5 οργανώσεις για πιο «πράσινα» ταξίδια απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο

Ανακαλύψτε πέντε οργανισμούς που προτείνουν sustainable υπηρεσίες, ενισχύοντας τις τοπικές κοινότητες, προστατεύοντας το περιβάλλον και κάνοντας τη ζωή γύρω μας καλύτερη – και τα ταξίδια μας πιο γευστικά, πιο γεμάτα, πιο όμορφα.

5 οργανώσεις για πιο «πράσινα» ταξίδια απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο

Ανακαλύψτε πέντε οργανισμούς απ’ την Ελλάδα που προτείνουν sustainable υπηρεσίες, ενισχύοντας τις τοπικές κοινότητες, προστατεύοντας το περιβάλλον και κάνοντας τη ζωή γύρω μας καλύτερη – και τα ταξίδια μας πιο γευστικά, πιο γεμάτα, πιο όμορφα.

Wise Greece

5 οργανώσεις για πιο «πράσινα» ταξίδια απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο - εικόνα 1

Πού
Ελλάδα

Φιλοσοφία
H μη κερδοσκοπική Κίνηση Wise Greece έχει διπλό (και “σοφό”, όπως λέει και το όνομα) σκοπό: να αναδείξει τους Έλληνες παραγωγούς εντός κι εκτός των συνόρων, ενισχύοντας από τις πωλήσεις όσους το έχουν ανάγκη περισσότερο, όπως άστεγους, ηλικιωμένους και παιδιά. H Κίνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Η ιδρύτρια Μελίνα Ταπραντζή τιμήθηκε με το βραβείο SDGs and Her 2020 από τον Ο.Η.Ε. και την Παγκόσμια Τράπεζα, μια διάκριση που μοιράστηκε με έξι ακόμα γυναίκες επιχειρηματίες για τη συμβολή τους στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέρος της Αντζέντας 2030 του Ο.Η.Ε.

Βιώσιμα Τips
Από στριφτάρια λαχανικών και Αγιωργίτικο κρασί μέχρι κρητικές μπουκιές χαρουπιού και σαπουνάκια μιας χρήσης (ιδανικά για ταξίδι), κάθε επένδυση σε ένα από τα εκατοντάδες προϊόντα με το σήμα Wise Greece είναι για καλό σκοπό. Στο www.wisegreece.com/ θα βρείτε αναλυτικά τις διευθύνσεις των καταστημάτων όπου θα τα αναζητήσετε - ανά την Αττική, αλλά και σε Πάρο, Σάμο, Αμοργό κ.α. για ανεφοδιασμό “στον δρόμο”.

Planeterra

5 οργανώσεις για πιο «πράσινα» ταξίδια απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο - εικόνα 2

Πού
Καναδάς & ανά τον κόσμο

Φιλοσοφία
Το αποτελεσματικό μοντέλο της Planeterra ενισχύει οικονομικά τις ντόπιες κοινότητες σε πάνω από 66 χώρες, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό, και τον τόπο γύρω τους - απογειώνοντας την εμπειρία για τον ταξιδιώτη. Μέσα από έξυπνες συνεργασίες (ανάμεσά τους και η Wise Greece) απ’ τη γεύση στη διαμονή και τα είδη χειροτεχνίας, ενσωματώνει π.χ. μικρές επιχειρήσεις στο δρομολόγιο δημοφιλών ξεναγήσεων. Έτσι, οι ντόπιοι - με ολοένα και περισσότερες γυναίκες και νέους σε στρατηγικούς ρόλους - αποκτούν τη δύναμη να αφηγούνται οι ίδιοι τις αυθεντικές ιστορίες τους, δίνοντας παράλληλα λύση σε ουσιαστικά προβλήματα, όπως το καθαρό νερό.

Βιώσιμα Τips
Μια δωρεά στο Planeterra.org ενισχύει προγράμματα όπως το Women With Wheels, που ανατρέπει τα στερεότυπα εκπαιδεύοντας εκατοντάδες γυναίκες οδηγούς ταξί στην Ινδία -απ’ το Νέο Δελχί στη Τζαϊπούρ. Mια και η ξενάγηση σε βιολογική φάρμα καφέ στην Κόστα Ρίκα πέφτει μακριά, πάρτε μια αυθεντική γεύση κι ενισχύστε τον σκοπό με μια διαδικτυακή παραγγελία κοσταρικανού καφέ.

I Love Local

5 οργανώσεις για πιο «πράσινα» ταξίδια απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο - εικόνα 3

Πού
Ασία & Αφρική

Φιλοσοφία
Το I Love Local βάζει στον τουριστικό χάρτη μικρές κι άγνωστες κοινότητες, που χαρίζουν ταξιδιωτικές εμπειρίες όπως μόνο αυτές ξέρουν. Εδώ θα έρθετε απευθείας σε επαφή με ντόπιους “οικοδεσπότες” από 19 χώρες, που σχεδιάζουν αναμνήσεις εκτός της πεπατημένης - με 100% από την τιμή που ζητούν να πηγαίνει απευθείας στους ίδιους. Το I Love Local, ως μεσάζοντας, προσθέτει στο ποσό κάτι επιπλέον αντί να το αφαιρεί απ’ το εισόδημά τους. Με αυτόν τον τρόπο εξισορροπεί τη ζυγαριά του τουρισμού, που στην πλειοψηφία του αφήνει στους ντόπιους μόνο 5% από ό,τι ξοδεύει κάθε ταξιδιώτης.

Βιώσιμα Τips
Δώστε ραντεβού στο Κάντι της Σρι Λάνκα με την Kumari, που σάς προσκαλεί σπίτι της για να μαγειρέψετε kottu roti (το απόγειο του ντόπιου street food) και άλλες λαχταριστές συνταγές που περνούν απο γενιά σε γενιά. Μέχρι το ταξίδι να απελευθερωθεί απ’ τους περιορισμούς, η πλατφόρμα προσφέρει επίσης διαδικτυκές επιλογές 360 μοιρών. Πρώην παιδιά του δρόμου στην παραγκούπολη Mathare του Ναϊρόμπι, o Cheddaz, o Donga και ο Kissmart μοιράζονται άγνωστες πτυχές της καθημερινότητάς σε μια εικονική ξενάγηση στη γειτονιά τους - με 50% των εσόδων να πηγαίνει στην κοινότητα.

Sustainable Travel Internationa

5 οργανώσεις για πιο «πράσινα» ταξίδια απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο - εικόνα 4

Πού
Αμερικανική Ήπειρος, Ειρηνικός, Αφρική

Φιλοσοφία

Η Sustainable Travel International γεννήθηκε για να προστατέψει ευάλωτους προορισμούς, τη φύση και τους ανθρώπους τους, απ’ τα νησιά της Καραϊβικής στις σαβάνες της Τανζανίας. Γιατί “η βιωσιμότητα είναι ένα ταξίδι - ένα έργο εν εξελίξει”, γι’ αυτό και η μη κερδοσκοπική οργάνωση ποντάρει σε ουσιαστικές αλλαγές σε βάθος χρόνου. Αγκαλιάζει τις τοπικές κοινότητες και αποτελεί καίριο σύμμαχο ενάντια στις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού, όπως η ρύπανση, η μετατόπιση πληθυσμών κι ο υπερ-τουρισμός (όπως γνωρίζει πολύ καλά και η δική μας Σαντορίνη).

Βιώσιμα Τips

Το Sustainabletravel.org προσφέρει μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για πιο πράσινα ταξίδια - ακόμα κι αν η Καραϊβική δεν είναι ακόμα στα πλάνα. Μάθετε πώς θα προστατέψετε την άγρια ζωή κάθε φορά που κάνετε trekking ή καταδύσεις (το μυστικό είναι στο αντηλιακό). Ή πώς θα ξεχωρίσετε σουβενίρ φτιαγμένα από είδη υπό κίνδυνο εξαφάνισης (στην καρύδα λέμε ναι, στη θαλάσσια χελώνα όχι). Τσεκάρετε τον ειδικό υπολογιστή κι αντισταθμίστε το αποτύπωμα άνθρακα του ταξιδιού σας - ή ενισχύστε με μια μικρή δωρεά.

Much Better Adventures

5 οργανώσεις για πιο «πράσινα» ταξίδια απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο - εικόνα 5

Πού
Ευρώπη & ανά τον κόσμο

Φιλοσοφία
Με τη Much Better Adventures φεύγετε για “άγριες” περιπέτειες που σέβονται εξίσου την άγρια φύση και ζωή. Η ομάδα ειδικεύεται σε εκδρομές λίγων ημερών με μικρά γκρουπ, με το 80% των κερδών κατά μέσο όρο να διοχετεύεται στην τοπική οικονομία. Στη σειρά Adventures for Good (Περιπέτειες για Καλό), οι πράσινοι στόχοι ανεβαίνουν ένα ακόμα επίπεδο, ενισχύοντας απευθείας προσεκτικά επιλεγμένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Οι εκδρομές υπολογίζουν παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνετε πίσω σας - η ομάδα όμως φροντίζει να φυτέψει αρκετά δέντρα για να το αντισταθμίσει.

Βιώσιμα Τips
Η νέα περιπέτεια της συλλογής Adventures for Good θα σας ταξιδέψει μέχρι τα παρθένα δάση της Πίνδου, για να αναζητήσετε καφέ αρκούδες και να συμμετάσχετε στις δράσεις προστασίας τους. Εναλλακτικά, χρειάζεστε μόνο τρεις μέρες άδεια για ν’ αποδράσετε στα Kεντρικά Απέννινα της Ιταλίας -μια περιοχή που ξεχωρίζει για τη βιοποικιλότητά της- όπου θα εντοπίσετε αγριογούρουνα και λύκους μέσα στις οξιές, και θα χαλαρώσετε απ’ τις συγκινήσεις της ημέρας με μεθυστικό ιταλικό κρασί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.