Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Παραστάσεις

Αλίφειρα

του Ανδρέα Στάικου
  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '
  • Σκηνοθ.: Αν. Στάικος

Η Αλίφειρα είναι μια αρχαία πόλη στην νοτιοδυτική Αρκαδία, ήδη ερειπωμένη και λησμονημένη στις περιηγήσεις και περιγραφές του Παυσανία (110-180 μ.Χ.) στο κεφάλαιο «Αρκαδικά». Στα αρχαία ερείπια σωρεύτηκαν νέα ερείπια τα οποία στεγάζουν τα φαντάσματα του νεότερου σύγχρονου οικισμού. Μια μυστηριώδης «ανώτερη δύναμη» έχει καθηλώσει στην Αλίφειρα, εκτός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ζωντανούς-νεκρούς κατοίκους, και κάποιους νέους οι οποίοι παραμένουν, για διάφορους σαφείς και ασαφείς λόγους, μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά, σε διαρκή και ατέρμονη προσμονή, με συντροφιά τις αρχαίες πέτρες, τις κουκουβάγιες, τις σαύρες και τις αράχνες. Η κλοπή της σανίδας από το μοναδικό παγκάκι του χωριού και η άφιξη, για πρώτη φορά, ενός νεαρού αρχαιολόγου, εκλαμβάνονται ως κοσμοϊστορικά γεγονότα που αναστατώνουν και ξυπνούν την Αλίφειρα από τον λήθαργό της. Η καχυποψία και η έρευνα για την αναζήτηση του πιθανολογούμενου υπόπτου για την κλοπή της σανίδας λαμβάνει αστυνομικές διαστάσεις ενώ η παρουσία του «ξένου» αναζωπυρώνει παλαιούς ανεκπλήρωτους έρωτες και δημιουργεί νέες προοπτικές, με αποκορύφωμα την έμμονη φαντασίωση του ζωηρότερου κοριτσιού της συντροφιάς για την πραγματοποίηση μιας μεγαλειώδους ουτοπίας.

Παραστάσεις: Δευτ., Τρ. 9 μ.μ. Τιμές: € 15, 10, 8. Πληροφορίες: 6987950660.

  • Εως: 30/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (18/04 - 25/04)

Κατάματα

του Γιώργου Καλογερόπουλου
  • Performance
  • Διάρκεια: 35 '
  • Σκηνοθ.-μουσ.-φωτ.: Γ. Καλογερόπουλος

Ο άνθρωπος που παλεύει απέναντι στο άγνωστο. Ο άνθρωπος που επαναστατεί, ερωτεύεται, γεννά, μεγαλώνει, ζει και τελικά πεθαίνει. Στην άλλη «πλευρά» η Εξουσία – ανθρώπινο δημιούργημα – ελέγχει, κινεί, διακινεί και υποκινεί με τρομακτική ακρίβεια, απαγορεύοντας την οποιαδήποτε απόκλιση. Μια Εξουσία που υπονομεύει τη διαφορετικότητα. Μια σύγκρουση. Ένας αγώνας. Η ζωή είναι δικαίωμα. Μια «μικρή» παράσταση για όλες εκείνες τις «μεγάλες» δυνάμεις που μας κινητοποιούν. Μια σκηνική σύνθεση για την αιώνια πάλη του ανθρώπου με τα θηρία της ύπαρξης η οποία αναπόφευκτα καταλήγει σε ένα κοίταγμα μέσα στον συμπαντικό καθρέφτη, κατάματα. Στην παράσταση ακούγεται κείμενο που έχει γράψει ο Ζακ Κωστόπουλος, το οποίοι χρησιμοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη των οικείων του.

Παραστάσεις: Σάβ. 8 μ.μ. Τιμές: € 7, 5. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και αμαξίδια. Γίνεται χρήση καπνού με βάση το νερό.

  • Εως: 27/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (18/04 - 25/04)

Miss Julie

του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ
  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '
  • Σκηνοθ.: Π. Κούγιας

Ο Πάνος Κούγιας, αριστούχος απόφοιτος του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, καταπιάνεται με το εμβληματικό έργο του Σουηδού συγγραφέα. Η δράση του λαμβάνει χώρα στη κουζίνα της έπαυλης της Δεσποινίδας Τζούλια, σε μια από της σημαντικότερες νύχτες του Σουηδικού ημερολογίου, εκείνη του θερινού ηλιοστασίου, γνωστού και ως «γιορτή της γονιμότητας». Η Τζούλια, προσπαθώντας να διασκεδάσει τη μοναξιά και την ανία της, αναπτύσσει ένα άνευ προηγουμένου πάθος για τον υπηρέτη της Ζαν, ο οποίος διαμένει στην έπαυλη μαζί με τη μνηστή του και μαγείρισσα, Κριστίν. Αφού η ερωτική επαφή της Τζούλια και του Ζαν ολοκληρωθεί, στη συνέχει εκτροχιάζεται, υπό το βάρος της αποκάλυψης του μυστικού τους, συμπαρασύροντας ένα γαϊτανάκι αναπόφευκτων συμφορών. Η παράσταση επιχειρεί μια νέα, πρωτότυπη δραματουργία βασισμένη στο εμβληματικό έργο του Στρίντμπεργκ, ιδωμένη μέσα από τον κώδικα της σιωπής. Όλοι οι ήρωες του έργου παρουσιάζονται ως πτηνόμορφα όντα, τα οποία προσπαθούν να επικοινωνήσουν, άλλοτε με κραυγές και ήχους και άλλοτε με μαγικά κόλπα και φυσική ομιλία στη πρωτότυπη γλώσσα του έργου. Ενορχηστρωτής αυτής της νύχτας, μια μεταθεατρική αφηγηματική φιγούρα της Σουηδικής βασιλικής αυλής, η οποία επικοινωνώντας απευθείας με το κοινό, πασχίζει να μετατρέψει το ιδιωτικό αυτού του οίκου, σε δημόσιο.

Παραστάσεις: Πέμ., Παρ., Κυρ., Τετ. 9 μ.μ. Τιμές: € 14, 10. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.

  • Εως: 26/04

Πλατόνωφ

3
του Άντον Τσέχοφ
  • Δράμα
  • Διάρκεια: 135 '
  • Σκηνοθ.: Αντ. Σαπίρο

Ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης παρουσιάζει το πρώιμο αυτό έργο που βρέθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Τσέχοφ, χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα. Εντός του κειμένου υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα απασχολήσουν τον μεγάλο Ρώσο στην ωριμότητά του. Όλα ξεκινούν από την άφιξη του Πλατόνωφ, η οποία αναστατώνει την θερινή ραστώνη των καλεσμένων της χήρας Άννα Πετρόβνα, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και το υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και το φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό, διαρκώς συνυπάρχουν, αλλά και συμπλέκονται άρρηκτα.

Παραστάσεις: Πέμ., Παρ. 9 μ.μ., Σάβ. 5.30 μ.μ./ 9 μ.μ., Κυρ., Τετ. 7 μ.μ. Τιμές: € 35-15.

  • Εως: 28/04
Buy ticket from viva

Οι Τσέντσι

του Πέρσι Σέλεϊ
  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '
  • Σκηνοθ.: Μ. Λαμπροπούλου

Το έργο του Σέλλεϋ, αυτού του σημαντικού ποιητή, εκπροσώπου του βρετανικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα, είναι ένα έργο σπάνιο. Μένει ανεξίτηλα στη μνήμη. Η ποιητική γραφή του, μεστή νοημάτων, το λεπτό ψυχογράφημα των ηρώων, η φιλοσοφική αναζήτηση εννοιών όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία, τα όρια της ηθικής, μέσα από μια δυναμική πλοκή, κάνουν το έργο μοναδικό. Το υλικό του μια αληθινή ιστορία κακοποίησης και πατροκτονίας, που έλαβε χώρα σε μια γνωστή αρχοντική οικογένεια της Ρώμης του 1600, την οικογένεια Τσέντσι. Ο αδίστακτος Φραντσέσκο Τσέντσι βγάζει από τον δρόμο του όποιο εμπόδιο μπει ανάμεσα σ΄αυτόν και τα σχέδιά του. Το έγκλημα δεν είναι πρόβλημα γι’ αυτόν και η άφεση αμαρτιών που εξαγοράζει από την παπική εξουσία με τον πλούτο του, του εξασφαλίζει και την επίγεια ατιμωρησία. Όταν φτάνει στα άκρα, προκαλώντας τον θάνατο των γιων του και τον βιασμό της κόρης του Μπεατρίτσε, η υποστήριξή του από την εξουσία μεταστρέφεται, και συγχρόνως η κόρη του αποφασίζει την πατροκτονία. Μία δίκη θα λάβει χώρα, όπου δε δικάζονται μόνο άνθρωποι και πράξεις, αλλά και τα σύμβολα του καλού και του κακού, του δίκαιου και του άδικου.

Παραστάσεις: Πέμ.-Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ., Τετ. 7 μ.μ. Τιμές: € 17, 13.

  • Εως: 28/04
Buy ticket from viva

Αγγελίνα

της Ξένιας Καλογεροπούλου
  • Δραματοποιημένο Παραμύθι
  • Διάρκεια: 50 '
  • Σκηνοθ.: Δ. Δεγαΐτης

Για πρώτη φορά βλέπουμε αυτό το παραμύθι στο θέατρο, σε μορφή αφήγησης με στοιχεία θεατρικου διαλόγου. Κεντρικό πρόσωπό του, η Αγγελίνα, που ζει σε ένα μικρό λιμάνι μαζί με το μπαμπά της. Εκείνος είναι φούρναρης και της έχει μάθει να φτιάχνει ψωμάκια και τσουρεκάκια. Η Αγγελίνα ονειρεύεται έναν άντρα αλλιώτικο που να ταυτίζεται μαζί του. Έτσι τον ζυμώνει όπως κάνει με τα τσουρεκάκια της, τον ονομάζει Ζυμωτό, παντρεύονται, ανοίγουν το δικό τους φούρνο και περνάνε μια χαρά! Όμως, η ζωή τους αλλάζει ριζικά όταν η Αρχόντισσα Δεβόρα ερωτεύεται το Ζυμωτό και τον παίρνει μαζί της στο μακρινό Αλχαμερίδο. Τότε η Αγγελίνα ξεκινά ένα μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι για να βρει τον αγαπημένο της. Αφήνει πίσω της όλα όσα γνωρίζει και με οδηγό την τόλμη και την επιμονή της αναζητά τον αλλιώτικο άντρα που ζύμωσε.

Παραστάσεις: Κυρ. 3 μ.μ. Τιμές: € 10, 5. Ισχύουν ειδικές τιμές.

  • Εως: 28/04
Buy ticket from viva
Αναλυτικό πρόγραμμα (18/04 - 25/04)