Ρένα

2,5

Η Υρώ Μανέ διακρίνεται στην παρουσίαση του έργου που, μέσα από την αφήγηση της ζωής μιας ιερόδουλης, επιχειρεί να ανατρέξει στην ελληνική Ιστορία του 20ου αιώνα.

Ρένα

Η ερμηνεία της Υρώς Μανέ και, ακολούθως, αυτές των συνοδοιπόρων της στη σκηνή (Άγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης, Μιχάλης Αβρατόγλου) ξεχωρίζουν σε αυτήν τη σκηνική παρουσίαση ενός αδύναμου έργου. Η ηρωίδα του Κορτώ, μια υπεραιωνόβια «παλιά πουτάνα», αφηγείται τη ζωή της και μέσω αυτής την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. Το έργο θέλει να μεταδώσει κάτι από την αυθεντικότητα των λαϊκών ανθρώπων και να συνδέσει μια ιδιωτική ιστορία με κρίσιμα πολιτικά γεγονότα, όλα όμως μπλέκουν άτσαλα στην ιστορία, που βρίθει από κλισέ και επιδερμικές αναγνώσεις.

Η εντύπωση ανατρέπεται κάπως όταν η στόχευση μετατοπίζεται στον «άνθρωπο Ρένα», ένα ελεύθερο πνεύμα που δεν το βάζει κάτω, αν και, πάλι, ο συγγραφέας σκιαγραφεί με εξόφθαλμη αφέλεια μια ηρωίδα που υποτίθεται πως έχει «ψηθεί» στο σχολείο της ζωής. Η ζωντανή μουσική (του Παναγιώτη Τσεβά, που την εκτελεί ζωντανά μαζί με τον Κώστα Νικοπολόπουλο) δίνει χρώμα στη σκηνοθεσία της Κοντούρη, αλλά τελικά μεγάλη νικήτρια αναδεικνύεται η Υρώ Μανέ, που δίνει όγκο και βάθος στην ηρωίδα της.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ Ιπποκράτους 9-11, κέντρο, 2103648303. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρένα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από τη ζωή της ιερόδουλης Ρένας, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Αύγουστου Κορτώ.

Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.