Διακοπές με ορθοπεταλιές

Προτείνουμε τρία νησιά κατάλληλα για ποδηλατικές εξερευνήσεις, καθώς συνδυάζουν φιλικές διαδρομές, φυσιολατρικό ενδιαφέρον αλλά και μυστικά που αποκαλύπτονται σε δύο ρόδες.

Διακοπές με ορθοπεταλιές

Προτείνουμε τρία νησιά κατάλληλα για ποδηλατικές εξερευνήσεις, καθώς συνδυάζουν φιλικές διαδρομές, φυσιολατρικό ενδιαφέρον αλλά και μυστικά που αποκαλύπτονται σε δύο ρόδες.

Η Αίγινα τα συνδυάζει όλα

Ξεκινάμε την περιοδεία μας με έναν προορισμό κοντά στην Αθήνα, που αποτελεί μια καλή λύση σε όλα τα επίπεδα. Προσφέρεται για μικρές βόλτες αλλά και για το γύρο του νησιού για τους πιο εκπαιδευμένους, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνει στους επισκέπτες τρεις βασικές επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε μια σχετικά επίπεδη διαδρομή στο βόρειο τμήμα του νησιού και από το λιμάνι να κατευθυνθείτε προς το Βαθύ, τη Σουβάλα και τη Βαγία. Πρόκειται για μια διαδρομή περίπου 15 χιλιομέτρων μέχρι τη Βαγία και άλλα τόσα για επιστροφή στο λιμάνι, από τον ίδιο δρόμο, χωρίς υψομετρικά.

Διακοπές με ορθοπεταλιές - εικόνα 1
Ο ναός της Αφαίας αξίζει την ανάβαση, καθώς θεωρείται ότι αποτέλεσε το πρότυπο για τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα

Η δεύτερη περίπτωση έχει και πάλι ως αφετηρία το λιμάνι, αλλά με προορισμό αυτήν τη φορά το ναό της Αφαίας Αθηνάς. Και πάλι η διαδρομή είναι περίπου 15 χιλιόμετρα για να πας, εδώ όμως τα υψομετρικά είναι σχεδόν τριπλάσια, αλλά και πάλι όχι κάτι που θα σας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα – αν έχετε ηλεκτρικό ποδήλατο, δεν θα το καταλάβετε καν!

Η τρίτη περίπτωση για τους πιο εξοικειωμένους με το άθλημα είναι ένας μικρός γύρος του νησιού. Ξεκινώντας από το λιμάνι, κατευθυνθείτε νότια προς το παλιό χωριό Κύλινδρα, με ωραία θέα στην παραλία Πόρτες, και συνεχίστε προς την Αγία Μαρίνα. Η επιστροφή γίνεται από τον βόρειο δρόμο, που αποτελεί και την πρώτη διαδρομή μας, άρα το τελευταίο μέρος είναι εντελώς επίπεδο. Η διαδρομή είναι περίπου 40 χιλιόμετρα, κυκλική, με περίπου 600 μέτρα υψομετρικής. Ελαφρώς απαιτητικό, αλλά όχι και κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Η βόλτα συνδυάζεται φυσικά με κολύμπι, φαγητό και σημεία με ωραία θέα αλλά και με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Δηλαδή... τα πάντα, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Η Σύρος με τα ωραία της

Διακοπές με ορθοπεταλιές - εικόνα 2
Η χρυσαφένια αμμουδιά του Γαλησσού

Μια εκδρομή με ποδήλατο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι κάτι που θα πρέπει να κάνετε κάποια στιγμή στην... ποδηλατική σας καριέρα! Η διαδρομή Ερμούπολη - Γαλησσάς είναι μια εύκολη βόλτα περίπου 10+10 χιλιομέτρων. Λίγα υψομετρικά, ήπιες αναβάσεις και μια υπέροχη παραλία στον προορισμό.

Για έναν μικρό γύρο της Σύρου υπολογίστε περίπου 26 χιλιόμετρα και 350 μέτρα υψομετρικής. Έχει μια δυο ανηφορίτσες και κατηφορικό τερματισμό, αλλά θα έχετε επισκεφτεί, ξεκινώντας από την Ερμούπολη, Μάννα, Αζόλιμνο, Βάρη, Μέγα Γιαλό, Ποσειδωνία, Άσπρα Σπίτια, Βήσσα και Παρακοπή, προτού επιστρέψετε από Άγιο Κωνσταντίνο στην Ερμούπολη.

Διακοπές με ορθοπεταλιές - εικόνα 3
Η Σύρος δικαίως αποκαλείται «η αρχόντισσα των Κυκλάδων»

Για τον μεγάλο γύρο του νησιού θα μπορούσατε να αυξήσετε τα χιλιόμετρα σε περίπου 40 και με περίπου 600 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, συνεχίζοντας από την Ποσειδωνία για Γαλησσά, μετά Κίνι και στη συνέχεια επιστρέφοντας από την Άνω Σύρο. Δεν είναι πάνω από 2,5 με 3 ώρες συνεχόμενης ποδηλασίας – έχει απαιτητικά σημεία, αλλά τίποτα που να σας κάνει να ταλαιπωρηθείτε. Συνολικά, πρόκειται για ένα νησί με μεγάλο ποδηλατικό ενδιαφέρον, υπέροχες παραλίες και, φυσικά, μοναδική ατμόσφαιρα. Στα συν, η πρόσβαση είναι εξαιρετικά εύκολη από τον Πειραιά.

Ο ποδηλατικός παράδεισος της Κω

Μια πρόταση ποδηλατικών προορισμών χωρίς το «νησί του ποδηλάτου» θα ήταν ελλιπής. Η Κως αποτελεί έναν μοναδικό ποδηλατικό προορισμό, καθώς μεγάλο μέρος του νησιού είναι εντελώς επίπεδο και το υπόλοιπο είναι βατό και με μεγάλο ενδιαφέρον. Το νησί των Δωδεκανήσων διαθέτει δύο υγρότοπους –συνδέονται μεταξύ τους με ποδηλατόδρομο– στο Ψαλίδι και στο Τιγκάκι αλλά και θερμές πηγές στον Άγιο Φωκά.

Μπορείτε να συνδυάσετε και τα τρία σε μια ημερήσια διαδρομή και να κάνετε τον κύκλο των υγροτόπων. Δηλαδή, να ξεκινήσετε από την Κω, να φτάσετε μέσω του ποδηλατοδρόμου στο Τιγκάκι, να κυκλώσετε τις αλυκές και να χαζέψετε τα φλαμίνγκο ή τα άλογα στα γύρω χωράφια και στη συνέχεια να επιστρέψετε στην πόλη και να ακολουθήσετε τον ποδηλατόδρομο προς τη δυτική πλευρά και να φτάσετε στο Ψαλίδι. Εκεί –προφανώς– θα ρίξετε τη δεύτερη βουτιά της ημέρας! Θα κάνετε επίσης το γύρο του υγροβιότοπου και μετά θα κατευθυνθείτε προς τον Άγιο Φωκά και τις Θέρμες. Πρόκειται για ιαματικές πηγές όπου το νερό αγγίζει τους 40°C και λέγεται πως έρχεται υποθαλάσσια από το ηφαίστειο της Νισύρου.

Διακοπές με ορθοπεταλιές - εικόνα 4
Στην Κέφαλο μπορείτε να υπολογίζετε την παραλία Καμήλα για να δροσιστείτε

Από εκεί μπορείτε είτε να επιστρέψετε από την άσφαλτο είτε να μπείτε στο χώμα και να δείτε και το δάσος της Τσουκαλαριάς. Η δεύτερη επιλογή είναι σαφώς πιο δύσκολη, με ανάβαση στην αρχή, αλλά όχι και κάτι που θα σας «σπάσει» τα πόδια. Όσο για το γύρο της Κω, αν και υπάρχουν αρκετές διαφορετικές επιλογές για να δει κάποιος το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, μπορείτε να ξεκινήσετε από την Κω με κατεύθυνση προς την Κέφαλο, που βρίσκεται στην άλλη άκρη, μέσω Αντιμάχειας και στη συνέχεια να επιστρέψετε μέσω Καρδάμαινας, περνώντας μέσα από το παραδοσιακό χωριό Πυλί, το Λαγούδι και το Ασφενδιού, προτού γυρίσετε από το δρόμο που περνάει από το Ζηπάρι και το Πλατάνι στην Κω.

Η συνολική απόσταση γι’ αυτήν τη βόλτα είναι 112 χιλιόμετρα, οπότε προετοιμαστείτε για 1.080 μ. ανάβασης. Οι κλίσεις είναι ήπιες, εκτός από την ανάβαση προς την Αντιμάχεια, την Καρδάμαινα και τα ορεινά χωριά, η οποία και πάλι δεν ξεπερνά το 10%. Θα σας αποζημιώσει όμως το γεγονός ότι σε περίπου 6 ώρες θα έχετε δει όλο το νησί, μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του και θα έχετε σκανάρει τις πιο ενδιαφέρουσες παραλίες. Ο γύρος μπορεί να γίνει σε ένα πρωί, αν ο προσανατολισμός είναι πιο αθλητικός, ή σε μερικές μέρες με διαμονή σε διαφορετικά μέρη, αν ο προσανατολισμός είναι τουριστικός• θα το ευχαριστηθείτε, ό,τι κι αν επιλέξετε.

Άπό τον Σπύρο Παπαγεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ζαγόρι: Τα best of της άνοιξης

Μπορεί το Ζαγόρι να αποτελεί φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες αλλά και οι κατάλληλες τουριστικές υποδομές φέρνουν τα 46 πετρόχτιστα χωριά του στο προσκήνιο ακόμη και το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς_
20/05/2024

Emirates: Πτήση εξοικείωσης για τον αυτισμό και ταξίδι προσομοίωσης για 30 οικογένειες

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με σκοπό να εξαλείψει το άγχος των παιδιών πριν τα ταξίδια, ενώ παράλληλα παρείχε στην Emirates την ευκαιρία να συνεργαστεί με βασικούς εταίρους ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα ταξίδια.

Έτοιμοι για διακοπές με ορθοπεταλιά;

O ιδρυτής και διευθυντής του MBike Σπύρος Παπαγεωργίου μας φτιάχνει τον απαραίτητο οδηγό εκκίνησης, για διακοπές με πόδηλατο.

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.