20 ξενώνες κάτω από €50

Από το Μαίναλο και τον Πάρνωνα ως το Κιλκίς και τη Νάουσα, διαλέξαμε προσιτούς ξενώνες που προσφέρονται για κοντινές αποδράσεις ή long weekends από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

20 ξενώνες κάτω από €50

Από το Μαίναλο και τον Πάρνωνα ως το Κιλκίς και τη Νάουσα, διαλέξαμε προσιτούς ξενώνες που προσφέρονται για κοντινές αποδράσεις ή long weekends από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Ευρωστίνη, Ορεινή Κορινθία

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 1

Φουλ της πέτρας και του ξύλου στο χωριό Ευρωστίνα της ορεινής Κορινθίας. Τα πέντε παραδοσιακού ύφους δωμάτια εμπνέονται από τη μυθολογία, ενώ για το χειροποίητο πρωινό χρησιμοποιούνται υλικά από το μποστάνι των ιδιοκτητών ( από € 50 με πρωινό, 6973379465).

Αρχοντικό, Γαλαξίδι

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 2

Νεόχτιστος ξενώνας στο Γαλαξίδι με λεπτομέρειες σε παραδοσιακό γαλαξιδιώτικο στιλ ( ο πατέρας της ιδιοκτήτριας είναι μάστορας των παραδοσιακών σπιτιών ). Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του θέμα ( διακοσμημένα σύμφωνα με το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών ), ενώ όλα είναι άνετα κι έχουν μεγάλα μπαλκόνια με θέα στον κόλπο και το δελφικό τοπίο. Στα συν το πλούσιο σπιτικό πρωινό ( € 50 με πρωινό, 22650-42292 ) .

Το αρχοντικό της Ευανθίας, Καστριώτισσα Φωκίδας

Στην πλατεία της Καστριώτισσας, του πιο ορεινού (1.230 μ. ) από τα χωριά της άγνωστης στους πολλούς, αν κι εύκολα προσβάσιμης ορεινής Φωκίδας, το «Αρχοντικό της Ευανθίας» διαθέτει άνετα δωμάτια με ποιοτικό εξοπλισμό (αυτόνομη θέρμανση, LCD τηλεοράσεις, free wi-fi ). Ανοίγοντας τις μπαλκονόπορτες, αποκλείεται να μη συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε στο καλύτερο σημείο του χωριού, καθώς μπροστά σας θα απλώνεται ένα πανέμορφο πλάνο γεμάτο ελατοσκέπαστες πλαγιές. Την ίδια θέα θα χορτάσετε καθισμένοι δίπλα στην τζαμαρία του cafe με το τζάκι ή απολαμβάνοντας τα ρουμελιώτικα κρεατικά που σερβίρει το εστιατόριο του ξενώνα, όπως κοκορέτσι, σπληνάντερο, κοντοσούβλι, ζαρκάδι (€ 50 με πρωινό, 2265062247 ).

Άρτεμις, Λεβίδι ορεινής Αρκαδίας

Στους βορειανατολικούς πρόποδες του Μαινάλου και με θέα στη γαλήνια κοιλάδα του Αρχαίου Ορχομενού, το Λεβίδι είναι από τα πιο ζωντανά χωριά της ορεινής Αρκαδίας και ο ξενώνας «Άρτεμις» βρίσκεται χτισμένος σε ένα από τα πιο προνομιούχα σημεία του. Αποτελείται από 16 ευρύχωρα δωμάτια παραδοσιακού στιλ, με την ντόπια πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν. Όλα διαθέτουν μεγάλα μπαλκόνια και κουζινάκι και τα περισσότερα έχουν και τζάκι. Το πλούσιο σπιτικό πρωινό (μηλόπιτα, πάστα φλόρα, γαλατόπιτα κ.ά. ) σερβίρεται στο ζεστό κοινόχρηστο χώρο, όπου υπάρχουν επίσης τζάκι και αναπαυτικοί καναπέδες (€ 40 με πρωινό για τον Οκτώβριο, € 50 με πρωινό από το Νοέμβριο, 2796022600) .

Τα Πέτρινα, Καρυές Λακωνίας

Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και σε υψόμετρο 950 μ., στον αγαπημένο των φυσιολατρών Πάρνωνα, βρίσκεται αυτό το παραδοσιακό συγκρότημα από νεόχτιστα πέτρινα σπιτάκια μαζεμένα σε μια μεγάλη πλακόστρωτη αυλή. Τα δύο δίκλινα (φιλοξενούν μέχρι 3 άτομα ) και τα τρία από τα τέσσερα τετράκλινα έχουν τζάκι. Είναι πλήρως εξοπλισμένα, διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση, κουζίνα, καθιστικό και ξύλα για το τζάκι που παρέχονται δωρεάν (€ 50 με πρωινό, 2731095043, 6973983063 ) .

Ο ξενώνας της Άννας, Πλάτανος Αρκαδίας

Από τους συνειδητοποιημένους αναχωρητές, η Άννα άφησε την πρωτεύουσα κι επέστρεψε στο χωριό στο οποίο μεγάλωσε έχοντας στόχο να βάλει τον Πλάτανο στον τουριστικό χάρτη. Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο πάνω από μια ρεματιά γεμάτη πλατάνια και καρυδιές και φημίζεται για τα τρεχούμενα νερά του. Τα έξι δωμάτια του οικογενειακού ξενώνα μοιράζονται σε δύο ορόφους, είναι εξοπλισμένα με τα βασικά, θερμαίνονται πολύ αποτελεσματικά με θερμοπομπούς και τα βεραντάκια τους βλέπουν το χωριό. Το δίχωρο εστιατόριο στο ισόγειο είναι στέκι των λιγοστών κατοίκων, γι’ αυτό και υπάρχει πάντα μεζεδάκι. Από τα χεράκια της εξαιρετικής μαγείρισσας Άννας θα δοκιμάσετε θεσπέσιες χυλοπίτες με κόκορα, σουπιές με μυρωδικά και χόρτα, γαμοπίλαφο με γίδα, βραστό της κατσαρόλας και γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραχανά. Το βούτυρο και το τυρί είναι παραγωγής τους ( € 40 με πρωινό, 2755051768 ).

Ξενώνας Βάττυνα, Νεστόριο Καστοριάς

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 3

Με τον Αλιάκμονα σχεδόν σαν προέκταση της μεγάλης αυλής του και τον Γράμμο σε απόσταση δροσερής βουνίσιας αναπνοής, ο ξενώνας «Βάττυνα» λίγο έξω από το Νεστόριο Καστοριάς θα σας κοιμίσει με ήχους από τρεχούμενα νερά. Χτισμένος από πέτρα και ξύλο, διαθέτει άνετα δωμάτια σε παραδοσιακό στυλ, με ζεστά χρώματα στους τοίχους και αυτόνομη θέρμανση. Όλα είναι εξαιρετικά φωτεινά, χάρη στα μεγάλα μπαλκόνια και τις τζαμαρίες που εξασφαλίζουν όμορφη καταπράσινη θέα. Έντονη η αίσθηση θαλπωρής και παράδοσης στη σάλα με το τζάκι και στην τραπεζαρία (επίσης με τζάκι ) όπου σερβίρεται το σπιτικό πρωινό και παραδοσιακά πιάτα κατά τη διάρκεια της ημέρας (€ 35-40 με πρωινό για τον Οκτώβριο, 2467031118 ) .

Breati, Κρανιά Γρεβενών

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 4

Από το τεράστιο τζάκι σε σχήμα μανιταριού στο ζεστό cafe μέχρι τα πορτατίφ-μανιτάρια στα φινετσάτα δωμάτια, ο θρεπτικός μύκητας πρωταγωνιστεί στη διακόσμηση του ατμοσφαιρικού αυτού ξενώνα. Breati σημαίνει άλλωστε μανιτάρι στα βλάχικα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μ. στο χωριό Κρανιά και σε καταπράσινο περιβάλλον θυμίζει ελβετικό τοπίο, ενώ το γειτονικό δάσος προσφέρεται για χαλαρές βόλτες και άγρα μανιταριών. Για τους action τύπους παρέχονται οργανωμένες φυσιολατρικές δραστηριότητες ( € 40 με πρωινό, 2462086186 ) .

Philoxenia, Παρανέστι Δράμας

Πρόκειται για μία από τις πιο αξιόλογες προτάσεις διαμονής στην περιοχή, αφού συνδυάζει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Νέστου, όμορφα διαμορφωμένο κήπο, άνετους κοινόχρηστους χώρους και μεγάλα δωμάτια. Από το Παρανέστι στο οποίο βρίσκεται θα εκδράμετε εύκολα προς το Αρκουδόρεμα, τους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, του Λεπίδα και του Λειβαδίτη και προς το παρθένο δάσος Φρακτού και τις cult ιαματικές πηγές Θερμιών ( € 45 με πρωινό, 2524022001 ) .

Πέτρινο Πεντόλβιο, Σιδηροχώρι Καστοριάς

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 5

Ανακαινισμένος ξενώνας στο Σιδηροχώρι με κυρίαρχα υλικά την πέτρα και το ξύλο, ενώ οι αντίκες σε συνδυασμό με την παραδοσιακή διακόσμηση των δωματίων δημιουργούν ένα ζεστό και ρομαντικό σύνολο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μ. στις πλαγιές του Βιτσίου γεγονός που εξασφαλίζει απολαυστική θέα στη λίμνη, τα παραλίμνια χωριά και τον Γράμμο. Αν θελήσετε δε βολτούλες στην Καστοριά, το χωριό απέχει μόλις 7 χλμ. από την πόλη ( € 45 με πρωινό, 2467072500 ) .

Ξενώνας Δημοσθένης, Γουμένισσα

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 6

Χτισμένη στους πρόποδες του επιβλητικού Πάικου, η κατάφυτη Γουμένισσα με την αιώνια παράδοση στα κρασιά και τα χάλκινα είναι από τα πιο όμορφα χωριά του νομού. Πολύ κοντά στην κεντρική της πλατεία ο «Ξενώνας Δημοσθένης» ξεχωρίζει χάρη στην οικογενειακή φιλοξενία που παρέχει στους επισκέπτες του, ενώ τα μικρά σας σίγουρα θα ξετρελαθούν με τον εσωτερικό παιδότοπο (€ 50 με πρωινό, 2343041302. Ισχύει για δύο διανυκτερεύσεις και πάνω, εκτός αργιών) .

Κρούσσια, Ποντοκερασιά Κιλκίς

Επιβλητική μονάδα χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά των Κρουσσίων που παρέχει όλων των ειδών τις ανέσεις: Από εστιατόριο και κέντρο ευεξίας με spa και γυμναστήριο μέχρι τεράστιο στίβο περιπέτειας και play-room. Όσοι αναζητούν χαλάρωση δεν έχουν παρά να αγναντέψουν το αντικρινό δάσος βελανιδιάς των Κρουσσίων ενώ οι πιο περιπετειώδεις της παρέας θα καβαλήσουν ποδήλατα, γουρούνες και τετρακίνητα και θα εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή. Highlights ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος και η λίμνη Κερκίνη ( € 40 χωρίς πρωινό, 6976672767 ) .

Σιατιστινό Αρχονταρίκη, Σιάτιστα Κοζάνης

Η Σιάτιστα φημίζεται αφενός για τα γλυκά κρασιά της και αφετέρου για τα αρχοντικά της από τις ακμάζουσες εποχές του 18ου και 19ου αιώνα. Σε ένα από αυτά στεγάζεται και το «Σιατιστινό Αρχονταρίκι» τιμώντας πλήρως την ιστορία του και τη μακεδονική λαϊκή τέχνη. Η κυρα-Πόπη θα σας τρατάρει γλυκό του κουταλιού κολοκύθι και όλων των ειδών τις πίτες, ενώ οι αδέσμευτοι ας έχουν υπόψιν τους ότι ειδικεύεται στα προξενιά. Από εδώ μπορείτε να εξερευνήσετε τα όρη Άσκιο και Μπούρινος. ( € 35 χωρίς πρωινό, € 40 με πρωινό, 2465047020 ) .

Μύριχος, Σισάνη Κοζάνης

Από τα μπαλκόνια των λιτών δωματίων του ξενώνα «Μύριχος» η θέα φτάνει μέχρι τον ομώνυμο παραπόταμο του Αλιάκμονα, το χωριό Σισάνι με τα παραδοσιακά υδροτριβεία και το όρος Άσκιο. Οι φαν της ορειβασίας και της πεζοπορίας θα ξετρελαθούν με το πανέμορφο φυσικό τοπίο, ενώ οι λάτρεις της οδήγησης θα εκμεταλλευθούν το κομβικό σημείο για drives από τη γειτονική Βλάστη μέχρι την Κοζάνη, την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα και την Φλώρινα. Και οι μεν και οι δε θα συναντηθούν στο τέλος της ημέρας στο οικογενειακό ταβερνάκι του ισογείου για νόστιμα τοπικά εδέσματα ( € 40 χωρίς πρωινό, € 46 με πρωινό, 2463092550 ) .

Villa Δρόσος, Λιτόχωρο

Ο μικρός και περιποιημένος ξενώνας στεγάζεται σε όμορφο νεοκλασικό και διαθέτει πεντακάθαρα δωμάτια όπου παρέχεται δωρεάν internet και κουζίνα που λειτουργεί τα σαββατοκύριακα. Ότι χρειάζεστε δηλαδή ύστερα από τις βόλτες στην πολύβουη πόλη του Λιτόχωρου με την όμορφη γειτονιά των ναυτικών και τα παραδοσιακά καπετανόσπιτα, τις πεζοπορίες στον Όλυμπο και το φαράγγι του Ενιπέα ή τις αυτοκινητάδες μέχρι το Αρχαίο Δίον, το κάστρο του Πλαταμώνα και τον Παλαιό Παντελεήμονα. ( μία διανυκτέρευση € 35 με πρωινό, δύο διανυκτερεύσεις € 30 με πρωινό, 2352084563) .

Βαρνούς, Άγιος Γερμανός Φλώρινας

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 7

Η πέτρα δίνει τον τόνο στο ξενώνα «Βαρνούς». Τόσο εξωτερικά όπου ακολουθούνται τα μακεδονίτικα πρότυπα όσο και εσωτερικά, στα απλά αλλά ευχάριστα δωμάτια και στο cosy καθιστικό με το τζάκι και τους καναπέδες στο χρώμα της πορφύρας. Βρίσκεται στο χωριό Άγιος Γερμανός που απέχει μόλις 7 χλμ. από το υδάτινο highlight του νομού που δεν είναι άλλο από τις Πρέσπες. Θα τις εξερευνήσετε με τις ξύλινες βάρκες που ονομάζονται πλάβες ενώ στη Μικρή Πρέσπα θα περπατήσετε στην πλωτή γέφυρα μέχρι το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου ( € 35 με πρωινό, για το 3μερο της 28ης Οκτωβρίου € 40 με πρωινό, 2385051880 ) .

Bella Toumpa, Άγιος Παντελήμωνας Φλώρινας

Η θέα από το «Bella Toumpa» στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν είναι μαγευτική καθώς αγναντεύει τις λίμνες Βεγορίτιδας και Πετρών. Απλώνεται σε δύο επιβλητικά πέτρινα κτίρια που είναι χτισμένα σε λόφο πάνω από το χωριό Άγιος Παντελεήμονας. Στα μεγάλα δωμάτια με τις περίτεχνες σκαλιστές ροζέτες στο ταβάνι θα βρείτε μέχρι ζυγαριά και ενδοδαπέδια θέρμανση, ενώ οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν εστιατόριο, αναπαυτικό καφέ-μπαρ, αίθουσες μπιλιάρδου και επιτραπέζιων παιχνιδιών, κελάρι, βιβλιοθήκη και παιδότοπο ( € 40 με πρωινό, 2386061270 ) .

Το μπαλκόνι της Αγόριανης, Αγόριανη ορεινής Παρνασσίδας

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 8

Από τους πιο γνωστούς ξενώνες της περιοχής, το «Μπαλκόνι της Αγόριανης» χαρίζει όμορφη θέα στο χωριό που απλώνεται σε επτά λόφους και σε υψόμετρο που φτάνει μέχρι και τα 1.100 μέτρα. Απλού και ρουστίκ ύφους τα δωμάτια, καλύπτουν όλες τις βασικές ανάγκες, ενώ ξύλινα δάπεδα και ταβάνια ζεσταίνουν το χώρο. Μητέρα της οικογένειας που θα σας φιλοξενήσει εγκάρδια είναι η χρυσοχέρα μαγείρισσα κ. Ευμορφία, υπεύθυνη για το πλούσιο πρωινό που περιλαμβάνει από χειροποίητες μαρμελάδες και ντόπιο μέλι μέχρι πίτες, λουκάνικα και ομελέτες. Για τα πιάτα που σερβίρει στη διάσημη ταβέρνα του ξενώνα χρησιμοποιεί μόνο ντόπια κρεατικά και λαχανικά από το κτήμα της (€ 45 με πρωινό, 2234061127 ) .

Η Ελατού, Ελατού ορεινής Ναυπακτίας

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 9

Στην είσοδο της Ελατούς, πάνω σε μια λοφοπλαγιά χωμένη στα έλατα, «Η Ελατού» στεγάζεται σε απλό, ανακαινισμένο κτίριο με προσεγμένο κήπο και υπέροχη θέα που παλαιότερα λειτουργούσε ως δημοτικός ξενώνας. Τα απλά και περιποιημένα δωμάτια βρίσκονται στον πρώτο όροφο, ενώ όλα διαθέτουν μπαλκόνι με θέα είτε στο χωριό είτε στο δάσος. Στο ισόγειο του ξενώνα βρίσκεται το καθιστικό και η πολύ καλή ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα από ντόπια υλικά, όπως χορτόπιτες, αρνάκι λαδορίγανη και μοσχαράκι στο πήλινο. Στο μικρό μαγαζάκι του ξενώνα θα κάνετε τις προμήθειές σας σε μέλι ελατίσιο και γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζουν οι ίδιοι ( € 45 με πρωινό, 2634053000 ) .

Αρχοντικό Γερο-Φώτη, Λάκκα Αιγίου

20 ξενώνες κάτω από €50 - εικόνα 10

Στην άκρη της ήσυχης Λάκκας και σε υψόμετρο 450 μ. ένα πέτρινο διατηρητέο του 19ου αιώνα στεγάζει το «Αρχοντικό Γερο-Φώτη». Δυνατό χαρτί του ξενώνα είναι η τοσκανέζικου τύπου θέα σε αμπελώνες και ελαιώνες που βυθίζονται στον Κορινθιακό, όμως εξίσου γοητευτικές είναι και οι λεπτομέρειες του παλιού αρχοντικού που διατηρούνται αναλλοίωτες. Ξύλινα πατώματα, πόρτες με σύρτες και περίτεχνα σκαλιστά έπιπλα-αντίκες δίνουν τον τόνο στα δωμάτια, που δεν στερούνται ωστόσο σύγχρονων ανέσεων (επίπεδες τηλεοράσεις, dvd, hi-fi, internet ). Τα περισσότερα διαθέτουν μπαλκόνι. Ιδανικό για οικογένειες το δίχωρο διαμέρισμα με κουζίνα, που κοιμίζει μέχρι 5 άτομα και παρέχει άμεση πρόσβαση στην πανέμορφη βεράντα του ξενώνα. Σημείο συνάντησης η τραπεζαρία με το τζάκι και τα επιτραπέζια, όπου κα Βασιλική σερβίρει το πλούσιο πρωινό της (€ 50 με πρωινό, 6977295847 ) .

Updated: 24/9/2013 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: χειμώνας 2012

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.