Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό και πήραμε μια γεύση πρώτοι

Ένας μέχρι πρότινος απαγορευμένος ταξιδιωτικός καρπός φαίνεται να επιδιώκει την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε από τους πρώτους που τον απολαύσαμε, με αφορμή το φεστιβάλ Tanween στο ολοκαίνουργιο πολιτιστικό κέντρο Ithra.

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό και πήραμε μια γεύση πρώτοι

Aραγε σε πόσους προορισμούς τού όλο και πιο μικρού μας κόσμου μπορείς να υπερηφανευτείς ότι πάτησες το πόδι σου πριν από τους πολλούς ή ακόμη και από τους πρώτους; Πατρίδα του ισλαμισμού και μέχρι πρότινος ταξιδιωτικό άβατο, στο οποίο εισέρχονταν μονάχα μουσουλμάνοι προσκυνητές και όσοι αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη, με την επαγγελματική βίζα απαραιτήτως στο χέρι, η Σαουδική Αραβία ανοίγεται σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο, διεκδικώντας το δικό της μερίδιο δημοσιότητας, θετικής ή μη.

Στον τόπο όπου οι γυναίκες απέκτησαν πριν από ελάχιστα χρόνια το δικαίωμα να οδηγούν, η θρησκευτική αστυνομία καταργήθηκε μόλις πρόσφατα και το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί απαγορευμένο καρπό μπορείς να εισέλθεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο με ηλεκτρονική βίζα, συμπληρώνοντας απλώς τα στοιχεία σου και καταβάλλοντας ένα αντίτιμο της τάξης των 120 δολαρίων. Μια σειρά από μεγαλεπήβολα projects, όπως το resort που πρόκειται να ανοίξει στο μέλλον, με τη σφραγίδα του σταρ αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, στην περιοχή Αλ Ούλα, δίνουν τη νέα κατεύθυνση που ακολουθεί, τρόπον τινά, το παράδειγμα των γειτονικών Αραβικών Εμιράτων αλλά και το όραμα του βασιλιά Σαλμάν για τη νέα εποχή της Σαουδικής Αραβίας, όπως αυτό εκφράζεται με το πολυεπίπεδο πρόγραμμα Saudi Vision 2030.

Το... Σταύρος Νιάρχος της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό και πήραμε μια γεύση πρώτοι - εικόνα 1
To Ithra διαθέτει πληθώρα δραστηριοτήτων για τους μικρούς επισκέπτες

Τη δική μου e-visa –παρεμπιπτόντως μέσα σε είκοσι λεπτά– τη συμπλήρωσα στις αρχές Οκτωβρίου με αφορμή το φεστιβάλ Tanween, που διοργανώθηκε στο άκρως εντυπωσιακό πολιτιστικό κέντρο Ithra. Ήταν ένα βράδυ με αφόρητη ζέστη όταν έφτασα στο Νταμάμ, έδρα της λεγόμενης ανατολικής επαρχίας της Σαουδικής Αραβίας, η φωτισμένη σιλουέτα του κτιρίου ωστόσο το έκανε να ξεχωρίζει από μακριά. Φιλοτεχνημένο από το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Snohetta της Νορβηγίας, που έχει σχεδιάσει από την Όπερα του Όσλο μέχρι τη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μοιάζει σαν σύμπλεγμα από τέσσερα βότσαλα, ακουμπισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, στην άμμο της ερήμου.

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό και πήραμε μια γεύση πρώτοι - εικόνα 2
Η θεματική του φετινού φεστιβάλ Tanweer ήταν αφιερωμένη στην έννοια του παιχνιδιού

Η τοποθεσία του εντυπωσιακού αρχιτεκτονήματος, σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου έγινε η πρώτη εξόρυξη πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, είναι αν μη τι άλλο συμβολική. «Δίπλα σε αυτό που αποτελεί τη μέγιστη πηγή πλούτου και δύναμης της περιοχής, η Ithra φιλοδοξεί να γίνει μια πηγή μεταμόρφωσης και μετασχηματισμού της τοπικής κοινωνίας», μας λέει η διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου Φατμά Ρασίντ, «μια ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής επικοινωνίας και διαλόγου, η οποία θα ενώνει ανθρώπους και κουλτούρες αλλά και τη Σαουδική Αραβία με τον υπόλοιπο κόσμο».

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό και πήραμε μια γεύση πρώτοι - εικόνα 3
Η τετραώροφη βιβλιοθήκη με τις φουτουριστικές καμπύλες και τα 200.000 βιβλία αποτελεί δικαίως το στολίδι του κέντρου

Καθώς ξεναγούμαστε στους χώρους του κέντρου, που ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί στις αρχές του 2018, δεν αργούμε να αντιληφθούμε την κλίμακα του έργου, που απλώνεται συνολικά σε πάνω από 80.000 τ.μ.: ένα θέατρο 900 θέσεων, μια κινηματογραφική αίθουσα εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ένα μουσείο απλωμένο σε τέσσερις διαφορετικές πτέρυγες, μια τετραώροφη φουτουριστική βιβλιοθήκη με δικό της café, εστιατόριο κι ερευνητικό κέντρο αλλά κι ένας τεράστιος χώρος αφιερωμένος στη δημιουργική παιδική απασχόληση. Τα πάντα είναι ολοκαίνουργια, τα πάντα είναι αστραφτερά, τα πάντα είναι υπερσύγχρονα. Στη βιβλιοθήκη με τους 200.000 τίτλους μπορείς να σκανάρεις το βιβλίο που σε ενδιαφέρει και να δεις τις σχετικές πληροφορίες σε μια επιτοίχια οθόνη, οι αίθουσες στην πτέρυγα Φυσικής Ιστορίας είναι ντυμένες με led videowalls που σε κατευθύνουν σε μια εικονική, διαδραστική βόλτα, ενώ πρόσωπα, κείμενα και ιστορίες ξεπροβάλλουν μπροστά σου καθώς φυλλομετράς το «μαγικό» βιβλίο στην πτέρυγα ισλαμικής τέχνης και κληρονομιάς.

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό και πήραμε μια γεύση πρώτοι - εικόνα 4
Τεχνολογία αιχμής σε όλους τους χώρους του Ithra

Αν όλα αυτά και άλλα πολλά φαντάζουν εντυπωσιακά σε εμάς, τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν σε μια κοινωνία που εν πολλοίς δεν γνωρίζει τι εστί μουσείο ή σινεμά; «Στα παιδιά που μας επισκέπτονται πρέπει να διδάξουμε τι σημαίνει να παρακολουθείς μια ταινία στο σινεμά, ότι πρέπει να κάνουν ησυχία, να επιστρέφουν στη θέση τους μετά το διάλειμμα της προβολής και όχι όποτε θέλουν κ.ο.κ», μας λέει ο Μαζέντ Σαμάν, Head of Cinema & Theater, υπογραμμίζοντας τον εκπαιδευτικό ρόλο του κέντρου ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Σε αυτήν ήταν άλλωστε αφιερωμένο και το φετινό φεστιβάλ Tanween, που προσέφερε ένα εικοσαήμερο γεμάτο εκδηλώσεις υπό τη θεματική ομπρέλα Play.

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό και πήραμε μια γεύση πρώτοι - εικόνα 5
To all day café-restaurant του πολιτιστικού κέντρου Ithra

Το κουβάρι του παιχνιδιού ξετυλίχτηκε ασφαλώς σε όλους τους χώρους του κέντρου, περιλαμβάνοντας workshops και ομιλίες με επιφανείς καλεσμένους (από τον Γιαπωνέζο βετεράνο αστροναύτη της NASA Μαμόρου Μόχρι μέχρι τον σταρ ποδοσφαιριστή της Γαλλίας Τιε­ρί Ανρί), καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις για παιδιά αλλά και σπέσιαλ εμπειρίες, όπως η δυνατότητα να δοκιμάσεις το ελαφρύτερο γλυκό του κόσμου ή να βιώσεις ένα πλήρες δείπνο στο απόλυτο σκοτάδι. Κατά τη διάρκειά του, μάλιστα, η Ithra έφτασε στον αριθμό-ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών.

Σχεδιάζοντας το μέλλον

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό και πήραμε μια γεύση πρώτοι - εικόνα 6
Κορνίς χωρίς φοίνικες δεν νοείται. Εδώ ένα στιγμιότυπο από εκείνη κατά μήκος της παραλιακής οδού στην πόλη Κομπάρ

Το πολιτιστικό κέντρο φαίνεται πως πυροδοτεί εξελίξεις ευρύτερα στην ανατολική επαρχία. Ξεμακραίνοντας από την Ithra προς τη γειτονική πόλη Χομπάρ, καταλήγουμε στην κορνίς, τον παραθαλάσσιο δρόμο της δηλαδή, με τους πελώριους φοίνικες, κατά μήκος της οποίας δημιουργείται σταδιακά ένα skyline από ολοκαίνουργια φουτουριστικά κτίρια. Η κορνίς προέκυψε ύστερα από τεράστιες επιχωματώσεις βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδιασμού και η επέκτασή της συνεχίζεται προς το Νταμάμ, με το οποίο αναμένεται να ενωθεί το Χομπάρ στο μέλλον. Αυτήν τη στιγμή το συγκεκριμένο κομμάτι είναι μια τεράστια no man’s land, με αυτοκινητόδρομους αλλά και κτίρια υπό ανέγερση που προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει στον τουρισμό και πήραμε μια γεύση πρώτοι - εικόνα 7
Αρώματα και χρώματα Ανατολής στα πιάτα της τοπικής κουζίνας

Την ίδια στιγμή κοντινές περιοχές αρχίζουν να διαμορφώνουν το ταξιδιωτικό τους προφίλ, φέρνοντας στο φως αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος. Η πόλη Αλ Αχσά, για παράδειγμα, σου δίνει πολλές αφορμές για να την επισκεφθείς, με κορυφαία την πολύ ατμοσφαιρική αγορά Qaisariya, τα σοκάκια της οποίας πλημμυρίζουν αρώματα ανατολίτικων μπαχαρικών. Είναι αυτά τα μπαχαρικά, άλλωστε, που πρωταγωνιστούν στις τοπικές γεύσεις, όπως τις απολαύσαμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Al Koot Heritage» στην κοντινή πόλη Αλ Χοφούφ: δροσερό ταμπουλέ, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα mutabal, τριγωνικά πιτάκια sambusas με τυρί, ντολμαδάκια waraq enab, ένα κρεμώδες πόριτζ από σπασμένο σιτάρι μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος ονόματι hareees, το γνώριμο από την ινδική κουζίνα κοτόπουλο biryani, όπως και το kabsah, ένα πολύχρωμο και αρωματικό πιάτο με κοτόπουλο που πασπαλίζεται με ένα μείγμα μπαχαρικών από την περιοχή του Κόλπου. Το γλυκό φινάλε έρχεται με ωραιότατο κέικ με χουρμάδες, κρέμα καραμελέ, δροσερή ανατολίτικη κρέμα με ροδόνερο μουχαλεμπί αλλά και λουκουμάδες γαρνιρισμένους με μελάσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.