Οι σκάλες του Αγίου Νικολάου γέμισαν με «πνεύματα»

Το πρόγραμμα αστικής-εικαστικής ανάπλασης «Πνεύμα της Σκάλας» αναδεικνύει για δεύτερη χρονιά τις σκάλες του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Οι σκάλες του Αγίου Νικολάου γέμισαν με «πνεύματα»

Τι είναι μια σκάλα; Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να ενώσεις δύο σημεία, που βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος; Μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική δομή, που μπορεί να δημιουργήσει Τέχνη; Ή μήπως μια μεταφορά για την κατάκτηση της γνώσης και της κορύφωσης των συναισθημάτων; Αυτά τα ερωτήματα είναι μόλις μερικά από όσα απαντώνται σε κάποιες από τις εβδομήντα σκάλες, του Αγίου Νικολάου. Με κάθε σκάλα να κρύβει ενδιαφέρουσες δημόσιες και ιδιωτικές ιστορίες, για δεύτερη χρονιά το «Πνεύμα της Σκάλας» αναδεικνύει τις σκάλες της περιοχής της Κρήτης με πρωτότυπα έργα. Έτσι, δημιουργείται ένας διάλογος μεταξύ της ιστορίας, της παράδοσης και του αστικού τοπίου και οι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στην περιοχή με πειραματικές νέες ιδέες διαμορφώνοντας έναν ξεχωριστό χαρακτήρα σε κάθε μέρος.

«Το “Πνεύμα της σκάλας” θέλει να συμβάλει στην ανάδειξη του τοπόσημου της σκάλας με αυτούς τους καινούριους όρους παραπέμποντας στο genius loci του Αγίου Νικολάου, στο πνεύμα του τόπου, με ένα μικρό υπαινιγμό φυσικά στην περίφημη πρόταση του Ντιντερό που αναφέρεται στην ετοιμολογία κατόπιν εορτής.» αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης Ελένη Κούκου και Θεόφιλος Τραμπούλης.

Τα έργα και εργαστήρια των δύο κύκλων (Ιούνιος και Σεπτέμβριος) του προγράμματος

Οι σκάλες του Αγίου Νικολάου γέμισαν με «πνεύματα» - εικόνα 1

Ο καλλιτέχνης Λεωνίδας Γιαννακόπουλος ξεδιπλώνει τον ονειρικό, άχρονο κόσμο του και συναντά τον μυθικό κόσμο του σινεμά στους τοίχους του κινηματογράφου «Χριστίνα», ενώ η Κατερίνα Ζαχαροπούλου θυμάται το παραμύθι της Δεκαοχτούρας και στήνει ένα απόκοσμο ηχοτοπίο με φωνές που υπενθυμίζουν το ρόλο της γυναίκας στα παραμύθια, την αλλαγή και τον εγκλωβισμό στο σώμα. Η Χρυσάνθη Κουμιανάκη αναπλάθει γλυπτικά αντικείμενα που έχουμε συνδέσει με τα εργοτάξια και τα δημόσια έργα για να στήσει μια χαρούμενη πολύχρωμη χορογραφία από απρόσμενες μεταμορφώσεις. Ο Μάνος Τσιχλής κατασκευάζει μια σκάλα από αλάτι, ανασύροντας τη μνήμη των αλυκών και της ιστορικής σημασίας τους στην οικονομία της περιοχής, ενώ οι σκιές της Ελένης Κουνενάκη αποτυπώνουν την πόλη και τους ανθρώπους της, σκιές διαφορετικές στην ομοιογένειά τους, αλλά ομοιογενείς μέσα στη διαφορετικότητα.

Οι σκάλες του Αγίου Νικολάου γέμισαν με «πνεύματα» - εικόνα 2

Για δεύτερη χρονιά, το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών καλεί πέντε φοιτητές να δημιουργήσουν ένα κοινό έργο υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Νίκου Αρβανίτη, ενώ το ΚΕΘΕΑ Διάβαση συνδιαμορφώνει μια σκάλα με το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη υπό την εποπτεία του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη. Επιπλέον, τα εργαστήρια δεν θα λείπουν για άλλη μια φορά από το «Πνεύμα της σκάλας», αφου διοργανώνεται ένα μεγάλο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού υπό την καθοδήγηση των αρχιτεκτονισσών Ίριδας Περουλιού Σεργάκη, Βίβιαν Δούμπα και Αγγελικής Ζερβού.

Τέλος, από το φθινόπωρο εγκαινιάζεται και η ζωγραφική παρέμβαση του Alexey Khadzhinov, βασισμένη σε παραμυθικά μοτίβα από τη Ρωσία, αλλά και εργαστήρια υφαντικής στο παλαιό Ειρηνοδικείο για τη συμμετοχική δημιουργία του έργου Διαδρομή του Γιώργου Γυπαράκη, μιας πρωτότυπης κουρελούς που θα καλύψει μια σκάλα της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Από την Τιφλίδα στον Καύκασο: Πήγαμε στη Γεωργία και καταλάβαμε γιατί (το κρασί και η γαστρονομία της) είναι τόσο hot

Σε ζυμώσεις, όχι μόνο πολιτικές, βρίσκεται η χώρα στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, που αναδεικνύεται σε νέο darling όσων αναζητούν νέες τάσεις στο ταξίδι, το φαγητό και το κρασί. Άλλωστε στις ζύμες και τις ζυμώσεις βρίσκεται και η καρδιά του ταξιδιωτικού της DNA.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
19/07/2024

Εν εξελίξει η αποκατάσταση της "Οικίας του Νέρωνα" στην Αρχαία Ολυμπία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση των Ανατολικών Θερμών του Οκταγώνου στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη των ρωμαϊκών μνημείων της περιοχής.

Zagori Mountain Running: η γιορτή του μεγαλύτερου αγώνα ορεινού τρεξίματος ξεκινά

Η επίσημη έναρξη του φετινού Zagori Mountain Running θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Τα χωριά της Νάξου είναι ότι χρειαζόμαστε

Ακόμη και όταν οι παραλίες θα γεμίσουν ομπρελοξαπλώστρες και τα προνομιούχα σημεία με βίλες, η Νάξος θα αντιστέκεται χάρη στα διάσπαρτα στην ενδοχώρα χωριά της, που δεν εγκλωβίζονται στις "επιβολές" του μαζικού τουρισμού.

"Kivotos Santorini" & "Mavro" δίνουν άλλο χρώμα στη Σαντορίνη

Ζήσαμε και απολαύσαμε δύο μέρες σε μια boutique κιβωτό που ξεχωρίζει στο περίφημο Νησί του Ηφαιστείου.

Κιβωτός Κορογώνα: Ένα πολύπλευρο εγχείρημα ολιστικής σύνδεσης με την φύση που δεν χωράει σε ταμπέλες

Μια ειρηνική, εκπαιδευτική, αειφορική κοινότητα δημιουργίας εν εξελίξει στη νότια Λακωνία.

Skiathos Palace Hotel: Το εμβληματικό ξενοδοχείο με την ομηρική φιλοξενία

Σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, ορθώνεται αγέρωχο το Skiathos Palace για πάνω από 50 χρόνια.