Νέα

Το ΥΠΠΟΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και τον διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου

Από -

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε σήμερα το δικό της μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, εκφράζοντας την πίστη της ότι η δοκιμασία που περνάμε σήμερα μπορεί να μετουσιωθεί σε δημιουργία, τονίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να αποτελέσει σπουδή για τον καθένα από εμάς αλλά και να οδηγήσει στην αναθεώρηση αξιών που πιθανόν να είχαμε λησμονήσει. Όπως δήλωσε: «Η ανθρωπότητα σήμερα δοκιμάζεται. Η ζωή μας δοκιμάζεται σε όλες τις εκφάνσεις της. Το θέατρο, ο καθρέφτης της, δοκιμάζεται. Όμως, όπως διέτρεξε τους αιώνες, από την δημιουργία του στην Ελλάδα, όταν ο ηθοποιός στάθηκε απέναντι στο χορό, σε «πράξη σπουδαία και τελεία», θα αντέξει και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Το θέατρο βρίσκει τρόπους μοναδικούς να θεραπεύσει το σκληρό παρόν, να ανοίξει χαραμάδες για να περάσει το φως και η ελπίδα. Δεν είναι μόνο η αποτύπωση της ζωής μέσα από την ερμηνεία του ηθοποιού με τη συνέργεια της ψυχής μας. Είναι εκείνο που δεν σιωπά στον πόνο, είναι εκείνο που απορρίπτει το φαύλον. Γίνεται ο εκάστοτε αδιάψευστος μάρτυρας της προσωπικής, της κοινωνικής, της πολιτικής, της πολιτιστικής μας ιστορίας.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, μόνον την ευγνωμοσύνη μας μπορούμε να εκφράσουμε στους δημιουργούς που με αφοσίωση το υπηρετούν και να υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε όσα αντέχει η οικονομική περίσταση ώστε κι εκείνο με την σειρά του να συνεχίσει να μας παρέχει τα εξαίσια φάρμακα της Τέχνης του».

Επιπλέον, με στόχο την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε την προκήρυξη του διαγωνισμού Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το έτος 2020. Τα έργα που θα συμμετέχουν μπορούν να ανήκουν σε όλα τα είδη της δραματικής τέχνης, δεδομένου ότι έχουν γραφτεί απευθείας στην ελληνική́ γλώσσα και δεν αποτελούν μεταφράσεις. Όσα έργα βραβευθούν διαβιβάζονται από το Υπουργείο στους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πιθανή ένταξή τους στον καλλιτεχνικό́ προγραμματισμό́ τους, ενώ όσοι θίασοι του ελεύθερου θεάτρου επιλέξουν να εντάξουν στο ρεπερτόριό τους έργα που έχουν τιμηθεί με Κρατικό́ Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου (η λίστα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο μαζί με την περίληψή των έργων και το βιογραφικό των συγγραφέων τους), θα επιχορηγούνται από́ το ΥΠΠΟΑ με τους απαραίτητους όρους.
Πιο αναλυτικά το βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου αντιστοιχεί στο χρηματικό́ έπαθλο των € 7.000, το βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά σε αυτό των € 5.000, όπως και εκείνο για τους νέους θεατρικούς συγγραφείς. Με εντολή της Υπουργού τα ποσά που θα λάβουν οι νικητές αυξήθηκαν σημαντικά, ακολουθώντας το ζητούμενο των καιρών και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η καλλιτεχνική δημιουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνεται η δυνατότητα στην αρμόδια επιτροπή́ να απονείμει έπαινο σε έργο που δεν βραβεύτηκε αλλά́ διακρίθηκε για την τόλμη και την καινοτομία του.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή́ 15 Ιουνίου 2020. Για διευκρινίσεις και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]