Ρώτα τον ειδικό | Η μαγεία του καθολικού Πάσχα στην Αντίγκουα

Ταυτισμένη με την κουλτούρα των Μάγια και με μια γοητεία αποικιακή, η Γουατεμάλα δεν είναι προφανής επιλογή για πασχαλινή απόδραση.

Ρώτα τον ειδικό | Η μαγεία του καθολικού Πάσχα στην Αντίγκουα

Ταυτισμένη με την κουλτούρα των Μάγια και με μια γοητεία αποικιακή, η Γουατεμάλα δεν είναι προφανής επιλογή για πασχαλινή απόδραση. Όπως όμως επισημαίνει ο έμπειρος οδηγός εκδρομών του Versus Travel Κώστας Γούναρης, αυτός ο καταπράσινος παράδεισος κρύβει μία από τις πιο μυσταγωγικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος.

Ρώτα τον ειδικό | Η μαγεία του καθολικού Πάσχα στην Αντίγκουα - εικόνα 1
Η παλιά πρωτεύουσα της Γουατεμάλα είναι ένας θησαυρός παράδοσης και ομορφιάς, μνημείο της UNESCO

Πετρόστρωτα καλντερίμια ανάμεσα σε μεγαλοπρεπή κτίρια της σπανιόλικης μπαρόκ αρχιτεκτονικής, όμορφες, αποικιοκρατικής γραμμής εκκλησίες του 16ου αιώνα, μια ολάνθιστη πλατεία γεμάτη γιακαράντες κι ένα μωσαϊκό από ντόπιους με μια μειλίχια φιλικότητα και γοητεία, η πόλη της Αντίγκουα δεν είναι τυχαία Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή είναι η παλιά πρωτεύουσα της Γουατεμάλα, ένας θησαυρός παράδοσης και ομορφιάς, που γίνεται ακόμη σαγηνευτικότερη όταν αρχίσεις να εξερευνάς την περιφέρειά της.

Με τα ηφαίστεια που την περιβάλλουν να προσδίδουν στο τοπίο υποβλητικότητα, το δέος που προκαλεί η φυσική ομορφιά του τόπου μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο όταν αποκαλύπτονται τα απομεινάρια του πανάρχαιου πολιτισμού του, με τα ανάκτορα των Μάγια, αλλόκοσμα και ταυτόχρονα οικεία, να προκαλούν ρίγος καθώς ξεπροβάλλουν επιβλητικά μέσα από τη βλάστηση της ζούγκλας. Μια εμπειρία μυσταγωγική από μόνη της, η περιπλάνηση στη Γουατεμάλα γίνεται ακόμη πιο μεθυστική όταν συνδυάζεται με μία από τις πιο ιδιαίτερες γιορτές της χώρας: τη Μεγάλη Εβδομάδα, που χαρίζει στην Αντίγκουα, περισσότερο από όλες τις πόλεις αυτού του μικρού παράδεισου της Κεντρικής Αμερικής, ένα χρώμα μεταφυσικό.

Ρώτα τον ειδικό | Η μαγεία του καθολικού Πάσχα στην Αντίγκουα - εικόνα 2
Για τον έμπειρο οδηγό εκδρομών του Versus Travel, Κώστα Γούναρη, η Γουατεμάλα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι μια εμπειρία μυσταγωγική

Αυτό το χρώμα ζητήσαμε να μας μεταφέρει ο Κώστας Γούναρης, πολύπειρος οδηγός εκδρομών του ταξιδιωτικού γραφείου Versus Travel, που ειδικεύεται σε ταξίδια-εμπειρίες ζωής. «Στη μακρινή κι εξωτική Γουατεμάλα η Μεγάλη Εβδομάδα τιμάται με ιδιαίτερο τρόπο», μας λέει. Ο ίδιος την ξεχωρίζει ως έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς που έχει επισκεφθεί, αφού «προσφέρει μοναδικές και πρωτόγνωρες στιγμές μύησης σε έναν ενδιαφέροντα πολιτισμό και μια χώρα απαράμιλλης ομορφιάς». Πράγματι, τη Μεγάλη Εβδομάδα η Αντίγκουα μεταμορφώνεται και οι δρόμοι της γίνονται δίοδοι σε ένα ταξίδι γεμάτο θρύλους και παραδόσεις: «Τα ιερά αγάλματα των πρωταγωνιστών των παθών του Χριστού κατακλύζουν τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, με τους πιστούς να κουβαλούν στις πλάτες τους τα τεράστια άρματα των ιερών μορφών, πατώντας σε χαλιά σχεδιασμένα με λουλούδια και πολύχρωμα ροκανίδια, τα οποία σκεπάζουν τα καλντερίμια της πανέμορφης πόλης».

Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Αντίγκουα είναι η κίτρινη-σαν-κρόκος Αψίδα της Αγίας Καταλίνα· απομεινάρι ενός γυναικείου μοναστηριού που υψώθηκε για να περνούν οι καλόγριες από τη μία στην άλλη πτέρυγα του κτιρίου χωρίς να διασχίζουν το δρόμο και να σκανδαλίζονται από τους περαστικούς. Οι αραβικές γραμμές στο διάκοσμο είναι ενδεικτικές των μαυριτανικών επιρροών στην ισπανική αρχιτεκτονική της εποχής, βάσει της οποίας οικοδομήθηκε η πόλη το 1543. Για πάνω από 200 χρόνια, άλλωστε, αποτέλεσε την έδρα της οικονομικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής εξουσίας των Ισπανών αποικιστών. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα ισχυροί σεισμοί (όπως λένε οι ντόπιοι, δεν ήταν παρά το ρίγος της γης απέναντι στην ομορφιά της!) κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς την Αντίγκουα, η οποία όμως επανοικοδομήθηκε, με πολλά από τα κτίρια εκείνης της εποχής να υφίστανται ακόμη· χαρακτηριστικό είναι και το μοναστήρι των αντρών, ακριβώς απέναντι από την Αψίδα της Αγίας Καταλίνα, μέσα από τα τείχη του οποίου κρύβεται το μεγαλύτερο σιντριβάνι της πόλης, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι καλόγεροι για την εκτροφή ψαριών.

Ρώτα τον ειδικό | Η μαγεία του καθολικού Πάσχα στην Αντίγκουα - εικόνα 3
Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι δρόμοι της Αντίγκουα αντηχούν ιστορία αιώνων

Τα καρτποσταλικά θέλγητρα της χώρας, βέβαια, δεν περιορίζονται στην Αντίγκουα. Αν θέλετε όμως να γεμίσετε τη μνήμη σας (ή το Instagram) με εικόνες, ο Κώστας Γούναρης υπενθυμίζει ότι «η Γουατεμάλα είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς χώρους, με πιο δημοφιλές το μοναδικό Τικάλ. Η εμπειρία είναι μοναδική, καθώς ο επισκέπτης περπατάει στη ζούγκλα και ξαφνικά εμφανίζονται μπροστά του ναοί και παλάτια», λέει για το πιο χαρακτηριστικό τοπόσημο του επενδυμένου με θρύλους και ιστορίες παρελθόντος των Μάγια – ένα παρελθόν που δεν είναι, βέβαια, δίχως το παρόν του.

«Οι Μάγια επιβιώνουν μέχρι σήμερα», επισημαίνει, «μοιρασμένοι σε φυλές με δική τους γλώσσα και παραδόσεις. Αυτό το μωσαϊκό των ανθρώπων της χώρας έχει δημιουργήσει έναν καμβά, όπου αποτυπώνονται συναρπαστικά έθιμα με τεράστιο λαογραφικό ενδιαφέρον. Εκτός από τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το μυσταγωγικό τρόπο που την τιμά ο πολυπρόσωπος αυτός λαός, εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι χαρταετοί κατά τη Γιορτή των Ψυχών, η λατρεία του Μασιμόν (που συνδυάζει στοιχεία της προκολομβιανής θρησκείας με το χριστιανισμό) αλλά και τα έθιμα των Γκαριφούνα (απόγονοι σκλάβων δραπετών από την Καραϊβική)».

Ρώτα τον ειδικό | Η μαγεία του καθολικού Πάσχα στην Αντίγκουα - εικόνα 4
Αγάλματα και αναπαραστάσεις των Παθών του Κυρίου κοσμούν τις πλατείες της πόλης

Ποιο είναι όμως το προφίλ του ταξιδιώτη που θα γοητευτεί από έναν τέτοιο προορισμό; «Η Γουατεμάλα είναι μια χώρα που καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης. Για όποιον θέλει να περιπλανηθεί στην άγρια φύση, η μορφολογία της συνδυάζει ηφαίστεια, λίμνες, ζούγκλες, εξωτικές παραλίες και πλούσια δάση». Και όσο για τη γεύση της χώρας, «ο καφές, η σοκολάτα και οι μπανάνες κατατάσσονται στα κορυφαία του είδους τους στον κόσμο».

Και η γαστρονομική σκηνή της Αντίγκουα είναι ιδιαίτερα ζωηρή, με δεκάδες εστιατόρια και μπαρ να ανεβάζουν τον κοσμοπολίτικο αέρα του κέντρου της: η πολύχρωμη κεντρική αγορά με τους πάγκους των ιθαγενών οδηγεί σε ένα food court γεμάτο τοπικές γεύσεις, με τις pupusas (τορτίγιες γεμάτες φρέσκο τοπικό τυρί και τραγανή πετσούλα χοιρινού) να ξεχειλίζουν γεύση και άρωμα και τα cheveres (hot dogs καπακωμένα με τσιμιτσούρι) να προκαλούν τις αντοχές σας. Το βράδυ η Iglesia de la Merced, ακριβώς απέναντι από την Αψίδα της Αγίας Καταλίνα, γεμίζει πάγκους οι οποίοι αναδίδουν στην ατμόσφαιρα αρώματα από empanadas, γεμιστές πιπεριές και doblados, ήτοι τορτίγιες γεμιστές με τυρί, μοσχαρίσιο κιμά, πατάτες και γκουακαμόλε· όχι και οι πιο νηστίσιμες επιλογές της πιάτσας, αλλά ένα streetfood που θα σας αναστήσει σίγουρα!

Ρώτα τον ειδικό | Η μαγεία του καθολικού Πάσχα στην Αντίγκουα - εικόνα 5
Αποστομωτικό το τοπίο στο Τικάλ, όπου ναοί και παλάτια ανταγωνίζονται τη βλάστηση

Η Γουατεμάλα του Versus Travel

Με αναχώρηση στις 16/4 αυτό το μοναδικό ταξίδι διαρκεί 17 ημέρες και περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μεξικό, στη Γουατεμέλα και στην Ονδούρα.

Πέντε από τις ημέρες του ταξιδιού είναι αφιερωμένες στην Αντίγκουα, όπου πραγματοποιούνται όλες οι τελετές του καθολικού Πάσχα.

Ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος των Μάγια στο Κοπάν της Ονδούρας, ο πανέμορφος ποταμός Ρίο Ντούλτσε στη ζούγκλα του Πετέν και το κοσμοπολίτικο Κανκούν είναι ανάμεσα στους σταθμούς.

Οι τιμές συμμετοχής ξεκινούν από € 3.490 (συν φόρους) και περιλαμβάνουν διαμονή σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, ημιδιατροφή, μεταφορές και ξεναγήσεις από τοπικό ξεναγό με έμπειρο Έλληνα αρχηγό. (www.versustravel.gr)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.