Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες

Εγκρίθηκε η αποκατάσταση για το στολίδι των Σπετσών, το Αρχοντικό Αναργύρου και η μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες

Την Τετάρτη στις 9/6/2021 το Περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής τάχθηκε υπέρ της 1ης τροποποίησης του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής με προϋπολογισμό 2,5 εκ. για την αποκατάσταση και την μετατροπή του Αρχοντικού Αναργύρου σε πολιτισμικό χώρο. Το κτίριο είχε παρουσιάσει σημαντικές ζημιές εδώ και χρόνια αλλά οι ενδιάμεσες προσπάθειες για την αποκατάστασή του απέτυχαν. Έπειτα, παρά την εύλογη προσπάθεια της σημερινής Εκτελεστικής Επιτροπής που έθεσε ως προτεραιότητα την βελτιστοποίηση του κτιρίου, βρέθηκε σε αδιέξοδο λόγω της πανδημίας. Από την Τετάρτη όμως, περήφανα αναγγέλεται πως το Αρχοντικό Αναργύρου πρόκειται να ξανανοίξει τις πόρτες του στο κοινό μετά από το διάστημα της αποκατάστασής του. Θερμή υποστήριξη και βοηθεία παρωχήθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κα. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και πολλές άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 1

Το Αρχοντικό Ανάργυρου έχει βαρυσήμαντη ιστορία περίπου 100 χρόνων και συνδέεται άμεσα με την ζωή και του ιδιοκτήτη του αλλά και ολόκληρου του νησιού. Υποδέχθηκε εστεμμένους και ξεχωριστές προσωπικότητες, φιλοξένησε συζητήσεις για μεγάλες ιδέες και έργα, φρόντισε και βοήθησε στερημένους ανθρώπους στα χρόνια της κατοχής. Αργότερα στέγασε το δημοτικό νοσοκομείο και τις δημοτικές αρχές. Μετά από λίγα χρόνια εγκατάλειψης, το κτίριο ήρθε στην κατοχή του Σωτήριου Ανάργυρου για να επιτελέσει τον ρόλο της κατοικίας του. Ο Σωτήρης Ανάργυρος φιλοδοξούσε να κατασκευάσει μια οικία αντάξια της οικονομικής του κατάστασης και του κύρους του. Είχε οραματιστεί να χτίσει ένα αρχοντικό που θα μοιάζει με αιγυπτιακό ανάκτορο ή ναό. Ανέθεσε λοιπόν την εκπόνηση των σχεδίων στον αρχιτέκτονα Ζήζηλα και επιστράτευσε τους καλύτερους τεχνίτες και μέσα σε ένα χρόνο (1903-1904) ανόρθωσε το εντυπωσιακότερο κτίριο στις Σπέτσες, το επιβλητικό Αρχοντικό Αναργύρου, καινοτόμο και πρωτοπόρο για την εποχή του, με πλούσια αρχιτεκτονική διακόσμηση.

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 2

Ο Σωτήρης Ανάργυρος γεννήθηκε το 1849 στις Σπέτσες και υπήρξε ο σημαντικότερος ευεργέτης του νησιού. Από νεαρή ηλικία αρχίζει να ασχολείται με τα καπνά και να ταξιδεύει σε διάφορες χώρες. Πάντα με οδηγό την φιλοδοξία του για επιτυχία καταλήγει στη Νέα Υόρκη και προσλαμβάνεται στην καπνοβιομηχανία κολοσσό του Αμερικανοεβραίου Τόμσον, την οποία κληρονομεί κι όλας μετά την υιοθεσία του από τον Τόμσον. Το 1895 παντρεύεται την εξαδέλφη του Ευγενία Αναργύρου και μαζί επιστρέφουν στην Αμερική. Η νοσταλγία όμως της Ευγενίας για τις Σπέτσες αναγκάζουν το ζευγάρι να γυρίσει στο νησί και να εγκατασταθεί μόνιμα. Τότε ξεκίνησε και η μεγάλη ανάπτυξη των Σπετσών. Ο Σωτήρης Ανάργυρος έκανε πολλά έργα στο νησί, κάποια με εντελώς δικά του έξοδα και χάρισε κύρος, αίγλη και χλιδή που το νησί δεν είχε ξαναντικρύσει.

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 3
Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 4

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 5

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 6

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 7

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 8

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 9

Το κύρος των Σπετσών ξαναζωντανεύει μαζί με το Αρχοντικό Αναργύρου: δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες - εικόνα 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Πρώτη ματιά στο ακόμα πιο γκράντε "Grand Hyatt Athens"

Με επέκταση σε νέο κτίριο κι ένα ολοκαίνουργιο roof garden που θα κλέψει και τις αθηναϊκές καρδιές γυρίζει σελίδα το πολυτελές ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού, που διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου "Grand Hyatt" της Ευρώπης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
24/03/2023

Day trips για 25η Μαρτίου: 4 κοντινές εκδρομές για ημερήσια της τελευταίας στιγμής

Ζηλεύετε που δεν φύγατε για τριήμερο; Ακολουθούν τέσσερις κοντινές εκδρομές για να το ρίξετε λίγο έξω.

Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στη γυναίκα και στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Το "Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές" είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT.

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το 1ο L’ Étape Greece by Tour de France

Σε έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, εκεί όπου η αρχαία ιστορία και η μαγευτική φύση της Δυτικής Πελοποννήσου συναντούν τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί μια μυθική ποδηλατική διαδρομή, κατά τα πρότυπα του κορυφαίου Tour de France.

Αναζητούνται σομελιέ! Σε ποιες θέσεις υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σχετικά με τις ελλείψεις ανά ειδικότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Με ποιο αφήγημα και με ποιες υποδομές ετοιμαζόμαστε για την τουριστική άνοιξη;

Είναι επείγον να βρεθεί τόσο ο στόχος όσο και οι απαραίτητες γενναίες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη στιβαρότητα της τουριστικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον.