Νέα

Τρία φεστιβάλ δίνουν φωνή στους νέους καλλιτέχνες

Από -

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης και η Αλεξάνδρα Ούστα στην απονομή του Bob Festival.

Κάθε χρόνο μεγαλώνει ο αριθμός των φεστιβάλ που δίνουν την ευκαιρία στους νέους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δημιουργούς να μας συστηθούν και να μοιραστούν τη δουλειά τους με ένα ευρύτερο κοινό. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι παραστάσεις που κερδίζουν τις εντυπώσεις, ορμώμενες από νεοσύστατους αλλά και σημαντικούς πλέον φεστιβαλικούς θεσμούς για τη θεατρική ζωή της πόλης.

Ψηφοφορία του κοινού κατά τη διάρκεια του Scratch Night.

Είναι η δωδέκατη χρονιά του Βοb Theatre Festival που συνδιοργανώνουν οι ομάδες AbOvo και 4Frontal. Ένα δημοφιλές θεατρικό φεστιβάλ που κάθε Μάιο δίνει τη δυνατότητα σε νεοσύστατες θεατρικές ομάδες να πειραματιστούν και να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους τη στιγμή της εξέλιξης τους. Και φέτος, η διοργάνωση επικεντρώνεται στον διαγωνισμό Scratch Night, που έχει αγαπηθεί από το θεατρόφιλο κοινό, όπου 24 ομάδες παρουσιάζουν δεκαπεντάλεπτα αποσπάσματα από τη δουλειά τους. Η εν εξελίξει παράσταση μπορεί να είναι πρωτότυπη, devised ή ακόμα εμπνευσμένη από κλασικό κείμενο. Ακολουθεί ψηφοφορία των θεατών, η οποία, μαζί με τη συμβολή της επιτροπής, οδηγεί στο δρόμο για το μεγάλο βραβείο των € 1.000, καθώς και σημαντική καθοδήγηση από την έμπειρη καλλιτεχνική ομάδα του φεστιβάλ, έτσι ώστε οι ομάδες να εξελίξουν την ιδέα τους σε ολοκληρωμένη παράσταση και να την ανεβάσουν σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας τη σεζόν που ακολουθεί. Ραντεβού στο θέατρο Κιβωτός από 10 έως 16 Ιουνίου. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια φρέσκια ιδέα!

iΗ υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 13 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες στο bobfestival.gr

Μια νέα προσθήκη στη λίστα των θεατρικών φεστιβάλ που περιμένουμε στις αρχές του καλοκαιριού είναι το Art Light Festival. Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων που επιβραβεύει παράλληλα ηθοποιό και συγγραφέα, το οποίο διοργανώνει η R.M LIGHT στο θέατρο 104 από 5 έως 20 Ιουνίου. Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει πρωτότυπα έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά αλλά και διασκευές βιβλίων, ταινιών, θεατρικών κειμένων, διηγημάτων, που ξαναδιαβάζονται με φρέσκια ματιά, παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλές περιβάλλον στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τις σκηνικές τους προσεγγίσεις με κάθε ανατρεπτική διάθεση, χωρίς περιορισμούς ή ταμπού. Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν επαγγελματίες ή και ερασιτέχνες συγγραφείς και ηθοποιοί, με μόνη προϋπόθεση οι μονόλογοι να είναι πρωτότυποι και να μην έχουν παρουσιαστεί ξανά, με μέγιστη διάρκεια τα 45 λεπτά. Οι νικητές των βραβείων κερδίζουν ένα χρηματικό ποσό, καθώς και τη δυνατότητα να ανέβουν σε επαγγελματική θεατρική σκηνή την σεζόν 2019-2020 από την εταιρεία παραγωγής R.M LIGHT.

iΗ υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου με e-mail στο [email protected] Περισσότερες πληροφορίες στο artlightfestival.weebly.com.

Το Φεστιβάλ «Έχω μια ιδέα» του Θεάτρου Eliart επιστρέφει για ένατη συνεχή χρονιά από 5 έως 16 Ιουνίου με το μότο «Δίνουμε βήμα στους νέους καλλιτέχνες». Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί αλλά και κάθε είδους μεμονωμένοι καλλιτέχνες και ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν την παράσταση τους σε ένα ολοκληρωμένο φεστιβαλικό περιβάλλον που πλαισιώνεται με έξτρα δρώμενα (performances, live, dj party) αλλά και ελεύθερη είσοδο, ανοίγοντας έτσι τους ορίζοντες προς ένα ευρύτερο -κι όχι μόνο θεατρόφιλο- κοινό. Φέτος για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι θεατές εκτός από την επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους ανθρώπους της τέχνης.

iΗ υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 15 Μαΐου. Το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις 20 Μαΐου. Αιτήσεις γίνονται δεκτές και εκτός διαγωνιστικού μέρους από μουσικούς και performers. Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής εδώ. 

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου