Μια υπέροχη βόλτα στο Άμστερνταμ μέσα από τα πιο εμβληματικά του κτίρια

Ανακαλύψτε την πόλη μέσα από τα Deflt Blue Houses της συλλογής της KLM.

Μια υπέροχη βόλτα στο Άμστερνταμ μέσα από τα πιο εμβληματικά του κτίρια

Ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς, το Άμστερνταμ, είναι η πρωτεύουσα που προσφέρει όλα όσα αναζητά ο ταξιδιώτης: εύκολη πρόσβαση, είναι φιλική στον επισκέπτη για να την εξερευνήσει με τα πόδια ή το ποδήλατο, είναι γραφική και ιδιαίτερα φωτογραφήσιμη, είναι ζωντανή, διαθέτει ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Ευρώπης, πανέμορφα θέατρα, κουκλίστικα καφέ, ωραία μπαρ, ενώ παράλληλα ενδείκνυται τόσο για ζευγάρια όσο και για παρέες ή οικογένειες με παιδιά. Και όσο υπέροχο είναι το κέντρο της πόλης την άνοιξη, τόσο πανέμορφο, ατμοσφαιρικό και ρομαντικό είναι και το φθινόπωρο με τα κίτρινα φύλλα και τα κανάλια να παίρνουν πιο σκοτεινά χρώματα. Τα χαρακτηριστικά κτήρια που πλαισιώνουν τα κανάλια, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά από αυτά έχουν μεγάλη ιστορία και παρελθόν. Σπίτια εμβληματικών καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων, επαγγελματικοί χώροι όπως αποθήκες και εργοστάσια, θέατρα, μουσεία και παλάτια.

Από την δεκαετία του 50, ορισμένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της χώρας έχουν γίνει συλλεκτικές μινιατούρες από την KLM. Τα Delft Blue Houses προσφέρονται στους επιβάτες της Business Class στις διηπειρωτικές πτήσεις και παραδοσιακά περιέχουν τζιν. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα νέο κτήριο της Ολλανδίας, του οποίου η μινιατούρα κυκλοφορεί στα γενέθλια της KLM στις 7 Οκτωβρίου.

Έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψει κανείς την πόλη μέσα από τα Deflt Blue Houses. Το Άμστερνταμ έχει μέχρι στιγμής 49 από τα κτήρια της συλλογής και η KLM έχει χαρτογραφήσει τις διαδρομές. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια λίστα με τα σημαντικότερα σημεία στο κέντρο της πόλης, δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα φτάσετε σε κάθε ένα από αυτά. Η συνολική διαδρομή είναι 13 χιλιόμετρα, με αφετηρία τον κεντρικό σταθμό, και ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να φτάσετε στα σημεία είναι περίπου τρεις ώρες. Βέβαια, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να επισκεφθείτε αρκετά από αυτά.

Τα Delft Houses του Άμστερνταμ

Μια υπέροχη βόλτα στο Άμστερνταμ μέσα από τα πιο εμβληματικά του κτίρια - εικόνα 1

Το σπίτι του Rembrandt είναι η 48η σε σειρά μινιατούρα και βρίσκεται στην οδό Jodenbreestraat 4. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ο διάσημος ζωγράφος έζησε εδώ από το 1639 ως το 1658 και εδώ ζωγράφησε ορισμένα από τα πιο διάσημα έργα του. Μέσα στο σπίτι θα μπορέσετε να δείτε και τον χώρο όπου παρέδιδε μαθήματα ζωγραφικής.

Το σπίτι της Άννας Φρανκ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία σε όλη την Ολλανδία, εκεί όπου η Άννα Φρανκ έγραψε το ημερολόγιό της. Είναι η μινιατούρα Νο. 47. Το έργο είναι του 1658. Το θέμα ενός διάσημου πίνακα που φιλοξενείται στο Rijksmuseum, το Little Street του Johannes Vermeer, είναι το νο 76 της συλλογής.

Φέτος που η εταιρεία KLM γιόρτασε τα 102 χρόνια της, επέλεξε το Θέατρο Tuschinski για την 102η μινιατούρα της. Η νέα μινιατούρα παρουσιάστηκε τρεις εβδομάδες πριν ο κινηματογράφος Tuschinski γιορτάσει τα εκατό του χρόνια. Το κτήριο συνδυάζει διαφορετικές καλλιτεχνικές επιρροές: Της Σχολής του Άμστερνταμ, του Jugendstil και του art deco. Ο συνδυασμός αυτός των διαφορετικών στυλ αντηχεί σε όλο το κτήριο, στις πολύχρωμες τοιχογραφίες και την λάμψη από τα διακοσμητικά φωτιστικά του.

Εκτός από τις επετειακές μινιατούρες, κυκλοφορούν και κάποιες “special editions” όπως για παράδειγμα το αντίγραφο του παλατιού που κυκλοφόρησε σε μικρό μέγεθος το 2013 με αφορμή την παράδοση του θρόνου στον Willem-Alexander, ενώ την επόμενη χρονιά μια νέα έκδοση του ίδιου εμβληματικού κτηρίου της πόλης του 17ου αιώνα κυκλοφόρησε παρουσιάζοντας όλες τις πλευρές του. Η συγκεκριμένη μινιατούρα προσφέρθηκε αποκλειστικά από τον πρόεδρο της KLM σαν δώρο σε διπλωμάτες, ξένους σημαντικούς συνεργάτες και υψηλούς καλεσμένους.

Η ειδική έκδοση νο 8, το Royal Palace Het Loo προσφέρεται μόνο στους επιβάτες της Business Class που έχουν ταξιδέψει τουλάχιστον 60 φορές μέσα σε έναν χρόνο για 10 συνεχόμενα έτη και έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 1 εκατ. μίλια στο πρόγραμμα τακτικών επιβατών!

Μια υπέροχη βόλτα στο Άμστερνταμ μέσα από τα πιο εμβληματικά του κτίρια - εικόνα 2

Μια άλλη ενδιαφέρουσα μινιατούρα από τις συλλεκτικές της σειράς, είναι αυτή που κυκλοφόρησε το 2019 προς τιμή των 100 χρόνων της Hilton. Το Delft House της KLM αναπαριστά το κτήριο εισόδου του ξενοδοχείου Waldorf Astoria Amsterdam. Το κτήριο που παλαιότερα στέγαζε τράπεζα, ήταν η έδρα της Hilton όταν ξεκίνησε. Σήμερα είναι ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της πόλης και προσφέρει χώρους εξαιρετικής αισθητικής και έναν από τους ωραιότερους κήπους στο κέντρο.

Η πόλη έχει πολλά να προσφέρει, ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε επισκέπτη. Ο οργανισμός τουρισμού iAmsterdam προτείνει διαδρομές και γειτονιές που αξίζει κάποιος να περπατήσει και να επισκεφθεί.

Ο Νοέμβριος στο Άμστερνταμ

Μια υπέροχη βόλτα στο Άμστερνταμ μέσα από τα πιο εμβληματικά του κτίρια - εικόνα 3

Κάθε Νοέμβριο ένα από τα πιο ενδιαφέροντα events στην πόλη είναι το Museum Night Amsterdam. Περισσότερα από 50 μουσεία μένουν ανοικτά έως τις 2 π.μ. και οι επισκέπτες εκτός από το να δουν την εκάστοτε συλλογή ή έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν live μπάντες, μουσική από DJs, και να απολαύσουν φαγητό και ποτό σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την πόλη. Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις στην πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.