Πέερ Γκυντ

3

Παράσταση «γνωριμίας» με το τιτάνιο ιψενικό έργο, μέσω μιας εύληπτης, εξαιρετικής εικονοποιίας, αλλά μιας κάπως επιφανειακής σκηνικής εκδοχής.

Πέερ Γκυντ

Παράσταση "γνωριμίας" με το τιτάνιο ιψενικό έργο, μέσω μιας εύληπτης, εξαιρετικής εικονοποιίας, αλλά μιας κάπως επιφανειακής σκηνικής εκδοχής.

Πέερ Γκυντ - εικόνα 1

Είναι πράγματι σαν να θέλει ο Λιγνάδης να συστήσει στο ευρύ κοινό το επικού μεγέθους και μεγάλης­ ποιητικής σύνθεσης έργο ζωής του Ίψεν, το οποίο χρησιμοποιεί το στοιχείο της φαντασίας για να στοχαστεί πάνω στον άνθρωπο. Η μόλις δίωρη εκδοχή, ο τρόπος που εναλλάσσονται οι σκηνές και η εικαστική αντιμετώπιση, που καθιστά το θέαμα απολύτως προσβάσιμο, επιτελούν έναν τέτοιον "εκπαιδευτικό" ρόλο. Η παράσταση εμπνέεται από τη λαϊκή βάση του έργου, που το συνδέει με τους θρύλους και τις παραδόσεις της Νορβηγίας, και δίνει την ευκαιρία στον Απόλλωνα Παπαθεοχάρη (σκηνικά-κοστούμια) και στον Σάκη Μπιρμπίλη (φωτισμοί) να εικονογραφήσουν με εικόνες μαγευτικής ομορφιάς ένα σκηνικό υπερθέαμα που διαδραματίζεται σε δάση, βουνά κι ερήμους και όπου οι άνθρωποι μπλέκονται με πλάσματα της φαντασίας.

Η παράσταση όμως αφήνει σε δεύτερο επίπεδο τα ζητούμενα του έργου, με αποτέλεσμα θέματα όπως η ηθική, η πίστη, η ελευθερία, η συνείδηση να τίθενται μόνο ακροθιγώς. Ο ρόλος που κρατάει ο Λιγνάδης για τον εαυτό του, αυτός του γέρου Πέερ και μαζί αφηγητή, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή "συνομιλία" με τις νεότερες εκδοχές του εαυτού του, δίνει στην παράσταση μέρος του ιδεολογικού βάρους που λείπει, ομοίως και οι εξωκειμενικές παρεμβάσεις του σχετικά με την πολυσχιδή προσωπικότητα του ήρωα. Το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται από τις καλές ερμηνείες (εύστοχη η ιδέα να δοθεί ο κεντρικός ρόλος σε τέσσερις ηθοποιούς διαφορετικής ηλικίας, ώστε να δειχτεί η πορεία της ζωής του) και την εξαιρετική έμμετρη μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, 2105288170. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Πέερ Γκυντ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Διασκευή του κλασικού έργου που πραγματεύεται την περιπετειώδη πορεία ενός μοναχικού και μυστηριώδους άντρα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα και αξίζει να τις αναζητήσετε.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.