεία.

Τα τρία νέα αυτά σήματα φιλοδοξούν να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, φέρνοντας στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη νέους προορισμούς -λιγότερο δημοφιλείς μέχρι σήμερα- με βασικό όχημα την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα. Έρχονται, δε, να συμπληρώσουν το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου και Αγροτουρισμού, που χορηγεί ήδη το Υπουργείο Τουρισμού.

Επιπροσθέτως, αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διαθέτοντας 17,2 εκατ. ευρώ για τη θεσμοθέτηση δικτύου αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα (AGTIS), με ψηφιακές πλατφόρμες, χάρτες, εφαρμογές, ενέργειες branding και marketing, προσφέροντας νέες, αυθεντικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα μας».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης

Μπορεί το Ζαγόρι να αποτελεί φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες αλλά και οι κατάλληλες τουριστικές υποδομές φέρνουν τα 46 πετρόχτιστα χωριά του στο προσκήνιο ακόμη και το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς_
20/05/2024

Emirates: Πτήση εξοικείωσης για τον αυτισμό και ταξίδι προσομοίωσης για 30 οικογένειες

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με σκοπό να εξαλείψει το άγχος των παιδιών πριν τα ταξίδια, ενώ παράλληλα παρείχε στην Emirates την ευκαιρία να συνεργαστεί με βασικούς εταίρους ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα ταξίδια.

Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά;

O ιδρυτής και διευθυντής του MBike Σπύρος Παπαγεωργίου μας φτιάχνει τον απαραίτητο οδηγό εκκίνησης, για διακοπές με πόδηλατο.

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.