Σοφιστικέ χαλάρωση και σινεμά κάτω από τ’ αστέρια στην Πάτμο

Από τις 21 έως τις 27 Ιουλίου γίνεται προορισμός και για τους σινεφίλ, χάρη στο ανανεωμένο φέτος 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, που θα αποτελέσει και πάλι, για όσους το ζήσουν, μια μοναδική εμπειρία.

Σοφιστικέ χαλάρωση και σινεμά κάτω από τ’ αστέρια στην Πάτμο

Φως, εικόνα, ατμόσφαιρα, συναίσθημα: κινηματογράφος. Φως, εικόνα, ατμόσφαιρα, συναίσθημα: νησί, στην προκειμένη περίπτωση η Πάτμος, τόπος με ξεχωριστή αύρα. Από τις 21 έως τις 27 Ιουλίου γίνεται προορισμός και για τους σινεφίλ, χάρη στο ανανεωμένο φέτος 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, που θα αποτελέσει και πάλι, για όσους το ζήσουν, μια μοναδική εμπειρία.

Από την Αργυρώ Φουρναράκη

Σοφιστικέ χαλάρωση και σινεμά κάτω από τ’ αστέρια στην Πάτμο - εικόνα 1

Είναι ένα εντελώς «χειροποίητο» φεστιβάλ, όπως μας λέει ο Στηβ Κρικρής, κινηματογραφιστής με καταγωγή από την Πάτμο, που το σχεδίασε και το υλοποίησε μαζί με τον επίσης κινηματογραφιστή Μπάμπη Τσούτσα και δυο-τρεις ακόμα λάτρεις του σινεμά και του νησιού, τον Ιούλιο του 2010. Το φεστιβάλ ξεκίνησε μέσα στην κρίση – μάλιστα πέρυσι απαιτήθηκαν μεγάλη επιμονή και πολλή ευρηματικότητα για να πραγματοποιηθεί με περιορισμένο πρόγραμμα και μόνο στη Χώρα.

Φέτος, όμως, στην έκτη του χρονιά, από 21 έως 27 Ιουλίου καλεί τους ανθρώπους του κινηματογράφου και τους σινεφίλ σε τέσσερις χώρους: στο Δημοτικό Σχολείο της Σκάλας, όπου στο μεγάλο καταπράσινο προαύλιο στήνεται ένα θερινό σινεμά 350 θέσεων. στον εσωτερικό χώρο του παλιού σχολείου στη Χώρα, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO, όπου δημιουργείται αίθουσα προβολών αποκλειστικά για τα ντοκιμαντέρ. στο πεντάστερο ξενοδοχείο Patmos Aktis στον Γροίκο (με το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριό του), όπου θα πραγματοποιηθεί σειρά σεμιναρίων, εργαστηρίων και ομιλιών διεθνώς καταξιωμένων κινηματογραφιστών. και στο πλήρως ανακαινισμένο Πάτμιον Πνευματικόν Κέντρον στη Σκάλα, το οποίο μόλις εγκαινιάστηκε και θα φιλοξενήσει το media center της διοργάνωσης αλλά και τις προβολές ταινιών μικρού μήκους.

Σοφιστικέ χαλάρωση και σινεμά κάτω από τ’ αστέρια στην Πάτμο - εικόνα 2
Σινεφίλ ατμόσφαιρα στα σοκάκια της Χώρας

Συνολικά θα παρουσιαστούν 14 μεγάλου μήκους ταινίες, από τις οποίες δύο τουλάχιστον σε πρώτη προβολή, όπως το «The Violin Teacher» του Σέρζιο Μασάδο (Βραζιλία, 2015), 12 ντοκιμαντέρ (τα 6 σε πρώτη προβολή) – ενδεικτικά αναφέρουμε το «Lo and Βehold, Reveries of the Connected World» του Βέρνερ Χέρτζογκ που αφηγείται την ιστορία του Ίντερνετ, και 40 plus μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών, κάποιες από τις οποίες ήδη βραβευμένες στο Sundance Festival.

Από την Ελλάδα, ο Τάσος Μπουλμέτης με τον «Νοτιά», ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος με το «Suntan» και ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης με το «Ξύπνημα της Άνοιξης» θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τις ταινίες τους αλλά και για το ελληνικό σινεμά σήμερα. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή και «Φωτιά στη θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόζι, καθώς και η ταινία «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας» στη μνήμη του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Σοφιστικέ χαλάρωση και σινεμά κάτω από τ’ αστέρια στην Πάτμο - εικόνα 3
Γνωστοί σκηνοθέτες θα βρεθούν στην Πάτμο για να μιλήσουν για τις ταινίες τους

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ εντάσσεται κι ένα αφιέρωμα με τίτλο «Femina Libera», με θέμα τα δικαιώματα των γυναικών, που περιλαμβάνει πέντε ταινίες χρηματοδοτούμενες μέσω ΕΣΠΑ, μια ταινία αφιερωμένη στα παιδιά με τίτλο «Ροβινσώνας Κρούσος», ενώ στο πλαίσιο του Speakeasy event - Horror at Hora, θα γίνει η μετασονύκτια προβολή μιας ταινίας τρόμου-έκπληξη, στο Σχολείο της Χώρας. Η Ημέρα Περιβάλλοντος θα τιμηθεί με την προβολή ταινίας της Λυδίας Καρρά για την Πάτμο καθώς και του φιλμ «Big Blue», αναφορά στο Αιγαίο όπως ήταν κάποτε, ενώ θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση.

Στο ξενοδοχείο «Patmos Aktis» θα πραγματοποιηθεί, όπως προαναφέρθηκε, σειρά σεμιναρίων, εργαστηρίων και ομιλιών διεθνών κινηματογραφιστών. Ενδεικτικά, η καθηγήτρια του NYU-TISCH και των Sundance Labs, Κάρολ Νταϊσίνγκερ, θα παραδώσει σεμινάριο Documentary story telling, η παραγωγός Δήμητρα Κουζή θα μιλήσει για την προώθηση του ντοκιμαντέρ και την εξεύρεση νέων ακροατηρίων και ο Δημήτρης Μιχαλάκης, διευθυντής του ΟΤΕ TV, που εδώ και τέσσερα χρόνια υποστηρίζει δυναμικά μαζί με το Sundance Channel Shorts το φεστιβάλ, θα παρουσιάσει το OTE History, το κανάλι του ΟΤΕ για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και τις συμπαραγωγές του ΟΤΕ TV.

Σοφιστικέ χαλάρωση και σινεμά κάτω από τ’ αστέρια στην Πάτμο - εικόνα 4
Σοφιστικέ χαλάρωση στην παραλία του «Patmos Aktis» στο Γροίκο

Παράλληλα ένα εργαστήρι Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε 4 ομάδες θα κινηματογραφήσει (και σε άλλα νησιά εκτός Πάτμου) πορτρέτα ανθρώπων που σχετίζονται με το προσφυγικό, συνθέτοντας μια μεγάλου μήκους σπονδυλωτή ταινία, που θα παρουσιαστεί στο επόμενο φεστιβάλ. Το φεστιβάλ έχει ανακοινώσει τη νέα συνεργασία του με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Mubi, που παρουσιάζει επιλεγμένες ταινίες σε περισσότερες από 200 χώρες του κόσμου, ενώ χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι χορηγοί το υποστηρίζουν, μαζί φυσικά με το ΥΠΠΟ, τον δήμο και το Πνευματικό Κέντρο Πάτμου.

Το φετινό φεστιβάλ θα πλαισιωθεί και από μια σειρά καλλιτεχνικών δρώμενων. Έτσι, στις 20/7 στο Σχολείο της Χώρας θα γίνει συναυλία-αφιέρωμα της Μαρίνας Πετσάλη στον Μάνο Χατζιδάκι, με ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων από ελληνικές ταινίες τις οποίες «έντυσε» με τη μουσική του. Στις 21/7 στο Πάτμιον θα εγκαινιαστεί η έκθεση του βραβευμένου φωτογράφου Ντάραν Ρις και θα ακολουθήσει το πάρτι έναρξης του φεστιβάλ. Στις 23/7 έχουμε ένα ακόμη πάρτι, αυτό των κινηματογραφιστών, στο «Patmos Aktis», ενώ το πάρτι λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 27/7 στο «Αστοιβή Cafe 1673» στη Χώρα.

Σοφιστικέ χαλάρωση και σινεμά κάτω από τ’ αστέρια στην Πάτμο - εικόνα 5
Υπέροχο location και βραβευμένη γαστρονομία στο «Apocalypsis» του ξενοδοχείου «Patmos Aktis»

Για μία εβδομάδα, λοιπόν η μαγεία, του κινηματογράφου θα συνυπάρχει με τη γοητεία της Πάτμου, αποτελώντας έναν πρόσθετο λόγο για να παρατείνετε τη διαμονή σας στο νησί. Κι είναι αλήθεια ότι στο «νησί της Αποκάλυψης» έχεις πολλά να ανακαλύψεις, να απολαύσεις και να γευτείς… Τη μοναδική ατμόσφαιρά του, τη Μονή και τη Χώρα του, τη δροσιά της βαθιάς θάλασσάς του, την κουζίνα του και τη μεγάλη γκάμα εστιατορίων του, όπως το βραβευμένο «Apocalypsis» του ξενοδοχείου «Patmos Aktis» (φέτος, ο Χρήστος Ξεραξούδης δημιουργεί ένα μενού όπου τα ελληνικά προϊόντα, ντόπια και μη, συναντούν τις γεύσεις και τα αρώματα της Ιαπωνίας), το κλασικό «Benetos» στα Σάψιλα, το ταβερνάκι στο Διακόφτι αλλά και την αυτοσχέδια καντίνα κοντά στον Γερανό.

Σοφιστικέ χαλάρωση και σινεμά κάτω από τ’ αστέρια στην Πάτμο - εικόνα 6
Ο Μπενέτος Ματθαίου στο σταθερά κοσμοπολίτικο στέκι «Benetos»

Οι επιλογές σε καταλύματα είναι επίσης πολλές και για όλα τα γούστα: αστεράτα ξενοδοχεία, μικρά καθαρά ενοικιαζόμενα δωμάτια ή το camping, με θέα… πολλών αστέρων. Στον ανθισμένο κήπο του cafe Βαγιά, πάνω από την ομώνυμη παραλία, απ’ την άλλη, μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ σας μ’ ένα chocolate cake και να καταλάβετε τι εστί… Eυτυχία. Διαλέξτε ένα κόσμημα, ένα ρούχο, ένα αντικείμενο ή ακόμα ένα από τα τοπικά γλυκά ως ενθύμιο από τις διακοπές σας.

Σοφιστικέ χαλάρωση και σινεμά κάτω από τ’ αστέρια στην Πάτμο - εικόνα 7
Πάτμος ίσον (πρώτα απ' όλα) Χώρα!

Εξερευνήστε τα μονοπάτια του νησιού (χρήσιμος μπορεί να σας φανεί ο εξαιρετικός οδηγός της Δέσποινας Βακράτση, εκδ. Ανάβαση, 2014, στα ελληνικά και τα αγγλικά). Κυρίως περάστε καλά επιλέγοντας ποιότητα, ηρεμία, φιλικές υπηρεσίες, λογικές τιμές, ήπιες τακτικές, χρήσιμες και για σας αλλά κυρίως για το νησί που πρέπει να κρατήσει την ιδιαιτερότητα και την ποιότητά του μακριά από μιμήσεις και απομιμήσεις.

Αναλυτικό know-how για να απολαύσετε την Πάτμο θα βρείτε εδώ και αξιολογημένα εστιατόρια και ξενοδοχεία στον www.alpha-guide.gr

Ευχαριστούμε την Hellenic Seaways (www.hellenicseaways.gr), η οποία μας ταξιδεύει σε όλο το Αιγαίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.