Focus

Χορευτικό τρίπτυχο από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη μετά από μήνες σιγής το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συγκεκριμένα η Εναλλακτική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξανά απέκτησε ζωή με την παρουσία των χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, μέχρι την εφαρμογή του νέου lockdown. Η παράσταση που παρουσίασαν είχε τον τίτλο «Human Βehaviour» και περιελάμβανε τα έργα «Point of No Return» σε χορογραφία του Γιάννη Μανταφούνη και μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη, το «Plan B» σε χορογραφία της Ερμίρα Γκόρο και μουσική της Δήμητρας Τρυπάνη. Η παραγωγή επρόκειτο να επαναληφθεί ως τρίπτυχο με την προσθήκη της χορογραφίας «Lieder ohne Worte» του Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική του Δημήτρη Τερζάκη τον περασμένο Φεβρουάριο στην Εναλλακτική, όμως λόγω της πανδημίας οι παραστάσεις ανεστάλησαν. Καθώς τα θέατρα παραμένουν κλειστά η ΕΛΣ πήρε την απόφαση να παρουσιάσει το τρίπτυχο διαδικτυακά στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 24 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Οι χορογραφίες μετεωρίζονται μεταξύ κλασικής και σύγχρονης τεχνοτροπίας, δίνοντας την ευκαιρία στους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ να πειραματιστούν σε νέες φόρμες και σε μικρότερη κλίμακα, ενώ η μουσική των Γιώργου Κουμεντάκη, Δήμητρας Τρυπάνη και Δημήτρη Τερζάκη ερμηνεύεται ζωντανά από διακεκριμένους μουσικούς.

banner

Στο «Point of No Return», o διεθνώς αναγνωρισμένος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης συνθέτει ένα σύγχρονο χορευτικό έργο με κινησιολογικά στοιχεία βαθιά ριζωμένα στην παράδοση του κλασικού χορού. Στον τόνο της μουσικής του Γιώργου Κουμεντάκη, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ επικεντρώνουν την ερμηνεία τους στη διαφάνεια και την αυθεντικότητα της κίνησης μέσα από το πρίσμα του κλασικού βηματολογίου.

Η Ερμίρα Γκόρο, καλλιτέχνις κίνησης και χοροθεάτρου που βρίσκεται πάντοτε σε αναζήτηση νέων μορφών έρευνας και επικοινωνίας των ιδεών της, σημειώνει για τη χορογραφία του έργου Plan B: «Το Plan B είναι ένας χορογραφικός πειραματισμός πάνω σε αυστηρά δομημένες, ασύμμετρες ηχητικές φόρμες. Οι χορευτές κινούνται στον χώρο σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ροή από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο και τανάπαλιν. Plan B, γιατί το Plan A δεν κατέστη δυνατό και το Plan C συμβαίνει ήδη».


O διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος βασίζει τη χορογραφία του τρίτου σκέλους αυτού του «εναλλακτικού ταξιδιού» σε τρία έργα του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Τερζάκη, εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική κληρονομιά και τη νεότερη ελληνική ιστορία. Τα «Τραγούδια χωρίς λόγια» (Lieder ohne Worte), φωνητικό έργο του 1994 που παρουσιάζεται εδώ στην πρόσφατη (2019) εκδοχή του για σόλο βιόλα, είναι μια αποθέωση της μελωδίας στηριγμένη στο μουσικό σύστημα της αρχαιότητας. Το δεύτερο έργο, «Απόηχος της κόλασης Ι» (Der Hölle Nachklang I, 1992) για άλτο σαξόφωνο και πιάνο, αποτελεί τη συναισθηματικά φορτισμένη αντίδραση του συνθέτη στην αφόρητη ανάμνηση της γερμανικής κατοχής κατά την παιδική του ηλικία, την περίοδο 1941-1944, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το λεπταίσθητο «Λόγια του ανέμου» (Sprüche im Wind), έργο του 2009 που αποτελείται από δέκα σύντομα «χαϊκού» για βιολί και πιάνο.


Αγορά εισιτηρίων στην τιμή των 5 ευρώ στην www.ticketservices.gr και στο https://tickets.public.gr/