Oli Broom: «Βρες χρόνο και ξεκίνα ένα ταξίδι σε δύο ρόδες»

Ιδρυτής της ομάδας ποδηλατικών εκδρομών Τhe Slow Cyclist και κατεξοχήν «αργός ποδηλάτης», ο Oli Broom μοιράζεται μαζί μας αξέχαστες στιγμές και χρήσιμα tips για νέους και έμπειρους οπαδούς του ποδηλατικού τουρισμού.

Oli Broom: «Βρες χρόνο και ξεκίνα ένα ταξίδι σε δύο ρόδες»

Τo 2009, o Oli Broom άφησε πίσω του μια καριέρα στο Λονδίνο, ανέβηκε στο ποδήλατο και… 412 μέρες μετά, έφτασε μέχρι την Αυστραλία! Πλέον, μυεί ενθουσιώδεις ταξιδιώτες στα μυστικά του ποδηλατικού τουρισμού μέσω του Τhe Slow Cyclist, μιας ομάδας που ειδικεύεται σε ειδυλλιακές, αβίαστες ξεναγήσεις με ποδήλατο, απ’ το Ζαγόρι και τη Μάνη μέχρι τη Γεωργία και τη Ρουάντα. «Για μένα, οι αργοί ποδηλάτες είναι ταξιδιώτες με ανήσυχο πνεύμα και έξτρα ενέργεια στα πόδια» εξηγεί, μιλώντας στο «Taste & Travel» για το ποδήλατο όχι μόνο ως μέσω άθλησης, αλλά και ως μέσο ταξιδιού.

Τι μπορεί να περιμένει κάποιος από μια αργή ξενάγηση με ποδήλατο;
Στο Τhe Slow Cyclist, η ποδηλασία είναι μέσο ταξιδιού, όχι κάποιο άθλημα. Οι αργοί ποδηλάτες λοιπόν, είναι ταξιδιώτες με ανήσυχο πνεύμα και έξτρα ενέργεια στα πόδια. Φυσικά, μπορεί να περιμένει κανείς μια βελτίωση στη φυσική του κατάσταση, αλλά κυρίως θα βρει πολλές ευκαιρίες να σταματήσει και ν’ απολαύσει τον τόπο στον οποίο ταξιδεύει.

Oli Broom: «Βρες χρόνο και ξεκίνα ένα ταξίδι σε δύο ρόδες» - εικόνα 1

Ποιες είναι για σένα μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που έζησες στις εκδρομές του Τhe Slow Cyclist, στην Ελλάδα και γενικά;
Στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στο Ζαγόρι, δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα απ’ το να πίνεις ντόπιο κρασί και ν’ ακούς έναν μάστορα του κλαρίνου καθώς δύει ο ήλιος – ειδικά αν έχει προηγηθεί μια υπέροχη μέρα με ποδηλατάδες και πεζοπορίες στις δασώδεις πλαγιές της περιοχής. Στην Πελοπόννησο λατρεύω που ποδηλατούμε απ’ τη μια φανταστική, κρυφή γωνιά στην άλλη για κολύμπι. Ο ρόλος μας είναι να μοιραστούμε με τους ταξιδιώτες διαμαντάκια που δεν ξέρει κανείς άλλος.

Τι διαφορές έχει το να ποδηλατείς σόλο συγκριτικά με το να ποδηλατείς με γκρουπ;
Προφανώς είναι πολύ διαφορετικές εμπειρίες. Καταρχήν, όταν ποδηλατείς μόνος σε πολλές διαφορετικές χώρες πρέπει να μάθεις να γίνεσαι κατανοητός. Κι αυτό πολλές φορές περιλαμβάνει τη μιμική τέχνη. Επίσης, προφανώς πρέπει να μπορείς να είσαι μόνος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ποδηλασία με γκρουπ έχει πιο πολλή πλάκα, δεν έχει τη νοοτροπία της πρόκλησης. Και σπάνια θα χρειαστεί να κάνεις παντομίμα για να βρεις ένα κρεβάτι για το βράδυ!

Υπάρχουν κάποια χρήσιμα tips που θα ήθελες να μοιραστείς με τους νέους ποδηλάτες;
Πάντα έλεγα ότι αν μπορείς να κάνεις ποδήλατο για μία μέρα, μπορείς να κάνεις και για ένα χρόνο. Κάπως έτσι ξεκίνησα, φεύγοντας για μονοήμερες ή διήμερες ποδηλατικές εκδρομές. Πριν καλά καλά το καταλάβω, ποδηλατούσα προς την Αυστραλία. Άρα, το μήνυμα για νέους ποδηλάτες είναι μάλλον «απλώς ξεκίνα», βρες το χρόνο να ξεκινήσεις ένα ταξίδι σε δύο ρόδες.

Oli Broom: «Βρες χρόνο και ξεκίνα ένα ταξίδι σε δύο ρόδες» - εικόνα 2

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ξέρουμε ότι το φθινόπωρο θα πάρετε μέρος σε ένα νέο φεστιβάλ στην Καρδαμύλη.
Ναι, συμμετέχουμε στο πρώτο Φεστιβάλ Μπενάκη στην Καρδαμύλη, μια μικρή, εξαήμερη λογοτεχνική εκδήλωση για την οποία είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Τα πρωινά, διάσημοι συγγραφείς θα μιλάνε για το πάθος τους για οτιδήποτε ελληνικό, ενώ τα απογεύματα θα πηγαίνουμε για εξερευνήσεις με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Ο τέλειος συνδυασμός. Επίσης, σχεδιάζουμε νέες εκδρομές στην Ευρώπη, αλλά για την ώρα, θα παραμείνουμε στα μέρη που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Ο γύρος του κόσμου με ποδήλατο

O Oli Broom είναι ένας απ’ τους εξπέρ του ποδηλάτου που μοιράζονται συνολικά 100 επικές περιπέτειες σε δυο ρόδες, στο νέο βιβλίο Ride: Cycle the World. Αντλήστε έμπνευση από εντυπωσιακές φωτογραφίες, αλλά και πρακτικές πληροφορίες, όπως χάρτες, αποστάσεις, βαθμούς δυσκολίας – και, φυσικά, τα σημεία με την καλύτερη θέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το ξενοδοχείο "Alkyon" μας δίνει ιδέες για χαλαρωτικές διακοπές σε φόντο μπλε και πράσινο στην Σκιάθο

Στο νησί του Παπαδιαμάντη, υπάρχει ένα ξενοδοχείο που ενδείκνυται για οποιοδήποτε στυλ διακοπών θελήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/07/2024

Το Κάστρο του Αντιρρίου γίνεται καθολικά προσβάσιμο με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης

Καθολικά προσβάσιμο καθίσταται το Κάστρο Αντιρρίου μετά την αναβάθμιση των υποδομών.

Ποιά νησιά πρωταγωνιστούν σε τζίρο από καταλύματα και εστίαση τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Η Πάρος και η Μήλος πρωπορεύονται στις αυξήσεις αεροπορικών αφίξεων και εσόδων καταλυμάτων και εστίασης.

Στην "Μαργιώρα" δεν έρχεσαι μόνο για να καλοφάς (αν και θα μπορούσες)

Εστιατόριο για δείπνο, wine και cocktail bar, ένα μικρό shop/delicatessen με εκλεκτά προϊόντα μικρών παραγωγών και μια κρυφή αυλή που εκτός των άλλων στεγάζει και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι μερικά από τα πολλά πρόσωπα της Μαργιώρας.

Από την Τιφλίδα στον Καύκασο: Πήγαμε στη Γεωργία και καταλάβαμε γιατί (το κρασί και η γαστρονομία της) είναι τόσο hot

Σε ζυμώσεις, όχι μόνο πολιτικές, βρίσκεται η χώρα στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, που αναδεικνύεται σε νέο darling όσων αναζητούν νέες τάσεις στο ταξίδι, το φαγητό και το κρασί. Άλλωστε στις ζύμες και τις ζυμώσεις βρίσκεται και η καρδιά του ταξιδιωτικού της DNA.

Εν εξελίξει η αποκατάσταση της "Οικίας του Νέρωνα" στην Αρχαία Ολυμπία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση των Ανατολικών Θερμών του Οκταγώνου στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη των ρωμαϊκών μνημείων της περιοχής.