Η Ζάκυνθος σε γαστρονομικό πρωταθλητισμό

Το δημοφιλές νησί του Ιονίου επιστρέφει δημιουργικά στις γευστικές του παραδόσεις και παρουσιάζει ένα νέο γαστρονομικό πρόσωπο ανάκαμψης, που παίζει δυνατά και στα δυο γήπεδα του fine dining και της νόστιμης τοπικής ταβέρνας, έχοντας στην φαρέτρα του διάσημες μαγειρικές υπογραφές…

Η Ζάκυνθος σε γαστρονομικό πρωταθλητισμό

Το παρεξηγημένο γαστρονομικά Φιόρο του Λεβάντε έχει φορτσάρει, μετατοπίζοντας τον γευστικό πήχη σε απρόσμενα υψηλή θέση. Ειδικά στην ενότητα των εστιατορίων σε ξενοδοχεία, εδραιώνεται σε must προορισμό φιλοξενίας και premium συνολικής εμπειρίας.

Η άνθιση των Hotel restaurants

Η Ζάκυνθος σε γαστρονομικό πρωταθλητισμό - εικόνα 1

Το Lesante Blu (Τραγάκι, 2695061600) μέλος των Leading hotels of the world, έκανε τη σημαντική αρχή επενδύοντας μεθοδικά τα τελευταία χρόνια στην αναβάθμιση της τοπικής γαστρονομίας. Σε έναν εντυπωσιακό χώρο όπου το ξενοδοχείο ενώνεται με το γαλαζοπράσινο του Ιονίου, έχουν δημιουργήσει τρία εστιατόρια με ακροκέραμο το υψηλής γαστρονομίας «Melia», που συντονίζει αριστοτεχνικά ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Ισπυρούδης.

Παρακολουθώντας από κοντά την προσπάθεια τους για εξωστρέφεια, ραφινάρισμα και αναδιατύπωση της Επτανησιακής κουζίνας είναι αξιοσημείωτη η προσήλωση τους στην εντοπιότητα. Κάθε χρόνο μεγαλώνουν τον ιδιόκτητο κήπο καλλιεργώντας όλα τα απαραίτητα λαχανικά και βότανα και αναπτύσσουν την φάρμα τους, ενώ φέτος προχώρησαν σε μια σημαντική ανακαίνιση δημιουργώντας μια πανέμορφη ανοιχτή κουζίνα. Το μενού του Νίκου είναι σύγχρονο κέντημα της Ελληνικής κουζίνας, με πιάτα μπολιασμένα φρεσκάδα, όπως ο τάκος μήλου με Αθηναϊκή σαλάτα μπλε καβουριού και η απίστευτη Ζακυνθινή νεροκρεμμυδόπιτα με ντόπιο τυρί πρέντζα και πιάτα που μιλάνε στην καρδιά σαν τον άρτιο κόκορα παστιτσάδα και το πληθωρικό σοφρίτο με τον αφράτο πουρέ γραβιέρας Ζακύνθου. Ένα από τα αγαπημένα μας είναι η συναγρίδα φρικασέ με χόρτα από τον κήπο και ζωηρό αυγολέμονο, που ενισχύεται από το φιστίκι αιγίνης και το λάδι άνηθου. Στο φετινό μενού έχουν απογειώσει και άλλα κλασικά φαγητά, όπως το παστίτσιο και το σπανακόρυζο και τα έχουν μεταμορφώσει σε νεωτερίστηκες μπουκιές έκπληξη.

Η Ζάκυνθος σε γαστρονομικό πρωταθλητισμό - εικόνα 2

Στο ίδιο πλαίσιο της συστηματικής ανάπτυξης εγκαινιάζουν μια νέα σελίδα φιλοξενίας, σχεδιάζοντας το «Lesante Cape», το πρώτο ολοκληρωμένο resort του νησιού στην προνομιακή περιοχή Ακρωτήρι. Το resort θα ανοίξει τις πόρτες του τον Μάιο του 2022. Έχοντας την τύχη να πάρουμε πρώτοι μια γεύση, πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που κάνει focus στην Ζακυνθινή οικοδόμηση και μεταφέρει την εμπειρία της ιστορίας του νησιού σε μια κεντρική πλατεία, με μαγαζιά, καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια, εκκλησία, αμπελώνες, κελάρια και παραδοσιακό μουσείο με φορεσιές και επιλεγμένα αντικείμενα.

Η Ζάκυνθος σε γαστρονομικό πρωταθλητισμό - εικόνα 3

Σε τροχιά ανανέωσης και το «Olea» στο Τσιλιβί (Πλάνος, 2695022265). Το ξενοδοχείο που μοιάζει με τροπικό χαλαρωτικό νησί γεμάτο ελαιώνες, φυτά, μυρωδικά και τρεχούμενα νερά, φέτος ανεβάζει στροφές στο fine dining εστιατόριο flow, με ένα καθηλωτικό μενού που επιμελείται ο μετρ στα παντρέματα ελληνικής, μεσογειακής και ασιατικής κουζίνας Μιχάλης Νουρλόγλου. Ο Μιχάλης απογειώνει συνταγές με ψάρι αναμιγνύοντας υλικά από τον εσωτερικό κήπο με τεχνικές και μυστικά της τοπικής κουζίνας. Ένα από τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το τέλεια μαγειρεμένο μπαρμπούνι με σος wasabi.

Η «Contessina», που βρίσκεται επίσης στο Τσιλιβί, συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία της με τον Χριστόφορο Πέσκια στο εστιατόριο «Lantika». Το μενού είναι must taste καθώς μας μυεί με ένα τελείως διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο στην Ζακυνθινή κουζίνα και στους τοπικούς θησαυρούς της. Πιάτα όπως η παστιτσάδα και ο κόκορας μεταμορφώνονται και υλικά όπως η σταφίδα, το κρέας, το λάδι και τα ντόπια κρασιά γίνονται πρωταγωνιστές σε upper level γευστικές συνθέσεις.

H διαρκής βελτίωση των εστιατορίων

Στο ίδιο μήκος κύματος με βασικό άξονα την διάσωση της τοπικής γεύσης κινούνται πλέον και τα εστιατόρια. Το οικογενειακό Nobelos (Άγιος Νικολάος, Βολίμες, 2695031400) στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικόλαου υπηρετεί χρόνια την ελληνική κουζίνα. Όλα τα προϊόντα είναι βιολογικά από το μποστάνι και τα ψάρια είναι από το καθημερινό παραγάδι. Τα πιάτα τους βγάζουν ελληνικό καλοκαίρι με highlights το σαγανάκι κολοχτύπα, τα λιγκουίνι με αχινό και το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι. Κλασική, απλή και νόστιμη κουζίνα βρίσκουμε στις κρυμμένες Αμπελώστρατες (2695043718) στο χωριό Κοιλιωμένο. Εκεί ανάμεσα στους αμπελώνες και τα πλατάνια τρώμε φοβερά κρέατα και μοσχοβολιστές σαλάτες.

Για πιο εκλεπτυσμένες και gourmet επιλογές κατάλληλο είναι το Προσήλιο (Αγ. Πάντων Χώρα, 2695022040) της Κρίστυ Καραγεώργου και του Γιώργου Καμπίτση στην καρδιά της Πόλης. Η Κρίστυ έχει ταλέντο στους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών και ο Γιώργος κάνει τα καλύτερα wine pairings. Το μενού συνολικά διατρέχεται από καινοτόμες ιδέες και ωραίες παραλλαγές κλασικών πιάτων. Για παράδειγμα το ξεκίνημα με την πειραγμένη χωριάτικη σαλάτα είναι εξαιρετικό με την προσθήκη της φράουλας, του ξινοτυριού και του πουρέ πεπονιού να δίνουν μια έξτρα ευχάριστη επίγευση. Πολύ καλό είναι το ημίπαστο ψάρι ημέρας με παναρισμένα χόρτα και κονσομέ σκορδαλιάς, όπως και το λαβράκι με σάλτσα κακαβιά και νούτλς κολοκύθας. Νέα είσοδος είναι το εστιατόριο που άνοιξε μέσα στο κτήμα Γράμψα (Λαγώποδο, 6942675898). Τα ηνία της κουζίνας έχει ο Σταύρος Υφαντίδης, ο οποίος έχει θητεύσει σε δυνατές κουζίνες της Σαντορίνης και του εξωτερικού. Οι συνταγές είναι εμπνευσμένες από την Ελληνική γη και ραφινάρουν την παράδοση με τις κατάλληλες δόσεις μοντερνισμού. Φοβερό πιάτο είναι το μυλοκόπι με μπερ μπλαν από ντόπιο κρασί verdea, το οποίο συνοδεύεται με το ίδιο κρασί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το 2ο Mykonos Running Festival έρχεται με τη Stoiximan Μεγάλο Χορηγό

Έτοιμη και φέτος για τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού η Μύκονος, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, μαζί με τη Stoiximan.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/09/2023

"Messinia Terroirs Wine Festival": Αναβιώνοντας τα θρυλικά αμπελοτόπια της Μεσσηνίας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φεστιβάλ για τους φίλους του κρασιού, που εστιάζει στην αναγέννηση του μεσσηνιακού αμπελώνα, πραγματοποιείται στη Navarino Agora, δίνοντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.

The World’s 50 Best Hotels: Αυτά είναι τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2023

Το αθηναϊκό "Four Seasons" ανάμεσα στα κορυφαία ξενοδοχεία του πλανήτη. Στο νο.1 το ιταλικό "Passalacqua".

Ύδρα για 72 ώρες. Maurizio Cattelan και παλαμίδα με περγαμόντο

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας που με τα χρόνια έγινε αγάπη, ποτέ όμως συνήθεια. Κάθε φορά που βρισκόμαστε με το νησί μου there are fireworks in the night sky.

Τήνος για 72 ώρες: Ένας opinionated, beach-free οδηγός

Η Τήνος δεν ήταν ποτέ στο χάρτη μου για κάποιο λόγο... Μάλλον γιατί είχα πέσει θύμα διαφόρων κλισέ που ακούγονται για αυτήν. Κακώς.

Mandarin Oriental, Navarino Agora, βιωσιμότητα, real estate: επιστρέφοντας στην Costa Navarino 10 χρόνια μετά

Επισκεφτήκαμε το Mandarin Oriental και την πολύβουη Navarino Agora και είδαμε πώς το μοναδικό εν εξελίξει project της ΤΕΜΕΣ ξεδιπλώνει ολοένα και πιο ολοκληρωμένα τη δυναμική του χτίζοντας το brand της Μεσσηνίας διεθνώς.