6 εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι η Πάρος μπορεί να δείξει ένα νέο ποιοτικό ταξιδιωτικό πρόσωπο

Με τον δήμο να μιλάει για την πιο ανοδική χρονιά του νησιού σε βάθος τριακονταετίας και νέες αμφιλεγόμενες επενδύσεις να ετοιμάζονται, η στιγμή είναι κατάλληλη για να σκεφτεί το νησί προς τα πού θέλει να εστιάσει στο μέλλον.

6 εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι η Πάρος μπορεί να δείξει ένα νέο ποιοτικό ταξιδιωτικό πρόσωπο

Οι οικοδομές έχουν πάρει ξανά φωτιά, τα σχέδια για mega επενδύσεις με μαζική απεύθυνση και κρουαζιερόπλοια στον κόλπο της Νάουσας διχάζουν, ενώ αν έχεις την ατυχία να βρεθείς πρωί στον περιφερειακό της Παροικιάς, την ώρα που τα πλοία δένουν το ένα μετά το άλλο στο λιμάνι, η εμπειρία θυμίζει μποτιλιάρισμα στην Κηφισίας. Την ίδια στιγμή πρωτοπόρα φεστιβάλ όπως οι Διαδρομές στη Μάρπησσα έχουν ανοίξει το δρόμο για καλλιτεχνικά events με ενδιαφέρον, όπως το νεοσύστατο Paros Festival, θεσμοί όπως το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου αποτελούν μοντέλα για μια άλλου τύπου ανάπτυξη, νέα τοπικά προϊόντα και κρασιά κάνουν αίσθηση κι επιχειρήσεις διαφορετικού βεληνεκούς επενδύουν στην ποιοτική φιλοξενία με «γαλονόλευκα» χρώματα. Η Πάρος του μέλλοντος είναι ένα στοίχημα και η επιλογή ανάμεσα στη μαζικοποίηση και στον βιώσιμο τουρισμό είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

#1 Η γεύση της παράδοσης

6 εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι η Πάρος μπορεί να δείξει ένα νέο ποιοτικό ταξιδιωτικό πρόσωπο - εικόνα 1
© Ιωάννα Φυσιλάνη

Με ζωντανές τις παιδικές μνήμες όταν έπαιζε στο τυροκομείο της γιαγιάς της, σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργασιακή εμπειρία σε αναγνωρισμένες γαλακτοβιομηχανίες, η Κατερίνα Μόσχου έστησε το «Πάριον Τυροκομείο» στην εξοχή της Μάρπησσας και φτιάχνει σπέσιαλ πικάντικο ξηρό ανθότυρο, κεφαλοτύρι, μυζήθρα νωπή, ξινοτύρι, γιαούρτι παραδοσιακό αλλά και στραγγιστό που γεμίζει το στόμα, όλα με ντόπιο γάλα.

#2 Επιστροφή στις ρίζες

6 εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι η Πάρος μπορεί να δείξει ένα νέο ποιοτικό ταξιδιωτικό πρόσωπο - εικόνα 2
© Ιωάννα Φυσιλάνη/ Parola, πρώτη δημοσίευση: περιοδικό Parola

Στην 8η δεκαετία της ζωής του πλέον, «στα πέναλτι», όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας, ο Μάκης (Αδάμ) Κωστίκας, γνωστός αρχιτέκτονας – μηχανικός, έχει κλείσει πλέον το γραφείο του και έχει βάλει όλο το μεράκι του στο πειραματικό οινοποιείο του στις Καμάρες. Το Κτήμα Αλλισάφι περηφανεύεται δικαίως για το Αηδάνι και τη Μανδηλαριά, δυο από τις ετικέτες που ξεχωρίζουν. Αζίζει να επισκεφτείτε το οινοποιείο που χρησιμοποιεί βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας, σε ένα κτήμα με ανακαινισμένες παλιές πέτρινες κατοικιές ή να προμηθευτείτε τα κρασιά του που δυστυχώς δεν τα βρίσκεις σχεδόν σε κανένα εστιατόριο στο νησί, από το ψαγμένο deli Μελίσσι (2284055377).

#3 Κοσμοπολίτικη ελληνικότητα

6 εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι η Πάρος μπορεί να δείξει ένα νέο ποιοτικό ταξιδιωτικό πρόσωπο - εικόνα 3

Το σχετικά στάσιμο ξενοδοχειακό τοπίο στο νησί ταρακούνησε φέτος το πεντάστερο «Summer Senses Luxury Resort», που απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση πάνω από την Punda Beach, συνδυάζοντας στιλάτη διαμονή, μοντέρνα κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα και άπλετη θέα σε αρμονία με την κλίμακα του νησιού. Στα συν η ατμοσφαιρική «Galazia Hytra», με τον Τάσο Μαντή να υπογράφει το μενού. Από το signature πεντανόστιμο ψωμί με τους σπόρους κάνναβης μέχρι τα πιάτα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας και το πολύ ενημερωμένο σέρβις, η όλη εμπειρία αποπνέει μια εκλεπτυσμένη εκδοχή ελληνικότητας, την οποία οφείλει να προσφέρει ένας τουριστικός προορισμός πρώτου μεγέθους.

#4 Η Παροικιά μιλάει γαλλικά

6 εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι η Πάρος μπορεί να δείξει ένα νέο ποιοτικό ταξιδιωτικό πρόσωπο - εικόνα 4

Της ταιριάζουν της παλιάς πόλης της Παροικιάς τα μικρά, σοφιστικέ γαλλικά εστιατόρια, τα οποία δημιουργούν μια διαφορετική πρόταση από το χαμό της Νάουσας. Φέτος η νέα άφιξη ακούει στο όνομα «Henri G». Στη στιλάτη, κουκλί­στικη βεράντα όπου βρίσκαμε παλιότερα το «Franca Scala» ο Ελληνογάλλος σεφ Henri Εmmanuel Guibert και ο αδερφός του Patrik έχουν στήσει ένα ατμοσφαιρικό μικρό εστιατόριο, που σερβίρει καθαρές γεύσεις, με άρωμα Μεσογείου και αρκετά ντόπια αλλά και κοσμοπολίτικα υλικά. Ξεχωρίσαμε τον τόνο με σουσάμι και παριανό μάνγκο στη σχάρα, όπως και την παγωμένη σούπα με πεπόνι, βασιλικό και κραμπλ μαρέγκας.

#5 Κοκτέιλ και συμπάθεια

6 εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι η Πάρος μπορεί να δείξει ένα νέο ποιοτικό ταξιδιωτικό πρόσωπο - εικόνα 5

Σε μεγάλη, ατμοσφαιρική αυλή με μοντέρνο κυκλαδίτικο χρώμα στο κέντρο της Νάουσας, το «Stilvi» (2284053204) από την ομάδα του «Dalliance House» και του «Mr Peacock» είναι η πιο κοσμοπολίτικη άφιξη της χρονιάς, το bar-restaurant που έλειπε από τη Νάουσα. Με πολύ καλά κοκτέιλ, όπως η Sexy Pina Colada ή η Parian Mairy με ούζο, ενημερωμένη λίστα κρασιών και καλοφτιαγμένες comfort γεύσεις –ελληνικού, μεσογειακού αλλά κι έθνικ προσανατολισμού– από τον Βασίλη Τζίμα, το μόνο που θέλει βελτίωση είναι η αδιάφορη, δυνατή μουσική.

#6 Οικογενειακή υπόθεση

6 εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι η Πάρος μπορεί να δείξει ένα νέο ποιοτικό ταξιδιωτικό πρόσωπο - εικόνα 6

Αν ψάχνετε μια πιο αναβαθμισμένη αλλά προσιτή εκδοχή των τοπικών κι ευρύτερα ελληνικών γεύσεων, με έμφαση στο ψάρι και στα θαλασσινά, το «Εστιατόριο Μαρκάκης», σε ωραίο πόστο στην περαντζάδα στο Πίσω Λιβάδι, κάνει τη διαφορά. Η ιδιοκτήτρια-μαγείρισσα Μαρία Σομπόνη ψάχνεται διαρκώς, σερβίροντας μεταξύ άλλων πολύ καλή γούνα (λιαστό σκουμπρί) σε πιο ανάλαφρη εκδοχή από τον μέσο όρο του νησιού, μελιτζάνα τηγανητή με ξινομυζήθρα και πικάντικη σάλτσα με πιπεριά Φλωρίνης αλλά και κεφτέδες μπακαλιάρου με σκορδαλιά με παντζάρι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.