Η μαγευτική καλοκαιρινή του θέα είναι το πρώτο πράγμα που σε σαγηνεύει όταν μπαίνεις στη «Μαραθιά», το βραβευμένο εστιατόριο της Τήνου (Top Notch 2020, από τους Χρυσούς Σκούφους) κι όχι άδικα. Το ντεκ της μοιάζει σαν να ίπταται, έτσι όπως ατενίζει αφ’ υψηλού την παραλία του Αγίου Φωκά, με τα τραπέζια να ευθυγραμμίζονται με τον ορίζοντα και το Αιγαίο να απλώνεται. Ύστερα είναι η αύρα της, που σε τυλίγει με ηρεμία και γλύκα όταν βολεύεσαι στο όμορφο καθιστικό. Κι όταν αρχίζουν να έρχονται τα πιάτα, εκεί πια βεβαιώνεσαι πως έχεις βρει κάτι μαγικό.

Είναι απόλυτα τεχνοκρατικό βέβαια το μυστικό της «Μαραθιάς», που εδώ και χρόνια χαράζει νέες ατραπούς στα νερά της ψαροφαγίας, με τον restaurateur Μαρίνο Σουράνη να επενδύει γνώση και μεράκι στην τεχνική της ωρίμανσης των εξαιρετικών ψαριών που φτάνουν στην κουζίνα του σεφ Στέφανου Μαραγκού. Έτσι, ο μπακαλιάρος υποβάλλεται σε dry aging για έξι ημέρες προτού σερβιριστεί με φαλαταδιανά ρεβίθια και τοπικό πικάντικο λουκάνικο, ο γαλέος περνά αφύγρανση τεσσάρων ημερών προτού έρθει στο πιάτο παρέα με ψητές καλοκαιρινές ρίζες και η ντάσκα περνά από ξηρά ωρίμανση για πέντε ημέρες, προτού ψηθεί σε λίπος από καπνιστή πανσέτα. Κι όταν τα δοκιμάσετε αυτά, κανείς δεν θα σας αδικήσει αν ζητήσετε δωμάτιο στον κομψό και δροσερό οικογενειακό ξενώνα ακριβώς πίσω απ’ το εστιατόριο, για να βρίσκεστε σε απόσταση αναπνοής από το επόμενό σας γεύμα…

Chef’s Tip: «Δοκιμάστε το πλατό γνωριμίας, ένα project για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι, όπου τα πιο χαρακτηριστικά από τα δικά μας ψαρικά ωρίμανσης σερβίρονται σε χειροποίητα πορσελάνινα πιάτα, φορμαρισμένα σε εκμαγεία των βράχων του νησιού».
Παραλία Αγίου Φωκά, 2283023249, www.marathiatinos.gr, FB: Marathia Restaurant