Βάφ’ τα μαύρα

1,5

Η παράσταση των Παπαθανασίου - Ρέππα βασίζεται σε μια δοκιμασμένη συνταγή που θα μπορούσε να προσφέρει άφθονο γέλιο, αλλά εγκλωβίζεται σε ένα μετριότατο αποτέλεσμα.

Βάφ’ τα μαύρα

Η παράσταση των Παπαθανασίου - Ρέππα βασίζεται σε μια δοκιμασμένη συνταγή που θα μπορούσε να προσφέρει άφθονο γέλιο, αλλά εγκλωβίζεται σε ένα μετριότατο αποτέλεσμα.

Βάφ’ τα μαύρα - εικόνα 1

Το κυριότερο ζήτημα εντοπίζεται στο ίδιο το έργο, το οποίο, αν και αντλεί από το πλούσιο οπλοστάσιο της φάρσας, το κάνει ανέμπνευστα, επαναπαυόμενο σε ευκολίες και χιλιοειπωμένα αστεία. Η υπόθεση δεν είναι πρωτότυπη: ο θάνατος ενός πάμπλουτου επιχειρηματία ανακουφίζει τα παιδιά και τις δύο συζύγους του –νυν και πρώην–, καθώς θα τους επιτρέψει να τακτοποιήσουν τα δυσβάσταχτα χρέη τους. Όμως η εμφάνιση της γραμματέως κι ερωμένης του, που διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία, απειλώντας με τις αποκαλύψεις της να τα τινάξει όλα στον αέρα, τους οδηγεί στην απόφαση να τη βγάλουν οριστικά από τη μέση. Η συνέχεια είναι, φυσικά, γεμάτη εμπόδια και ανατροπές.

Βάφ’ τα μαύρα - εικόνα 2

Δεν είναι η έλλειψη πρωτοτυπίας­ το πρόβλημα. Το έργο μεταχειρίζεται βασικά φαρσικά συστατικά­, ειδικά τις κωμικές παρεξηγήσεις, τη χρήση του σασπένς και κυρίως τη δημιουργία τύπων πάνω στους οποίους δομείται το κωμικό: η γλωσσού γειτόνισσα, η Κύπρια νυν σύζυγος, η νυμφομανής πρώην σύζυγος, ο λαϊκός υπάλληλος του γραφείου κηδειών, ο χωριάτης αστυνομικός κ.λπ. Το αποτέλεσμα όμως είναι πεζό, καθώς στηρίζεται σε ατάκες ως επί το πλείστον ανέμπνευστες, σε τετριμμένα αστεία και κλισέ αμφιβόλου ποιότητας, ενίοτε και προσβλητικά για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ο ρυθμός, λίγες ωραίες ατάκες και κάποια κλεισίματα του ματιού στους θεατές, που αφορούν π.χ. προηγούμενες επιτυχίες του συγγρα­φικού διδύμου, αποτελούν τα καλά στοιχεία της παράστασης.

Οι ηθοποιοί δεν ξεφεύγουν από ό,τι έχει επικρατήσει να θεωρείται «σωστή» απόδοση της φάρσας, καταφεύγοντας σε υψηλούς φωνητικούς τόνους και σε ερμηνευτικές υπερβολές, εμπλουτισμένες από την υποψία «τηλεοπτικής» αισθητικής. Παρ’ όλα αυτά, πασάρουν με κέφι το κείμενο στην πλατεία και, παρότι βασίζονται στις ευκολίες τους, αποδίδουν συνολικά αξιοπρεπώς, κάποιοι μάλιστα ξεχωρίζοντας (η Μαρία Φιλίππου ως η Κύπρια σύζυγος και η Μαίρη Σταυρακέλλη ως η γειτόνισσα Σιμόνη), τους χαρακτηριστικούς τύπους τους.

ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΠΕΤΗ Λεωφ. Αλεξάνδρας 106, Αμπελόκηποι, 2106457086. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Βάφ’ τα μαύρα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα φέρετρο, γαμπροί, μοιραίες γυναίκες και περιουσίες για μοίρασμα σε μια κωμωδία που μας βάζει μέσα στην ελληνική οικογένεια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.