Νέα

Υπογράφτηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΣΕΗ και Εθνικού

Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του μάχιμου Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Εθνικού Θεάτρου η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι γεγονός, έχει διετή διάρκεια ισχύος (31/03/2021-31/03/2023) και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, κατοχυρώνει τον ίδιο αριθμό συμβάσεων (220 εργαζόμενοι ηθοποιοί ετησίως), με 5μηνες ή 8μηνες συμβάσεις (οι 8μηνες είναι πλέον 45 κατ’ έτος) και με τις ίδιες μηνιαίες αποδοχές. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως με διάλογο και διάθεση συνεργασίας μπορούν να προσπελαστούν αγκυλώσεις χρόνων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε κείμενο συλλογικής σύμβασης, αναγνωρίζονται:
- δικαίωμα αμοιβής live streaming με ταυτόχρονο περιορισμό στον αριθμό των live streaming που μπορούν να γίνουν ανά παραγωγή (μάξιμουμ 3).
- δικαίωμα αμοιβής για τις παραστάσεις που μεταδίδονται διαδικτυακά (online streaming και video on demand)
- πλήρως τα συγγενικά δικαιώματα του ν.2121/93 (αναπαραγωγή κοκ.) και η απόδοσή τους σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.
Επίσης για πρώτη φορά, το Εθνικό δηλώνει τη βούλησή του για: ανοιχτές ακροάσεις τουλάχιστον σε κάθε πολυπληθή παραγωγή (πάνω από 10 άτομα θίασο) και μέριμνα για τους παλιούς ασφαλισμένους (πριν την 1/1/1993) συναδέλφους.

banner

Στην ανακοίνωση της η Έρι Κύργια, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Εθνικού Θεάτρου υπογραμμίζει: «Η σημερινή υπογραφή της ΣΣΕ υπερβαίνει τα σημαντικά νομικά κεκτημένα που αποτυπώνονται στο κείμενό της και σηματοδοτεί κάτι ευρύτερο: την ακλόνητη βούληση της θεατρικής κοινότητας να διαχειριστεί τη σημερινή δυσμενή συγκυρία σε κλίμα ενότητας, αισιοδοξίας και αλληλεγγύης. Σήμερα επισφραγίζεται και διαφυλάσσεται αυτό που λίγο έλειψε να ξεχάσουμε μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα των τελευταίων μηνών, ότι δηλαδή το Εθνικό Θέατρο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είναι σύμμαχοι και εργάζονται για να διασφαλίσουν τη μετάβαση του ελληνικού θεάτρου σε μια νέα εποχή. Εφεξής πορευόμαστε μαζί, χωρίς αιφνιδιασμούς, με συναπόφαση, αναμένοντας το συντομότερο την επανέναρξη λειτουργίας των σκηνών και αποβλέποντας στη δύναμη που πάντοτε μας τροφοδοτούσε, τη ζωντανή παρουσία του κοινού. Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε αυτή την ομαλή πορεία επανόδου στην κανονικότητα και να απομονώσουμε ενέργειες που την υπονομεύουν. Είμαστε ομοίως αποφασισμένοι να προασπίσουμε το διαχρονικό κύρος του Εθνικού Θεάτρου απέναντι σε όσους αρνούνται να σεβαστούν το θεσμό, επιμένοντας να τον ταυτίζουν με πρόσωπα».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, πιο δραστήριο και αποφασιστικό από ποτέ θα συνεχίσει οργανώνοντας και σχεδιάζοντας τις προτάσεις που πρέπει να κατατεθούν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η υπογραφή της νέας σύμβασης στο ΚΘΒΕ και στο ελεύθερο θέατρο.