Φιλάρετος Ψημένος

Ορκισμένος αναχωρητής που άφησε τη θέση στελέχους επιχείρησης αναζητώντας την αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία του Πηλίου, ο ιδιοκτήτης του ξενώνα Αμανίτα στην Τσαγκαράδα είναι από τους πλέον ειδικούς για να μας μιλήσει για το πώς η επιστροφή στη φύση και την παράδοση μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμικό κομμάτι του ελληνικού τουρισμού. 

Φιλάρετος Ψημένος

Ορκισμένος αναχωρητής που άφησε τη θέση στελέχους επιχείρησης αναζητώντας την αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία του Πηλίου, ο ιδιοκτήτης του ξενώνα Αμανίτα στην Τσαγκαράδα είναι από τους πλέον ειδικούς για να μας μιλήσει για το πώς η επιστροφή στη φύση και την παράδοση μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμικό κομμάτι του ελληνικού τουρισμού.

Φιλάρετος Ψημένος - εικόνα 1

Το foraging (μάζεμα άγριων καρπών) θεωρείται διεθνής τάση και ως μέρος της ξενοδοχειακής εμπειρίας. Ποιές είναι οι δικές σου εμπειρίες επί του θέματος; Βλέπεις το έδαφος πρόσφορο για την ανάπτυξή του στην Ελλάδα;
Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ξενώνας Αμανίτα τον Οκτώβριο του 2006, ξεκίνησε με "κυνήγι μανιταριού". Αυτό, γιατί αφενός ήταν το δικό μου πάθος και πίστεψα ότι θα ενδιέφερε και τους πρώτους πελάτες και αφετέρου, γιατί ένας ξενώνας που στο σήμα του αναφέρεται σαν "εμπειρία Πηλίου" δεν μπορεί παρά να προσφέρει και μια κατ’ εξοχήν Πηλιορείτικη εμπειρία όπως είναι το μάζεμα των άγριων μανιταριών στο δάσος. Τα χρόνια που ακολούθησαν προσθέσαμε και άλλες εποχιακές εμπειρίες, όπως το μάζεμα άγριων βλασταριών (σπαράγγια, οβριές), την αναζήτηση της αγριοφράουλας, το μάζεμα ρίγανης και βοτάνων, καθώς και τη συλλογή ήμερων και άγριων φρούτων και τη μετατροπή τους σε μαρμελάδες. Για να υποστηρίξω καλύτερα τις δραστηριότητες αυτές παρακολούθησα 2 εξαμηνιαία σεμινάρια στο Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών, όπου πάντρεψα τις πρακτικές μου γνώσεις με αντίστοιχες επιστημονικές. Χωρίς να θέλω να προβάλω την δική μου πρακτική ως τον αποκλειστικό δρόμο, πιστεύω ότι τουλάχιστον τα καταλύματα του μεγέθους και της φιλοσοφίας του ξενώνα Αμανίτα θα πρέπει να προσφέρουν μια συνολική τοπική εμπειρία στον φιλοξενούμενό τους, που να περιλαμβάνει πρωινό με τοπικά προϊόντα και γνωριμία με την περιοχή, τις ομορφιές της και τις δραστηριότητές της. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σαν χώρα έναντι άλλων χωρών, το ότι δηλαδή το μικροκλίμα της κάθε περιοχής διαμορφώνει ποικιλίες φυτών και καρπών με ιδιαίτερη νοστιμιά, που παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκαν την εποχή της φτώχιας για να δημιουργήσουν γευστικά θαύματα! Αντίστοιχα αυτό μπορεί να είναι και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων και απρόσωπων καταλυμάτων, ότι εμείς δηλαδή έχουμε τη γνώση και τη διάθεση να προσφέρουμε εξατομικευμένες υπηρεσίες και να μυήσουμε τον φιλοξενούμενό μας στα μυστικά της περιοχής.

Τι είδους πακέτα έχετε στην Αμανίτα αυτόν τον καιρό; Μπορείς να μας πεις κάποια ιδιαίτερα στιγμιότυπα από παλιότερες εξορμήσεις;
Εμείς αυτή την περίοδο τελειώνουμε το πρόγραμμα με τα βλαστάρια της Άνοιξης και ετοιμαζόμαστε για τα Σαββατοκύριακα με τα μανιτάρια της Άνοιξης, που θα διαρκέσει από τα μέσα του Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου. Οι δραστηριότητές μας προσελκύουν επισκέπτες όλων των ηλικιών και των επιπέδων. Συγκινητική είναι η αντίδραση των παιδιών της πόλης μπροστά στην αποκάλυψη ότι μπορούν να μαζέψουν καρπούς, φρούτα, μανιτάρια από το δάσος και να τραφούν! Πιστεύω ότι η δραστηριότητα αυτή ξυπνάει τη γνώση του τροφοσυλλέκτη, που είναι γραμμένη στα κύτταρα μας από την περίοδο της προϊστορίας. Ένα άλλο εντυπωσιακό στιγμιότυπο ήταν όταν με μια παρέα από την Αγγλία, αρχίσαμε να δοκιμάζουμε τα ανοιξιάτικα λουλούδια που βρίσκαμε στην πεζοπορία μας! Σας πληροφορώ ότι αρκετά από αυτά μπορούν να έχουν περίοπτη θέση στις σαλάτες μας. Ιδιαίτερα τα λουλούδια της άγριας καυκαλήθρας ήταν μια αποκάλυψη! Τώρα το να περάσουμε σε συμμετοχή των επισκεπτών και στο μαγείρεμα προϋποθέτει διαδικασίες υγιεινής αρκετά περίπλοκες, γι'αυτό και στη φάση αυτή προτιμούμε να προσφέρουμε τα αποτελέσματα των γευστικών μας αναζητήσεων μαγειρεμένα από εμάς. Προγραμματίζουμε για το μέλλον ένα χώρο (καλοκαιρινό και χειμωνιάτικο), που να έχει δυνατότητα για μαθήματα μαγειρικής σε ομάδες επισκεπτών.

Φιλάρετος Ψημένος - εικόνα 2

Πώς βλέπεις την ταξιδιωτική ανάπτυξη του Πηλίου και τι πιστεύεις πως πρέπει να γίνει από την πολιτεία αλλά και τους επιχειρηματίες του τουρισμού;
Το Πήλιο είναι ένας πολύ γνωστός προορισμός για έλληνες επισκέπτες και ένας σχεδόν άγνωστος για ξένους. Στα χρόνια αυτά, που εκ των πραγμάτων καλούμαστε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στον εισερχόμενο τουρισμό, έχουμε ανάγκη να διευρύνουμε ταχύτατα τη γνώση για το Πήλιο και τις ομορφιές του σε όλο τον κόσμο. Εδώ είναι που έχουμε την ανάγκη της πολιτείας. Το Πήλιο είναι ο μοναδικός προορισμός στην Ελλάδα, που χωρίς καμία έξτρα επένδυση σε υποδομές μπορεί άμεσα να υποστηρίξει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο! Χρειάζεται μόνο επικοινωνία για να αυξηθεί η γνώση. Δυστυχώς αυτή την επικοινωνία δεν τη βλέπω ακόμη. Στην Τσαγκαράδα οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουμε δημιουργήσει ένα σύλλογο, αφενός για να βοηθήσουμε την προβολή του τόπου και αφετέρου για να βελτιώσουμε τις υποδομές (μονοπάτια κ.λπ.). Στα πλαίσια αυτά ο σύλλογος διοργανώνει από 5-9 Ιουνίου φεστιβάλ Ορεινού & Θαλάσσιου Αθλητισμού.

Πώς βλέπεις την ανάπτυξη του "πράσινου" τουρισμού στην Ελλάδα; Πώς βλέπεις την απόφασή σου να ανοίξεις την Αμανίτα κοιτάζοντας πίσω;
Όπως είπα και παραπάνω, η ανάπτυξη ενός τουρισμού συνδεδεμένου με το προνομιακό ελληνικό φυσικό περιβάλλον είναι μονόδρομος, τουλάχιστον για τα μικρά και μεσαία καταλύματα, όπου η επένδυση που είναι απαραίτητη έχει να κάνει με τις γνώσεις και τη διάθεση των ιδιοκτητών και των οικογενειών τους. Οι σημερινές εξελίξεις στο χώρο των στελεχών επιχειρήσεων νομίζω ότι έδωσαν μια εξήγηση σε όσους αναρωτιούνταν το 2002 για τον λόγο που άφηνα μια καλοπληρωμένη θέση για να φτιάξω ένα μικρό ξενώνα στην Τσαγκαράδα. Εμένα μου αρκεί ένα καλάθι γεμάτο μανιτάρια μετά από μια βόλτα στο δάσος και το τσιμπούσι (συμπόσιο) στον ξενώνα το βράδυ με τους φιλοξενούμενούς μου! Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, σίγουρα υπάρχουν στιγμές που πληγώνουν, αλλά προτιμώ να επικεντρώνομαι στο καλάθι μου!

Φιλάρετος Ψημένος - εικόνα 3

Πλέον ασχολείστε και με τα παραδοσιακά προϊόντα. Πώς ξεκίνησε αυτό;
Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του ξενώνα Αμανίτα δεν διανοήθηκα ότι μπορώ να προσφέρω "εμπειρία Πηλίου" χωρίς χειροποίητα προϊόντα στο πρωινό μου. Ζύμωνα ψωμί, έφτιαχνα μαρμελάδες και σχεδόν όλο το πρωινό μας ήταν από προϊόντα που φτιαχνόταν στην κουζίνα μας. Όταν οι φιλοξενούμενοι έφευγαν μου ζητούσαν λίγη μαρμελάδα για το σπίτι. Έτσι ξεκίνησα να εμφιαλώνω λίγη από την μικρή παραγωγή μου. Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες με οδήγησαν σιγά-σιγά να φτιάξω μια σειρά από 5 σπιτικές μουστάρδες με φρούτα, να φτιάξω 2 ξύδια από το τοπικό σταφύλι φράουλα, καθώς και άλλα εποχιακά προϊόντα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα προϊόντα από άγρια μανιτάρια δημιούργησαν τις "Πηλιορείτικες νοστιμιές Αμανίτα", μια σειρά πολύ μικρής παραγωγής σε αριθμημένα αντίτυπα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε προϊόν έχει τον αριθμό του και ο αγοραστής βλέπει σε πόσα βαζάκια βγήκε η συγκεκριμένη παρτίδα!

Δώσε μας τα δικά σου tips για την απόλαυση του Πηλίου την άνοιξη. Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο;
Η άνοιξη στο ανατολικό Πήλιο είναι μαγική! Λουλούδια, χόρτα, δέντρα, μυρωδιές... 'Ολη η γη ανασταίνεται από τη νάρκη του χειμώνα. Ιδιαίτερα στην Τσαγκαράδα, με το μεγάλο δίκτυο των μονοπατιών που τη διατρέχει, είναι πολύ ωραία να περπατήσει κάποιος τα παλιά καλντερίμια που συνδέουν τη μια συνοικία με την άλλη, να ακολουθήσει τον επιτάφιο της Αγίας Παρασκευής στην νυχτερινή του περιφορά μέσα από τα μονοπάτια ή να τσουγκρίσει το αυγό του το βράδυ στην πλατεία μόλις ακουστεί το ‘Χριστός Ανέστη’ (ένα έθιμο που θα αναβιώσουμε και φέτος).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μαγικά Χριστούγεννα σε 15+1 cozy ξενοδοχεία και ξενώνες στην Ελλάδα

Χριστούγεννα στην Ελλάδα; Είτε σκέφτεστε να πάρετε τα βουνά, να εξερευνήσετε αστικά τοπία ή να αφεθείτε στην χειμερινή χάρη των νησιών, οι γιορτές θέλουν τις εξορμήσεις τους και τα πιο ξεχωριστά ξενοδοχεία και ξενώνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
04/12/2023

"Terra Incognita": Η έκθεση του Αθανάσιου Μαλούκου παρουσιάζει το πολυσύνθετο μωσαϊκό του ανθρώπινου πολιτισμού

Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο.

"Periplous Seaside Restaurant": Κοσμοπολίτικη γαστρονομία με φόντο το ηλιοβασίλεμα στα Χανιά

Με βεράντα πλάι στη θάλασσα, αλλά και ντιζαϊνάτη σάλα που χαζεύει την εντυπωσιακή, state of the art ανοιχτή κουζίνα, ο νεαρός σεφ Νίκος Μυλωνάκης φέρνει στο πιάτο την εμπειρία του από το λονδρέζικο "Pied à terre" (1* Michelin).

"Domotel Xenia Volos City Resort": Εορταστική απόδραση στον λαμπερό Βόλο

Ζήστε από κοντά τη λαμπερή αίσθηση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο "Domotel Xenia Volos City Resort" με εορταστικά ρεβεγιόν συνοδεία ζωντανής μουσικής!

Η Αίγλη Μπαλαμάτση μας ξεναγεί στο GEM (Grand Egyptian Museum) του Καΐρου που θέτει νέα δεδομένα στον διεθνή χάρτη των μουσείων και έχει και ελληνική υπογραφή

Η CEO & Executive Strategy Director της INTERWEAVE μας μιλά για το στοίχημα του πολυαναμενόμενου μουσειακού complex GEM (Grand Egyptian Museum) στο Κάιρο, περήφανη που μια ελληνική εταιρεία ανέλαβε ένα σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού του.

"Μπελλαίικο": Σπιτική περιποίηση στη Στεμνίτσα

Στη Στεμνίτσα είναι φωλιασμένος χρόνια ο πετρόχτιστος ξενώνας "Μπελλαίικο" και στο κατώφλι μάς υποδέχεται η Νένα με όλα όσα αρμόζουν στην αρκαδική φιλοξενία, κάνοντάς μας να νιώθουμε σαν καλεσμένοι στο σπίτι της καλύτερης οικοδέσποινας.

"Kastanea House and bar": Μοντερνιτέ μέσα στο καστανόδασος στο Καρπενήσι

Με έμπνευση από τα σαλέ της βόρειας Ευρώπης, της Αυστρίας και της Βαυαρίας, ο ιδιοκτήτης και φανατικός ταξιδευτής Νίκος Τσιάγκας δημιούργησε ένα καταφύγιο χαλάρωσης με υψηλή αισθητική, που εκτείνεται από το σχεδιασμό μέχρι την εμπειρία φιλοξενίας.