Olympics' London Guide

Η Βιβιάνα Μηλιαρέση βλέπει την πόλη της ν’ αλλάζει καθημερινά καθώς τρέχει το τελευταίο κατοστάρι μέχρι τους Ολυμπιακούς. Νέα στέκια, must πολιτιστικά ραντεβού, olympic tips αλλά και κοντινές αποδράσεις σε έναν handy, τσεκαρισμένο από πρώτο χέρι οδηγό επιβίωσης στο πιο συναρπαστικό καλοκαίρι του Λονδίνου.

Olympics' London Guide

Η Βιβιάνα Μηλιαρέση βλέπει την πόλη της ν’ αλλάζει καθημερινά καθώς τρέχει το τελευταίο κατοστάρι μέχρι τους Ολυμπιακούς. Νέα στέκια, must πολιτιστικά ραντεβού, olympic tips αλλά και κοντινές αποδράσεις σε έναν handy, τσεκαρισμένο από πρώτο χέρι οδηγό επιβίωσης στο πιο συναρπαστικό καλοκαίρι του Λονδίνου.

Olympics' London Guide - εικόνα 1
© London 2012

Αυτές τις μέρες, για να φτάσεις οπουδήποτε στο ολυμπιακό Λονδίνο, πρέπει να ξεκινήσεις δυο ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως. Το London Transport System θυμίζει μπερδεμένο, παρδαλό κουβάρι. Πρέπει να τρακάρεις με ένα σωρό φυλές, iPhones, κλειστές στάσεις και ν’ αλλάξεις την πορεία σου κάνοντας σλάλομ. Τo East London Lines οverground, ωστόσο, τσουλάει τέλεια. Διατρέχει το Ανατολικό Λονδίνο απ’ άκρη σε άκρη, συνδέοντας την πόλη με το πρώην βιομηχανικό Stratford, όπου βρίσκεται το ολυμπιακό πάρκο. Το πολυφυλετικό East End κοχλάζει. Τα νέα εμπορικά Westfield Stratford και Βοxpark «απομαγνητίζουν» το κοινό από την Oxford street. Η Brick Lane ασφαλτοστρώθηκε. Οι Μπαν-γκλαντεσιανοί τρίβουν τα χέρια τους από τη χαρά τους με τόσο κόσμο στη γειτονιά και οργανώνουν το ένα Curry Festival μετά το άλλο. Επτά εκατομμύρια επισκέπτες υπολογίζεται να φιλοξενήσει το Λονδίνο το καλοκαίρι. Η alternative φυλή της πόλης τα ’χει λίγο πάρει μ’ αυτήν την αναμπουμπούλα. Μεταναστεύει νότια ψάχνοντας την ησυχία της. Το ανερχόμενο Brixton Village κρατάει ακόμη την αυθεντικότητά του.

Νέα ξενοδοχεία ανοίγουν και άλλα ανακαινίζονται. Στα «W» και «Corinthia» δεν παίζει ούτε ράντζο για τις νύχτες των τελετών. Sites όπως τα olympiclettings.com και rentduringthegames.com κάνουν χρυσές δουλειές. Οι Λονδρέζοι υπενοικιάζουν τα σπίτια τους μέχρι και 5 χιλιάδες λίρες την εβδομάδα και πάνε διακοπές. Τα εισιτήρια για την επίσημη τελετή έναρξης «Isles of Wonders» που θα ανοίξει η βασίλισσα κοστίζουν μέχρι δυο χιλιάρικα strong British pounds. Τα zeppelin αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια μας. Ούτε για τσιγάρα δεν τολμάς να πας χωρίς ταυτότητα.

Παντού βλέπεις τα ποδήλατα Barclays, έμπνευση του δήμαρχου Βοris Johnson ενόψει των Ολυμπιακών. Σε πάνε από τα ηλιοτρόπια του Columbia Flower Market μέχρι τους χίπστερ του Lovebox στο Victoria Park. Ή σε κάποια από τα δώδεκα χιλιάδες events που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του London 2012 Festival, το αποκορύφωμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Πάμε να δούμε τα καλύτερα;

Must see events

Olympics' London Guide - εικόνα 2
Ντέιβιντ Μπέκαμ

Τα πιο σημαντικά από τα ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 12.000 events που τρέχουν στο Λονδίνο!

Τα μυστικά της τελετής έναρξης
Σαιξπηρικές ατάκες, μια καμπάνα διπλάσια αυτής του Big Ben, ακροβάτες, νοσοκόμες (!), άπειρα λουλούδια και... φλεγματικό χιούμορ είναι μερικά από τα μαγικά συστατικά της τελετής έναρξης. Εμπνευστής της συνταγής ο σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ, ενώ τη μαρμίτα του καλλιτεχνικού προγράμματος επιβλέπει ο σερ Στίβεν Ντάλντρι, σκηνοθέτης του «Billy Eliot» και του «The Hours». Mε καστ 15 χιλιάδων ατόμων, budget 27 εκατομμύρια λίρες, μέγιστο κόστος εισιτηρίου 2 χιλιάδες λίρες και κοινό ανά τον κόσμο περί το ένα δισεκατομμύριο θεατές, η τελετή «Isles of Wonders» («Νήσοι των Θαυμάτων») απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο εθνικό αυτοσυναίσθημα των Βρετανών και στην προσωπική, συναισθηματική τους εμπλοκή. Θα υπάρχει ανοιχτή σύνδεση με τη συναυλία των Duran Duran, Snow Patrol, Stereophonics, Paolo Nutini στο Hyde Park.

Olympics' London Guide - εικόνα 3
Τhe World Shakespeare Festival

Φεστιβαλικά hits

Festival of the World Ανάποδες μοβ αγελάδες, σχοινοβάτες σε ψηλοτάκουνα, γυναίκες που καταπίνουν σπαθιά... στο Southbank Centre γίνεται πανηγύρι! Udderbelly, London Wonderground, Cantina (θα παίξουν και Tiger Lillies), Real Food Festival, η αστική παραλία κάτω από το London Eye θα γλεντάει όλο το καλοκαίρι. Tip: Μυστικό πέρασμα για το μπαρ «Drawing Room» μέσα από ράφια βιβλιοθήκης... Μέχρι τις 9/9 (southbankcentre.co.uk)

The World Shakespeare Festival Top θίασοι απ’ όλο τον κόσμο ανεβάζουν τους «δικούς τους» Σαίξπηρ στο Barbican. Μέχρι τις 2/8 (barbican.org.uk)

ΒΤ River of Music Υπό τους ρυθμούς των Scissor Sisters, Baaba Maal και Αngelique Kidjo θα κυλούν τα νερά του Τάμεση για δύο νύχτες (21-22/7) σ’ αυτήν τη μουσική παρουσίαση των ηπείρων. Το stage της Αμερικής στήνεται στο Tower of London, ενώ της Ευρώπης στο Somerset House. Είναι τζάμπα, κλείσε! (festival.london2012.com)

Proms 2012 Με το ταίρι σου αλά μπρατσέτα σύρε το χορό στο Royal Albert Hall. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κλασικής μουσικής φέτος εντάσσεται στο London 2012 Festival. Mέχρι 8/9 (bbc.co.uk/proms).

Olympics' London Guide - εικόνα 4

Must ολυμπιακά ραντεβού

27/7 Την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοινώνει η εορτάζουσα Ελισάβετ, η δάδα λαμπαδιάζει και σηκώνεται η αυλαία για την καλλιτεχνική παραγωγή της τελετής, που φέρει το σαιξπηρικό τίτλο «Νήσοι των Θαυμάτων».

5 & 12/8 Στην καρδιά της πόλης, το λεγόμενο City, τρέχουν οι Μαραθώνιοι γυναικών στις 5 και αντρών στις 12 Αυγούστου – πιάσε πόστο νωρίς!

13/8 Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών έχει... θέα στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016.


9/9 Και οι Μαραθώνιοι των Παραολυμπιακών τρέχουν στο City.

Το Ολυμπιακό Χωριό βρίσκεται στο Stratfrod και χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες: το Street Market, που προσφέρεται για βόλτες στα γρασίδια με το σνακ σας, το World Square, που φιλοξενεί το τεράστιο London 2012 Megastore, τη Britannia Row, και το Orbit Row με θεόρατα γυάλινα γράμματα-λάμπες του Run Art installation. Περισσότερες πληροφορίες: london2012.com.

Olympics' London Guide - εικόνα 5
«The Developing City»

Εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Gold: Power and Allure Ρωμαϊκά κέρματα, κέλτικα κολιέ, το δαχτυλίδι της βασίλισσας Ελισάβετ (της Α΄), μετάλλια από Ολυμπιακούς. Στην έδρα τους στο Goldsmith Hall οι Βρετανοί χρυσοχόοι διηγούνται την ιστορία του... κλάδου από το 2500 π.Χ. Μέχρι τις 28/7 (goldsmiths.co.uk)

The Developing City Πώς θα είναι το Λονδίνο σε 50 χρόνια; Στο πλαίσιο του London Festival of Architecture (23/6-8/7), οι ειδικοί παρουσιάζουν τις ιδέες τους, αφού μας ξεναγήσουν στην αρχιτεκτονική ανάπτυξη της πόλης. Στο Walbrook Building, μέχρι τις 9/9 (newlondonarchitecture.org, lfa2012.org)

Gold and the Bank of England
Ποτέ δεν μπορείς να είσαι αρκετά πλούσιος, όπως λέει μια αγγλική παροιμία. Ιστορική αναδρομή που σκιαγραφεί το ρόλο που έπαιξε το χρυσάφι στην ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε... Στο Bank of England Museum, μέχρι τις 10/11 (www.bankofengland.co.uk/museum)

Our Londinium 2012 Londinium το πρωτοβάφτισαν οι Ρωμαίοι όταν έχτισαν μια ξύλινη γέφυρα κοντά στη σημερινή London Bridge τον 1ο αιώνα π.Χ. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, μια παρουσίαση μέσα από φιλμ, γλυπτική, νέα μέσα κ.ά. Στη Ρωμαϊκή Πτέρυγα του Museum of London, μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 (www.museumoflondon.org.uk)

Damien Hirst @ Tate Modern Μέλος των ΥΒΑ (Υoung British Artists) και πλουσιότερος Βρετανός καλλιτέχνης εν ζωή, αφού αντέστρεψε τους κανόνες του μάρκετινγκ και κατάφερε να παίξει με τους όρους του. Φέτος μαγειρεύει φύση με επιστήμη ψάχνοντας «το πώς και το γιατί». Στην Tate Modern, μέχρι τις 9/9 (tate.org.uk/modern)

Talk of the town

Olympics' London Guide - εικόνα 6
«Experimental Cocktail Club»

Μετακινούμενα εστιατόρια, hot στέκια, φευγάτα tea parties, αβανγκάρντ μπουτίκ. Νέες αφίξεις αλλά και όσα συζητά η πόλη right now!

Ποτό

Μezzanina Lounge Αναζήτησε το κοκτέιλ του μήνα βασισμένο σε εποχικά υλικά στο εμπνευσμένο από τα grand cafes της ευρωπαϊκής μπουρζουαζίας μπαρ του «Royal Exchange» (royalexchange-grandcafe.co.uk).
Kaff Bar Μαρμελαδένια σφηνάκια και «How do you like your eggs?» κοκτέιλ. Η χαλαρή του ατμόσφαιρα στο χιπ Brixton Village έχει χώρο για όλους (kaff-bar.co.uk).

L’Entrepot Φέρνει εσάνς Quartier Latin στο Ανατολικό Hackney. Ταρτάρ και chevre συνοδεύουν εκλεκτά κρασιά, που είναι και το ατού του (boroughwines.com).

Benugo Bar and Kitchen Στην καρδιά του BFI Southbank, είναι γνωστό σημείο για «διάλειμμα». Ψάξε για τη μυστική είσοδο του νέου Drawing Room πίσω από τα ράφια μιας βιβλιοθήκης (benugobarandkitchen.com).

Experimental Cocktail Club Πίσω από μια πόρτα χωμένη κάπου στην China Town (experimentalcocktailclublondon.com).

Olympics' London Guide - εικόνα 7
Jamie Oliver

Φαγητό

Barbecoa Για εκλεκτό κρέας και ψάρι ψημένα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο αλλά και ιαπωνικές, Tex και ινδικές συνταγές από τον Jamie Oliver (barbecoa.com).

Meat Liquor To talk-of-the-town εστιατόριο δεν δέχεται κρατήσεις, οπότε οι 20άρηδες Εγγλέζοι ξεροσταλιάζουν στην ουρά για ένα καλοψημένο Dead Hippie Burger συνοδεία Chilli Cheese Fries. Βρίσκεται πίσω από το Selfridge’s και οφείλει το hype του στις έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις τού (Έλληνα) εγκεφάλου του εγχειρήματος (meatliquor.com).

Viajante Σεβασμός στα φυσικά υλικά και φιλοσοφία «σκέψου αυτό που τρως» στο αστικό τοπίο του Bethnal Green (viajante.co.uk).

MsMarmiteLover Όταν ξεκίνησε να ταΐζει αγνώστους στο σαλόνι της, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα σηματοδοτούσε την έναρξη ενός ολόκληρου pop up anti-restaurant κινήματος. Η προπώληση εισιτηρίων για τα «Ολυμπιακά Δείπνα» από τα χεράκια της έχει αρχίσει (marmitelover.blogspot.co.uk).

Noma Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου μεταφέρεται για 10 ημέρες από την Κοπεγχάγη στο ξενοδοχείο «Claridges». Θα σερβίρουν μεσημέρι-βράδυ, αλλά όπως καταλαβαίνετε είναι ήδη... sold out.

Olympics' London Guide - εικόνα 8
«Madhatter’s Tea»

Τσάι/Γλυκό

Madhatter’s Tea
«Φάε με», ψιθυρίζουν οι πανακότες καρύδα, τα ζελέ από φρούτα του πάθους και οι φραουλένιες μους στον κήπο του «Sanderson Hotel» (50 Berners Str., 0773001400, sandersonlondon.com, £ 35 το άτομο).

Hotel Chocolat Οι επιδέξιοι σοκολατοποιοί λιώνουν μπροστά στα μάτια σου σοκολάτες και τις αναμειγνύουν με τσίλι, τζίντζερ ακόμη και... Mojito (02072090659, hotelchocolat.co.uk).

Olympics' London Guide - εικόνα 9

Shopping

Westfields Διδυμάκι του πολυκαταστήματος στο Sheperds Bush, τo Westfields Stratford City κοσμεί περήφανα το ολυμπιακό πάρκο και συγκεντρώνει όλες τις αλυσίδες καταστημάτων που μπορείς να σκεφτείς, συν καζίνο, εστιατόρια, σινεμά και ένα ολόκληρο pop up Liberty Store (uk.westfield.com/uk/).

Carnaby Street Δυο στενά πίσω από τη Regent Street, o πλακόστρωτος δρόμος του Soho θυμίζει Disneyland για μεγάλους – και χωρίς το πατείς-με-πατώ-σε της Οxford Street. H αισθητική της Carnaby Street αποπνέει West End ρίχνοντας μαύρη πέτρα στο αμαρτωλό, underground παρελθόν της (carnaby.co.uk).

Brick Lane Από προσεγμένες μπουτίκ και αλυσίδες τύπου Office και Urban Outfitters μέχρι σκονισμένα υπόγεια βιντατζάδικα, η Brick Lane είναι η Oxford Street του ψαγμένου. Τις Κυριακές θα βρεις ό,τι βάλει ο νους σου, ακόμα και Αγγλίδες φοιτήτριες που πουλάνε το μισό τους βασίλειο για να βγάλουν τις διακοπές. Αν είσαι του βινιλίου, τσέκαρε το Rough Trade (roughtrade.com, visitbricklane.org).

Darkroom Κάθε στιλίστρια που σέβεται τον εαυτό της ξέρει καλά ότι η ανεξάρτητη αυτή μπουτίκ διαθέτει μια αυστηρά εκλεκτική συλλογή χειροποίητων, ασυνήθιστων και one-off κομματιών που συνδυάζουν τη μόδα με το interior design (02078317244, darkroomlondon.com).

Dover Street Market Από τους ριζοσπαστικούς Comme Des Garcons και Martin Margiela μέχρι τον κλασικό Yves Saint Laurent, το τετραώροφο πολυκατάστημα συγκεντρώνει καλλιτεχνικές ψυχές από ετερόκλητους πλανήτες και δημιουργεί μια αστρικά χαοτική ατμόσφαιρα (02075180680, doverstreetmarket.com).

Boxpark Έξω από το σταθμό Shoreditch ξεφύτρωσε μόλις τα περασμένα Χριστούγεννα μια αυστηρή, σκουρόχρωμη κατασκευή από containers. Το λυόμενο τρισδιάστατο «μάρκετινγκ τρικ» είναι το πρώτο pop up mall παγκοσμίως και συγκεντρώνει από λόκαλ και πολίτικαλ μπράντες όπως η Art Against Knives μέχρι Nike (02070332899, boxpark.co.uk).

Hot-elling

Olympics' London Guide - εικόνα 10
ME London

Στο Λονδίνο βρέχει πολυτελή ξενοδοχεία (sold out ήδη για την έναρξη των αγώνων), χωρίς να λείπουν κι οι ιδιαίτερες, budget friendly επιλογές.

High Budget

01 Corinthia Hotel London
Αν ήταν κόσμημα, θα ήταν διαμαντένιο τσόκερ. Κι αν ήταν δέντρο, θα ήταν χριστουγεννιάτικο. Το πεντάστερο «Corinthia Hotel London» στολίζει το Whitehall Place κοιτάζοντας αφ’ υψηλού το London Eye. Λούσα, πολυέλαιοι και 24ωρο check-in (02079308181, corinthia.com/en/London, από £ 469 τη βραδιά).

02 ME London
Στις 15 Ιουλίου αναμένεται ν’ ανοίξει το «ME London» της ισπανικής αλυσίδας Melia στο Strand. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα σχεδιασμένο από τους Foster & Partners. Πυραμιδωτό αίθριο, μαύροι μαρμάρινοι διάδρομοι, λευκοί δερμάτινοι τοίχοι (08082341953, me-by-melia.com, από £ 340 τη βραδιά).

03 Holiday Inn
Με ημίψηλο και προφορά Queen’s English, το «Holiday Inn» είναι ο επίσημος χορηγός του Ολυμπιακού Χωριού. Με μότο «stay you», φροντίζει 17 χιλιάδες αθλητές και υπόσχεται ζεστή διαμονή για «να παραμένεις ο εαυτός σου» (holidayinn.com/hotels/gb/en/global/offers/olympics_welcome, από £ 200 τη βραδιά).

Olympics' London Guide - εικόνα 11
Cafe Royal

04 W
Σικ εκ πεποιθήσεως και κραυγαλέα στιλάτο. H λάμψη του εξάστερου «W» των Starwood Hotels θαμπώνει τη Leicester Square. Mια βραδιά στις σουίτες του αποτελεί (ανομολόγητο) όνειρο ζωής και για τον πιο σνομπ Λονδρέζο (02077581000 wlondon.co.uk, £ 300-5.000 τη βραδιά).

05 St Pancras Renaissance
Ρομαντικό και γκοθ, το εντυπωσιακά ανακαινισμένο πεντάστερο «St Pancras Renaissance» της Μarriott δεσπόζει πάνω από τον ομώνυμο σταθμό, περηφανεύεται για τη βικτοριανή αίγλη του και σιγομουρμουρίζει βαλς (marriott.co.uk/hotels/travel/lonpr-st-pancras, από £ 650 τη βραδιά).

06 Cafe Royal
Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Βιρτζίνια Γουλφ, Μπριζίτ Μπαρντό, Μικ Τζάγκερ... Η κρεμ ντε λα κρεμ καλλιτεχνών και διανοουμένων έχει διασκεδάσει πίσω από τις κλειστές μαύρες βελούδινες κουρτίνες του θρυλικού «Cafe Royal». Με φρέσκο αρχιτεκτονικό πρόσωπο, από μέσα Σεπτεμβρίου επανέρχεται ως ξενοδοχείο στη γνωστή θέση του, στο Piccadilly. 68 Regent’s Street (hotelcaferoyal.com, από £ 450 τη βραδιά).

Olympics' London Guide - εικόνα 12
Russels of Clapton

Value for money

01 Russels of Clapton
Αρτίστικη κρυψώνα στο Hackney, το «Russels of Clapton» βρίσκεται σε walking distance από το ολυμπιακό πάρκο. Η Annette φιλοξενεί καλλιτέχνες και μουσικούς, ενώ προμηθεύεται φρέσκα υλικά για το πρωινό από το γειτονικό Chatsworth Road Market (07976669906, russellsofclapton.com, από £ 85).

02 The Garden Bed & Breakfast
Νιώστε σαν ήρωες του Όσκαρ Ουάιλντ πίνοντας ροζ λεμονάδα στο terrace του αριστοκρατικού βικτοριανού «The Garden Bed & Breakfast». Βραβευμένος κήπος, που εμπνέει για θερινά ρομάντζα και υποσχέσεις κάτω από τις φυλλωσιές (02086714196, thegardenbedandbreakfast.com, από £ 155 το δίκλινο).

03 26 Hillgate Place
Σφηνωμένο ανάμεσα στις χρωματιστές πόρτες του Notting Hill, το κοσμοπολίτικο «26 Hillgate Place» σε καλημερίζει με ολλανδικό πρωινό στον κήπο, προτού ξεμυτίσεις προς Portobello Market (02077277717, 26hillgateplace.org, portobellomarket.org, από £ 175 το δίκλινο).

Αποδράσεις

Olympics' London Guide - εικόνα 13

Επειδή το Λονδίνο καλοκαιριάτικα ίσως σας πέσει λίγο βαρύ, σας προτείνουμε τις καλύτερες εκδρομές για μία ή περισσότερες μέρες.

Μονοήμερη στο Hamstead Heath & Highgate
Το Ηamstead Heath αποτελεί μια απόδραση-ψευδαίσθηση, αφού φτάνεις και με το μετρό. Στο δάσος του Highgate Wood κυνηγάς πεταλούδες, πετάς χαρταετό, κολυμπάς σε λίμνες και θαυμάζεις τα δεκάδες διαφορετικά είδη πουλιών. Κοντινή βόλτα το νεκροταφείο Highgate Cemetary, όπου ανάμεσα σε βικτοριανούς τάφους και νυχτερίδες κυκλοφορούν τα φαντάσματα του Καρλ Μαρξ και του Μάλκολμ ΜακΛάρεν.

Tips
Κρησφύγετο του διάσημου κακοποιού Ντικ Τέρπιν και δημιουργική «γιάφκα» των Ντίκενς, Κιτς, Μπάιρον, η παμπ «Spaniard’s Inn» είναι μάλλον στοιχειωμένη. Ώρα για pimms! (02087318406, thespaniardshampstead.co.uk)
Κιτρινισμένα χειρόγραφα και ξεθωριασμένη μελάνη στο μουσείο Keats House, το ανακαινισμένο σπίτι του Τζον Κιτς. Λένε μάλιστα πως εδώ εμπνεύστηκε ο ρομαντικός ποιητής την «Ωδή σ’ ένα Αηδόνι». Πάρτε και καλάθι για πικνίκ (Keats Grove, keatshouse.cityoflondon.gov.uk).

Olympics' London Guide - εικόνα 14

Διήμερο στο Brighton
Νεο-μποέμ και κουλτουριάρικο, το Brighton εκπέμπει new age και party vibes. Κατεξοχήν φοιτητούπολη με θέα στη θάλασσα, έχει ένα απελευθερωμένο αεράκι από Σαν Φρανσίσκο μεριά. Επισκεφθείτε το παραθαλάσσιο πριγκιπικό παλάτι Royal Pavillion, σεργιανίστε στα στενά με τις μπουτίκ και βολτάρετε στο πολύχρωμο Hove με τις γεωργιανές εξοχικές κατοικίες. Επιβάλλεται περίπατος στην παραλία και τάισμα γλάρων στην περίφημη Brighton Pier.

Tips
Φρεσκοκαβουρδισμένος καφές και αξεπέραστο πορτοκαλοκέικ στο «Redroaster Cafe» (01273686668, redroaster.co.uk).
Ονειρέψου με την Αλίκη και ξύπνα στη Χώρα των Θαυμάτων! Μαγεμένα ρολόγια και τοσοδούλικα τσαγιερά στο Alice Dreams (alicedreams.co.uk).

Διαμονή
Hotel du Vin Στο γοτθικό αρχοντικό ενός κρασέμπορα. Πλουμιστές σκάλες, εκκεντρικά αγαλματίδια, φινετσάτα δωμάτια (01273718588, από £ 145 το δίκλινο, hotelduvin.com/hotels/brighton)

Seaspray Τα θεματικά δωμάτιά του σε διακτινίζουν από τη Βενετία μέχρι το... καμαρίνι του Έλβις (από £ 49, seaspraybrighton.co.uk).

Olympics' London Guide - εικόνα 15

Τετραήμερο στην Κορνουάλη
Στην Κορνουάλη με τις ονειρικές παραλίες και τους δραματικούς γκρεμούς έρχεσαι για να δαμάσεις τα κύματα (ή τους σέρφερ), να γευτείς ολόφρεσκα θαλασσινά, να ερωτευτείς το νόθο δισέγγονο κάποιου πειρατή ή απλώς να αράξεις για ένα πάιντ στο μόλο παρέα μ’ έναν ψαρομάλλη κάπτεν. Από το μικροσκοπικό ψαροχώρι Port Isaac μέχρι το μπουρζουά Padstow και το αρτιστίκ St Ives, από το «οικογενειακό» Polzeath μέχρι το απόκρημνο Lands End, η Κορνουάλη, αν και δεν ενδείκνυται ως προορισμός σαββατοκύριακου (5,5 ώρες με το τρένο και 6 με Ι.Χ. από το Λονδίνο), θεωρείται η Κυανή Ακτή της Βρετανίας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε Cornish Pasty.

Tips
Πρώην στέκι λαθρεμπόρων, το πέτρινο πανδοχείο «Halzephron Inn» έχει... ζήσει πολλά ναυάγια. Πλέον λειτουργεί ως παμπ που επιμελείται η Mrs Thomson σερβίροντας θαλασσινά, σπιτικές πουτίγκες και παγωτό από τοπικές φάρμες. Must η καβουροσαλάτα (Helston, 01326240406, halzephron-inn.co.uk).
Ψάξτε για το χειροποίητο σοκολατένιο πειρατικό θησαυρό στον πάγκο των Magic Chocolate Co. στο Sloop Craft Market και μη φύγετε χωρίς το chutney από πράσινες ντομάτες της Kyfyth Kernow στο St Ives Farmers’ Market (magicchocolate.co.uk, kyfythkernow.co.uk, stivesfarmersmarket.co.uk, mujuworld.co.uk).

Διαμονή
RailHoliday Χίπικα κροσέ και... ιδεώδη σε ουρανοκατέβατα βαγόνια διάσπαρτα στο δάσος. Τα παιδιά των παιδιών των λουλουδιών επιστρέφουν εδώ το καλοκαίρι, ψαρεύουν το βραδινό τους, ψήνουν σε ξυλόφουρνο, ιππεύουν πόνι, πλάθουν πηλό... (St Germans, 01503230783, από £ 120, railholiday.co.uk)

Camelot Castle Έχει κοιμίσει μέχρι και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ! Ατμοσφαιρικό, κρεμασμένο πάνω από τον Ατλαντικό, αγαπά τους μύθους και την πολυτέλεια, τις πανοπλίες και τα ηλιοβασιλέματα (Tintagel, 01840770202, από £ 200 το δίκλινο, camelotcastle.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.