Anna Ellis: Όταν το couchsurfing αλλάζει ζωές

Η Anna Ellis από την Αμερική ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Ζίτσα το 2009 κάνοντας couchsurfing. Πέρασε εκεί μόλις 24 ώρες, αρκετές όμως για να της αλλάξουν τη ζωή. 

Anna Ellis: Όταν το couchsurfing αλλάζει ζωές

Η Anna Ellis από την Αμερική ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Ζίτσα το 2009 κάνοντας couchsurfing. Πέρασε εκεί μόλις 24 ώρες, αρκετές όμως για να της αλλάξουν τη ζωή. Ερωτεύτηκε τον οικοδεσπότη της και φούρναρη, τον Κώστα, και μετακόμισε μόνιμα στη Ζίτσα, όπου μόλις άνοιξε τον Βιβλιόκηπο, ο οποίος φιλοδοξεί ότι θα γίνει το στέκι της πολιτιστικής κοινότητας.

Anna Ellis: Όταν το couchsurfing αλλάζει ζωές - εικόνα 1
Ο Κώστας (πρώτος αριστερά) και η Anna Ellis (τρίτη από αριστερά) στο «Βιβλιόκηπο» μαζί με τους συγγραφείς Μαρίνα Γιώτη και Κώστα Κρομμύδα

Πρώτα απ’όλα, πώς ανακάλυψε η Anna τη Ζίτσα; «Τον Δεκέμβριο του 2009 κι ενώ ταξίδευα στην Ευρώπη, συνάντησα στην Αθήνα την αδερφή μου, νοικιάσαμε αυτοκίνητο και σχεδιάσαμε να οδηγήσουμε στη δυτική ακτή της χώρας κινούμενες προς τα βόρεια, να τη διασχίσουμε κεντρικά και να επιστρέψουμε από την ανατολική ακτή στην Αθήνα. Για τη διαμονή μας θα χρησιμοποιούσαμε το δίκτυο couchsurfing στο οποίο ήμουν ήδη μέλος για τρία χρόνια, αλλά μόνο ως οικοδέσποινα, μέχρι τότε δεν είχα “σερφάρει” η ίδια. Ψάχνοντας για διαμονή στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων (δεν ήταν εύκολο λόγω των γιο­ρτών), ανακαλύψαμε στη Ζίτσα τον Κώστα, τον φούρναρη του χωριού, κι έτσι αποφασίσαμε να πάμε εκεί. Το μόνο που ξέραμε για την περιοχή ήταν ότι έχει αμπέλια και κρασί. Μείναμε μόλις 24 ώρες, αλλά περάσαμε υπέροχα!» μου λέεi. Από τη στιγμή που γνωρίστηκαν, η Anna και ο Κώστας συνέχισαν να επικοινωνούν διαδικτυακά σε καθημερινή βάση. «Οκτώ μήνες μετά επέστρεψα στην Ελλάδα, καθώς και οι δύο θέλαμε να δούμε αν τα αισθήματά μας ήταν αληθινά ή ένα απλό διαδικτυακό ρομάντζο. Τη στιγμή που ειδωθήκαμε καταλάβαμε και οι δύο ότι αυτό που νιώθαμε ήταν αληθινό», λέει η Anna. ­Μέσα σε τέσσερις μήνες, στις 31 Δεκεμβρίου 2010, μετακόμισε μόνιμα στη Ζίτσα και τον επόμενο Αύγουστο παντρεύτηκαν. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έμενα μόνιμα σε ένα μικρό χωριό της Ελλάδας», παραδέχεται, αλλά όπως φαίνεται το couchsurfing μερικές φορές κάνει θαύματα.

Anna Ellis: Όταν το couchsurfing αλλάζει ζωές - εικόνα 2

Η Anna δουλεύει από την πρώτη ημέρα στο φούρνο μαζί με τον Κώστα, ενώ συνεχίζουν να φιλοξενούν couchsurfers απ’ όλο τον κόσμο στη Ζίτσα. Οι φιλοξενούμενοί τους έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν στο φούρνο μαζί τους κι έτσι εύκολα γνωρίζουν τους ντόπιους. Και όταν πηγαίνουν για καφέ, συνήθως καταλήγουν να παίζουν χαρτιά ή άλλα παιχνίδια με τους κατοίκους πίνοντας τσίπουρο. Πρόσφατα η Anna πήρε ευρωπαϊκή επιχορήγηση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα κι έτσι άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά ένα από τα όνειρά της, ο Βιβλιόκηπος. «Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στη Ζίτσα είχα μια διαίσθηση ότι θα άνοιγα ένα βιβλιοπωλείο εδώ, καθώς ήταν πάντα όνειρό μου, αλλά ποτέ δεν το είχα πάρει στα σοβαρά στην Αμερική», λέει. Ο ζεστός χώρος του Βιβλιόκηπου, που άνοιξε­ εδώ και λίγο καιρό τις πόρτες του στο κέντρο­ του χωριού, διαθέτει βιβλία καινούργια και μεταχειρισμένα προς πώληση αλλά κι ενοικίαση.

Anna Ellis: Όταν το couchsurfing αλλάζει ζωές - εικόνα 3
© Anna Ellis

Ο στόχος όμως είναι να αποτελέσει ένα λογοτεχνικό και δημιουργικό κοινοτικό κέντρο, με διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και workshops, προκειμένου να φέρει τους ανθρώπους σε επαφή με νέες ιδέες και προοπτικές. Ομιλίες συγγρα­φέων, διάφορες λέσχες (για συγγραφή, πλέξιμο, χειροτεχνία) και ανάγνωση παιδικών βιβλίων είναι μόνο μερικές από τις μέχρι τώρα ιδέες. «Σκοπεύουμε να διοργανώνουμε και διαπολιτισμικές εκδηλώσεις καλώντας τους ταξιδιώτες που φιλοξενούμε μέσω couchsurfing να μιλήσουν για τα ταξίδια τους, τη χώρα τους και την εμπειρία τους στην Ελλάδα. Ξέρουμε ήδη ότι αρέσει πολύ στους ντόπιους να συναντούν κάθε ταξιδιώτη που φιλοξενούμε και με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να μιλήσουν μαζί τους», προσθέτει η Anna. Η ενδιαφέρουσα ιστορία της έγινε ιδιαίτερα­ γνωστή μέσα από την καμπάνια που έκαναν πρόσφατα στο www.indiegogo.com, ένα από τα γνωστά δίκτυα crowd funding, ώστε να συλλέξουν το απαραίτητο ποσό για να αγοράσουν καινούργια βιβλία αλλά και να χρηματοδοτήσουν τις πρώτες εκδηλώσεις του Βιβλιόκηπου. ­Ευχόμαστε «βίον βιβλιόσπαρτον»! www.zitsabookgarden.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.