Αν θέλαμε να αναγάγουμε την επίδραση της πανδημίας σε κοσμολογικό επίπεδο, δεν θα πέφταμε πολύ έξω παρομοιάζοντάς τη με το μετεωρίτη που τέλειωσε την κυριαρχία των δεινοσαύρων. Στη δική μας περίπτωση, οι δεινόσαυροι είναι βέβαια σχηματικοί και η κυριαρχία τους ίσως τελειώσει με βραδύτερο ρυθμό, όμως η δύναμη επιτάχυνσης που άσκησε στην αναδιάρθρωση των προτεραιοτήτων μας το φρενάρισμα των λοκντάουν είναι απίστευτη.
Εν προκειμένω, το επί σειρά ετών θρυλούμενο «πρασίνισμα» των εστιατορίων που ειδικοί και επαγγελματίες της γεύσης ευαγγελίζονταν ως ένα (λιγότερο ή περισσότερο) μακρινό μέλλον, φαίνεται να εδραιώνεται μέσα σε μερικούς μόλις μήνες από την επανεκκίνηση του πλανήτη. Το «Le Présage» είναι ένα μικρό εστιατόριο της νότιας Γαλλίας που ήδη από τον Αύγουστο του ’20 λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακούς φούρνους, το «The Greanery», που θα κάνει την πρώτη pop up εμφάνισή του για μια βραδιά στις 29 Δεκεμβρίου στο Άμστερνταμ, θα λειτουργήσει με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο πρώτων υλών και logistics με στόχο τα μηδενικά απόβλητα, ενώ το επιφανές «Geranium» ανακοίνωσε τη νέα, meat free εποχή του, απηχώντας την ευρύτερη συνειδητοποίηση του βαριού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της αλόγιστης κρεατοφαγίας. Όσο για το αν μια τέτοια τάση μπορεί να καθιερωθεί, χωρίς να την καταπιεί το παλιό οικοδόμημα, η απάντηση είναι απλή: Όσο σεφ σαν τον Daniel Humm είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από βαριές συνεργασίες, όπως η δική του με το εμβληματικό λονδρέζικο «Claridge’s» λόγω… ασυμφωνίας διατροφικών προσανατολισμών, τότε, ναι, η πράσινη επανάσταση σερβίρεται ήδη, και θα σερβίρεται για καιρό.
Η «πράσινη» επανάσταση σερβίρεται ήδη!
To επί σειρά ετών θρυλούμενο «πρασίνισμα» των εστιατορίων που ειδικοί και επαγγελματίες της γεύσης ευαγγελίζονταν ως ένα μακρινό μέλλον, εδραιώνεται μέσα σε μερικούς μόλις μήνες από την επανεκκίνηση του πλανήτη.