Τσέχωφ

3

Τέσσερις νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί τα δίνουν όλα, αυτοσχεδιάζοντας με οίστρο, σε μια παράσταση-όρκος πίστης στον «άγιο Τσέχωφ».

Τσέχωφ

Τέσσερις νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί τα δίνουν όλα, αυτοσχεδιάζοντας με οίστρο, σε μια παράσταση-όρκος πίστης στον «άγιο Τσέχωφ».

Τσέχωφ - εικόνα 1

Στέκουν με ευλάβεια, σαν σε εικονοστάσι, μπροστά στο πορτραίτο του σκεπτικού, πάντα μειλίχιου Τσέχωφ. Εκεί κάνουν τις αναπνοές και τις διαστάσεις -το ζέσταμά τους-, εκεί άδουν ύμνους με μόνο στίχο το ονοματεπώνυμό του, χορεύουν ταραντέλες και στήνουν την παράστασή τους. Πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του πατριάρχη του σύγχρονου θεάτρου, δραματοποιούν, με ξέφρενους ρυθμούς θεατρικού παιχνιδιού, μια σειρά από γνωστά και λιγότερο γνωστά διηγήματα του Τσέχωφ, δίχως ωστόσο να διαφαίνεται ξεκάθαρα ένας συνδετικός άξονας παρ’ εκτός από τα σταθερά σημεία τριβής του ρώσου συγγραφέα: τα ηθικά διλήμματα και οι διαπροσωπικές και δη ερωτικές σχέσεις, με τη γυναικεία φιγούρα να προΐσταται ως καταλύτης. Ενώ, όμως, όλα ξεκινούν σαν ένα εσωτερικό γεγονός που αφορά κατά βάση τους συντελεστές του και μόνο, θαρρείς και βρεθήκαμε σε ανοιχτή πρόβα, αργά αλλά σταδιακά, ό,τι συμβαίνει επί σκηνής αρχίζει να μας ενδιαφέρει. Πολύ.

Τσέχωφ - εικόνα 2

Υπάρχει, βλέπετε, σκηνική ευγένεια και, μαζί, η άγουρη χάρη της νιότης, η επικοινωνιακή ευστροφία και το μεταδοτικό κέφι ενός τετραμελούς θιάσου που αλλάζει, με μιαν ανάσα, ρόλους και ήθη (ο σκαμπρόζος Αλέξανδρoς Αχτάρ, η Μυρτώ Γκόνη με την πρωταγωνιστική στόφα, ο Πάρης Θωμόπουλος με τη θεατρικότατη χροιά φωνής και ο Παναγιώτης Μπρατάκος με τους ευφάνταστους αυτοσχεδιασμούς). Υπάρχει, βέβαια, και «κάτι» πέρα από το ταλέντο του θιάσου ή την ευρηματική σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά, ο οποίος εμβαπτίζει υφολογικά τον τσεχοφικό ρεαλισμό στο μαγγανοπήγαδο του σουρεαλισμού δίχως να φτάνει στα άκρα αλλά και δίχως να προδίδει το ευγενές περιεχόμενο.

Υπάρχει, λοιπόν, ο άγιος Τσέχωφ, ο μέγας αυτός δημιουργός που μπορούσε, ακόμη κι όταν δεν έγραφε θέατρο, στη μικρή φόρμα του διηγήματος, να προκαλεί αλησμόνητες ανατροπές (δείτε, λόγου χάρη, πώς ένας δανεισμός καταλήγει σε πρόταση γάμου) ή να συμπυκνώνει, θαρρείς και πρόκειται για χαϊκού, όσα αδυνατούν να πουν τρίπρακτα πολυπρόσωπα έργα σε ατελείωτες τιράντες λόγου: από τη συγγένεια της μεγαλοφυΐας με την παραφροσύνη έως την ακεραιότητα που απαιτείται ώστε να είναι κανείς ευτυχισμένος με αυτό που είναι.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ –ΚΑΤΩ ΧΩΡΟΣ Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 2109212900. Διάρκεια: 85΄. Μέχρι 10/1.

Περισσότερες πληροφορίες

Τσέχωφ

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 85 '

Η εργογραφία του Τσέχοφ αποτέλεσε τον καμβά αυτής της παράστασης, στην οποία οι πρωταγωνιστές, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε μάταια, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το βάρος της ύπαρξής τους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.