Λισαβόνα… next door

Η ατμοσφαιρική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έρχεται πλέον πιο κοντά, αφού από τις 4 Ιουνίου η αεροπορική εταιρεία TAP Portugal ξεκινάει απευθείας πτήσεις από την Αθήνα. Η Βίκυ Βαμιεδάκη πέταξε ως εκεί και αναμεταδίδει.

Λισαβόνα… next door

Η ατμοσφαιρική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έρχεται πλέον πιο κοντά, αφού από τις 4 Ιουνίου η αεροπορική εταιρεία TAP Portugal ξεκινάει απευθείας πτήσεις από την Αθήνα. Η Βίκυ Βαμιεδάκη πέταξε ως εκεί και αναμεταδίδει.

Λισαβόνα… next door - εικόνα 1
Πανοραμική άποψη της πόλης

«Μυρίζει όμορφα, έχει τη μυρωδιά της Λισαβόνας» τραγουδούσε η Amalia Rodrigues, και πράγματι η αισθαντική μυρωδιά αυτής της πόλης σού μένει για καιρό αφού φύγεις από κοντά της. Η Λισαβόνα δεν μοιάζει με καμιά από τις μεγάλες πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης. Είναι τόσο ιδιαίτερη που κάθε ταξιδιώτης θα την περιέγραφε διαφορετικά· είναι μια πόλη πολύχρωμη, ζωηρή, ζωντανή, ήσυχη, σύγχρονη, άλλης εποχής, παραδοσιακή, μοντέρνα.

Λισαβόνα… next door - εικόνα 2
Το παλάτι Queluz στα περίχωρα της πόλης

Μοιάζει με ανάγλυφο παζλ σχεδιασμένο πάνω σε επτά λόφους, τόσο κοντά μεταξύ τους που όταν είσαι ψηλά θαρρείς πως θα απλώσεις τα χέρια σου και θα ακουμπήσεις στην επόμενη κορυφή. Ο ποταμός Τάγος μπερδεύεται με τον Ατλαντικό και καθρεφτίζει την πόλη, που είναι χτισμένη στη βόρεια όχθη του. Οι τεράστιες και πανύψηλες σιδερένιες αερογέφυρες που περνούν πάνω απ’ το ποτάμι προκαλούν δέος. Σχεδόν όλοι οι δρόμοι της Λισαβόνας είναι στρωμένοι με πέτρα και οι προσόψεις πολλών κτιρίων είναι καλυμμένες από λευκά και μπλε πλακάκια, τα περίτεχνα αζουλέζος, ενώ άλλες είναι βαμμένες σε όμορφα απαλά χρώματα.

Λισαβόνα… next door - εικόνα 3
Ο ντιζαϊνάτος σταθμός Oriente στο Parque das Nacoes

Αν και διαθέτει μετρό, ελάχιστοι τουρίστες το χρησιμοποιούν, για να μη χάσουν τις εικόνες, τις μουσικές και τις μυρωδιές που τους περιμένουν σε κάθε γωνιά. Τα μονοβάγονα τραμ του 1930, τα eletrico, είναι απόλαυση καθώς πασχίζουν να ανέβουν τα σοκάκια και σταματούν κάθε λίγο για να φορτίσουν. Τα ίσια, χαμηλά παπούτσια επιβάλλονται ακόμα και στις βραδινές εξόδους, αφού τα στενά της δεν είναι μόνο πλακόστρωτα αλλά και ανηφορικά. Μουσικές ακούς από παντού. Απ’ τα ανοιχτά παράθυρα, απ’ τα κιόσκια που πωλούν CDs στη μέση των πεζόδρομων, από τα δισκοπωλεία που ακόμη και με ένα ευρώ μπορείς να αγοράσεις CD, από δεύτερο χέρι βέβαια. Μπάντες του δρόμου δίνουν παραστάσεις κάνοντας τον κόσμο να χορεύει αυθόρμητα και τραγουδίστριες εξιστορούν a capella ερωτικές ιστορίες στις αυλές μικρών εστιατορίων. Fado: αυτή είναι η μουσική όλων.

Η Λισαβόνα είναι καταπράσινη –ειδικά φοίνικες και πλατάνια συναντάς στα πιο απίθανα σημεία– και γεμάτη βοτανικούς κήπους και πάρκα. Μουσεία, επιβλητικές και σπουδαίας ιστορικότητας εκκλησίες, μνημεία, υπαίθρια γλυπτά και γκαλερί συνθέτουν ένα χορταστικό sightseeing. Την καλύτερη θέα στην πόλη την προσφέρει το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, αλλά παρατηρητήρια είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία πάνω στους λόφους.

Λισαβόνα… next door - εικόνα 4
Παραδοσιακή ψησταριά

Η περιοχή του Bairro Alto, η παλιά πόλη ουσιαστικά, είναι σίγουρα η πιο αγαπημένη ντόπιων και επισκεπτών, και όχι άδικα. Καλντερίμια και μικρές γειτονιές, μπουγάδες απλωμένες πάνω απ’ τα μικρά τραπεζάκια των καφέ και των εστιατορίων, ανηφορικά στενάκια με μεγάλα σκαλοπάτια όπου δεξιά κι αριστερά τους υπάρχουν λιλιπούτεια καταστήματα με vintage ρούχα και αντικείμενα, ατελιέ νέων σχεδιαστών κ.ά. Η κίνηση ξεκινά αργά και καμία σχέση δεν έχει με το ευρωπαϊκό ωράριο, αφού τα πρώτα τραπέζια για δείπνο στρώνονται συνήθως μετά τις οκτώ το απόγευμα. Ατμοσφαιρικά wine-bars με ατέλειωτες ετικέτες πορτογαλικών κρασιών και εκλεκτές ποικιλίες τυριών μένουν ανοιχτά μέχρι αργά. Στα περισσότερα εστιατόρια και μπαρ επιτρέπεται ακόμα το κάπνισμα.

Λισαβόνα… next door - εικόνα 5
Το τραμ είναι ο καλύτερος τρόπος για να γυρίσεις την πόλη

Στην κοσμική περιοχή του Ciado συναντάς τους νέους, τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους, ενώ το διπλανό Carmo είναι η γειτονιά του sightseeing με πολλά από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και φυσικά το Αρχαιολογικό Μουσείο. Μαζί με την Baixa αποτελούν τις κλασικές γειτονιές για ψώνια κάθε είδους, με πεζόδρομους υπαίθρια εστιατόρια και καφέ.

Τα ζαχαροπλαστεία είναι το μαγαζί που συναντάς πιο συχνά στη Λισαβόνα – πιο διάσημο το Antica Confeitaria de Belem (Rua de Belem 84-92) με τα απίστευτα μικρά ταρτάκια από σφολιάτα και κρέμα που μοσχομυρίζουν κανέλα, ενώ must είναι το παγωτό του Santini (Rua do Carmo 9). Η ιστορική περιοχή του Belem κατά μήκος της όχθης του Τάγου είναι ιδανική για βόλτες με τα πόδια ή με ποδήλατο. Εκεί υπάρχει και το Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου, ένα σπουδαίο παγκόσμιο αρχιτεκτόνημα, μνημείο της UNESCO.

Λισαβόνα… next door - εικόνα 6

Στα ανατολικά, μια ολόκληρη περιοχή που αναπτύχθηκε για την έκθεση Expo το 1998, κατά μήκος του Τάγου, χάρισε στη Λισαβόνα ένα ακόμη ισχυρό τουριστικό spot. Το «Πάρκο των Εθνών», όπως ονομάζεται, φιλοξενεί, εκτός των άλλων, το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, πολυχώρους αναψυχής αλλά και ένα τεράστιο πάρκο ιδανικό για πικνίκ!

Έξυπνη κίνηση, τέλος, είναι η αγορά της Lisboa Card, της τουριστικής κάρτας που με 17,5 ευρώ για 24 ώρες και 29,50 ευρώ για 48 ώρες παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδο ή έκπτωση σε πολλά μουσεία, εκπτώσεις σε καταστήματα, εστιατόρια κ.ά.

Πού να μείνετε

Λισαβόνα… next door - εικόνα 7
Η Λισαβόνα είναι γεμάτη μοντέρνα city hotels με στιλάτα εστιατόρια

Pestana Palace (Rua Jau 54, www.pestana.com) Ένα παλάτι του 14ου αιώνα, μέλος των Leading Hotels of the World, με θέα στον Τάγο, με εκλεπτυσμένη βασιλική πολυτέλεια και τροπικούς κήπους που αποτελούν landmark για την πόλη. Δύο νέες πτέρυγες φιλοξενούν τα δωμάτια, ενώ 4 σουίτες βρίσκονται μέσα στο παλάτι και μπορούν να ενοικιαστούν όλες μαζί σαν ολόκληρος όροφος.

Pestana Cascais (Avenida Manuel Julio Carvalho e Costa, 115, www.pestana.com) Στην παραλιακή περιοχή Cascais, αποτελεί την οικονομική λύση της αλυσίδας, με θέα στον ωκεανό, με όμορφα δωμάτια, πισίνες και κήπους. Viva Marinha (Rua das Palmeiras, Lote 5, www.vivamarinha.pt) Επίσης στην παραλία, οικονομικό και ιδανικό για οικογένειες, με μεγάλα δωμάτια και ανοιχτούς χώρους. International (Rua da Betesga 3, www.idesignhotel.com) Ένα μοντέρνο design hotel στην καρδιά της πόλης, που όμως στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο. Καθένας από τους τέσσερις ορόφους έχει διαφορετικό «θέμα», από Urban, Tribu και Zen μέχρι Pop. Hotel Britania (Rua Rodrigues Sampaio 17, www.heritage.pt/hotel_britania.html) Κεντρικό, πρόσφατα ανακαινισμένο, γνήσιο art deco boutique ξενοδοχείο, πολυτελές, με 33 δωμάτια σαν μικρά διαμερίσματα, με δική τους βεράντα.

Πώς θα πάτε

Με TAP Portugal, η οποία από τις 4 Ιουνίου ξεκινά τις πτήσεις της από Αθήνα για Λισαβόνα, με πέντε δρομολόγια. Σε συνεργασία με την Aegean, η ΤΑΡ ξεκινά επίσης πτήσεις από Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Λάρνακα. Οι πτήσεις θα εκτελούνται με αεροσκάφη τύπου Airbus A320, με δύο κατηγορίες θέσεων, διακεκριμένη και οικονομική (2103251711, www.flytap.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.