Βόρειος Ταΰγετος: ο δρόμος του μανιταριού

Ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο μανιταροεξόρμησης και γευσιγνωσίας είναι μονάχα η αφορμή για ένα ταξιδάκι γνωριμίας με τα λεγόμενα χωριά της «πάνω ρίζας» του Ταΰγετου, ενός low profile προορισμού που ατενίζει την κοιλάδα του Ευρώτα σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα.

Βόρειος Ταΰγετος: ο δρόμος του μανιταριού

Ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο μανιταροεξόρμησης και γευσιγνωσίας είναι μονάχα η αφορμή για ένα ταξιδάκι γνωριμίας με τα λεγόμενα χωριά της «πάνω ρίζας» του Ταΰγετου, ενός low profile προορισμού που ατενίζει την κοιλάδα του Ευρώτα σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα.

Βόρειος Ταΰγετος: ο δρόμος του μανιταριού - εικόνα 1
Το Γεωργίτσι έχει την καλύτερη θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα.

Φουλ του πράσινου μέχρις εκεί που βλέπει το μάτι, άσπιλη φύση, τρεχούμενα νερά, γαλήνια χωριά, σημαντικά μνημεία, μοναστήρια, μνημεία και βυζαντινά εκκλησάκια… Ο Βόρειος Ταΰγετος, προορισμός άγνωστος στους πολλούς, ενδείκνυται όχι μόνο για τους λάτρεις της οδήγησης, καθώς εκπλήξεις παραμονεύουν σε κάθε στροφή, αλλά και για όσους επιθυμούν ένα σαββατοκύριακο σε άμεση επαφή με τη φύση, γεμάτο χαλαρές πεζοπορίες και άραγμα σε πλατείες με αιωνόβια πλατάνια. Αγναντεύοντας την κοιλάδα του Ευρώτα, τα χωριά του Βόρειου Ταΰγετου πατάνε πάνω στη «Μυστριώτικη Στράτα», τη διαδρομή δηλαδή που ακολουθούσαν οι Παλαιολόγοι από τον Μυστρά για την Κεντρική Ελλάδα.

Μία καλή αφορμή για να ανηφορίσετε προσφέρει σίγουρα το 3ήμερο event μανιταροεξόρμησης και γευσιγνωσίας που διοργανώνει το ξενοδοχείο «Το μπαλκόνι του Ταΰγετου» στο Γεωργίτσι (15-17/11), δεν είναι ωστόσο η μόνη. Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου ξεκινά πανηγυρικά το μάζεμα της ελιάς και ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων Ταΰγετου «Η Λουσίνα», με έδρα στο Καστόρι, το γιορτάζει όπως πάντα με μπουκουβάλα (μπόλικο φρέσκο λάδι πάνω σε ξεροψημένο ψωμί στα κάρβουνα), φασολάδα, μουσική και χορό. Έχουν δε και ένα πολύ ενημερωμένο site με φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα και χάρτες για όλα τα μονοπάτια και τις ομορφιές της περιοχής (www.lousina.gr). Είτε πάντως έρθετε με αφορμή είτε χωρίς, ακολουθούν οι σημαντικότερες στάσεις και τα must do’s για να σκαρφαλώσετε στο βουνό προετοιμασμένοι.

Η περιοχή βήμα βήμα

Βόρειος Ταΰγετος: ο δρόμος του μανιταριού - εικόνα 2
Τα περιποιημένα πέτρινα σπίτια έχουν την τιμητική τους.

Βορδόνια: Πιάνοντας την ανηφόρα για Βόρειο Ταΰγετο στο ύψος της Σπάρτης, ένα γραφικό χωριό με όμορφα αρχοντικά στους επτά μαχαλάδες του.
Καστόρι: Ζωντανό κεφαλοχώρι, με υπέροχα νεοκλασικά και πετρόκτιστα αρχοντικά να στολίζουν τον φαρδύ κεντρικό του δρόμο. Βολτάρετε στις πηγές του Αγίου Μάμα και επισκεφθείτε το διάσημο ιχθυοτροφείο του Γιάννη Γεροντίδη, όπου θα κάνετε τις προμήθειές σας σε πέστροφα καπνιστή ή μαριναρισμένη, καπνιστό οξύρυγχο και σολομό (2731057199, www.g-fish.gr> ). Πρόσφατη άφιξη είναι η «Παλιά Αγορά» (6986513821), ένας all-day χώρος με μοντέρνα ατμόσφαιρα, όπου σερβίρονται και κάποια πιάτα, ενώ ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πελλάνας, που απέχει περί τα 10 λεπτά, παραμένει δυστυχώς κλειστός προς το κοινό – μπορείτε ωστόσο να ρίξετε μια ματιά απ’έξω στο εντυπωσιακό μυκηναϊκό νεκροταφείο με τους λαξευτούς τάφους που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Βόρειος Ταΰγετος: ο δρόμος του μανιταριού - εικόνα 3
Όμορφα ξέφωτα για όσους δεν φοβούνται τους χωματόδρομους.

Γεωργίτσι: Χωριό γνωστό και ως «μπαλκόνι του Ταΰγετου» γεμάτο πέτρινες βρύσες, με πιο σημαντική την πηγή του Παράσχη, όπου σχηματίζεται και μικρός καταρράκτης. Δύο κτίρια που αξίζουν της προσοχής σας είναι το βυζαντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το τεράστιο πέτρινο σχολείο του 1933, ενώ στα 2 ταβερνάκια της πλατείας του Αγίου Αθανασίου θα απολαύσετε κρεατικά της ώρας στη σκιά του υπεραιωνόβιου πλατάνου. Οι λάτρεις της πεζοπορίας σημειώστε ακόμα το φαράγγι του ποταμού Κάστορα, που συνδέει το Γεωργίτσι με το Καστόρι.
Άγιος Παντελεήμονας: Μία συναρπαστική διαδρομή 7 χλμ. μέσα σε καστανιές, καρυδιές, έλατα και κέδρους θα σας φέρει από το Γεωργίτσι στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, που σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1650 μ. ατενίζει από τη μία μεριά την κοιλάδα του Ευρώτα και από την άλλη την Καλαμάτα και τη θάλασσα.
Αγόριανη, Λογκανίκος, Κυπαρίσσι: Τρία γραφικά χωριουδάκια που θα σας φέρουν ύστερα από αρκετές στροφές και ανηφόρες στα όρια της Λακωνίας με το Νομό Αρκαδίας.

Βόρειος Ταΰγετος: ο δρόμος του μανιταριού - εικόνα 4
Ανακαινισμένος μύλος στους Κάτω Γιανναίους.

Μονή Αμπελακίου, Πηγές Ευρώτα: Δύο όμορφες στάσεις σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η γυναικεία μονή «ακουμπά» στην κοιλότητα ενός τεράστιου βράχου, ενώ στη μικρή λίμνη των πηγών του Ευρώτα η τοποθεσία είναι ιδανική για ένα πικνίκ κάτω από τα πλατάνια.
Λεοντάρι: Αρκαδικός αέρας πνέει στο χωριό με τον μεγαλοπρεπή ναό των Αγίων Αποστόλων στην κεντρική πλατεία. Από εδώ μπορείτε είτε να πάρετε το δρόμο της επιστροφής βγαίνοντας εύκολα στην εθνική στο ύψος της Μεγαλόπολης, είτε να χωθείτε στα ενδότερα της Αρκαδίας, επισκεπτόμενοι χωριά όπως οι Κάτω Γιανναίοι, το Δυρράχι και το Νεοχώρι, και να επιστρέψετε ξανά προς Καστόρι κάνοντας έναν όμορφο γύρο του βουνού. Εναλλακτικά, και με δεδομένο ότι οι προτάσεις διαμονής δεν αφθονούν στην περιοχή, ο ξενώνας «Ευ-Ιώ», στα 50 μ. από την πλατεία, μπορεί να αποτελέσει τη βάση σας. Στεγάζεται σε πέτρινο αρχοντικό των αρχών του 20ου αιώνα μέσα σε καταπράσινο κτήμα 2 στρεμμάτων και αποτελείται από μόλις 4 διαφορετικού ύφους δωμάτια, όλα με περιποιημένα μπάνια και υπέροχη θέα από τα μπαλκόνια τους (από €60, 2791061749, 6934134418).

Το ξενοδοχείο και το event

Βόρειος Ταΰγετος: ο δρόμος του μανιταριού - εικόνα 5
Το event διοργανώνει το περιποιημένο «Μπαλκόνι του Ταΰγετου».

Καρπός του έρωτά τους με το πανέμορφο Γεωργίτσι, το πετρόκτιστο μικρό ξενοδοχείο «Το μπαλκόνι του Ταΰγετου» του Γιάννη και της Κικής Παύλου χαρίζει σαγηνευτική θέα από όλους τους χώρους του. Αποτελείται από 9 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και σουίτες), φτιαγμένα με το μεράκι των ιδιοκτητών. Οι αντίκες και τα χειροποίητα ξύλινα έπιπλα και κρεβάτια δημιουργούν ατμόσφαιρα παλιού αρχοντικού, ενώ όλα τα δωμάτια διαθέτουν τζάκι και μπάνια με καμπίνα υδρομασάζ. Κύριο μέλημα του ζευγαριού είναι η παραδοσιακή φιλοξενία με έντονο το προσωπικό στοιχείο και η δημιουργία ενός σημείου συνάντησης για όλες τις ώρες – ακόμα και να μη μένετε εδώ μπορείτε κάλλιστα να περάσετε από το εστιατόριο που λειτουργεί μεσημέρι και βράδυ με τη φροντίδα της Κικής, να απολαύσετε τον καφέ σας στην βεράντα ή το ποτό σας στο μπαράκι με τα μπιλιάρδα.

Βόρειος Ταΰγετος: ο δρόμος του μανιταριού - εικόνα 6
Το καλάθι σας και φύγαμε για μανιτάρια!

Σημειώστε επίσης ότι το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου διοργανώνουν ένα πολύ ενδιαφέρον event που συνδυάζει τις μανιταροεξορμήσεις με τα μαγειρέματα του βουνού. Τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής θα βγείτε στο δάσος παρέα με τους έμπειρους μανιταροσυλλέκτες Νεκτάριο Φιλιππόπουλο και Γιώργο Κατίνα. Θα μάθετε να ξεχωρίζετε τα κυριότερα και νοστιμότερα από αυτά, τα πιο επικίνδυνα και τοξικά, αλλά και πώς να κινείστε με ασφάλεια στο δάσος, καθώς και τεχνικές συντήρησης και αποθήκευσης. Πίσω στον ξενώνα, η Κική θα σας περιμένει για λουκούλλεια γεύματα στην ζεστή τραπεζαρία. Και δεν τελειώνουμε εδώ, γιατί κορυφαία στιγμή του event είναι το πλούσιο degustation γεύμα το μεσημέρι της Κυριακής, όπου, πέρα ασφαλώς από τα μανιτάρια, τον πρώτο λόγο έχουν τα ντόπια προϊόντα του Βόρειου Ταΰγετου: οι πέστροφες του Γεροντίδη, τα χειροποίητα ζυμαρικά της Παναγιώτας Μπουζιάνη από την Αγόριανη, αλλά και τα προϊόντα στρουθοκαμήλου από το εκτροφείο Deli Ostrich Ranch του Δημήτρη Ψαθά στα Μανταίικα. Το μενού χωρίζεται σε 3 μέρη, ενώ κάθε πιάτο συνδυάζεται αρμονικά με διαφορετικά κρασιά από το Κτήμα Τσέλεπου. Το κόστος συμμετοχής κατ’άτομο με πλήρη διατροφή και διαμονή 2 διανυκτερεύσεων είναι €138. Εκτός του συγκεκριμένου τριημέρου, οι τιμές διαμονής σε δίκλινο ξεκινάνε από €75 ανά ημέρα και περιλαμβάνουν πρωινό (2731061062).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.