Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

3

Η λειτουργία και η οργάνωση των σοβιετικών θεάτρων επί εποχής Στάλιν διακωμωδείται έξυπνα και πικρά σ’ αυτή την παράσταση που έχει μελετημένη σκηνοθεσία, πλην όμως κουράζει με τα αλλεπάλληλα, έντονα κινησιολογικά μοτίβα.

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

Η λειτουργία και η οργάνωση των σοβιετικών θεάτρων επί εποχής Στάλιν διακωμωδείται έξυπνα και πικρά σ’ αυτή την παράσταση που έχει μελετημένη σκηνοθεσία, πλην όμως κουράζει με τα αλλεπάλληλα, έντονα κινησιολογικά μοτίβα.

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη - εικόνα 1

Τα όρια για την τέχνη δεν ήταν όλες τις εποχές ανοιχτά. Στη Ρωσία, την εποχή της σταλινικής καταπίεσης, σάτιρες και έργα που έθιγαν αρνητικά την κυρίαρχη ιδεολογία εξαφανίστηκαν από το ρεπερτόριο των σοβιετικών σκηνών. Πολλά θεωρήθηκαν διεστραμμένα και οι συγγραφείς τους αρνητικά πρόσωπα για την κοινωνία. Αυτές οι απαγορεύσεις και οι καταναγκασμοί έκαναν τους συγγραφείς να αυτολογοκρίνονται και οδήγησαν κάποιες πένες σε κατά παραγγελία κατασκευάσματα. Αυτή την πρακτική της λογοκρισίας αλλά και το όραμα ενός θεάτρου ικανού να καθρεφτίσει τη ζωή καταγράφει ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στο ημιτελές αυτοβιογραφικό «Θεατρικό μυθιστόρημα», το οποίο μετέπλασαν για το θέατρο με τον τίτλο «Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» η Δήμητρα Κονδυλάκη κι ο Κώστας Φιλίππογλου. Το έργο, με αναζωογονητικό κυνισμό και σαρδόνιο χιούμορ, λειτουργεί ως μαύρη σάτιρα της εξουσίας και της πολιτικής των δεκαετιών του ’20 και του ’30 αλλά όχι μόνο.

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη - εικόνα 2

Η ιστορία πλέκεται γύρω από ένα νεαρό δημοσιογράφο-συγγραφέα, ο οποίος στην προσπάθειά του να εισχωρήσει στους κύκλους της διανόησης ξεβράζεται από η λογοκρισία και την αυταρέσκεια του συστήματος. Ο Φιλίππογλου, μέσα από το χτίσιμο έντονων, εναλλασσόμενων κινηματογραφικών εικόνων, αυτό που τονίζει είναι ότι στον πυρήνα της κριτικής του Μπουλγκάκοφ δεν βρίσκεται μόνο το σταλινικό καθεστώς όσο το ίδιο το πλέγμα της εξουσίας και η νοσηρή συμπεριφορά του ανθρώπου όταν την αποκτά.

Πολλές είναι οι αρετές του σωματικού θεάτρου τις οποίες αξιοποιεί αρκετά, ωραία η γκροτέσκα ατμόσφαιρα και η πινακοθήκη χαρακτήρων που δημιουργεί – κι ας μην έχουν όλοι οι ηθοποιοί την ίδια ενέργεια. Ωστόσο, αν το πρώτο μέρος της παράστασης ήταν τόσο περιεκτικό και σύντομο όσο το δεύτερο, το αποτέλεσμα θα έκοβε η ανάσα. Εκπληκτική είναι η κίνηση και η εκφραστικότητα του Τάσου Δημητρόπουλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο του αντιήρωα Σεργκέι Λεόντιεβιτς Μαξούντοφ και γεμάτες έξαψη και πάθος οι ερμηνείες των έμπειρων Γιάννη Στεφόπουλου και Κώστα Φιλίππογλου.

ΠΟΡΤΑ Λεωφ. Μεσογείων 27, 2107711333. Διάρκεια 110΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Με βάση το αυτοβιογραφικό «Θεατρικό Μυθιστόρημα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, η παράσταση αποτυπώνει με χιούμορ τη θέση του καλλιτέχνη σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Lebensraum": Ένα μονόπρακτο πείραμα για την καλοσύνη

Το επίκαιρο έργο του Θανάση Τριαρίδη που εμπνέεται από την ναζιστική, επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Faust.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

Το Μικρό Εθνικό συζητά στην διημερίδα "Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία"

Το εφηβικό θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο" στο Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά.

"Ζορμπάς": Όσα είπαν οι πρωταγωνιστές και οι συντελεστές για την παράσταση

Πάρτε μία πρώτη γεύση από την θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα λόγια του θιάσου.

Στον "Κωλόκαιρο" πρωταγωνιστεί ο Στάθης Σταμουλακάτος στο "Τζένη Καρέζη"

Το νέο έργο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, απότοκο της τάσης του σκληρού ρεαλισμού, σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης, με φόντο ένα παρακμιακό νυχτερινό κέντρο της Ελευσίνας.

Ο Τουλούζ-Λοτρέκ ζωντανεύει στο Ολύμπια μέσα από ένα δυνατό υποκριτικό ντουέτο

Θανάσης Τσαλταμπάσης και Βερόνικα Αργέντζη πρωταγωνιστούν στην παράσταση "Τουλούζ Λοτρέκ - Η φαντασία της αμαρτίας" του Χριστόφορου Χριστοφή, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

"Γεια - The musical": Ξεκίνησε η προπώληση

Τον Νοέμβριο αναμένεται η πρεμιέρα του μιούζικαλ με θίασο-έκπληξη που ετοιμάζει ο Δημήτρης Μαλισσόβας, αντλώντας έμπνευση από το "Γεια" της Δέσποινας Βανδή, σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

Η Ελεάνα Γεωργούλη, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο "Περιοδεύων Θίασος"

Η ανερχόμενη Ελεάνα Γεωργούλη σκηνοθετεί τον έμπειρο Γεράσιμο Γεννατά στη σκοτεινή κωμωδία "Περιοδεύων Θίασος". Η παράσταση παίχτηκε στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός" και τον Οκτώβρη έρχεται στο θέατρο Ελέρ.