Τα κύματα

3

Ένα άρτια σκηνοθετημένο ζωηρό αναλόγιο ενός εξαμελούς θιάσου σε ένα σκηνικό-ανοιχτή τάξη προσδοκά να μυήσει τους εφήβους στο σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ.

Τα κύματα

Ένα άρτια σκηνοθετημένο ζωηρό αναλόγιο ενός εξαμελούς θιάσου σε ένα σκηνικό-ανοιχτή τάξη προσδοκά να μυήσει τους εφήβους στο σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ.

Τα κύματα - εικόνα 1

Διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου για το αν είναι εφικτό να συμβεί το προαναφερθέν, ευελπιστώ κάποιοι από τους μαθητές που παρακολουθούν στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης τα «Κύματα» (1931) να γραπωθούν από μία έστω φράση και αυτή να τους συνοδεύει εφ’ όρου ζωής – αυτό τουλάχιστον συνέβη σε μένα όταν πρωτοδιάβασα τούτο το αριστούργημα του μοντερνισμού και της λογοτεχνικής μουσικότητας. Από εκείνη που λέει «Το βάρος του κόσμου στους ώμους μας. Αυτή είναι η ζωή» μέχρι το «Έτσι όπως καθόμαστε κοντά κοντά ο ένας στον άλλο και αγαπάμε ο ένας τον άλλο, πιστεύουμε ότι θα διαρκέσουμε»…

Τα κύματα - εικόνα 2

Θα ήταν ίσως ακόμη και εσφαλμένο να πούμε πως η Βιρτζίνια Γουλφ αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης μιας παρέας Βρετανών των ’30s, από τα παιδικά τους χρόνια ως τη γεροντική τους ηλικία. Στη βάση τους, όμως, αυτό είναι τα «Κύματα», καθώς επίσης πολλά ακόμη πράγματα – από την ενηλικίωση ενός υποσυνειδήτου κομματιασμένου στα έξι μέχρι μια μεγαλειώδη σύνθεση παράλληλων και επικαλυπτόμενων μονολόγων, εξομολογήσεων, συνειρμικής ροής και αφηγηματικής μουσικότητας, ένα κείμενο-ορόσημο και, για πολλούς, η προσωπική λογοτεχνική τους Αγία Γραφή.

Μια αλλόκοτη εμπειρία ακρόασης είναι το σκηνικό εγχείρημα του Δημήτρη Καραντζά βάσει της αξεπέραστης μετάφρασης του Άρη Μπερλή. Σε μια συνθήκη ζωηρού αναλογίου, ανακαλύπτει τους χαρακτήρες του έργου της Γουλφ, τους μοιράζει σε έξι ηθοποιούς και, εν μέσω αυτοσχεδιασμών και μιας ηχητικής δραματουργίας των φωνών, των παύσεων, με την αρωγή του συνθέτη Δημήτρη Καμαρωτού, επιτρέπει στις αφηγήσεις να παραγάγουν εικόνες και στις σκηνικές δράσεις να σημάνουν την εσωτερική ζωή των προσώπων.

Τόσο όμως η αρχική συνθήκη όσο και το ενδιαφέρον σκηνικό (Κλειώ Μπομπότη), με τα έδρανα που περικλείουν το χώρο δράσης των ηθοποιών (μια ανοιχτή τάξη; ένα εξομολογητήριο;) αδυνατούν, από ένα σημείο και ύστερα, λόγω και της μεγάλης διάρκειας της παράστασης, να οδηγήσουν στην υπερβατική σύμβαση του ίδιου του κειμένου ή να συνδράμουν στην ανάπτυξη του εγχειρήματος, εγκλωβίζοντάς το τελικά στο ίδιο του το ενδιαφέρον. Παίζουν οι Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογένης, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2109005800. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Κύματα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Θέατρο για εφήβους με πρωταγωνιστές έξι φίλους που ερωτεύονται, απογοητεύονται, ματώνουν και θριαμβεύουν άδοξα κι ένδοξα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το κτίριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποκαθιστά το ΥΠΠΟΑ

Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.

"Συνομιλώντας με συνεργάτες" για τον Κάφκα στο Θέατρο Άττις

Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος υποδέχεται συνεργάτες του και μελετητές του Καφκικού έργου "Αναφορά για μια Ακαδημία", για μία ανοιχτή στο κοινό συζήτηση, με αφορμή το κείμενο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα και τις διαστάσεις του.

"Δυσαρμονίες": Επίκαιρο έργο που ασκεί κριτική στην κοινωνία ανεβάζει ο Αντώνης Αντωνίου

Η Θεατρική του Αντώνη Αντωνίου συνεχίζει να αναζητεί έργα που καθρεφτίζουν οικεία κακά. Μέσα στον Δεκέμβριο περιμένουμε την πρεμιέρα του έργου "Δυσαρμονίες" της Τζόις Κάρολ Όουτς, με τους Αντώνης Αντωνίου και Νατάσα Ασίκη.

Ποια η σχέση των θεατρικών "Free Freaks" με τον διαδικτυακό ήρωα Mr. Freeman;

Ο ανατρεπτικός διαδικτυακός ήρωα, Mr. Freeman, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παγκόσμιο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα βίντεό του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες μόλις κυκλοφορούν, ενέπνευσε τον Κώστα Δελακούρα για τη δημιουργία παράστασης. Διαβάστε όσα μας είπε.