Στη Σεβίλλη η κατάνυξη μιλάει ισπανικά

Η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας ζει το Πάσχα με μοναδικά έθιμα.

Τα ομορφότερα Πασχαλινά ταξίδια από τον καναπέ: Στη Σεβίλλη η κατάνυξη μιλάει ισπανικά

Με υπέροχο κλίμα, αρχιτεκτονική που αποπνέει έντονα το αραβικό στοιχείο και τα αρώματα πορτοκαλιού και γιασεμιού να πλανώνται στην ατμόσφαιρα, η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας ζει το Πάσχα με πρωτοφανή κατάνυξη και μοναδικά έθιμα.

Από την Κατερίνα-Καλλιστώ Γούναρη

Στη Σεβίλλη η κατάνυξη μιλάει ισπανικά - εικόνα 1

Ακόμα και αν έχεις επισκεφτεί την Σεβίλλη ξανά, το Πάσχα δεν θα την αναγνωρίσεις. Η πόλη της διασκέδασης, του φλαμένγκο και της κιθάρας χαμηλώνει σεβάσμια τους ρυθμούς και τα ντεσιμπέλ και αναβιώνει την ατμόσφαιρα άλλων εποχών. Στα λόγια των ισπανών υπάρχει μια φράση που το επιβεβαιώνει αυτό "La Semana Santa (Μεγάλη εβδομάδα) en Sevilla es una Maravilla”.

Στη Σεβίλλη η κατάνυξη μιλάει ισπανικά - εικόνα 2

Κατά την διάρκεια της Semana Santa λαμβάνουν χώρα 58 πομπές (οι διάσημες processiones), με 116 μεγάλες πλατφόρμες με αγάλματα και απεικονίσεις από τα πάθη του Χριστού που τις κουβαλούν για πολλά χιλιόμετρα μετανοούντες καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια. Κρύβουν τα πρόσωπά τους πίσω από λευκές κουκούλες, ψηλές και τριγωνικές, αφήνοντας μόνο τα μάτια να φαίνονται και πολλές φορές κρατούν λάβαρα. Η θέα θυμίζει σταυροφορίες αλλά και αμερικανικές ρατσιστικές οργανώσεις, κάνοντας τις λιτανείες που περνούν από τα μικρά μεσαιωνικά σοκάκια της πόλης και που αργότερα καθρεφτίζονται στην κοίτη του ποταμού γίνονται, να μοιάζουν ακόμα πιο υποβλητικές προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα.

Στη Σεβίλλη η κατάνυξη μιλάει ισπανικά - εικόνα 3
Ο ναός της Macarena προσελκύει την Μεγάλη Παρασκευή χιλιάδες πιστούς

Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο πιστοί, τουρίστες αλλά και μοναχοί, βρίσκονται στην πόλη και προσπαθούν να προσκυνήσουν ή έστω να αγγίξουν μια από τις θείες μορφές. Οι πομπές πληθαίνουν μέρα με την μέρα και την Μεγάλη Παρασκευή η ατμοσφαρικότητα του τόπου και της στιγμής κορυφώνονται. Στην παλιά εργατική συνοικία Macarena πλήθη στριμώχνονται έξω από τα παλιές αραβικές επάλξεις περιμένοντας την πόρτα του ναού της Macarena να ανοίξει για να την χαιρετήσουν. Μπροστά στα πόδια της Macarena –της αγαπημένης Παρθένου της πόλης και προστάτιδας των ταυρομάχων- θα σταθεί, θα προσκυνήσει και θα προσευχηθεί όλη η πόλη.

Στη Σεβίλλη η κατάνυξη μιλάει ισπανικά - εικόνα 4

Η λιτανεία που γίνεται προς τιμήν της Macarena διαρκεί 12 ώρες, από το μεσημέρι ώς το βράδυ. Ευτυχώς η νύχτα δεν έχει ακόμα υγρασία αλλά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι ανεβαίνει. Μαζί με τα ροδοπέταλα που στολίζουν τους ναούς, το άρωμα από άνθη πορτοκαλιάς θα αποτυπωθεί και αυτή στο θυμικό.

Τι να δείτε

Στη Σεβίλλη η κατάνυξη μιλάει ισπανικά - εικόνα 5
Μην αμελήσετε να ανέβετε στο καμπαναριό της Χιράλδα για να θαυμάσετε τη θέα

Ανάκτορο Αλκάθαρ Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων με εκπληκτικούς κήπους, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα για να φιλοξενήσει τη βασιλική Οικογένεια ή τους αρχηγούς κράτους που επισκέπτονται την πόλη.
Χιράλδα Η ανάβαση στο καμπαναριό Χιράλδα είναι αρκετά εύκολη, αφού δεν υπάρχουν σκαλοπάτια, αλλά κεκλιμένα επίπεδα. Ακόμη κι αν κουραστείτε όμως, θα σας αποζημιώσει η υπέροχη θέα.
Συνοικία Σάντα Κρουθ Μια περιοχή ιδανική για περίπατο και ψώνια, αφού θα βρείτε πολλά τοπικά σουβενίρ και κεραμικά.
Πάρκο Μαρία Λουίζα Ανάμεσα στα δέντρα και λουλούδια, στέκουν το Αρχαιολογικό Μουσείο, με αναφορές στην Ιστορία της πόλης, και το Λαογραφικό Μουσείο, με δείγματα παραδοσιακής ένδυσης και μουσικής αλλά και διακόσμησης της αρχαίας Σεβίλης.
Βασιλική της Μακαρένα Ένας από τους μεγαλύτερους κι εντυπωσιακότερους καθεδρικούς ναούς της πόλης.
Μουσείο Καλών Τεχνών Στεγασμένο σε ένα επιβλητικό παλιό μοναστήρι, παρουσιάζει ένα πανόραμα του χρυσού αιώνα της ισπανικής ζωγραφικής.

Κοντινές εκδρομές

Στη Σεβίλλη η κατάνυξη μιλάει ισπανικά - εικόνα 6
Το παλάτι Αλάμπρα στη Γρανάδα, από τα ομορφότερα της Ισπανίας

Γρανάδα Τα παλάτια Αλάμπρα (η επιτομή της ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα) και Χενεραλίφι (με τους υπέροχους κήπους) είναι τα εντυπωσιακότερα μνημεία της – και τα δύο βρίσκονται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Κόστα ντελ Σολ Σε απόσταση μόλις 70 χλμ. από τη Γρανάδα, στην "Ακτή του Ήλιου" βρίσκονται οι πιο γνωστές παραλίες της Ανδαλουσίας. Γραφικά άσπρα χωριουδάκια στη σειρά και πολλοί τουρίστες στα παραθαλάσσια θέρετρα μιας από τις πιο τουριστικές ευρωπαϊκές ακτές.
Κόρδοβα Χτισμένη από τους Ρωμαίους, διατηρεί τα περισσότερα ρωμαϊκά αρχιτεκτονικά στοιχεία από οποιαδήποτε πόλη της Ανδαλουσίας. Είναι επίσης η πόλη με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς το καλοκαίρι ξεπερνά τους 40οC.
Κάντιθ Από τα πιο γνωστά –και αγαπητά στους τουρίστες– παραθαλάσσια μέρη της Ανδαλουσίας. Η πιο όμορφη και δημοφιλής παραλία του Κάντιθ είναι η μικρή Πλάγια ντε λα Καλέτα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα κάστρα του Σαν Σεμπαστιάν και της Σάντα Καταλίνα.
Μάλαγα Η πατρίδα του Πικάσο και πιο γνωστή πόλη της Κόστα ντελ Σολ μοιράζεται ανάμεσα στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου, που μαρτυρούν το μεγαλείο του 19ου αιώνα, και στο πολύβουο λιμάνι με τα κρουαζιερόπλοια.Που να φάτε-πιείτε

Στη Σεβίλλη η κατάνυξη μιλάει ισπανικά - εικόνα 7
Το Solomillo είναι το πιο δημοφιλές πιάτο στην Taverna El Panduro

Εστιατόρια

Taverna El Panduro
Ο Tomás θα σας υποδεχτεί με ένα τεράστιο χαμόγελο. Ο χώρος είναι μικρός αλλά τα πιάτα αυθετνικά νόστιμα και σε προσιτές τιμές. Από το μενού που είναι γραμμένο στον τοίχο διαλέξτε το δημοφιλές Solomillo (ψαρονέφρι) ή το πράσινο ριζότο ( Dona Maria Coronel 17).

Contenedor Με hip ατμόσφαιρα και πιστούς. Βρίσκεται στην εναλλακτική γειτονιά La Alameda. Είναι κάπως πιο upscale (και ακριβότερο) από τις άλλες επιλογές στην περιοχή και το μοναδικό που προσφέρει εποχιακά μενού.

Bars

Casa Roman
Παραδοσιακά τάπας σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον, όπως μια εξωτερική βεράντα με υπέροχη μικρή πλατεία γεμάτη από πορτοκαλιές, και εξακολουθεί να είναι δημοφιλής με τους ντόπιους παρά την "τουριστική" θέση. (Plaza Venerables, 1)

Αναδημοσίευση από το αρχείο του Αθηνόραμα Travel.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.