Pessoa

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης εμπνέεται από τον Φερνάντο Πεσσόα και χορο-γραφεί ένα διάλογο όπου ο λόγος, η σιωπή και το σώμα γίνονται το κέντρο της θεατρικής πράξης, σ’ ένα εναλλασσόμενο μοτίβο.

Pessoa

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης εμπνέεται από τον Φερνάντο Πεσσόα και χορο-γραφεί ένα διάλογο όπου ο λόγος, η σιωπή και το σώμα γίνονται το κέντρο της θεατρικής πράξης, σ’ ένα εναλλασσόμενο μοτίβο.

Pessoa - εικόνα 1

Ο Πορτογάλος σπουδαίος­ συγγραφέας Φερνάντο Πεσόα και η ρήση του «Α, να μην είμαι εγώ όλοι οι άνθρωποι και όλοι οι τόποι» έδωσαν την έμπνευση στον Θανάση Ακοκκαλίδη για τη δημιουργία μιας παράστασης-χορογραφία, στην οποία «πρωταγωνιστούν» ο λόγος, η σιωπή και το σώμα. Η ιδέα του λειτούργησε πολύ καλά στο εικαστικό πεδίο (ιδιαίτερα επιτυχημένο το σκηνικό του Νίκου Παπαδόπουλου, όπου κυριαρχούν τα φύλλα χαρτιού), ενώ έπασχε δραματουργικά. Η σκηνή, ας πούμε, του τελετουργικού ανεβοκατεβάσματος της Παυλίνας Ζάχρα από τη σκάλα είναι ένας έντεχνος τρόπος για να αποτυπωθούν επί σκηνής η προσωπικότητα και η πορεία ζωής του Πεσσόα. Από την άλλη, το κείμενο δεν επιτρέπει την αξιοποίηση δύο ικανών περφόρμερ όπως ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης και ο Αλέξανδρος Χωματιανός. Στα ιδιαίτερα στοιχεία της παράστασης είναι η ατμόσφαιρα, στην οποία, εκτός από το εικαστικό σκηνικό που προανέφερα, βοηθάει πολύ το τραγούδι του Λάμπρου Παπαγεωργίου, που σε ταξιδεύει στις πορτογαλικές ακτές.

ΙΔΡΥΜΑ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ» Πειραιώς 206, Ταύρος, 2103418550. Διάρκεια: 60΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Pessoa

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Η παράσταση σκιαγραφεί τον κόσμο και τα πολλαπλά προσωπεία του σπουδαίου Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ψάχνεις αφορμή να δεις τη "Μαύρη σαμπούκα" στο θέατρο Ζίνα;

Ρωτήσαμε τον Τόλη Παπαδημητρίου, συγγραφέα και σκηνοθέτη της τρελής κωμωδίας, να μας δώσει τέσσερις λόγους για να δούμε την παράσταση και να τι μας είπε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/11/2022

Ο "Οίκος των Χοίρων" του Αριστείδη Αντονά στο Θέατρο Φωλιά

Ένα αλληγορικό έργο για όσα συμβαίνουν δίπλα μας κι κάνουμε πως δε βλέπουμε.

Η "Φράνσις" στο Θέατρο Παραμυθίας

Η παράσταση που δημιουργήθηκε με έμπνευση από τη ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ, η οποία αποτελεί μια καταγγελία για το σύστημα και τις σχέσεις που χειραγωγούν τον άνθρωπο, έρχεται στο θέατρο Παραμυθίας.

"Μάγισσες | Μέρος 3ο: Επιδόρπιο": Μια λυρική παράσταση για την έμφυλη βία

Η παράσταση του Θανάση Δόβρη ερευνά τη θέση της γυναίκας όπως αυτή εκφράζεται διαχρονικά μέσα από κείμενα ιστορικά ή μέσα από την ελληνική παράδοση.

Μπορούν να εκφραστούν χορευτικά τα πολυπλανητικά όντα και η νοηματική γλώσσα;

Πρεμιέρα για τις χορευτικές ομάδες Synthesis 748 Dance Co και Surface Area Dance. Αυτές είναι οι παραστάσεις που παρουσιάζουν.

Η "Τρελή του Σαγιό" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη ταυτόχρονη συμμετοχή κωφών και ομιλούντων ηθοποιών, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας την ομορφιά της γαλλικής κουλτούρας.

Η "Καφρόκρεμα" του Δημήτρη Δημόπουλου για μια τελευταία παράσταση

Ο γνωστός κωμικός στα Κινηματοθέατρα "Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου" για τη βιντεοσκόπηση του τελευταίου του σόλο, πριν περάσει σε νέο υλικό.