Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ

Απ’τις ιλιγγιώδεις διαδρομές πάνω απ’τα σύννεφα στις αχανείς άνυδρες εκτάσεις από λάβα και τη φουτουριστική αρχιτεκτονική δια χειρός Καλατράβα, οι Κανάριες Νήσοι παθιάζουν, και διχάζουν.

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ

Απ’τις ιλιγγιώδεις διαδρομές πάνω απ’τα σύννεφα στις αχανείς άνυδρες εκτάσεις από λάβα και τη φουτουριστική αρχιτεκτονική δια χειρός Καλατράβα, οι Κανάριες Νήσοι παθιάζουν, και διχάζουν, με ένα αμάλγαμα πρωτόγονων δυνάμεων της φύσης και μεταμοντέρνου αλαλούμ.

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 1
Τενερίφη © shutterstock

Εκατό μόλις χιλιόμετρα απ’τις όχθες της Δυτικής Αφρικής, τα Κανάρια Νησιά είναι διάσημα για το ήπιο υποτροπικό κλίμα και την ακούραστη λιακάδα τους, που αγκαλιάζει παγωμένους Ευρωπαίους και πεισματικούς σέρφερ ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. Επισκεφτήκαμε τρία από τα κυρίως νησιά που συνθέτουν το ισπανικό αρχιπέλαγος, σκοντάφτοντας σε ανώμαλες εκτάσεις από λάβα και αλλόκοτες κολεξιόν από γλυπτά. Οι λαοί, τα στυλ και οι χαρακτήρες-απ’τον πιο τεμπέλη στον πιο σπορτίφ-συναντιούνται όλοι στα Κανάρια, σε ένα εξωτικό συνονθύλευμα που δίνει ώθηση να σερφάρεις στην άλλη πλευρά.

Τενερίφη - Οι πειρατές απ’το διάστημα

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 2
Auditoriο de Tenerife

Η μεγάλη κυρία των Καναρίων υποδέχεται τον επισκέπτη με στυλ, αυτοπεποίθηση και λίγο βαρύ αέρα λιμανιού. Η είσοδος στο λιμάνι της Σάντα Κρουθ δεν αφήνει αμφιβολίες ότι η πρωτεύουσα είναι μια μοντέρνα μεγαλούπολη με επιβλητικά κτίρια, κίνηση, αλλά και εκπληκτική μοντέρνα αρχιτεκτονική. Το Auditoriο de Tenerife του Σαντιάγο Καλατράβα (σπίτι της Συμφωνικής Ορχήστρας της Τενερίφης) δίνει άλλο αέρα στην κεντρική αρτηρία της Avenida de la Constitucion, ενώ το μινιμαλιστικό design των Ελβετών Herzog και de Meuron στην γειτονική Plaza de Espana αποτελεί μια μοντέρνα μετάφραση των φυσικών φαινομένων που για αιώνες πλάθουν το νησί.

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 3
Los Gigantes

Επιβλητικά βραχώδη γλυπτά όπως οι εντυπωσιακοί Γίγαντες (Los Gigantes) στα δυτικά πάνε χέρι-χέρι με τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα πρωτόγονα εδάφη, όμως, που δίνουν χαρακτήρα και πραγματική μαγεία στο νησί βρίσκονται μόλις λίγες στροφές μακριά: To ψηλότερo βουνό της Ισπανίας, το αινιγματικό Teide, υψώνεται στα 3,718 μ. και προσφέρει χιλιόμετρα ηφαιστειογενούς ιστορίας και περιπέτειας, απ’το νωχελικό road trip μετά μουσικής στο αναζωογωννητικό trekking και την ορειβασία. Το αλλόκοσμο διαστημικό τοπίο κόβει την ανάσα και θυμίζει βροχή μετεωριτών, που εναλλάσσεται με βαθύ πράσινο και εντυπωσιακή θέα σε όλο το νησί κατά την άνοδο και την κάθοδο.

Ιλιγγιώδεις βόλτες στα σύννεφα προσφέρει και η διαδρομή προς τo γραφικό, μικροσκοπικό χωριό Masca απ’ όπου, όσοι είναι σε καλή φόρμα, θα ξεκινήσουν την τρίωρη κάθοδο στο φαράγγι προς τον ομώνυμο κόλπο, κάποτε κρησφύγετο πειρατών. Όσοι πάντως προτιμούν πιο χαλαρές διαδρομές παραλία μεριά, το ψαροχώρι el Medano στο Νότο ισορροπεί ανάμεσα σε κτίρια Bauhaus, ζωηρά εστιατόρια και μπαρ και χιλιόμετρα αγνής αμμουδιάς (Playa el Medano και Playa Tejita), με σήμα-κατατεθέν το λιτό Κόκκινο Βουνό.

Μεγάλη Κανάρια - Σέρφερ και Τρωγλοδύτες

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 4

Δεν ακούς κάθε μέρα Μπαχ με τους σέρφερ να επιδίδονται σε τολμηρές φιγούρες έξω απ’την πόρτα σου - στην Λας Πάλμας όμως, μπορείς. Η πολύβουη πρωτεύουσα της Γκραν Κανάρια χαλαρώνει αισθητά γύρω απ’ την παραλία της Λας Καντέρας, την απλωτή αμμουδιά που συγκεντρώνει επίδοξους σέρφερ και μεσήλικες που μαζεύονται για πρωινή γυμναστική με την Μαντόνα να τραγουδάει στο CD, οικογένειες για απογευματινή περαντζάδα και μουσικόφιλους που συνδυάζουν κλασική μουσική στο αρτιστίκ Auditorio Alfredo Kraus και live blues μπάντες σε μπαράκια όπως το NYC Taxi.

Τα Κανάρια ζουν για την άθληση - ποτέ δεν νιώσαμε να χάνουμε τα λόγια μας τόσο όσο στην ερώτηση “μα δεν κάνετε σέρφινγκ;!!”. Και καθώς ο κόσμος μαζεύεται να θαυμάσει τις φιγούρες των ατρόμητων αθλητών στις φουρτούνες, με νεαρούς περκασιονίστες να επιδίδονται σε ρυθμικά κρεσέντο στο φόντο, επίδοξοι paragliders προσγειώνονται στις γύρω πλατείες. Αν δεν τολμήσατε ποτέ να βουτήξετε με αερόστατο σε μια μαύρη θάλασσα από λάβα, θα το κάνετε τώρα.

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 5
Έρημος Maspalomas

Οι χάρες της Λας Πάλμας ξετυλίγονται σε γνώριμο απ΄την Αθήνα αστικό πανικό, σε ιστορικές γειτονιές όπως η Vegueta και παραδοσιακές αγορές όπως η Mercado de Vegueta που στέκεται ακόμα περήφανα από το 1787. Στα γραφικά στενά της παλιάς πόλης θα συναντήσετε, ανάμεσα στους φοίνικες, και το εμβληματικό Σπίτι του Κολόμβου (Casa de Colon), όπου φημίζεται ότι έμεινε ο Κολόμβος κατά το πρώτο του ταξίδι το 1492. Οι λουόμενοι επιλέγουν μεταξύ της γραφικής παραλίας-μινιατούρα Tufia και της αχανούς ερήμου της Maspalomas, στα νότια, όπου θα κάνετε ανέμελα τσουλήθρα στους επικούς αμμόλοφους και θα περπατήσετε σ’ ένα ατελείωτο μπλε μεταξύ ουρανού και θάλασσας (επισκεφτείτε την ιδανικά αργότερα το απόγευμα, καθώς τα πλήθη αποχωρούν).

Οι σπορτίφ κάνουν trekking στο δασώδες ορεινό τοπίο του φυσικού πάρκου Tamadaba και οι φαν των road trip στροφάρουν υπομονετικά στα δεκάδες ζιγκ-ζαγκ που οδηγούν στο λιμάνι του San Nicolas - τα φωτογραφικά ενσταντανέ στους απόκρυμνους γκρεμούς και το απέραντο γαλάζιο της διαδρομής είναι αμέτρητα. Διεισδύστε στην ντόπια κουλτούρα στο Barranco de Guayadeque, σε μια κοιλάδα στην καρδιά του νησιού διακοσμημένη απ’τις σπηλιές όπου κατοικούσαν οι Guanches, οι τρωγλοδύτες πρώτοι κάτοικοι των Καναρίων. Όσο για ντόπιες γεύσεις, επιβάλλεται μια στάση στο εστιατόριο Dedo de Dios (Το Δάχτυλο του Θεού), κοντά στον αλλόκοτο ομώνυμο βράχο που κοσμεί τον Ατλαντικό στα βόρεια του νησιού, για φρεσκότατο και φτηνό ψάρι.

Λανθαρότε - Μπάρμπι στις Λάβες

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 6
Ίδρυμα César Manrique

Στο τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων, τα πράγματα χαλαρώνουν αισθητά. Χάρη εν μέρει στην προσωπική πάλη και επιρροή του καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα César Manrique, το νησί όχι μόνο απέφυγε το χτίσιμο ψηλών κτιρίων σε στυλ που ξενίζει στο νησί, αλλά και απέκτησε μια υπαίθρια κολεξιόν από ιδιότροπα γλυπτά και μωσαΪκά. Εντός των τοιχών, το Ίδρυμα César Manrique (πλέον μουσείο και γκαλερί), θα σας ξεναγήσει στον πρώην σπίτι του καλλιτέχνη, που συμπεριλαμβάνει αυθεντικά σχέδια Πικάσο και Μιρό, καθώς και μια σπηλιά με πισίνα, μπάρμπεκιου και πίστα χορού.

Η καλλιτεχική έκπληξη όμως στο νησί δεν έρχεται μόνο στις επώνυμες διευθύνσεις. Στην είσοδο του Tinajo, ένας παθιασμένος συλλέκτης έχει μεταμορφώσει τον ανοιχτό στα βλέμματα κήπο του σε μια απερίγραπτη γκαλερί με μισοδιαλυμένες μπάρμπι και μαρμάρινα γλυπτά με γκλίτερ πασουμάκια, σκονισμένα παιδικά αυτοκίνητα, σπασμένες οθόνες κομπιούτερ και πολύχρωμους κάκτους. Στον ανοιχτό κήπο-γκαλερί Noss , πάλι, θα περιπλανηθείτε με τη φουντωτή χαδιάρα γάτα του σπιτιού στο κατόπι ανάμεσα σε μπρούτζινα στήθη και διαφωτιστικές πινακίδες “Here Lies Truth”, γιγάντια πριόνια, εξπρεσιονιστικούς πίνακες και συρμάτινα γλυπτά.

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 7
Punta de Papagayo

Oδηγείστε κατα μήκος της μεθυστικής op-art των αμπελόνων της La Geria, με καθέναν απ’τους αμέτρητους αμπελώνες να περικλείεται σε μαύρα ημικυκλικά τοιχάκια χτίζοντας ενα μοναδικό φυσικό τοπίο - και κάντε στάση φυσικά στην ομώνυμη bodega για να δοκιμάστε ντόπια ποικιλία Malvasia. Aκολουθείστε τις ταμπέλες προς τους αλλόκοτα σχηματισμένους βράχους Los Hervideros, όπου το βαθύ μπλε του Ατλαντικού σκάει βίαια σ’ έναν λαβύρινθο από σπηλιές.

Boυτήξτε σε μία από τις πέντε παρθένες παραλίες του Punta de Papagayo στο νότο. Κι επειδή ξέρουμε ότι δεν κάνετε χωρίς σέρφινγκ και mountain-biking, η παραλία της Famara, στο βορρά, προσφέρεται για γενναίες φιγούρες στο νερό και τα ηφαιστειογενή γύρω μονοπάτια. Eυτυχώς που, για ανταμοιβή, γαστρονομικά σποτ όπως το El Risco, διακοσμημένο απ’ τον Manrique, σας περιμένουν για ποιοτική ντόπια κουζίνα και κρασί με ακόμα πιο λαχταριστή θέα στο κύμα και τα γειτονικά νησιά.

Καρναβάλι στα Κανάρια - Θάψτε τη σαρδέλα!

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 8

Ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια του κόσμου, με πάνω από 250 χιλιάδες καρναβαλιστές να λικνίζονται σε εκρηκτικούς multi-culti ρυθμούς. Η Τενερίφη και η πρωτεύουσά της Σάντα Κρουθ όταν λένε “καρναβάλι” δεν αστειεύονται: Η επιλογή της βασίλισσας, ανάμεσα σε ντόπιες καλονές, είναι κρίσιμη υπόθεση με χιλιάδες δημοσιογράφους ανά τον κόσμο να καλύπτουν τα αποτελέσματα. Τα πάρτυ στους δρόμους μνημειώδη και μεθυστικά. Οι κομμώσεις υπερμεγέθεις, το body painting ασυναγώνιστο. Οι drag queens πιο ψηλές, λιγερές και ασεβείς από ποτέ.

Απαγορευμένο κατά τη δικτατορία του Φράνκο, το καρναβάλι των Καναρίων επέστρεψε στα ‘70s δυναμικά και ανταπαντά στο Ρίο με μια μεγάλη παρέλαση αρμάτων που όχι μόνο δεν αφήνει τους επισκέπτες απέξω, αλλά τους προκαλεί να μείνουν απαθείς. Η μαγευτική παραλία με τους γιγάντιους αμμόλοφους στη Μασπαλόμας, στα νότια της Γκραν Κανάρια, γεμίζει Μίκυ Μάους και πιρατές, στα βόρεια του Λανζαρότε οι τρανσέξουαλ μαζεύονται και δεν συμμαζεύονται, σε μια γιορτή-κοινό μυστικό που κατά πάσα πιθανότητα θα σας ψιθυρίσουν μόνο οι ντόπιοι, η Plaza del Principe και Plaza la Candelaria της Σάντα Κρουθ της Τενερίφης στήνουν ολοήμερη γιορτή με μέγα ορχήστρες, performances και ένα όργιο ρυθμών σάλσα - και όχι μόνο, μια και οι Κανάριες Νήσοι είναι διάσημα πολυσυλλεκτικές.

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 9

Μα όλοι, στο τέλος, “θάβουν τη σαρδέλα”. Σ’ ένα έθιμο που κρατά γενιές, μια τεράστια παπιέ-μασέ σαρδέλα πρωτοστατεί σε μια βραδινή παρέλαση σκέτο...δράμα, με τους καρνιβαλιστές ντυμένους στα μαύρα να κλαίνε με μαύριο δάκρυ. Το κάψιμο της σαρδέλας στην Avenida Maritima της Σάντα Κρουθ (18/2, αλλά και 21/2 στη Λας Πάλμας, στη γειτονική Γκραν Κανάρια) συνοδεύεται με εκατοντάδες πυροτεχνήματα και τρελό χορό μέχρι πρωίας. Μετά το καρναβάλι, και με τους χιλιάδες των επισκεπτών να μπαίνουν πίσω στα καβούκια τους κάπου στη βόρεια Ευρώπη, ξεκινά η καλύτερη περίοδος για παραθερισμό στην περιοχή. Οι τιμές πέφτουν σε λογικά επίπεδα, οι παραλίες είναι αισθητά πιο χαλαρές και η αέναη λιακάδα επιεικής για trekking σε μια θάλασσα από...λάβες (http://carnavaldetenerife.com/en/ & http://www.grancanaria.com/patronato_turismo/38168.0.html ). Viva!

Πώς να πάτε

Μια και δεν εκτελούνται απευθείας πτήσεις προς Κανάρια, οι καλύτερες ευκαιρίες έρχονται συνδυαστικά μέσω Λονδίνου (Easyjet, Ryanair) και Βαρκελώνης (Vueling).

Που να μείνετε

Κανάριοι Νήσοι: πήγαμε στα νησιά της ακούραστης λιακάδας και των χειμερινών σέρφερ - εικόνα 10
Grand Hotel Residencia

Red Star Surf & Yoga Camp (Λανθαρότε)
Για μια πολύ λογική τιμή παίρνετε ένα δωμάτιο σε μοντέρνα διακοσμημένο ευρύχωρο διαμέρισμα για πρωινό ξύπνημα απέναντι απ’τους αμμόλοφους της Φαμάρα (hostel από 20 ευρώ/άτομο, διάρι διαμέρισμα από 55 ευρώ/βραδιά).

Casa Grande Surf Hostel (Tενερίφη) Σέρφερ ορ νοτ, αυτό το λιτό κατάλυμμα προσφέρει μοντέρνες ανέσεις και χαλάρωση σε σούπερ φιλική ατμόσφαιρα στο ελ Μέντανο (από 16 ευρώ)

Club la Santa (Λανθαρότε) Oι οπαδοί των σπορ δεν χρειάζεται να κοιτάξουν αλλού. Απ’ το μίνι γκολφ στο τρίαθλο και απ’ το beach volley στην αεροβική, οι αχανείς εγκαταστάσεις του κλαμπ διαθέτουν την τελευταία λέξη στα γήπεδα και τον εξοπλισμό. Και δωμάτια/διαμερίσματα για σόλο ταξιδιώτες, οικογένειες και γκρουπ (από 840 ευρώ/εβδομάδα, με δωρεάν εξοπλισμό και χρήση των εγκαταστάσεων).

Grand Hotel Residencia (Γκραν Κανάρια) Σπα, γαστρονομία, pool bar, πολυτέλεια και άνεση σ’ αυτό το πεντάστερο resort με φόντο την ονειρική αμμουδιά της Maspalomas.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.