Η ιστορική Καπναποθήκη Σπήρερ του 1924 στη Δράμα μετατράπηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK σε ένα μοντέρνο city hotel με γευστικό ενδιαφέρον που θα ανοίξει τις πόρτες του το φθινόπωρο. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες και δείτε τις πρώτες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις.
Το διατηρητέο του 1924
Ο περίφημος ανατολικός καπνός, ένα πολυδιάστατο εμπορικό αγαθό που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την κοινωνία της Βόρειας Ελλάδος, στις αρχές του 20ου αιώνα, έχει αφήσει πολύτιμη αρχιτεκτονική κληρονομιά στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής. Επιβλητικά καπνομάγαζα και καπναποθήκες, αρχιτεκτονικά τοπόσημα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Καβάλα, τη Ξάνθη και αλλού, θυμίζουν ακόμη και σήμερα, την εποχή όπου περιοχές ολόκληρες στροβιλίζονταν γύρω από την καλλιέργεια, την επεξεργασία και το εμπόριο του tobacco.
Ένα από αυτά τα κτίρια, μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο. Σε λίγο καιρό θα είναι ορθάνοιχτές, οι εδώ και χρόνια ερμητικά κλειστές πόρτες του ιστορικού κτιρίου της καπναποθήκης Σπήρερ, στο κέντρο της Δράμας, στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.
Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο του 1924, αρχιτεκτονικό 4όροφο δημιούργημα του αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas εμβαδού περίπου 7.000 τ.μ. Το κτίριο, αποτελεί σύμβολο για την πόλη και κουβαλάει πάνω του ιστορίες ευημερίας και ανάπτυξης, από την εποχή που τόσο η Δράμα, όσο και η ευρύτερη περιοχή, αποτελούσαν καπνοπαραγωγικό κέντρο.
Κατά την ανακατασκευή δεν πραγματοποιήθηκε καμία παρέμβαση στον ξύλινο εσωτερικό του σκελετό αλλά ούτε και στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης.
Όπως σημειώνει ο κ. Αντώνης Στυλιανίδης, από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK, «αυτό το έργο έχει αγαπηθεί από όλους μας λόγω της μοναδικής ιστορικής υπόστασης που κατέχει στη πόλη της Δράμας, καθώς λειτούργησε για πολλά χρόνια ως χώρος επεξεργασίας καπνού και στην συνέχεια αποθήκης, διατηρώντας ζωντανούς στη μνήμη μας κοινωνικούς αγώνες, συνδεδεμένους μ’ ένα επάγγελμα που επί δεκαετίες έθρεψε γενιές και γενιές και τελικά σιγά - σιγά εξαφανίζεται.»
Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι το έργο είναι «μοναδικό», όχι μόνο για ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους, αλλά και για «την αρχιτεκτονική πρόκληση που περικλείει, καθώς προκαλεί για πρωτότυπες λύσεις, λειτουργικές και αισθητικές, σε ένα κέλυφος που απαγορεύεται κάθε αλλοίωση».
Το ξενοδοχείο
Το όνομά του, Hydrama Grand Hotel και αποτελείται από 73 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, τα οποία βρίσκονται σε τελικό κατασκευαστικό στάδιο. Ειδικότερα, θα διαθέτει 9 σουίτες με την προεδρική να φτάνει τα 105 τ.μ. καθώς και 64 δωμάτια από 26 έως 33 τ.μ. Συνολικά θα αποτελείται από 130 κλίνες. Οι σοφίτες, θα αποτελέσουν πλέον τον πέμπτο όροφο του ξενοδοχείου και θα διαθέτουν ένα φεγγίτη στην οροφή για φυσικό φωτισμό και εξαερισμό.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, οι πρώτοι επισκέπτες θα φιλοξενηθούν το ερχόμενο Φθινόπωρο, και όπως σημειώνει ο διευθυντής κ. Βάιος Ζήσης, «οι εργασίες που ολοκληρώνονται, θα καθιστούν την εμπειρία της διαμονής μία περιδιάβαση στην ιστορία της πόλης και του κτιρίου. Κανένα σημείο του κτίσματος δεν έχει αλλοιωθεί και το καθετί έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό στην αρχική του αρχιτεκτονική.»
Τα εστιατόρια
Το ξενοδοχείο θα διαθέτει δύο εστιατόρια, ένα a la carte με μοντέρνα ελληνική κουζίνα το οποίο θα λειτουργήσει στο παράπλευρο διώροφο κτίριο που λειτουργούσε ως γραφείο της καπναποθήκης, και ένα all day café restaurant, στο κεντρικό κτίριο.
Τα κρασιά της περιοχής, από τις πιο πλούσιες οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας, θα δίνουν το στίγμα τους, στο γαστρονομικό χάρτη του ξενοδοχείου. Γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, όπως μόνο οι Δραμινοί παραγωγοί μπορούν να συνταιριάζουν, με το Sauvignon Blanc αγκαζέ με το Ασύρτικο και το Tempranillo ή το Νebbiolo παρέα με τη βορειοελλαδίτικη Μαλαγουζιά.
Οι φιλόμουσοι θα μπορούν να απολαύσουν αυθεντικές jazz νότες στο jazz bar που ετοιμάζεται, ενώ οι φίλοι της ευεξίας και του αθλητισμού θα βρουν τη χαρά τους στο διώροφο spa και το γυμναστήριο. To Hydrama Ballroom θα μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια μέχρι και 240 ατόμων, ενώ η ίδια αίθουσα χωρίζεται και σε δύο μικρότερες, την Hall1 και 2.
Η ιστορία του κτιρίου
Το 1924, ο ελβετοεβραίος καπνέμπορος, Hermann Spierer, αγόρασε δύο μεγάλα οικόπεδα δίπλα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, και αποφάσισε να χτίσει εκεί μία τεράστια καπναποθήκη. Εξαιτίας μάλιστα τους μεγέθους της, έγινε γνωστή και ως «ουρανοξύστης Σπήρερ». Είναι ένα τετραόροφο κτίριο, ορθογώνιο και διαθέτει δύο εισόδους. Μάλιστα από την αρχή της κατασκευής του, είχε προβλεφθεί και εγκατασταθεί ασανσέρ για τη μεταφορά των δεμάτων του καπνού. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, και σε επαφή με αυτό, βρίσκεται το μικρότερο σε όγκο και έκταση γραφείο της εταιρίας.
Η καπναποθήκη χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία του περίφημου ανατολικού καπνού, προϊόν που καθόρισε για δεκαετίες την οικονομία ολόκληρης της χώρας. Στις 20 Ιανουαρίου 1932 το κτίριο αγοράστηκε από την ''Αυστροελληνικη Εταιρεία Καπνού ΑΕ'' η όποια συνέχισε σε αυτό την επεξεργασία. Την περίοδο της τελευταίας βουλγαρικής κατοχής οι εργασίες δεν σταμάτησαν, καθώς η ''Αυστροελληνική δεν ήταν αμιγώς ελληνική εταιρεία. Το 1974 η επεξεργασία καπνού σταμάτησε, όπως και σε όλα σχεδόν τα καπνομάγαζα της Δράμας, και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε μόνο σαν αποθήκη καπνού.
Hydrama Grand Hotel, Πηγές Αγίας Βαρβάρας, Δράμα, Τηλ.: 25210 35004