5 νησιώτικα χωριά – προορισμοί

Πέρα από τις πολυσύχναστες παραλίες και τις πολύβουες Χώρες, διαλέξαμε πέντε ιδιαίτερα χωριά σε αγαπημένα νησιά, για διακοπές που συνδυάζουν ατμόσφαιρα και συχνά value for money εμπειρίες.

5 νησιώτικα χωριά – προορισμοί

Πέρα από τις πολυσύχναστες παραλίες και τις πολύβουες Χώρες, διαλέξαμε πέντε ιδιαίτερα χωριά σε αγαπημένα νησιά, για διακοπές που συνδυάζουν ατμόσφαιρα και συχνά value for money εμπειρίες. Από τον Μίλτο Μιχαλά

5 νησιώτικα χωριά – προορισμοί - εικόνα 1
Καρδιανή, Τήνος

Πέρα από τον πανικό των λιμανιών, τις πολύβουες παραλίες και τις κοσμοπλημμυρισμένες Χώρες του Αυγούστου, ένας αστερισμός από γοητευτικούς ορεινούς οικισμούς περιμένει όσους αναζητούν την αυθεντική ψυχή του νησιού. Χωριά που ξεχωρίζουν για την ατόφια φυσική ομορφιά τους, την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους ή την καλλιτεχνική αύρα τους. Διαλέξαμε και σας προτείνουμε πέντε μικρόκοσμους καλοκαιρινής ευδαιμονίας σε αγαπημένα μας νησιά, για διακοπές που συνδυάζουν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και value for money εμπειρίες.

Λεύκες, Πάρος

5 νησιώτικα χωριά – προορισμοί - εικόνα 2

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πολύβουη περαντζάδα της Νάουσας και τις χρυσές ακτές των σέρφερ, οι ορεινές Λεύκες, χτισμένες αμφιθεατρικά στο κέντρο του νησιού, σου αποκαλύπτουν την «άλλη» Πάρο. Αυτή με τα πανηγύρια, τα μοναστήρια, τους περιστερώνες, τις κατοικιές και τα βυζαντινά μονοπάτια. Το ομορφότερο χωριό του νησιού διατηρεί ατόφια την τοπική, ατμοσφαιρική ιδιαιτερότητά του. Δεν είναι μόνο το καρτποσταλικό λευκό σκηνικό, τα ήσυχα στενά δρομάκια με τις σκεπαστές καμάρες, τα διασκορπισμένα εκκλησάκια, τα επιβλητικά νεοκλασικά και τα χαμηλά σπίτια με τις καλοδιατηρημένες αυλές που δίνουν θέα στους φωτισμένους ανεμόμυλους της απέναντι πλαγιάς. Όσοι πάλι αγαπούν την πεζοπορία (και αψηφούν τη ζέστη) θα αφιερώσουν και μία ώρα για να περπατήσουν το χιλιόχρονο μονοπάτι που οδηγεί στο γειτονικό χωριό Πρόδρομος- μια απολαυστική διαδρομή πάνω σε βυζαντινά αχνάρια κι ανάμεσα από μικρούς ελαιώνες και αμπελώνες.

Καρδιανή, Τήνος

Τα σπίτια και οι εκκλησίες, φτιαγμένα με περίσσιο ταλέντο και απλότητα, δίνουν μαθήματα αισθητικής, οι αυλές ευωδιάζουν και η πανοραμική εικόνα του Αιγαίου που βράζει ανήσυχο απολαμβάνει τον θαυμασμό όλων. Η ατόφια φυσική ομορφιά της, με την απροσδόκητη βλάστηση και την άπλετη θαλασσινή θέα, την κατατάσσει εύκολα στα ωραιότερα χωριά της τηνιακής ενδοχώρας. Γαντζωμένη στην πλαγιά του βουνού Πατέλες, στον δρόμο προς Πύργο και Υστέρνια, η Καρδιανή αποτελεί παράδεισο για όσους αναζητούν χαλαρές διακοπές με ξεχωριστή κυκλαδίτικη αισθητική. Αφήνεις το αυτοκίνητο, γιατί μόνο με τα πόδια μπορείς να εξερευνήσεις τον δροσερό, άσπρο λαβύρινθο από στενά δρομάκια, μονοπάτια και θολωτές στοές που απλώνεται μπροστά σου. Εδώ είναι που ανακαλύπτεις την αυθεντική γοητεία της Τήνου. Αυτήν που κρύβεται στη μαρμάρινη κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι, στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Τριάδας με την εξάτοξη καμάρα, στα διακοσμημένα με υπέρθυρα και φεγγίτες σπίτια αλλά και στις σκαλιστές κρήνες.

Πύργος, Σαντορίνη

5 νησιώτικα χωριά – προορισμοί - εικόνα 3

Οι βόλτες στα ατμοσφαιρικά δαιδαλώδη σοκάκια του, νωρίς το πρωί, όταν το μαγικό πέπλο σιωπής καλύπτει τα χαλάσματα του κάστρου, μας αποκαλύπτουν μια Σαντορίνη διαφορετική, άκρως γοητευτική, πέρα από την κοσμικότητα της καλντέρας και τις ουρές στο ηλιοβασίλεμα. Ο μεσαιωνικός Πύργος, η παλιά πρωτεύουσα, είναι είναι ένα χωριό-στολίδι, σκαρφαλωμένο στο ψηλότερο σημείο του νησιού, στην πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία, με το καστέλι (μία από τις πέντε πυργοπολιτείες που ίδρυσαν οι Ενετοί τον 15ο αιώνα) να δεσπόζει στο κέντρο του, σπαρμένο με εκκλησιές και με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω του. Την ένταση της γοητείας αυτού του τόπου θα τη νιώσεις αμέσως μόλις αρχίσεις να ανηφορίζεις τα στενά σκαλωτά καλντερίμια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου, περνώντας δίπλα από μικρά κυκλαδίτικα σπίτια και αρχοντικά που έχουν αναστηλωθεί και στεγάζουν θαυμάσια ξενοδοχεία·

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι το Θεοτοκάκι- από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης, μέσα στο καστέλι-, η παλιά κάναβα που στεγάζει το Πολιτιστικό Χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε» και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πάνω στην πλαγιά του βουνού, απ' όπου έχεις όλο το νησί στα πόδια σου. Επίσης, ένα πέρασμα από την Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης (www.santowines.gr ) για προμήθειες σε κρασιά, σαντορινιά ντοματάκια και λοιπά γκουρμέ προϊόντα είναι απαραίτητη..

Απείρανθος, Νάξος

5 νησιώτικα χωριά – προορισμοί - εικόνα 4

Πέτρα και μάρμαρο, δουλεμένα αριστοτεχνικά σε προσόψεις σπιτιών, καλντερίμια και πλατείες, πύργοι Βενετσιάνων ηγεμόνων και παραδοσιακά καφενεία με παρέες γερόντων που μοιάζουν σαν να κάθονται εκεί αιώνες. Η επίσκεψη στη Νάξο παραμένει ανολοκλήρωτη χωρίς την αισθητική και πολιτιστική εμπειρία που σου προσφέρει το μαρμάρινο χωριό της Απειράνθου. Ψηλά στην ενδοχώρα του νησιού, στα 650 μέτρα, «τ' Απεράθου»- όπως το λένε οι ντόπιοι- διατηρεί τις παραδόσεις, το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του, που θυμίζει την κρητική διάλεκτο, και τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του από την εποχή της ενετοκρατίας. Όλο το χωριό μοιάζει με υπαίθριο μουσείο λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η εκκλησία της Παναγίας της Απεραθίτισσας- από τις μεγαλύτερες του νησιού- και o καλοδιατηρημένος πύργος του Ζευγώλη (17ος αιώνας), χτισμένος πάνω σε βράχο, τραβούν την προσοχή. Με ενιαίο εισιτήριο μπορείς να επισκεφθείς τα πέντε (!) μουσεία που βρίσκονται εδώ (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, Φυσικής Ιστορίας και Γεωλογικό), ενώ αξίζει να ρίξεις και μια ματιά στα όμορφα υφαντά και εργόχειρα στο εκθετήριο του Συνεταιρισμού Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών Απεράθου. Κι αν θελήσεις μια γερή δόση ιωδίου και θαλασσινής αρμύρας, θα κατέβεις στο λιμανάκι της Μουτσούνας και μπάνιο στις παραλίες του όρμου, τον Αη Γιάννη και το Τηγάνι.

Αρχάνες, Ηράκλειο

5 νησιώτικα χωριά – προορισμοί - εικόνα 5

Μπορεί η Χερσόνησος και τα ζεστά νερά του Λιβυκού να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων επισκεπτών του Ηρακλείου αυτήν την εποχή, εμείς όμως πάντα ψάχνουμε αφορμή να επιστρέψουμε στα πολύχρωμα σοκάκια των Αρχανών, που ακόμη και με τα πλήθη του καλοκαιριού δεν χάνουν τίποτα από την εκλεπτυσμένη αισθητική τους. Λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ηρακλείου, στη σκιά του ιερού βουνού του Γιούχτα, ο παραδοσιακός οικισμός με τα υποδειγματικά αναστηλωμένα κτίρια, βραβευμένος σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ζωή χειμώνα-καλοκαίρι, προσελκύοντας ψαγμένους ξένους επισκέπτες, καλλιτέχνες και λάτρεις της κρητικής παράδοσης. Οι βόλτες στις Άνω Αρχάνες, ανάμεσα σε καλοδιατηρημένα σπίτια, βαμμένα σε ζωηρά χρώματα, και μεγάλες λουλουδιασμένες αυλές.Οι πεζοπορίες στον κατάφυτο λόφο του Φουρνιού με το μινωικό νεκροταφείο και στα μονοπάτια του Γιούχτα... Οι Αρχάνες σε κάνουν εύκολα να ξεχάσεις για λίγες μέρες τις μαγικές παραλίες του νησιού. Στα «πρέπει» του χωριού σημειώστε επίσης τα αξιόλογα μουσεία (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Κρητικής Ιστορίας και Παράδοσης), την αναπαλαιωμένη «Φάμπρικα Ελένη» στην Τουρκογειτονιά, που θα σας μυήσει στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ελαιολάδου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ενορχηστρώνει και πάλι τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" στον Άγιο Νικόλαο

Μια αλλιώτικη γαστρονομική εκδήλωση συγκεντρώνει και φέτος ένα λαμπρό team καταξιωμένων σεφ, με σκοπό να προβάλει την τοπική γαστρονομία και όχι μόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
27/09/2023

Φανάρι-Μπαλάτ: Γνωριμία με μια άλλη Κωνσταντινούπολη

Στις νότιες όχθες του Κεράτιου Κόλπου στην Κωνσταντινούπολη, δυο ολοζώντανες γειτονιές της παλιάς Πόλης, το Φανάρι και το Μπαλάτ διεκδικούν την ιστορία τους. Ινσταγκραμικές προσόψεις και απλωμένες μπουγάδες, πολυσύχναστα καφέ και ερημωμένα εργοτάξια εναλλάσσονται στα φιδωτά σοκάκια.

Ένας "Menexes" ανθίζει μες στο φθινόπωρο στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Σε ένα προνομιακό σημείο του Κάστρου της Μονεμβασιάς, οι "Menexes Suites" προσφέρουν ατμοσφαιρικά δωμάτια που θα γίνουν η βάση μας για μια ρομαντική απόδραση.

Ταξιδέψαμε στην Χίο με αφορμή το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της

Όλα όσα είδαμε σε ένα πολυσυλλεκτικό τριήμερο πολιτισμού στο αρχοντικό Castelli του Κάμπου, στο πλαίσιο του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ .

Πολιτισμός και Τουρισμός: Συγκλίνουσες ή Αντίρροπες Δυνάμεις;

Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Marketing Greece αναφορικά με την διαρκώς εξελισσόμενη σχέση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

Το 2ο Mykonos Running Festival έρχεται με τη Stoiximan Μεγάλο Χορηγό

Έτοιμη και φέτος για τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού η Μύκονος, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, μαζί με τη Stoiximan.