Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Αιολική γη

2

Η φιλόδοξη όσο και συγκινητική απόπειρα να μεταφερθεί στη σκηνή το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ηλία Βενέζη με τις παιδικές αναμνήσεις του από τη Μικρά Ασία, σκοντάφτει στην πρόκληση της μετατροπής ενός πεζογραφήματος σε θεατρικό γεγονός.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Αιολική γη

Ωραία η ιδέα του Εθνικού να τιμηθεί η επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με ένα έργο παρηγορητικό και τρυφερό. Το αυτοβιογραφικό πεζογράφημα του Βενέζη, γραμμένο μέσα στη δύσκολη περίοδο της Κατοχής, λειτουργεί ως καταφύγιο, καθώς μεταφέρει τις αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια στο Αϊβαλί και ειδικά από τα καλοκαίρια που περνούσε στα όρη Κιμιντένια, στο υποστατικό του παππού και της γιαγιάς του, μέχρι το 1914 και τους πρώτους διωγμούς του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο παράδεισος της παιδικής ηλικίας, μεγεθυμένος και εξωραϊσμένος, που αποτελούνταν πρώτα απ’ όλα από το φυσικό περιβάλλον, τη γη, τα δέντρα και το χώμα της γης της Αιολίας, μαζί με τα πετούμενα και τα άγρια θηρία κυριαρχούν στις αναμνήσεις του νεαρού Πέτρου, alter ego του συγγραφέα – και δίπλα τους οι άνθρωποι που συναναστράφηκε σε αυτό το σταυροδρόμι εθνοτήτων, οι κυνηγοί, ο επιστάτης του υποστατικού, η πιο αγαπημένη από τις αδερφές του και συντρόφισσα στις περιπέτειές του, οι περαστικοί αλλά και οι μονιμότεροι επισκέπτες, άνθρωποι που αποκτούν μυθική αίγλη μέσα στις παιδικές αναμνήσεις του.

Αιολική γη
Ανδρέας Σιμόπουλος

Με μια μουσική, σχεδόν οπερατική έναρξη, η παράσταση του Τάκη Τζαμαργιά προϊδεάζει για μια συγκινησιακά φορτισμένη και σκηνικά εμπλουτισμένη απόδοση του βιβλίου, όμως η παράσταση σημειώνει φθίνουσα πορεία και καταλήγει σε ένα κατά κύριο λόγο λογοκεντρικό θέαμα που δεν υπερβαίνει τις εγγενείς δυσκολίες μεταφοράς ενός λογοτεχνήματος στη σκηνή και από το οποίο απουσιάζει στο μεγαλύτερο μέρος η θέρμη στην απόδοση των σκηνών. Το λιτό σκηνικό στα χρώματα της ώχρας μεταφέρει τη ζεστασιά της αιολικής γης και λειτουργεί ως άδειο φόντο για τα βίντεο του Παντελή Μάκκα, που ζεσταίνουν τη σκηνική ατμόσφαιρα, όμως οι χαμηλοί όγκοι του σκηνικού του βάζουν εμπόδια στην κίνηση των ηθοποιών. Η δραματουργία (Σάββας Κυριακίδης, συνεργασία του Δημήτρη Χαλιώτη) καταφεύγει στη βασική λύση της αφήγησης/δράσης, ακολουθώντας έναν χρονολογικό και νοηματικό άξονα και μεταδίδει κάποιες αισθήσεις και συναισθήματα, χωρίς όμως να επεξεργάζεται το πρωτογενές υλικό με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο που θα αναδείκνυε περισσότερο στιγμές, πρόσωπα, εικόνες. Πάνω σε αυτό τον βασικό καμβά, η σκηνοθεσία εμφανίζεται διεκπεραιωτική, επιχειρώντας ίσως να αφήσει το κείμενο "να μιλήσει". Αμήχανη κινησιολογία ειδικά στις ομαδικές σκηνές (Αμάλια Μπένετ), σκηνές που διαδέχονται η μία την άλλη προκειμένου να γνωρίσουμε τα πρόσωπα και τα γεγονότα της "Αιολικής γης" και κάποια παρουσία μουσικής και τραγουδιών (Λευτέρης Βενιάδης) χαρακτηρίζουν την παράσταση. Οι καλοί ηθοποιοί δείχνουν να μην έχουν καθοδήγηση ή από πού να πιαστούν, ειδικά αυτοί των βασικών ρόλων: Μιχάλης Συριόπουλος (Πέτρος), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Άρτεμη), Χαρά-Μάτα Γιαννάτου (Ντόρις), άλλοι δεν καταφέρνουν –υπό το βάρος της διασκευής και της σκηνοθεσίας– να προσδιορίσουν το ήθος του ρόλου τους, όπως ο Μάξιμος Μουμούρης (Αντώνης Παγίδας), ενώ συγκινητικότερος είναι ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Γιωζήφ).

Περισσότερες πληροφορίες

Αιολική γη

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Οι παιδικές αναμνήσεις του συγγραφέα πριν τους πρώτους διωγμούς και τη μεγάλη καταστροφή στη Μικρά Ασία σε μία παράσταση που χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, την τεχνική της sand art.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για το καλοκαίρι και τη νέα σεζόν

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος παρουσίασε τα επόμενα βήματα του πρώτου θεατρικού οργανισμού της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
12/05/2022

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 12 έως 18/5 και ξεχωρίζουν.

Μάκιναλ

Καλοδουλεμένη παράσταση με σκηνοθετικό στίγμα, που δεν κατορθώνει, όμως, να ρετουσάρει ικανοποιητικά τις αδυναμίες του –σημαντικού από κοινωνική και θεατρολογική άποψη αλλά όχι εξίσου γοητευτικού– δράματος της αμερικανίδας συγγραφέα.

Η πατριαρχία απασχολεί το ελληνικό θέατρο

Έντεκα φετινές παραστάσεις προβληματίστηκαν πάνω στην τοξική αρρενωπότητα, τη φαλλοκρατική αντίληψη του κόσμου, την έμφυλη βία, το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, μαρτυρώντας πως οι Έλληνες δημιουργοί βρίσκονται σε επαφή με τα επιτακτικά ζητήματα των καιρών μας.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συνεχίζεται ακμαία η θεατρική κίνηση, με δέκα νέες παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία σε μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου και σκηνοθετικών επιλογών.

Μοτέλ

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου γράφει και σκηνοθετεί ένα έργο στα πρότυπα του ψυχολογικού θρίλερ, όπου η δολοφονία μιας γυναίκας αποτελεί τον τελευταίο κόμπο ενός νήματος που απλώνεται πίσω στο χρόνο και κρύβει μια τρομακτική ιστορία.

Αυτά είναι τα μεγάλα θεατρικά γεγονότα του καλοκαιριού

Οι θεατρικές μηχανές που ξεκίνησαν δυναμικά τη σεζόν συνεχίζουν ακάθεκτες και το καλοκαίρι. Αυτό προμηνύουν οι περισσότερες από τριάντα παραστάσεις που περιμένουμε να απολαύσουμε στα αρχαία θέατρα, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στα φεστιβάλ των δήμων και της περιφέρειας Αττικής. Με αριστοφανικές και νεοελληνικές κωμωδίες, αρχαία τραγωδία, σύγχρονο ρεπερτόριο, εκλεκτές διεθνείς αφίξεις, επιτυχημένες χειμερινές επαναλήψεις, πειραματικές παραστάσεις, αλλά και προτάσεις για όλους, αυτό το καλοκαίρι θα χορτάσουμε θέατρο!