Νέα

Χριστούγεννα με τη νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Από -

Αφού κατέκτησε το κοινό μεγάλων θεάτρων του εξωτερικού με την εντυπωσιακή εικαστική του σύλληψη και την τελειοθηρική του εκτέλεση ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ετοιμάζεται για την αθηναϊκή πρεμιέρα στις 22 Δεκεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ο τίτλος αναφέρεται στον μηχανισμό με τον οποίο τα έντομα στρέφονται προς το φως και οι πρώτες κριτικές από τα διεθνή μέσα αποθεώνουν τον Έλληνα διεθνή. Στις ανταποκρίσεις τους γράφουν: «Αν ο Μιχαήλ Άγγελος ζούσε τώρα, μια τέτοια δουλειά δεν θα μας παρέδιδε;» αναφέρει το κορεάτικο auditorium. kr• «κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς» γράφει το γαλλικό Le Progrès• «μια παρατετα μένη πράξη καλλιτεχνικής μαγείας που δημιουργήθηκε μπροστά στα μάτια μας από τους ανυπέρβλητα ακριβείς ερμηνευτές» επισημαίνουν οι New York Times.

Με τα απαιτητικά θεάματα που στήνει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου τολμά να πουσάρει τα όρια της δημιουργίας, αλλά και της ουσιαστικής επικοινωνίας. «Η συνεργασία είναι το μισό της εργασίας μου» έχει δηλώσει στο παρελθόν και με μια δυνατή ομάδα ερμηνευτών (Damiano Ottavio Bigi, Šuka Horn, Jan Möllmer, Breanna O’Mara, Τίνα Παπανικολάου, Łukasz Przytarski, Χρήστο Στρινόπουλο, Μιχάλη Θεοφάνου) και εξειδικευμένων συντελεστών σε σκηνικά, κοστούμια, κατασκευές, φωτισμό, γλυπτική κ.ά. έχει δημιουργήσει ένα θέαμα που παίζει με την ψευδαίσθηση. Ο σχεδιασμός σκηνικού είναι της Τίνας Τζόκα και του Λουκά Μπάκα. Ο σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος και η σύνθεση ήχων ανήκουν στον Coti K. Τον σχεδιασμό κοστουμιών έκανε ο Άγγελος Μέντης. Συνεργάτης σχεδιαστής φωτισμού είναι ο Στέφανος Δρουσιώτης.

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» πήρε την τελική του μορφή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης μετά από 1,5 μήνα προβών από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την ομάδα του. Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για τις σεζόν 2019 -20 & 2020-21 και ακυρώθηκε στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της πολιτείας για τη δημόσια υγεία κατά του Covid 19. Η Στέγη έχει σταθερή συνεργασία με τον Δημήτρη Παπαϊωάννπου τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει μια έκδοση-αφιέρωμα στις τρεις δεκαετίες δημιουργίας του Έλληνα δημιουργού, με σχέδια και εικόνες από το προσωπικό αρχείο του: από τα πρώτα του χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μέχρι την περίοδο της Ομάδας Εδάφους και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι σήμερα.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών και θα παιχτεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 22/12 -16/1. Η προπώληση εισιτηρίων για τους Φίλους της Στέγης θα ξεκινήσει την Τετάρτη 24/11, ώρα 17:00 και για το γενικό κοινό την Τετάρτη 1/12, ώρα 17:00.

banner