Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση

Με αφορμή τα πεντακόσια χρόνια από το θάνατο του Ντα Βίντσι και τους εορτασμούς στην Κοιλάδα του Λίγηρα επισκευτήκαμε μία από τις ομορφότερες εξοχές της Ευρώπης, που έχει καταφέρει να χτίσει ένα ξεχωριστό ταξιδιωτικό πακέτο.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση

Tο άρθρο αυτό ξεκινά να γράφεται στο café των κήπων του κάστρου του Villandry, με το άρωμα της πορτοκαλιάς, της λεβάντας και της τριανταφυλλιάς να πλανάται στον αέρα, κι ενώ έχω μόλις καταφέρει να βγω από έναν καταπράσινο λαβύρινθο-παιχνίδι για τους ευγενείς του 18ου αιώνα, ο οποίος σε προκαλεί να χαθείς μέσα του. Παρακολουθώ τους επισκέπτες ψηλά στο belvedere του κάστρου που φωτογραφίζουν τους εκπληκτικής συμμετρίας κήπους-ορισμός της γαλλικής σχολής. Είναι αντιπροσωπευτικοί της τουριστικής ανθρωπογεωγραφίας της Κοιλάδας του Λίγηρα, όπως έχω διαπιστώσει εδώ και δύο ημέρες που γυρίζω από κάστρο σε κάστρο. Στιλάτα ζευγάρια Κινέζων και Ρώσων που μένουν στα Relais & Châteaux μες στους αμπελώνες, θορυβώδεις Αμερικανοί συνταξιούχοι που κινούνται στην περιοχή με ηλεκτρικά ποδήλατα ή οργανωμένα tours, ζευγάρια και οικογένειες Γάλλων με αυτοκίνητα, ποδήλατα ή τροχόσπιτα κι εκδρομική διάθεση... Οι Έλληνες σπανίζουν, όπως με ενημέρωσαν όλοι όσοι συνάντησα σε ταμεία, γραφεία ενοικιάσεων, ξενοδοχεία κι εστιατόρια.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 1
Αμπελώνες όσο πάει το μάτι, που δίνουν τη θέση τους σε δάση οξιάς, δημιουργούν ένα μοναδικό φυσικό ανάγλυφο.

Προτού έρθω εδώ, είχα στο μυαλό μου την Κοιλάδα του Λίγηρα ως έναν πολυτελή προορισμό αποκλειστικά για ευζωιστές που θέλουν να θαυμάσουν τα κάστρα (όρεξη να έχετε και μπορείτε να επισκέπτεστε δύο την ημέρα, ακόμη κι αν μείνετε για καιρό), να χαλαρώσουν σε hôtels de Charme (μικρά γοητευτικά ξενοδοχεία), να μυηθούν στα ντόπια κρασιά στα πάνω από τριακόσια πιστοποιημένα επισκέψιμα οινοποιεία και να απολαύσουν τις πληθωρικές, ρουστίκ τοπικές γεύσεις, με πρωταγωνιστές τα κατσικίσια τυριά, τα πατέ χοιρινού και τα ποταμίσια ψάρια με σάλτσα βουτύρου και κρασιού Beurre Blanc. Και, όντως, ο προορισμός είναι ιδανικός για όλα τα παραπάνω, παράλληλα όμως είναι μια πολύ ωραία επιλογή και για φυσιολάτρες με διάθεση για οδήγηση, sightseeing, βόλτες στη φύση ή και ορθοπεταλιές· υπάρχει ένα εκπληκτικά οργανωμένο δίκτυο διαδρομών για ποδηλατικό τουρισμό. Κατά προτίμηση με κάποιον/α να σας… κρατάει το χέρι, αφού τόσο το τοπίο όσο και οι ταξιδιωτικές απολαύσεις της περιοχής είναι απολύτως ρομαντικά.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 2
Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το ποτάμι με bateau ή καγιάκ.

Πρότυπο για τη νέα εποχή του τουρισμού της εμπειρίας, ο Λίγηρας αποδεικνύει στην πράξη πώς ένα τουριστικό προϊόν που θα μπορούσε να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης καταφέρνει τελικά να επανεφευρίσκει τον εαυτό του και να μετουσιώνει τα δυνατά του χαρτιά (φύση, κρασί, γαστρονομία, τέχνη) σε πολλές, διαφορετικές εμπειρίες προσιτές σε ένα ευρύ κοινό και απόλυτα φιλικές στον χρήστη. Σε κάθε μικρή πόλη και χωριό θα βρείτε το τουριστικό γραφείο της περιοχής, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε αλλά και να κλείσετε από προσωπικά περιπατητικά tours με ξεναγό μέχρι γευσιγνωσίες σε ταράτσες μνημείων και από escape rooms με μεσαιωνικό χρώμα μέχρι ιππασία και παρατήρηση αστεριών σε ειδικά διαμορφωμένα πάρκα δραστηριοτήτων. Επίσης, κάθε είδος εμπειρίας έχει το δικό της site, έντυπο χάρτη κ.λπ., με όλες τις πρακτικές πληροφορίες.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 3
Στο γραφικό κεντρικό σοκάκι της βασιλικής καστροπολιτείας της Amboise.

Ο Λίγηρας, ο μεγαλύτερος ποταμός της Γαλλίας, πηγάζει από τα νότια της χώρας και ανεβαίνει μέχρι την Orlenes, 130 χλμ. νότια του Παρισιού, συνεχίζει προς τα δυτικά και φτάνει στη Nantes και στον Ατλαντικό. Αυτό όμως που ονομάζεται Κοιλάδα του Λίγηρα –ή Κάστρα του Λίγηρα– τοποθετείται μεταξύ της Orlenes και της Angers που απέχουν μεταξύ τους 240 χλμ. Τέσσερις με πέντε ημέρες είναι καλό χρονικό διάστημα για να πάρετε μια αντιπροσωπευτική γεύση της περιοχής. Αν αγαπάτε τα road trips, οι αποστάσεις δεν είναι τόσο μεγάλες, οπότε μπορείτε να επιλέξετε ως βάση σας έναν προορισμό και να επισκεφθείτε τους υπόλοιπους με ημερήσιες εκδρομές. Οι εξοχές της Tours, της Amboise και της Blois αποτελούν τις δημοφιλέστερες επιλογές, καθώς προσφέρουν από πολυτελή château hotels & restaurants μέχρι γραφικές, απλές πανσιόν και πολύ καλά κάμπινγκ, ενώ η Tours εξελίσσεται ολοένα και πιο δυναμικά στην πόλη-πύλη της κοιλάδας – για όσους θέλουν να συνδυάσουν την εξοχή με το χαλαρό city vibe.

Ο κήπος της Γαλλίας, το σαλόνι της Αναγέννησης

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 4
Οι ατελείωτοι κήποι του κάστρου του Villandry σε προκαλούν να χαθείς μέσα τους.

Ο Λίγηρας δεν χάρισε μόνο ένα μαγευτικό τοπίο αλλά και μια έντονη βλάστηση στην περιοχή –εξ ου και ο τίτλος «κήπος της Γαλλίας–, η οποία διαθέτει εκπληκτικές διαδρομές κι εθνικά πάρκα αλλά κι ένα ιδιαίτερο είδος ασβεστόλιθου που εξορύσσονταν από τις όχθες του ποταμού κι έδινε στα παλάτια και σε άλλα κτίρια το χαρακτηριστικό υπόλευκο χρώμα τους και στους γλύπτες ένα πολύ προκλητικό υλικό για δημιουργία. Επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Γαλλίας υπό τη βασιλεία του Φραγκίσκου Α΄ (έμεινε στο θρόνο από το 1515 μέχρι το θάνατό του το 1547), ο Λίγηρας έγινε το πνευματικό κέντρο στο οποίο αναπτύχθηκαν ο ουμανισμός και η Μεταρρύθμιση, προσκαλώντας δημιουργικά πνεύματα της Ιστορίας, των τεχνών και των επιστημών, λόγιους και καλλιτέχνες. Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Καλβίνος, Έρασμος του Ρότερνταμ, Φρανσουά Ραμπελέ, Ρονσάρ, ο νομικός Αντρέα Αλτσιάτο, ο ποιητής Κλεμάν Μαρό, ο γλύπτης Μπενβενούτο Τσελίνι... Ο πολιτιστικός αναβρασμός οδήγησε στη δημιουργία πολλών κάστρων, όπως του Chambord, του Clos Luce, της Amboise και της Blois, του Chenonceau, του Azay le Rideau, του Chinon, του Langeais, του Villandry, του Montrésor κ.α. αλλά και στην ανάπτυξη πόλεων όπως η Tours.

Η γραφική Amboise είναι η καλύτερη εισαγωγή για να μπείτε στο πνεύμα του ταξιδιού. Γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό, τάφροι, πλακόστρωτα σοκάκια με όμορφα concept stores και salons de thé (οι τσαγερί-ζαχαροπλαστεία είναι σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής) σας καλούν να κατεβάσετε ρυθμούς και να αφήσετε το βλέμμα να χαθεί στο πράσινο. Τρία κάστρα με υπέροχους κήπους –σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια το ένα από το άλλο– θα σας βάλουν σε δίλημμα. Για να μπείτε στο κλίμα των εορτασμών, ξεκινήστε από το βασιλικό κάστρο της Amboise και την έκθεση «Ο θάνατος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι: η κατασκευή ενός μύθου», η οποία μας πάει πίσω στα 1516, την εποχή που ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α΄ κάλεσε τον Ντα Βίντσι να ζήσει στην Amboise και του παραχώρησε το διπλανό κάστρο του Clos Luce. Ο Ντα Βίντσι έζησε εκεί τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του και από το δωμάτιό του στον πρώτο όροφο, όπου δεσπόζει ένα αναγεννησιακό ξυλόγλυπτο κρεβάτι με ανάγλυφες χίμαιρες και ζώα της θάλασσας, θα απολαύσετε τη θέα που έχει αποτυπώσει σε έναν από τους πίνακες του, ο οποίος βρίσκεται στη βασιλική συλλογή Windsor στην Αγγλία.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 5
Το βράδυ το κάστρο του Blois καλύπτεται με εντυπωσιακές προβολές.

Σε αυτό το κάστρο θα δείτε ακόμη το εργαστήρι του και αντίγραφα των διάσημων εφευρέσεων του, είκοσι από τις οποίες ζωντανεύουν στο πάρκο προς τέρψιν μικρών και μεγάλων, μαζί με διάφορες πληροφορίες για τη σχέση του με τη φύση και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε τη σκέψη και την τέχνη του. Η γνωστή ως γιορτή του παραδείσου, την οποία είχε οργανώσει εδώ το 1518 ο Λεονάρντο, ανάβοντας τετρακοσίους πολυελαίους και κάνοντας τη νύχτα ημέρα, έχει μείνει στην ιστορία και μια σειρά κονσέρτων, παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων –κι εδώ, και στους κήπους του βασιλικού κάστρου– θα αναβιώσουν εκείνη την εποχή. Το τρίτο κάστρο της Amboise, το Gaillard, δεν έχει να επιδείξει τόσο αξιοζήλευτη ιστορία, οι πορτοκαλεώνες του όμως, και η μαρμελάδα που μπορείτε να αγοράσετε φεύγοντας, αξίζουν τη βόλτα. Επιβεβλημένη στάση στην Amboise είναι αυτή στην ιστορική patisserie «Bigot» για μια τάρτα με φρούτα, ένα εκλέρ ή ένα παγωτό που θα θυμάστε για καιρό.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 6
Τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα και η συλλογή έργων τέχνης τραβούν το βλέμμα στο Château de Montrésor.

Περίπου 18 χλμ. νοτιοανατολικά της Amboise βρίσκεται το κάστρο Chenonceau, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα έτσι όπως μοιάζει να επιπλέει πάνω στον ποταμό Cher και δεύτερο πιο δημοφιλές σε επισκεψιμότητα στη Γαλλία, μετά τις Βερσαλίες. Γνωστό και ως το κάστρο των γυναικών, με εντυπωσιακούς κήπους και μια γέφυρα με καμάρες, το δώρισε το 1547 ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ στην αγαπημένη του Diane de Poitiers. Στις επόμενες διάσημες κυρίες του κάστρου συγκαταλέγονται τόσο η χήρα του Ερρίκου, η Αικατερίνη των Μεδίκων, η οποία παραχώρησε στην Diane ένα άλλο κάστρο και κυβέρνησε τη χώρα από το πράσινο γραφείο της στο Chenonceau, ενώ παράλληλα μεγάλωσε την κυρίως σάλα για να στεγάσει τα διάσημα πάρτι της, όσο και η Louise Dupin, σημαντική μορφή του Διαφωτισμού, που το 18ο αιώνα δημιούργησε εδώ ένα salon καλλιτεχνών και διανοητών, με τον Μοντεσκιέ, τον Βολτέρο και τον Ρουσό ανάμεσά τους.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 7
Φέτος ο Λίγηρας γιορτάζει την Αναγέννηση με δεκάδες εκδηλώσεις

Στο πράσινο γραφείο της Αικατερίνης θα δείτε, μεταξύ άλλων, μια εξαιρετική ταπισερί του 16ου αιώνα, που εμπνέεται από την ανακάλυψη της Αμερικής, αλλά κι έργα των Τιντορέτο, Ριμπέρα, Βερονέζε, Πουσέν κ.ά. Εξίσου εντυπωσιακές οι ταπισερί της Φλάνδρας, που καλύπτουν τους τοίχους του υπνοδωματίου της με το περίτεχνο σκαλιστό ξύλινο ταβάνι, και βέβαια οι κήποι του παλατιού, τόσο οι πιο… ιδιωτικοί των 5.500 τ.μ. της Αικατερίνης όσο και αυτοί των 12.000 τ.μ. της Diane, γεμάτοι πανσέδες, μπιγκόνιες, πετούνιες και ντάλιες, όπου κορίτσια ντυμένα σαν αρχαίες Ελληνίδες υποδέχονταν τους αυτοκράτορες στρώνοντας ροδοπέταλα. Εκτός από café-resto, το κάστρο στεγάζει το γκουρμέ εστιατόριο «The Orangerie» με έναν ταλαντούχο νέο σεφ αλλά και το ατμοσφαιρικό θολωτό κελάρι, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα ΠΟΠ κρασιά του κτήματος.

Loire à velo

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 8
800 χλμ. ποδηλατοδρόμων και φοβερές υποδομές έχουν κάνει τον Λίγηρα προορισμό για ποδηλατικό τουρισμό.

Προσωπικά επέλεξα να πάω από την Amboise στο Chenonceau με ποδήλατο (μιάμιση ώρα να πας και μιάμιση ώρα να γυρίσεις) κι έζησα την απελευθερωτική, βγαλμένη από ταινία εποχής εμπειρία τού να τρέχεις μες στο δάσος με τις οξιές και τις αγριοκερασιές, περνώντας ανάμεσα σε θεόρατες συστοιχίες δέντρων, ή δίπλα στο ποτάμι και στους αμπελώνες. Δεν το είχα στο πρόγραμμα, αλλά με έκανε να αισθανθώ άνετα το ότι νοικιάζουν παντού ποδήλατα και η μετακίνηση είναι απολύτως φιλική στον χρήστη, με χάρτες, σηματοδοτήσεις, μέχρι και φανάρια στο ύψος σου για τις ελάχιστες φορές που θα χρειαστεί να μπεις στον κυρίως –εξοχικό πάντα– δρόμο. Στο ύψος του Blere, μάλιστα, λίγο μετά τα μισά της διαδρομής, υπάρχει ένας πολύ όμορφος χώρος για πικ νικ και ξεκούραση σε αιώρες και ξύλινες σεζλόνγκ με θέα στο ποτάμι, όπου απόλαυσα την κρεμμυδόπιτα και τα φρούτα που με είχε συμβουλεύσει ο υπάλληλος του ποδηλατάδικου να αγοράσω από τη λαϊκή της Amboise. Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία του Λίγηρα με ποδήλατο, ακολουθώντας κάποια από τις διαδρομές των συνολικά 800 χλμ. ποδηλατοδρόμων, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.loireavelo.fr.

City vibe αλά γαλλικά

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 9
Η Place de Plumereau στην Tours συνδυάζει τα μεσαιωνικά ξύλινα σπίτια με το φοιτητικό vibe.

Αν θέλετε να συνδυάσετε τις επισκέψεις στα κάστρα με διαμονή σε μια μικρή αλλά πολύ ζωντανή, εντελώς… γαλλική πόλη, τότε η Tours είναι η καλύτερη επιλογή σας. Μετά τη σύνδεσή της με το Παρίσι με το τρένο TGV, πριν από μία δεκαπενταετία, η πάλαι ποτέ επαρχιακή μπουρζουά πόλη έχει πλέον έναν πολύ κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, αφού όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται να ζήσει εδώ λόγω της ποιότητας ζωής που προσφέρει σε ένα προσιτό πακέτο. Παράλληλα τα πανεπιστήμια μες στον ιστό της Παλιάς Πόλης τής δίνουν ζωντάνια, με τα υπαίθρια cafés δίπλα στα μεσαιωνικά ξύλινα σπίτια και στις γοτθικές εκκλησίες ή τις όχθες του Λίγηρα να σφύζουν από νεαρόκοσμο που απολαμβάνει το απεριτίφ του δίπλα σε hipster concept stores και vintage μπαρμπέρικα. Φυσικά, οικιστικά και ιστορικά η Tours έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει προορισμό για city break σε συνδυασμό με τα κάστρα, αφού η ακμή που γνώρισε κατά την Αναγέννηση, όταν οι βασιλείς την προτιμούσαν για μεγάλα διαστήματα για κατοικία τους, μεταφέροντας εδώ την πρωτεύουσα της πόλης, αποτυπώνεται στα αξιοθέατά της.

Λίγηρας… μάτι, μύτη, στόμα

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 10
Δεν χορταίνεις να δοκιμάζεις τα κατσικίσια τυριά στις τοπικές αγορές.

Εκεί που θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας η γευστική παλέτα του Λίγηρα πιο γλαφυρά είναι στην αγορά φαγητού της Tours, τη Les Halles. Εδώ θα δοκιμάσετε τα πιο εκλεκτά τοπικά προϊόντα, που δεν είναι άλλα από τα κατσικίσια τυριά, με κορυφαίο το Ste-Maure αλλά και τα Pouligny-St-Pierre και Valençay, τα αλλαντικά και τα πατέ (σπεσιαλιτέ οι rillettes, πατέ από κοιλιά χοιρινού, και το pâté au biquion από χοιρινό, μοσχάρι και κατσικάκι). Στα μενού των μπιστρό πρωταγωνιστούν τα ποταμίσια ψάρια και το κυνήγι, με πληθωρικές γλυκίζουσες σος με βάση το βούτυρο και τα τοπικά κρασιά (όπως το Vouvray), χαρακτηριστικές μιας προβενσάλ γαλλικής κουζίνας, καθώς και τα εποχικά deli όπως τα λευκά σπαράγγια, σερβιρισμένα ιδανικά ζεματισμένα, με αβγά ποσέ και μυρωδικά, και τα μανιτάρια, τα οποία συναντούν τα τυριά, τα κρεμμύδια, τα καρύδια, το σπανάκι και το σολομό σε τάρτες και σουφλέ. Δίπλα στην αγορά, το Maison Clement είναι ένα εξαιρετικό deli-κάβα από μια οικογένεια με παράδοση στη γαστρονομία· η νέα γενιά, που βρίσκεται πλέον στο τιμόνι, είναι πρόθυμη να σας μυήσει στα πιο ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα (πατέ και τερίνες πολλών διαφορετικών τύπων, τα διάσημα αφυδατωμένα δαμάσκηνα και αχλάδια της περιοχής κ.λπ.), τα οποία μπορείτε να αγοράσετε συσκευασμένα και για το σπίτι. Στην ίδια γειτονιά, η patisserie Nicolas Léger είναι ό,τι πρέπει για να πάρετε μια αυθεντική γεύση μιας St Honore με άψογα καραμελωμένα σου ή μιας Polonese (μπριός με κρεμ πατισερί, ρούμι και μαρέγκα).

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 11
Κάθε πρωί (assa στα ιαπωνικά) ο σεφ Antony Maubert και η σύζυγός του chef patissier.

Εκτός από τα μπιστρό και τα σχετικά λίγα για τα δεδομένα της Γαλλίας βραβευμένα εστιατόρια, που βρίσκονται κυρίως στην εξοχή, μια γαστρονομική εμπειρία με τοπικό χρώμα είναι η επίσκεψη σε ένα château για κυριακάτικο brunch, έτσι ώστε να πάρετε μια γεύση ακόμη κι αν δεν μείνετε εκεί, και βέβαια μια οινογνωσία σε ένα από τα 350 πιστοποιημένα επισκέψιμα οινοποιεία (caves touristiques). Προσωπικά περιηγήθηκα τους αμπελώνες και τα κελάρια του Le Domaine de la Taille aux Loups με τον οινοποιό Jacky Blot, ο οποίος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανος, μια και είναι ο πρώτος στην περιοχή που έχει αποσπάσει το πέμπτο αστέρι του έγκυρου οινικού οδηγού «Bettane et Desseauve».

Μοιράστηκε μάλιστα μαζί μου τον ενθουσιασμό του για το μέλλον των λευκών τής –όχι και τόσο προβεβλημένης– ποικιλίας Chenin Blanc, ονομασίας προέλευσης Montlouis-sur-loire, η ανάδειξη των οποίων ήρθε μέσα από την υιοθέτηση βιολογικών μεθόδων καθώς και του περιορισμού των στρεμματικών αποδόσεων. Απολαμβάνοντας ένα ποτήρι Montlouis Sur Loire Remus με θέα στους αμπελώνες, με τις ιωδιούχες νότες των οστράκων να δίνουν τη θέση τους σε αυτές του πράσινου μήλου και του μελιού ακακίας, έχεις στη μύτη, στο μάτι και στο στόμα τον Λίγηρα στα καλύτερά του.

Πώς να πάτε

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 12
Στην Tours τα υπαίθρια cafés δεν αδειάζουν ποτέ.

Η Tours συνδέεται με το Παρίσι με τρένο σε μία ώρα και δέκα λεπτά και με το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού σε μία ώρα και σαράντα λεπτά, ενώ σύνδεση με τρένο υπάρχει και με τις υπόλοιπες πόλεις της περιοχής.

Που να μείνετε

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 13
Όαση χαλάρωσης το ξενοδοχείο «Château de Marçay».

Château d’Artigny (Montbazon) Πεντάστερο ξενοδοχείο-κάστρο με δωμάτια σε γαλλικό στιλ του 18ου αιώνα, βραβευμένο spa και υπέροχη θέα στους κήπους και στον Λίγηρα.
Relais de Chambord (Chambord) Η μοντέρνα ματιά στα châteaux με αντικείμενα κορυφαίων ντιζάινερ, αξιόλογο γκουρμέ εστιατόριο και υπέροχη θέα στο κάστρο του Chambord.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 14
Το ιστορικό grand restaurant της Tours «Charles Barrier» σερβίρει σε σάλα κλασικής πολυτέλειας και όμορφο κήπο.

Château de Curzay (Vienne) Relais & Châteaux με ιδιαίτερη ιστορία σε κάστρο του 1710, με καλό εστιατόριο και υπέροχο πάρκο με ποτάμι.
Château de Marçay (Marçay) Τετράστερο hotel & restaurant σε ιστορικό κάστρο μέσα σε πάρκο στην εξοχή.
Hotel Mondial (Tours) Χαριτωμένη, προσιτή πανσιόν σε θέση-κλειδί σε όμορφη πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Πού να φάτε

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 15
Η μοντέρνα κουζίνα του στιλάτου «Château Belmont» στο κέντρο της Tours.

Les Hautes Roches (Rochecorbon) Ένα αστέρι Michelin για τη ραφιναρισμένη τοπική κουζίνα του, σε μια υπέροχη βεράντα.
L’Evidence (Montbazon) Μοντέρνα γαλλική κουζίνα (αστέρι Michelin) και πολύ καλή wine list.
Assa (Blois) Γαλλοϊαπωνικό fusion βραβευμένο με αστέρι Michelin σε ένα χώρο με προσωπικότητα.

Dagobert (Tours) Αρχετυπικό γαλλικό μπιστρό, ό,τι πρέπει για σπιτική τοπική κουζίνα.
Charles Barrier (Tours) Η επιτομή του grand restaurant, με ιστορία από το 1970.
Château Belmont (Tours) Μοντέρνα κουζίνα στον όμορφο κήπο του ξενοδοχείου.

Πες μου το κρασί σου, να σου πω πού να πας

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 16
Η οινογνωσία σε κάποιο από τα 350 επισκέψιμα οινοποιεία είναι εμπειρία.

Το πιο πλούσιο και πολύχρωμο οινικό ψηφιδωτό το συναντάμε σε αυτήν την παραμυθένια περιοχή. Σε όλη τη διαδρομή συναντάμε σπαρμένους αμπελώνες με τελείως διαφορετικό terroir και μεγάλο ρεπερτόριο σε ποικιλίες, με πιο σημαντικές τις Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Pinot Noir και Gamay, οι οποίες κάνουν ιδιαίτερα κρασιά όλων των στιλ. Αν π.χ. λατρεύετε τις φυσαλίδες, τα αφρώδη Vouvray είναι φινετσάτα και αρωματικά, αν θέλετε να δοκιμάσετε τα πιο διάσημα Sauvignon του κόσμου, θα πρέπει να επισκεφθείτε το Sancerre. Για κόκκινα με ωραίες τανίνες και γεμάτο σώμα θα πάτε στα Chinon και Saumur, για λουλουδάτα και για φρουτώδη ροζέ εννοείται στην Angou. Σε κάθε οινικό σταθμό υπάρχουν πολλά οινοποιεία. Μάλιστα, στην Angers υπάρχει ένα γραφείο του OIV (Διεθνής Οργανισμός Κρασιού), που μπορεί να σας βοηθήσει με πληροφορίες. Μερικά από τα οινοποιεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι: Château Goudrelle στο Vouvray, Cava Eric Louis, Henri Bourgeois και Pascal Jolivet στο Sancerre, και Bernard Baudry Les Grezeaux στο Chinon. Στο vinsvaldeloire.fr θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τους δρόμους του κρασιού.
Χρ. Κυριακοπούλου

Τα highlights των εκδηλώσεων

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 17

Clos Luce
Έκθεση για τον Ντα Βίντσι, στην οποία θα παρουσιαστούν και μια ταπισερί με τον «Μυστικό Δείπνο» από το Βατικανό, και βραδιές με αναγεννησιακή κουζίνα και μουσική.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 18

Chaumod
Το Φεστιβάλ των Κήπων θα κινείται στο ρυθμό της 500ής επετείου της Αναγέννησης, ενώ το εδώ δωμάτιο της Αικατερίνης των Μεδίκων ξανάνοιξε ανακαινισμένο.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 19

Blois
Τo κάστρο όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια η Αικατερίνη των Μεδίκων φιλοξενεί την έκθεση «Παιδιά της Αναγέννησης», η οποία εστιάζει στην παιδική ηλικία της εποχής.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 20

Amboise
Μια μεγάλη έκθεση που παρουσιάζει τη βαθιά σχέση του Ντα Βίντσι με τον βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκο Α΄, θεματικό escape game και πλούσιο μουσικοθεατρικό πρόγραμμα.

Κάναμε ένα αξέχαστο art & wine tour στον Λίγηρα, τον κήπο της Γαλλίας που γιορτάζει την Αναγέννηση - εικόνα 21

Chenonceau
Βραδινές βόλτες στους κήπους υπό το φως των κεριών, συνοδεία μουσικής και ποίησης, προτείνει το εμβληματικό κάστρο.

Όλες τις εκδηλώσεις θα τις βρείτε στο www.vivadavinci2019.fr.

Ευχαριστούμε την Πρεσβεία της Γαλλίας, το γραφείο τουρισμού Atout France και την Air France για την πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.