Ποταμίσιες βουτιές εν μέσω θέρους

Ταξιδεύουμε σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Ρούμελη και απολαμβάνουμε τη δροσιά και την ησυχία της ηπειρωτικής ενδοχώρας.

Ποταμίσιες βουτιές εν μέσω θέρους

Αποχαιρετώντας την παραλία και τη θάλασσα καλοκαιριάτικα, κερδίζετε, τόσο σε (πιο) χαμηλές θερμοκρασίες, όσο και στην αποφυγή του συνωστισμού, αρκεί να μην επιλέξετε τα σαββατοκύριακα στα σημεία που φαίνεται πως προσελκύουν κόσμο. Ένα από αυτά είναι οι βάθρες του Ορλιά στους πρόποδες του Ολύμπου. ένα σημείο μαγικό, το οποίο θα προσεγγίσετε με τα πόδια, αφού αφήσετε το αυτοκίνητο στο Δίον του Λιτόχωρου και συγκεκριμένα στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Από εκεί θα συνεχίσετε πεζή, παράλληλα με το ρέμα, για να φτάσετε μετά από σχεδόν μία ώρα στον καταρράκτη που ακούει στο όνομα Κόκκινος Βράχος και έχει ύψος δεκαοκτώ μέτρα. Θα βουτήξουν μόνο όσοι αντέχουν το κρύο νερό, ενώ θα συνεχίσετε με περισσότερες παγωμένες βουτιές στις βάθρες του Ορλιά που θα συναντήσετε στη διαδρομή.

Ποταμίσιες βουτιές εν μέσω θέρους - εικόνα 1

Μένοντας στον Όλυμπο, οι πιο τολμηροί ορειβάτες μπορείτε να ανακαλύψετε και το φαράγγι του Ενιππέα, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερη και πιο απαιτητική πεζοπορία. δεν προσφέρεται για παιδιά κάτω από 14 ετών, και αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, είναι καλύτερο να το επιχειρήσετε οργανωμένα (trekking.gr). Η διαδρομή ακολουθεί το ποτάμι και η πρώτη έκπληξη που θα σας χαρίσει είναι ο καταρράκτης του Ενιππέα, ύψους τριάντα οκτώ μέτρων, ο οποίος σχηματίζει μια πανέμορφη και πάρα πολύ παγωμένη λίμνη. Καταπράσινες ρεματιές, ξύλινα γεφύρια και υπέροχη θέα στο Αιγαίο από το τελευταίο τμήμα της διαδρομής είναι όλα όσα θα απολαύσετε σε τούτη τη ράχη του θεϊκού βουνού.

Κατεβαίνοντας προς Ευρυτανία, η εξερεύνηση των Αγράφων είναι εμπειρία μοναδική, σε μια Ελλάδα λιγότερο γνωστή και προσιτή (και έτσι ελπίζουμε να παραμείνει), με απότομα βράχια, σκιερά φαράγγια, πυκνή βλάστηση και πολλά νερά που διασταυρώνονται μεταξύ τους από διαφορετικές αφετηρίες και αμέτρητες πηγές. Ο Αγραφιώτης, ο Αχελώος και ο Ταυρωπός, γνωστός και ως Μέγδοβας, δροσίζουν την περιοχή, ενώ εκτός από τους ασφαλτοστρωμένους και χωμάτινους δρόμους στους οποίους θα κινηθείτε με αυτοκίνητο (ιδανικά με 4x4), οι πεζοπόροι γνωρίζουν ήδη ότι σε μεγάλο μέρος της διατρέχεται και από το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Ποταμίσιες βουτιές εν μέσω θέρους - εικόνα 2

Εδώ, τη βουτιά σας θα την κάνετε στην Τρύπα Όσκλιανη στον Αγραφιώτη, αλλά όχι χωρίς κόπο. Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσετε, να ρωτήσετε για την κατάσταση του βασικού μονοπατιού μέχρι την «Τρύπα», όπως και για εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης του σημείου, ενώ προτείνεται εκτός από μαγιό και πετσέτα να φοράτε και ειδικά αδιάβροχα παπούτσια. Την Τρύπα Όσκλιανη θα την προσεγγίσετε στο δρόμο από Καρπενήσι προς Άγραφα και αφού στρίψετε προς Επινιανά. Πάντοτε, ασφαλώς, υπάρχει και η επιλογή να εξερευνήσετε την περιοχή οργανωμένα (pindoshawks.gr).

Ποταμίσιες βουτιές εν μέσω θέρους - εικόνα 3

Συνεχίζοντας προς Ήπειρο, οι Πηγές του Αχέροντα συγκεντρώνουν ουκ ολίγους παραθεριστές που αποζητούν τη δροσιά των κρυστάλλινων νερών του ποταμού κάθε καλοκαίρι, και δικαίως, καθώς το σημείο είναι φανταστικό, παρά τη θλίψη και το θρήνο με τα οποία είναι συνδεδεμένο το όνομά του από την αρχαιότητα (προέρχεται από τη λέξη «ἄχος», δηλ. καημός, πόνος). Γιατί κάποτε ο μύθος ήθελε τον ψυχοπομπό Ερμή να διαπλέει τον ποταμό, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στον Άδη. σήμερα, ωστόσο, τόσο οι πηγές του όσο και οι εκβολές του είναι σημεία δροσιάς, παιχνιδιού και χαράς. Πηγές έχει σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής, αλλά εσείς θα προσεγγίσετε αυτές που βρίσκονται κοντά στο χωριό Γλυκύ Θεσπρωτίας, στα σύνορα με το νομό Πρέβεζας. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία όχι μονάχα να βουτήξετε στο ποτάμι, αλλά και να επιδοθείτε σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως rafting και κανό, ιππασία, τοξοβολία, πεζοπορία – πάντα με την καθοδήγηση και τον εξοπλισμό των ειδικών (acheron-magicriver.gr).

Παραμένοντας στην Ήπειρο, θα ανηφορίσετε στα Τζουμέρκα και συγκεκριμένα στο μακρινό και απομονωμένο «δίδυμο» Συρράκο - Καλαρρύτες, όπου εκτός από την ευχάριστη πεζοπορία στο μονοπάτι που συνδέει τα δυο πετρόχτιστα χωριά, η εκδρομή περιλαμβάνει και μια βουτιά στον Καλαρρύτικο ποταμό. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραπόταμο του Άραχθου, τον οποίο θα συναντήσετε σε διάφορα σημεία της περιοχής, αλλά εν προκειμένω αξίζει να εντοπίσετε το σημείο εκείνο μεταξύ Μονής Κηπίνας και Καλαρρυτών, όπου μια πινακίδα θα σας οδηγήσει στο γεφύρι Κουιάσα και στον πέτρινο νερόμυλο. Αφήστε το αυτοκίνητο και πεζοπορήστε μέχρι εκεί: η διαδρομή είναι μικρή, αλλά μέσα σε πυκνή βλάστηση, πλάι σε κελαρυστά νερά και καταρράκτες. Η βόλτα συνδυάζεται με τσιπουράκι και μεζέ επάνω στο χωριό. Συνδυασμός που μάλλον επιβάλλεται!

Ποταμίσιες βουτιές εν μέσω θέρους - εικόνα 4

Από την Κική Βασσάλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Quattro Suites": Η μινιμαλιστική boho – chic άφιξη που θέτει νέα δεδομένα στη Μονεμβασιά

Ο Οκτώβρης είναι ιδανικός για να γνωρίσετε το ολοκαίνουργιο πολυτελές ξενοδοχείο σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από το Κάστρο της Μονεμβασιάς, δίπλα στην αμμουδιά του Ξιφιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2023

Ηράκλειο για 72 ώρες. Οι "Κρητίκαροι", ο "ξινόχοντρος" και τα "μαναρόλια"

Αν ο τίτλος έχει πολλές άγνωστες λέξεις τότε είστε στη δική μου θέση 72 ώρες πριν το Ηράκλειο. 72 ώρες στο Ηράκλειο και πλέον όλα έχουν απαντηθεί.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ενορχηστρώνει και πάλι τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" στον Άγιο Νικόλαο

Μια αλλιώτικη γαστρονομική εκδήλωση συγκεντρώνει και φέτος ένα λαμπρό team καταξιωμένων σεφ, με σκοπό να προβάλει την τοπική γαστρονομία και όχι μόνο.

Φανάρι-Μπαλάτ: Γνωριμία με μια άλλη Κωνσταντινούπολη

Στις νότιες όχθες του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη, δυο ολοζώντανες γειτονιές της παλιάς Πόλης, το Φανάρι και το Μπαλάτ διεκδικούν την ιστορία τους. Ινσταγκραμικές προσόψεις και απλωμένες μπουγάδες, πολυσύχναστα καφέ και ερημωμένα εργοτάξια εναλλάσσονται στα φιδωτά σοκάκια.

Ένας "Menexes" ανθίζει μες στο φθινόπωρο στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Σε ένα προνομιακό σημείο του Κάστρου της Μονεμβασιάς, οι "Menexes Suites" προσφέρουν ατμοσφαιρικά δωμάτια που θα γίνουν η βάση μας για μια ρομαντική απόδραση.

Ταξιδέψαμε στην Χίο με αφορμή το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της

Όλα όσα είδαμε σε ένα πολυσυλλεκτικό τριήμερο πολιτισμού στο αρχοντικό Castelli του Κάμπου, στο πλαίσιο του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ .