Πλατεία Συντάγματος: H απόλαυση δίνει ραντεβού με την ιστορία στο Ναύπλιο

Αν γινόταν διαγωνισμός για τις ομορφότερες πλατείες, η Πλατεία Συντάγματος θα ήταν σίγουρα φαβορί!

Πλατεία Συντάγματος: H απόλαυση δίνει ραντεβού με την ιστορία στο Ναύπλιο

Ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μωσαϊκό ξεδιπλώνει την ιστορία της νεότερης Ελλάδας στη σκιά των κάστρων του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας. Κάτω από τον πλάτανο όπου συναντιώνταν οι πρώτοι βουλευτές της επαναστατημένης Ελλάδας, με θέα τα περιστέρια-πιστούς θαμώνες των εντυπωσιακών μαρμάρων της πλατείας, σήμερα δίνονται όλα τα ραντεβού για τις βόλτες στα σοκάκια του Ναυπλίου.

Από δω ξεκινούν ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου και το αλά παλιά Ελλάδα σκηνικό της Σταϊκοπούλου, με τα παραδοσιακά ταβερνάκια και μαγαζιά. Είτε καθισμένος/η στα σκιερά cafe είτε με μπίρα και παγωτό από τις καταπληκτικές τζελατερίες στο χέρι, εδώ απολαμβάνεις τη μέρα να κυλάει αργά και απολαυστικά, σαν να εκτυλίσσεται μπροστά σου μια ταινία με σύγχρονους ήρωες και ιστορικό φόντο που σε πάει πίσω στους αιώνες.

Πλατεία Συντάγματος: H απόλαυση δίνει ραντεβού με την ιστορία στο Ναύπλιο - εικόνα 1
Το επιβλητικό πρώην τζαμί του Αγά-πασά είναι γνωστό ως Βουλευτικό γιατί στέγασε τη Βουλή της επαναστατημένης Ελλάδας

3 must στάσεις

Πάνω στην Πλατεία Συντάγματος, το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό κτίριο του 1713, την Αποθήκη του Στόλου, από τα ωραιότερα κτίρια της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα. Τα εκθέματά του χρονολογούνται από τα παλαιολιθικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κατέχει η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών.

Το επιβλητικό πρώην τζαμί του Αγά-πασά είναι γνωστό ως Βουλευτικό γιατί στέγασε τη Βουλή της επαναστατημένης Ελλάδας, από το φθινόπωρο του 1825 έως την άνοιξη του 1826, αφού πρώτα διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον αρχιτέκτονα Bαλλιάνο. Θέλοντας να εξιλεωθεί από τον διπλό φόνο που διέπραξε στην προσπάθειά του να βρει τον θησαυρό του πατέρα του, ο Αγάς ξόδεψε τα λάφυρα για να χτίσει το τζαμί. Σήμερα υποδειγματικά αναπαλαιωμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, φιλοξενεί χώρο πολιτιστικών και συνεδριακών εκδηλώσεων, ενώ στεγάζει και τη Δημοτική Πινακοθήκη Nαυπλίου με ενδιαφέρουσα συλλογή έργων ζωγραφικής σύγχρονων Eλλήνων καλλιτεχνών.

Πλατεία Συντάγματος: H απόλαυση δίνει ραντεβού με την ιστορία στο Ναύπλιο - εικόνα 2
Tο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό κτίριο του 1713, την Αποθήκη του Στόλου

Άλλο ένα οθωμανικό μνημείο με ιδιαίτερη ιστορία, είναι το γνωστό ως Τριανόν, από την ονομασία του κινηματογράφου που στεγαζόταν εδώ. Το παλαιότερο τζαμί που σώζεται στην πόλη έχει φιλοξενήσει από το 1828 μέχρι και τις αρχές του 1833 το Aλληλοδιδακτικό Σχολείο Aρρένων, ενώ πλέον χρησιμοποιείται από το Δημοτικό Θέατρο Nαυπλίου.

Πλατεία Συντάγματος: H απόλαυση δίνει ραντεβού με την ιστορία στο Ναύπλιο - εικόνα 3

Βολτάρουμε με τον απόλυτο ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ του αστικού τοπίου… το Περιστέρι! Ανακάλυψε κι εσύ τη νέα συλλεκτική συσκευασία FIX ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και μοιράσου με την FIX Hellas τις δικές σου ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ εμπειρίες από τις πόλεις της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.