Ο Παντελής Φλατσούσης μεταφέρει την "Άκρα ταπείνωση" της Ρέας Γαλανάκη στη σκηνή

Στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες ο ταλαντούχος σκηνοθέτης που έχει ξεχωρίσει για τον τρόπο που διαχειρίζεται θέματα εθνικής ταυτότητας και συλλογικής μνήμης μέσα από τις παραστάσεις που δημιουργεί, φέρνει για πρώτη φορά στη σκηνή το μυθιστόρημα που γράφτηκε με αφορμή τα γεγονότα της νύχτας της 12ης Φεβρουαρίου 2012, όταν η Αθήνα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Άκρα ταπείνωση © Karol Jarek

Η εθνική ταυτότητα, η ατομική και η συλλογική μνήμη είναι το βασικό πεδίο ενδιαφέροντος του Παντελή Φλατσούση και η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη "Η άκρα ταπείνωση" για πρώτη φορά στη σκηνή κινείται ακριβώς γύρω από αυτά τα θέματα. Η παράσταση που μόλις έκανε πρεμιέρα στο "Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες" αντλεί από τα γεγονότα της νύχτας της 12ης Φεβρουαρίου 2012, που μετέτρεψαν την Αθήνα σε πεδίο μάχης. 

Ο ταλαντούχος εκπρόσωπος της νέας σκηνοθετικής γενιάς, που το 2022 διακρίθηκε με Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, συμπράττει με μια ιδιαίτερη υποκριτική ομάδα: την κάτοχο του βραβείου "Μελίνα Μερκούρη" για το 2020, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, και τους Βαγγέλη Αμπατζή, Λάμπρο Γραμματικό και Μαριάμ Ρουχάτζε, στην παράσταση που κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. 

Άκρα ταπείνωση
© Karol Jarek

Όπως αναφέρει ο Παντελής Φλατσούσης στην συνέντευξη που έδωσε στο "α": "Το τελικό κείμενο διαμορφώθηκε μέσα από την διαδικασία των προβών, αλλά όχι με κείμενα ακριβώς βιωματικά. Βέβαια, είναι μία παράσταση που το βίωμα παίζει ρόλο. Μιλάμε για καταστάσεις που βιώσαμε αλλά και για ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με το πώς υπάρχουμε, ποια η σχέση μας με τον κόσμο που ζούμε, ποια είναι η γενιά μας, ποια η ταυτότητά της και πώς σχετίζεται με τις προηγούμενες γενιές, οπότε αν και δεν υπάρχει κάποιο άμεσα βιωματικό κείμενο στην παράσταση κάθε άτομο που συμμετέχει φέρει μια βιωμένη εμπειρία που κατατίθεται είτε στα κείμενα που διαμορφώθηκαν στις πρόβες και σχετίζονται με τα ερωτήματα μας και τους θεματικούς άξονες του κειμένου, είτε με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το ίδιο το κείμενο του μυθιστορήματος".

Άκρα ταπείνωση
© Karol Jarek

Το μυθιστόρημα εστιάζει στα γεγονότα της νύχτας της 12ης Φεβρουαρίου 2012, που μετέτρεψαν την Αθήνα σε πεδίο μάχης. Παρακολουθώντας την καθημερινότητα ανώνυμων ηρώων και ηρωίδων, διαφορετικών ηλικιών, καταβολών και ιδεολογιών, η Ρέα Γαλανάκη εξετάζει την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή στιγμή του ελληνικού γίγνεσθαι στην ιστορική της διάσταση, σε διάλογο με γεγονότα προηγούμενων ιστορικών περιόδων αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. "Είναι το φόντο ή καλύτερα το σημείο εκκίνησης της ιστορίας μας ως μια νοηματική συμπύκνωση. Είναι μια φορτισμένη ημερομηνία. Δεύτερο μνημόνιο, μια τεράστια διαδήλωση, οι συγκρούσεις, οι οδομαχίες και βέβαια τα ακόμα ορατά τραύματα στην πόλη: τα καμένα Αττικόν και Απόλλων, που στέκονται εκεί στην πολύπαθη γωνία της Σταδίου ακριβώς απέναντι από το σημείο που είχε σκοτωθεί ο Σωτήρης Πέτρουλας το 1965. Το μυθιστόρημα αλλά κι εμείς στην παράσταση επιχειρούμε να φωτίσουμε τις επάλληλες ιστορικές διαστρωματώσεις που διαμορφώνουν την εμπειρία μας, την εμπειρία της ζωής στην πόλη, σε αυτή την πόλη την Αθήνα, που είναι και η μεγάλη πρωταγωνίστρια του κειμένου". 

Τη δραματουργία υπογράφει η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, το video design & editing ο Κωνσταντίνος Νησίδης, τον ηχητικό σχεδιασμό ο Παναγιώτης Μανουηλίδης και το σχεδιασμό φωτισμών η Χριστίνα Θανάσουλα.

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: https://www.facebook.com/spectrumamke/

Περισσότερες πληροφορίες

Η άκρα ταπείνωση

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Με αφετηρία το ομώνυμο μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη, η παράσταση διερευνά το τραύμα που άφησαν τα χρόνια της κρίσης, αναψηλαφώντας την περίοδο της Μεταπολίτευσης, με το βλέμμα στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει ξανά το καλοκαίρι

Τη διαχείριση του θεάτρου θα έχει πλέον η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Πέντε audiobooks που πρέπει να ακούσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, προτείνουμε μερικά best sellers που έχουν ανέβει στο σανίδι κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023: "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας"

Η διακεκριμένη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub μιλά για την ουσία του θεάτρου και τη σημασία της τέχνης σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2023.

"Ψηλά απ’ τη γέφυρα": Αντίστροφη μέτρηση για την παράσταση των 45.000 θεατών

Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Βεάκη για την παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη πάνω στο έργο του Άρθουρ Μίλερ με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο πλευρό μιας δυνατής ερμηνευτικής ομάδας.

"Ο Γεώργιος Λαμπάκης ταξιδεύει…" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ένα θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία της Όλγας Ποζέλη που συνδυάζεται με ξενάγηση πραγματοποιείται εντός του χώρου της περιοδικής έκθεσης "Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη".

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.