Φθινοπωρινή σονάτα

3,5

Η εμβληματική ταινία του Σουηδού κινηματογραφιστή, η οποία ανατέμνει εξονυχιστικά τη σχέση μιας επιτυχημένης πιανίστα και της κόρης της που την κατηγορεί για αδιαφορία, μεταφέρεται στη σκηνή σε μια προσεγμένη παράσταση με επίκεντρο τις υποκριτικές ερμηνείες.

Φθινοπωρινή σονάτα

Η εμβληματική ταινία του Σουηδού κινηματογραφιστή, η οποία ανατέμνει εξονυχιστικά τη σχέση μιας επιτυχημένης πιανίστα και της κόρης της που την κατηγορεί για αδιαφορία, μεταφέρεται στη σκηνή σε μια προσεγμένη παράσταση με επίκεντρο τις υποκριτικές ερμηνείες.

Φθινοπωρινή σονάτα - εικόνα 1

Ως ένα δράμα δωματίου εστιασμένο στα πρόσωπα που το κατοικούν αντιμετώπισε ο Άρης Τρουπάκης τη «Φθινοπωρινή σονάτα», καθοδηγούμενος από τις θεατρικές ποιότητες του σεναρίου του Μπέργκμαν, ο οποίος ανήκει με τον τρόπο του στην παράδοση των Σκανδιναβών σπουδαίων δραματουργών Ίψεν και Στρίντμπεργκ – απλώς χρησιμοποιεί την κινηματογραφική γλώσσα. Το σενάριο, με την ενότητα χώρου και χρόνου που το διακρίνει (διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο σε ένα σπίτι και σε λιγότερες από 24 ώρες) και με το ενδια­φέρον του στραμμένο στη δυσλειτουργική σχέση μητέρας και κόρης που συναντιούνται ύστερα από επτά χρόνια αποχωρισμού, μπορεί να διασκευαστεί για τη σκηνή χωρίς ουσιαστικές απώλειες, όπως κι έγινε.

Ο σκηνοθέτης μείωσε το καστ στα τρία βασικά πρόσωπα, τη διάσημη πιανίστα Σαρλότ, την κόρη της Εύα και τον άντρα της Εύας Βίκτορ (κρατώντας για την ανάπηρη αδερφή της Εύας μόνο μια φωνητική παρουσία, που λειτουργεί εύστοχα παρ’ όλα αυτά), κι εστίασε­ στη δημιουργία ατμόσφαιρας εγγύ­τητας και οικειότητας. Οι θεατές αντιμετωπίζονται ήδη πριν από την έναρξη ως επισκέπτες του σπιτιού στο οποίο πρόκειται να δια­δραματιστεί η σύγκρουση των δύο γυναικών, όταν από το φουαγιέ ο Βίκτορ συστήνεται μέσα από το μαγνητοσκοπημένο βίντεο, ενώ αμέσως μετά μας υποδέχεται έναν έναν στη σκηνή. Εκεί το σκηνικό της Ελένης Μανωλοπούλου, με τους τόνους του μπεζ να κυριαρχούν μεταδίδοντας μια φαινομενική αίσθηση γαλήνης, δεν είναι μόνο από τα ωραιότερα ή λειτουργικότερα της σεζόν, αλλά πετυχαίνει να συλλάβει την ουσία του έργου: η επίπεδη πρόσοψή του, που κρύβει τα αντικείμενα και τα έπιπλα που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια, λειτουργεί σε αναλογία με όλες τις σκέψεις, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, τα απωθημένα που θα βγουν στην επιφάνεια.

Φθινοπωρινή σονάτα - εικόνα 2

Η διακριτική σκηνοθεσία του Τρουπάκη αφήνει το λόγο στους ηθοποιούς και η επιδίωξη της εσωτερικής εμβάθυνσης στους ρόλους και στις σχέσεις τους είναι εμφανής. όμως για αρκετή ώρα η παράσταση εξελίσσεται χωρίς δια­κυμάνσεις, με κάποια υποτονικότητα, έως ότου έρθει η στιγμή της σύγκρουσης μητέρας και κόρης, οπότε και ανεβαίνει η θερμοκρασία. Οι δύο γυναίκες φωτίζονται επαρκώς, ειδικά η Εύα της Δέσποινας Κούρτη, που συμπυκνώνει στην ερμηνεία της την αμφιταλάντευση μεταξύ της αγωνιώδους αναζήτησης της μητρικής αγάπης και της ταυτόχρονης απαξίωσής της, ενώ η ερμηνεία της Μπέτυς Αρβανίτη διακρίνεται κυρίως για τη με σθένος υπεράσπιση του δίκιου που φέρει και η δική της ηρωίδα. Ο Δημήτρης Ήμελλος, αν και απών στο μεγαλύτερο μέρος της κύριας δράσης, καταφέρνει να επιβληθεί, ως σπουδαίος ηθοποιός που είναι, συχνά μόνο με τη σιωπηλή παρουσία του. Το κλείσιμο της παράστασης από τα δικά του χέρια, όταν τακτοποιεί το αναστατωμένο από τον καβγά σπιτικό, είναι μια θαυμάσια νύξη για τον ρόλο του ως αφανούς στηρίγματος ενός γάμου ο οποίος πάσχει από την ίδια νόσο που βασανίζει τις δύο ηρωίδες: το έλλειμμα αγάπης.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ­ ­Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, 2108838727. Διάρκεια: 127΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Φθινοπωρινή σονάτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 127 '

Η συνάντηση μιας μητέρας με την κόρη της ύστερα από επτά χρόνια. Η μητέρα, πιανίστα διεθνούς φήμης, με μια ζωή μακριά και πέρα από κάθε οικογενειακή δέσμευση προσπαθεί να πλησιάσει το παιδί της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.