Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

"Νυχιάνγκ" και "Labor": Αυτές είναι οι δύο νέες παραστάσεις του Θεάτρου Πορεία που δίνουν βήμα στη νέα γενιά δημιουργών

Η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κοινωνικό αφήγημα δίνει την αφορμή στο «Νυχιάνγκ» της Ευαγγελίας Γατσωτή που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου ενώ η σκοτεινή πτυχή του οικογενειακού δεσμού απασχολεί την Ανθή Τσιρούκη στο «Labor», σε σκηνοθεσία της επίσης ανερχόμενης Έμιλυς Λουίζου.

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Νυχιάνγκ Πάτροκλος Σκαφίδας©

Την ισχυρή τάση που θέλει το νέο ελληνικό έργο να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των καλλιτεχνών και του κοινού επιβεβαιώνει το φρέσκο ρεπερτόριο που παρουσιάζει το Θέατρο Πορεία τον Μάιο και τον Ιούνιο στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Νέο Αίμα". Τα δύο έργα, το "Νυχιάνγκ" της Ευαγγελίας Γατσωτή και το "Labor" της Ανθής Τσιρούκη, ορμώμενα από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία, έκαναν ένα δυναμικό ξεκίνημα στη σκηνή μέσα από την πρωτοβουλία του σημαίνοντος θεατρικού οργανισμού και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημήτρη Τάρλοου, που δίνει χώρο και βήμα σε νέες φωνές να αφήσουν το δικό τους στίγμα στο τώρα, προδιαγράφοντας την ίδια στιγμή ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στο ελληνικό θέατρο. Ας βουτήξουμε στον κόσμο δύο νέων δημιουργών και στη δική τους ματιά πάνω στο σήμερα!

Νυχιάνγκ
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Νυχιάνγκ"

"Νυχιάνγκ" της Ευαγγελίας Γατσωτή: Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα ραντεβού για μανικιούρ;

Το έργο της μόλις 20χρονης Ευαγγελίας Γατσωτή με τον αινιγματικό τίτλο "Νυχιάνγκ", που παίζει με τη λέξη "νυχιά" και με την ελληνοποιημένη εκδοχή της κορεάτικης λέξης "χιανγκ" (που σημαίνει "μεγάλος αδελφός"), είναι μια έξυπνη ιλαροτραγωδία ή και μια σκοτεινή κωμωδία που εμπνέεται από την εμπειρία του να είσαι γυναίκα σήμερα. Η "αντιθεατρική" και ιδιαιτέρως γοητευτική συνθήκη του μανικιούρ γίνεται το φόντο των εξομολογήσεων και των αποκαλύψεων που προκύπτουν από τη συνάντηση της αισθητικού Αργυρώς με τη νεαρή πελάτισσα της Κάλλια, που ερμηνεύουν η Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου αντίστοιχα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Πορεία, Δημήτρη Τάρλοου. Το πόσο κανονικοποιημένο και ρομαντικοποιημένο είναι το κοινωνικό αφήγημα μιας γυναίκας που καταδιώκεται ή διεκδικείται ερωτικά με βίαιο τρόπο από έναν άντρα, οι λυτρωτικά υποστηρικτικές όσο και νοσηρές ανθρώπινες σχέσεις αλλά και η εμπειρία της ορφάνιας είναι τα βασικά θέματα που διατρέχουν το "Νυχιάνγκ", το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμπυκνώνεται στη φράση "Υπάρχει άνθρωπος που σ’ έχει νιώσει πιο πολύ από μένα;".

Νυχιάνγκ
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Νυχιάνγκ"

Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει η Θάλεια Μέλισσα, τα κοστούμια ο Αλέξανδρος Γαρνάβος, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση η Κατερίνα Πολέμη, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου και την κίνηση η Κορίνα Κόκκαλη.

Διαβάστε περισσότερα για το "Νυχιάνγκ" στην συνέντευξη που έδωσε στο "α" η Ευαγγελία Γατσωτή εδώ.

Labor
Μαρίζα Καψαμπέλη©
Στέλιος Μάινας και Ιωάννα Παππά στο "Labor"

"Labor" της Ανθής Τσιρούκη: Η γονεϊκή αγάπη όπως δεν την έχεις φανταστεί!

Ένα μελλοντολογικό θρίλερ με μαύρο χιούμορ και έντονο κυνισμό που εξερευνά τις πιο σκοτεινές πτυχές της αγάπης των γονιών για το παιδί τους, την επίδραση του καθωσπρεπισμού στα βασικότερα ένστικτά μας, αλλά και την ανάγκη να παραμένουμε αναλλοίωτοι στο χρόνο υπογράφει η Ανθή Τσιρούκη στο "Labor". Η επίσης ανερχόμενη Έμιλυ Λουΐζου με τη δική της αξιοπρόσεκτη πορεία σε διάφορες σκηνές της Βρετανίας, ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης με δύο ηθοποιούς πρώτης γραμμής, τον Στέλιο Μάινα και την Ιωάννα Παππά αλλά και τον νεότερο Ορέστη Χαλκιά. Υποδύονται ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών οι οποίοι, αν και έχουν βρει το μυστικό ενάντια στο χρόνο, ζουν απομονωμένοι μετά το χαμό του παιδιού τους. Ένα βράδυ ένας νεαρός που έχει χάσει τη μνήμη του από ένα ατύχημα τους χτυπάει την πόρτα. Τον φιλοξενούν, τον περιθάλπουν και σταδιακά δένονται μαζί του σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εμφάνιση του με νυστέρι. Καθώς το πρόσωπο του αλλάζει, εκείνος γίνεται το παιδί τους. Ένας κλώνος που γεννήθηκε βίαια στην προσπάθειά τους να διορθώσουν ο ένας τον άλλο μέχρι να γίνουν ένα.

Labor
Μαρίζα Καψαμπέλη©
Ο Ορέστης Χαλκιάς στο "Labor"

Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει η Θάλεια Μέλισσα, τα κοστούμια ο Αλέξανδρος Γαρνάβος, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση η Ειρήνη Σκυλακάκη, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου και την κίνηση η Άλκηστις Πολυχρόνη.

Διαβάστε περισσότερα για την Ανθή Τσιρούκη και την Έμιλυ Λουίζου εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Νυχιάνγκ

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Η ιεροτελεστία του μανικιούρ γίνεται αφορμή για μια σκοτεινή κωμωδία που ξετυλίγει το κοινωνικό αφήγημα της γυναίκας του σήμερα αλλά και την εξέλιξη των οικογενειακών σχέσεων.

Labor

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών βρίσκει στο πρόσωπο ενός νέου το παιδί που είχε χάσει, στο μελλοντολογικό θρίλερ-σχόλιο για την αλλοίωση της εικόνας μας και την οικογενειακή παθογένεια.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε καλοκαιρινή περιοδεία το έργο του Μηνά Βιντιάδη "Στου Μποχώρη"

Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί και οι Κώστας Αρζόγλου, Πέμη Ζούνη και Βασίλης Ευταξόπουλος πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση που αφορά στη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/05/2022

Η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει αέρα από Σαίξπηρ και παλιό Χόλιγουντ

"Η άλλη πλευρά της καταιγίδας" ονομάζεται η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση του καταξιωμένου σκηνοθέτη που ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 με μια δυνατή ερμηνευτική ομάδα.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης αφηγείται τη ζωή του Ρόμπερτ Σούμαν

Για μία και μοναδική βραδιά παρουσιάζεται η μουσικοθεατρική παράσταση "Ευσέβιος και Φλορεστάν" που παντρεύει τη ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη, συνοδεία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.

"Χιροσίμα Αγάπη μου": Ο Νίκος Διαμαντής μεταφέρει το αριστούργημα της έβδομης τέχνης στο θέατρο

Στη σκηνή του θεάτρου Σημείο κάνει πρεμιέρα η θεατρική μεταφορά της εμβληματικής γαλλο-ιαπωνικής ταινίας σε σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς.

"Ερωτόκριτος travel / στη γη της ομοιοκαταληξίας": Προβολή της παράστασης των bijoux de kant

Η bijoux de kant γοητευμένη από τον "Ερωτόκριτο", την έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου, δημιούργησε τη δική της εκδοχή, μια in-between παράσταση η οποία προβάλλεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Η Στέφανι Καρπ μάς συστήνει τους διεθνείς προσκεκλημένους του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Υπεύθυνη για τις Διεθνείς Θεατρικές Παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, η Δρ Στέφανι Καρπ, δίνει ένα πρώτο στίγμα για τους ξένους σκηνοθέτες που θα δούμε στο φεστιβάλ.

H νεαρή σκηνοθέτις Ανθή Φουντά μας συστήνεται

Έκανε την πρώτη της σκηνοθεσία στην Κορέα, συμμετείχε ο ηθοποιός σε ωραίες παραστάσεις και τώρα ανεβάσει στο Χώρο το ένα από τα δυο θεατρικά έργα του εξαιρετικού ποιητή της Γενιάς του '70 και μεταφραστή μεγάλων ξένων ποιητών, Αργύρη Χιόνη. Γνωρίστε την Ανθή Φουντά.