Αποκαλυπτικός "Αφανισμός" του Μπέρνχαρντ από την Άννα Κοκκίνου

Ανήμερα Χριστουγέννων η Άννα Κοκκίνου μας καλεί στην πρεμιέρα της νέας της παράστασης στο Σφενδόνη. Σκηνοθετεί και παίζει στον «Αφανισμό» του Τόμας Μπέρνχαρντ, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Αφανισμός

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα και η Άννα Κοκκίνου, σκηνοθέτρια και ηθοποιός που δεν φοβάται τα δύσκολα, δεν θα μπορούσε παρά να αναμετρηθεί μαζί του. Επιλέγει έργα που διεισδύουν βαθιά στην ανθρώπινη ψυχολογία, παντρεύουν το ρεαλιστικό με το φανταστικό, λογοτεχνικά και θεατρικά διηγήματα ουσιαστικής ανθρωπιάς, την ενδιαφέρουν έργα που κοιτούν κατάματα την υπαρξιακή μελαγχολία του σύγχρονου, σκεπτόμενου Ευρωπαίου. Για όλους αυτούς τους λόγους, η νέα συνάντησή της με τον Αυστριακό Μπέρνχαρντ δεν μπορεί παρά να εξάπτει το ενδιαφέρον ενός γνήσιου θεατρόφιλου. Δέκα χρόνια αφότου πρωταγωνίστησε, το 2012, στο "Ρίττερ, Ντένε, Φος" με τους Δημήτρη Καταλειφό και Ράνια Οικονομίδου στο θέατρο Σφενδόνη, η Κοκκίνου επιστρέφει με τον "Αφανισμό", το τελευταίο έργο του συγγραφέα, που θεωρείται και ένα είδος πνευματικής διαθήκης του. 

Αφανισμός

Η Άννα Κοκκίνου μεταφέρει στη σκηνή τον εσωτερικό μονόλογο ενός άνδρα και η είσοδος στην ψυχική άβυσσο του Φραντς-Γιόζεφ Μουράου επιτυγχάνεται από την αρχή του έργου: από ένα τηλεγράφημα με το οποίο ο ήρωας πληροφορείται τον θάνατο σε ατύχημα των γονιών και του αδελφού του, προσώπων μισητών για εκείνον. Λόγω των συνθηκών αναγκάζεται να επιστρέψει από την αυτοεξορία του στη Ρώμη στην απεχθή του πατρίδα. Εδώ και χρόνια το είχε σκάσει από το Βόλφσεγκ για να γλιτώσει από την οικογένειά του και το σκοτεινό παρελθόν τη πόλης: "όλα εδώ είναι είτε καθολικά είτε ναζιστικά" μεμψιμοιρεί ο Μουράου. Ο "Αφανισμός" είναι μια ευκαιρία να τακτοποιηθούν κάποιοι λογαριασμοί όχι μόνο με τη φιλοσοφία της ζωής στη σύγχρονη εποχή αλλά και με το σύστημα αξιών της, επισημαίνει  η σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια της παράστασης. Για τον Μπέρνχαρντ όλα αυτά είναι υποκρισία, μια ψευδολογία που οδηγεί αθεράπευτα ολοένα σε νέα ψέματα. Ο "Αφανισμός" προτείνει τη διάσωση της ανθρώπινης αλήθειας και αξιοπρέπειας επιχειρώντας έναν εξαγνισμό μέσω μιας εξολόθρευσης, μέσω ενός ανεπίστροφου και άνευ όρων ακρωτηριασμού των πνευματικών ιστών που καταφαγώθηκαν από την αρρώστια.

Ο συγγραφέας

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ (1931-1989) έγραψε για καίρια θέματα, προφητεύοντας με αξιοσημείωτη διορατικότητα την πολιτική, κοινωνική και ηθική κατάρρευση της μεταπολεμικής Ευρώπης. Η πολεμική του απέναντι στην αδράνεια των πνευματικών ανθρώπων, στη σήψη της πνευματικής και πολιτικής ελίτ, στην ηθική αποτυχία  της τέχνης, της επιστήμης και της οικογένειας τροφοδότησε το πολυπρισματικό του έργο, που αποτελείται από πεζογραφήματα, θεατρικά έργα, μικροδράματα, αλλά και από ένα έργο για μπαλέτο με φωνές και ένα λιμπρέτο για όπερα δωματίου. Πρόκειται για τον συγγραφέα εκείνο που προκαλούσε σταθερά την αυστριακή ηγεσία και τους ανθρώπους του κατεστημένου, σχολιάζοντας τον  φασισμό και τα κακώς κείμενα της πατρίδας του, την οποία αποκαλούσε "πολιτιστικό και πνευματικό βόθρο". Η σαρδόνια ειρωνεία του απέναντι στην καλλιτεχνική ματαιοδοξία, την αυτοαναφορικότητα της αυθεντίας και τις έμμονες περί αριστείας είναι επίσης χαρακτηριστική του μοναδικού του ύφους.

Τα θεατρικά του έργα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ιδιότυπες ιλαροτραγωδίες και συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση για τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς. Ξεχωρίζουν χάρη στο γλωσσικό ύφος που έχει αναπτύξει ο συγγραφέας, καθώς διαρθρώνονται μέσα από  χείμαρρους λέξεων, παραληρηματικές επαναλήψεις, εκτενείς μονολόγους, καθώς και από μια επισταμένη επαναληπτικότητα σχολίων και αφορισμών. Στον "Αφανισμό" ειδικά, ο Μπέρνχαρντ δεν κάνει τον απολογισμό των ανθρώπινων και καλλιτεχνικών του εμπειριών, αλλά τις υποβάλλει σε μια ριζική αμφισβήτηση μέσα από έναν γιγαντιαίο μονόλογο που είναι γεμάτος αντιφάσεις, πληγές και τραύματα. 

Στην παράσταση του θεάτρου Σφενδόνη, τη δραματουργία συνυπογράφουν οι Μαρία Στεφανοπούλου, Νίκος Φλέσσας και Άννα Κοκκίνου, τη μουσική ο Νίκος Βελιώτης, το σκηνικό και τα κουστούμια η Χλόη Ομπολένσκυ, το σχεδιασμό των φωτισμών ο Τάσος Παλαιορούτας, τις προβολές-video art οι Αιμιλία Μπαλάσκα, Χρήστος Τόλης και Σπύρος Κωτσιόπουλος. Μαζί με την Άννα Κοκκίνου ερμηνεύει ο Τάσος Κωλέτσης.

Περισσότερες πληροφορίες

Αφανισμός

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο συγγραφέας καταθέτει την ολοκληρωτική του αμφισβήτηση απέναντι στη φιλοσοφία της σύγχρονης ζωής, με αφορμή τον τριπλό θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα των γονιών και του αδερφού του ήρωα.

Σφενδόνη

Μακρή 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.